web analytics

Sa ne mantuim de-un alt pacat: virgula inainte de “iar”

Una dintre recentele mele nelămuriri legate de gramatică a fost legată de virgula înainte de „iar”, sâmbure de îndoială ce a încolţit acum vreo două luni în capul meu, după ce m-a corectat un guru. Respectiv, dincolo de regula ştiută cum că înainte de conjuncţia adversativă „iar” se pune virgulă, ce facem? (conjuncţii adversative: “ci”, “dar”, “iar”, “însă”, “or” („însă”))

Totul s-a simplificat la două reguli:

1. NU se pune  niciodată  virgulă între părţi de propoziţie de acelaşi fel  atunci când sunt legate prin „şi” copulativ ori prin „sau” (regulă care nu implică efortul de a ocoli repetiţia mai multor „şi” în frază prin înlocuirea unuia dintre aceştia cu „iar”).

2. Se pune virgulă înainte de: „nici”, „dar”, „iar”, „însă”, „ci”, „şi” (când e conjuncţie adversativă), „dar şi”, „precum şi”, „prin urmare”, „aşadar”, „în concluzie”.

… şi la verificări în rândul persoanelor abilitate:

1. Am pândit-o pe soră-mea (profesoară de română de mai bine de 15 ani), pe când ieşea din baie. Auzi, întreb eu, lămureşte-mă şi pe mine: punem întotdeauna virgulă înainte de „iar” în frază?. Da, răspunde ea, pentru că e adversativă. “Zi-mi şi mie când nu e adversativă.” Păi, răspund, eu, când o folosim în loc de „şi”. “Nu, se pune cu virgulă înainte, tot timpul.”

2. Am sunat-o pe mama soacră (profesoară de română recent pensionată), la prima oră, duminica. „Săru’mâna! Ce mai faceţi? Cu sănătatea, alea, alea? Şi eu cu treabă printre cratiţe, dar şi cu nelinişti de nuanţe copulative/adversative. Punem întotdeauna virgulă înainte de „iar”?” „Bineînţeles! Dar cine ţi-a sugerat că nu s-ar pune?” „Fiul dumneavoastră.” „Ah, el a avut altă profesoară de română…”.

Concluzii:

– ratio est: „, iar” – dacă e conjuncţie;

… şi trebuie să cumpăr DOOM-ul.

Update:

Atunci când “iar” e adverb, e simplu, nu mai este necesară virgula, cum a exemplificat Lotus în comentariile de mai jos: “Ei au mers iar(ăși) la film.”

19 Comments

 • ketherius 2014-03-09 Reply

  Virgula inainte de “iar” se pune intotdeauna cand “iar” e conjunctie adversativa. Acum, cine a zis ca “iar” poate fi o conjunctie altfel decat adversativa?

 • Alex 2014-03-09 Reply

  … oricum, final apoteotic!

  • Cudi 2014-03-09 Reply Author

   Presimt ca nu-i finalul. :-“

 • Lotus 2016-08-26 Reply

  Iar vă contraziceți? Uite, n-are nici o virgulă înainte! 😀 Ei au mers iar(ăși) la film.

  • Cudi 2016-08-27 Reply Author

   Dacă e adverb, e simplu să-ţi dai seama că nu trebuie virgulă. Pe mine mă stresează atunci când e conjuncţie, spre exemplu: “eu citesc, iar Mihai joacă tenis”. Dat fiind faptul că pot înlocui “iar” cu “şi”, nu văd necesitatea virgulei. Însă regulile gramaticii spun că trebuie pusă. Adaug şi un update articolului, că e bună observaţia cu adverbul.

  • Lotus 2016-08-28 Reply

   Sau dacă e la început de propoziție, cum e primul „iar”. 🙂

   Ai dreptate, nici eu nu sunt confortabil cu virgula în exemplul tău.

 • lion 2018-05-05 Reply

  Eu am o nelamurire cu virgula de dupa ‘iar’ din fraza: “In 1996 a absolvit liceul, iar, in 2001, facultatea”.

  • ketherius 2018-05-05 Reply

   Bună întrebare… Eu aș zică că este cam în plus, adică eu aș scrie “În 1996 a absolvit liceul, iar în 2001, facultatea”.

 • YoLkoN 2018-12-02 Reply

  Salut! Am o intrebare: se pune sau nu virgula inainte de “daca”? Eu stiu ca nu.

  • Cudi 2018-12-02 Reply

   Salut! În formulări de genul -- “abia săptămâna viitoare voi ști dacă voi fi la lucru de Crăciun” -- nu se pune virgulă.
   În situația -- “Vă rog frumos, dacă se poate, dați-mi programul de lucru mai repede să știu cