web analytics

Pana si lectia de gramatica a fost un plagiat…

O ştiţi pe profa de română ce a „predat” celebra lecţie de gramatică pe facebook, mesaj devenit viral şi însumând peste 2500 de likeuri? Chifan Ramona Elena. Remarcată peste noapte pentru iniţiativa lăudabilă, atitudine şi fler didactic. Poate aţi aflat, nu ştiu cum să vă zic, parcă îmi vine a plânge cu un ochi şi a râde cu altul, chestia e că profa a plagiat. Şi nu oricum, ci cu nesimţire.

În 28 mai 2013, Anca Ţenea publica pe pagina GENTLEMEN’S QUARTERLY articolul „Cui îi e frică de cratimă”. Articolul a adunat vreo 19 comentarii şi peste 1000 de share-uri pe Facebook. O săptămână mai târziu, Chifan Ramona Elena publica pe pagina sa de facebook o variantă mai stufoasă a aceluiaşi articol, dedicată elevilor săi. Însă lecţia ei de limba română a marcat un succes răsunător, mii de oameni au apreciat mesajul său, televiziunile, presa au preluat şi mediatizat cazul, profa a devenit vedetă. Dacă nu aţi făcut-o, vă invit să parcurgeţi cele două articole, să sesizaţi evidenţa plagiatului. Sunt preluate exemple cuvânt cu cuvânt şi, mai penibil decât atât, e preluată până şi greşeala cu dragele/dragile remarcată de un comentator la articolul Ancăi Ţenea. Profa de română a crezut, probabil, că nimeni nu o să (se) sesizeze, cu atât mai puţin autoarea articolului original. Însă, surpriză:
Dragi elevi, Deși vă bat cam 9 ore pe săptămână... - Chifan Ramona-Elena
Cu sursă sau fără?! Pe bune?! Cum ar veni, nu ar fi fost niciun motiv de supărare dacă badea Ion s-ar fi pretins autorul Luceafărului, iar când Eminescu urma să-l tragă de mânecă, ar fi exclamat uimit şi nevinovat că unde-i problema?! Însă când un astfel de răspuns ieftin vine din partea unui profesor de română, nu ştiu…  Cum bine  se vede, articolul original e semnat. Şi atunci, întrebarea e, ce scuză are profesoara în cauză pentru că a omis sursa?! Ah, şi când îmi amintesc ce bătaie de cap aveam în facultate cu notele de subsol şi regulile de întocmire a bibliografiei… Şi ce răspuns viclean şi josnic a dat celei de la care, fără dar şi poate, a furat. Culmea ironiei, hoaţa e profesoară de română.

Acum, s-o-nţelegem şi pe dânsa. A vrut să impresioneze, să epateze, să pozeze într-un vajnic apărător al gramaticii noastre. N-a anticipat că mesajul va fi într-atât de apreciat, că va apărea în ziare, la tv. Ce nu pricep eu, însă, e: după ce Anca Ţenea i-a atras atenţia într-un mod elegant că a furat, de ce nu a menţionat, într-o precizare ulterioară, într-un later edit, care este sursa multor dintre exemplele pe care şi le-a asumat?

Fără dubiu, un caz de plagiat de ce mai joasă speţă, ordinar. Vreau să cred că multora dintre elevii care au înţeles cu ce se laudă această profă, aflaţi în locul ei, le-ar fi crăpat obrazul de ruşine. Şi că n-ar fi în halul ăsta de dobitoci, să preia exemplele cuvânt cu cuvânt atunci când încropesc de pe net referate. Şi că o vor dispreţui pentru că s-a dovedit o impostoare, pentru minciună, furt intelectual, pentru că i-a înşelat.

În încheiere, întreb şi eu, ce notă merită această profesoară de română pentru iniţiativa sa didactică din online, după ce a încălcat dreptul de autor şi s-a făcut vinovată de furt intelectual? Nota 4, corigenţa, exmatricularea? Scădem nota la purtare?!

29 Comments

  • irina 2013-06-28 Reply

    nota 1 pentru copy-paste. generatie de ratati.

    • ketherius 2013-06-28 Reply

      Ai curaj sa generalilezi?

  • ketherius 2013-06-28 Reply

    Nu se astepta la atata succes 😀

    • Cudi 2013-06-28 Reply Author

      Nu are nici o scuza.

  • Vienela 2013-06-28 Reply

    Situatie umilitoare pentru profesoara, care nici in ultimul ceas nu a incercat sa isi spele rusinea. In afara de lectia de limba romana, ce vor mai invata copiii nostri de la ea? Ca pot fura fara probleme…

    • Cudi 2013-06-28 Reply Author

      Tocmai asta nu inteleg, de ce nu si-a indreptat greseala cand Anca Tenea i-a atras atentia ca e urat cum a procedat? Remarcabila aceasta din urma, care s-a rezumat la un singur comentariu, si ala pe un ton elegant.

    • Ana Olimpia 2013-07-01 Reply

      Haideți să descoperim împreună cât anume nu este plagiat din toată masa informativă ce se plasează secundă de secundă…!!!Cred că merită toate aprecierile numai pentru strădania acelor ore suplimentare la care toți elevii au fost prezenți și pentru felul în cara a utilizat Facebook-ul pentru a ne învăța/reaminti că regulile gramaticale sunt general valabile.Aplauze,deci…!

      • Vienela 2013-07-01 Reply

        As aplauda fara nici o retinere daca as avea convingerea ca mesajul ei a ajuns unde trebuie si daca doamna profesoara ar mai scrie un articol in care sa ii invete pe elevi ca este rusinos sa nu recunosti ca te-ai inspirat de la altii.

      • Cudi 2013-07-01 Reply Author

        Cunosc si eu profesori de romana care s-au bucurat de prezenta totala la orele suplimentare de pregatire pentru bac. Cunosc profesori care, in ultima ora de romana a anului scolar, a oferit fiecarui elev in parte cate o carte ce insuma creatiile sale si ale colegilor din anii precedenti. Gest sustinut doar si doar din buzunarul dascalului. Si n-au pretins aprecieri, like-uri, aplauze, n-au avut parte de. In poza de mai sus e raspunsul profesoarei incriminate aici. Citeste-l, reciteste-l, ni se adreseaza noua, tuturor. Profesoara Chifan spera ca nu ne-am intristat… Ei bine, nu e vorba de tristete, suntem de-a dreptul dezgustati.

  • Anamaria 2013-06-28 Reply

    Pe mine mă amuză situația, atât. 🙂

    • Alex 2013-06-28 Reply

      Aici chiar nu am mai rezistat. “Amuzamentul” asta devine sport national cand este vorba de a fura munca, efortul si creativitatea cuiva. Profa aia are si o relevanta morala, prin profesia ei. Justificarea este jenanta, amorala si descalificanta, introducand o periculoasa aproximatie in ceea ce priveste furtul intelectual, cuantificat in mii de aprecieri nemeritate. Si da, cine nu a trecut prin enervarile provocate de rigoarea notelor de subsol ar fi bine sa se abtina…

      • Cudi 2013-06-28 Reply Author

        Exact.

  • Mihaela 2013-06-28 Reply

    Am citit lecţia ei, deşi nu mi-a plăcut “tonul” superior. Cred că nota şi-a dat-o singură… 😛

    • Cudi 2013-06-28 Reply Author

      Nu pare genul care sa-si dea o nota corecta.

  • ketherius 2013-06-28 Reply

    Toata lumea e in consens… plictisitor :>

    • Cudi 2013-06-28 Reply Author

      …chiar si tu! :p

  • Anamaria 2013-06-29 Reply

    La partea cu învățământul, suntem cumva într-un cerc. Pentru ce se întâmplă, sunt vinovați profesorii, elevii, dar și părinții. Toți, în egală măsură. Profesorii pentru că iau șpagă și au ajuns la stadiul în care o percep, părinții pentru că ar vinde și câinele din curte pentru ca odrasla lor care-i proastă să treacă, precum și progeniturile care s-au învățat că se poate și așa, iar respectul față de dascăli se duce dracului. Pe mine mă amuză, cum spuneam mai sus, că deontologii lui pește au ridicat-o la rang de eroină națională, apărătoare a limbii românei, când individa, biata de ea, a furat rândurile alteia. Iar acum nu văd niciun deontolog care să mai facă o știre și despre asta. Fățărnicia e la mare artă.
    Personal, am pățit de multe ori să-mi fie furate subiecte, cu declarații cu tot, declarații pe care le aveam numai eu. Așa că m-am învățat minte. Scriu numai articole de investigații. Pe alea nu are cine să mi le fure, pentru că sunt exclusiv ale mele. E simplu.

    • Anamaria 2013-06-29 Reply

      Uitasem… și în afară de a ne isteriza pe facebook, de exemplu, cu privire la nesimțire, furt, prostie, corupție, dare și luare de șpagă, cum acționăm?! Ce facem noi? Cum rezolvăm, concret, problemele astea? Sună idealist, dar principiul meu este ”Fii tu schimbarea pe care o vrei în lume”. Nu am spus-o eu, ci unul care e mai deștept decât noi toți la un loc. Poate nu-mi iese întotdeauna, că am și eu păcatele mele, dar măcar încerc.

      • Cudi 2013-06-29 Reply Author

        Pai tocmai, ce putem face tu, eu? Scriem despre, cu curaj!

  • Anamaria 2013-06-29 Reply

    Da, scriem despre, curajoase. Însă eu mă refer la ăia de comentează la postări, care devin isterici în comentarii, atacându-i pe ceilalți care-și spun părerea, neînțelegând de fapt nimic, trebuind să le dai mură-n gură. În afară de asta, ce fac ei?:D

    • Cudi 2013-06-29 Reply Author

      Din perspectiva mea, participa la discutie, se implica in ceea ce am initiat eu. Nu conteaza ca sunt sau nu de acord, vin cu un punct de vedere. Pentru mine, conteaza.

  • Alex 2013-06-29 Reply

    Consensul, in acest caz, este expresia unei stari de spirit sanatoase. Ministrul de externe german, mi se pare, si-a dat demisia dupa ce… s-a scris despre el! Iar isterizarea nu este desigur o solutie, argumentul insa da. Se pare insa ca exista grave deficiente institutionale, noi putem scrie, dar nu putem retrage doctorate abuziv obtinute. Iar in cazul profei care a plagiat, e de dorit ca ceea ce se scrie pe aici -- si cu siguranta se cunoaste -- sa produca oprobriul cel putin al elevilor si al colegilor ei. Daca nu se petrece asa ceva, deducem ca simturile ne sunt atrofiate iremediabil.

  • Ana Olimpia 2013-07-01 Reply

    ”Fără dubiu, un caz de plagiat de ce mai joasă speţă, ordinar.”
    …dacă tăt amintim de reguli de gramatică,dragă Cudi,să ne străduim totuși,puțin,nu strică…
    deci, „ceA mai joasă”…

    „ordinar”-ululi tău,nu-i găsesc,însă, locul.Ești prea dur/dură,în cazul de față.
    Ar fi potrivit să ne oprim doar la partea bună din toată povestea creată,nu crezi?

    Faptul că mesajul a ajuns la foarte mulți dintre noi și ne-a trezit o vie preocupare pentru o Limbă Română corect scrisă și vorbită,pentru mine,contează infinit mai mult!

    La final,fie Anca Țenea,fie Ramona-Elena Chifan vor rămâne ele însele în și pentru memoria noastră,în timp ce tu te vei scălda liniștit/liniștită doar în apele cudice primind câte un Like din când în când pe seama unor contestații.

    Succes!

    • Cudi 2013-07-01 Reply Author

      Sa nu facem vreo confuzie… Anca Tenea se scalda in ape mult mai limpezi decat Ramona Elena Chifan. In contextul dat, e de prost gust sa le alaturi.

      • Vienela 2013-07-01 Reply

        Ana Olimpia, degeaba a ajuns la tine si la mine mesajul, daca baiatul meu (an terminal de liceu) nu l-a vazut, nici colegii lui nu l-au vazut, nepotul meu (an gimnazial terminal) nu l-a vazut. Tot ce vor intelege este ca pot fura fara griji ideile si vorbele altora. Punct!

    • Alex 2013-07-01 Reply

      Foarte interesanta perspectiva. Justifica un fel de haiducie online, plagiatul nu e furt, daca e pentru binele tuturor… este exact sofismul care trebuie pentru a anihila din start constituirea oricarei scari de valori. Si mai sunt si nefericitii care incearca sa atraga atentia. So pe ei, ca ne distrug confortul dulce al iluziilor de corectitudine. Asta este suprema placere, placerea perversa a schimbarii de paradigma, anume de a face din cel ce indrazneste sa spuna ca e gresit vinovatul! Nici o vorba despre minimul gest de precizare a sursei, dar ah! “ordinar” ne oripileaza auzul. Iar partea buna a lui Hitler a fost ca a construit autostrazi… ca sa exageram in scop didactic.

      • Ana Olimpia 2013-07-01 Reply

        …„plăcerea perversă”pe care o invoci,la mine se rezumă în a-mi înălța pălăria în fața celor ce-și asumă responsabilitatea expunându-se cu nume prenume indiferent de situație,în comparație cu…ceilalți care mitraliază invective pe după colț.

        Sofist-icat,nu?

        P.S.
        Bună și sănătoasă gramatică pentru noi,toți !

        • Cudi 2013-07-01 Reply Author

          Intru sanatatea gramaticii pe care te lauzi c-o respecti, afla ca o regula importanta de redactare a textelor spune ca se lasa spatiu dupa orice semn de punctuatie. Insanatosire grabnica!

        • Alex 2013-07-01 Reply

          Neacceptarea unei greseli transforma orice polemica intr-o discutie fara sens, cu fente colaterale inutile. Traiasca plagiatorii minunati si masinile lor zburatoare! O reverenta si ma retrag…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *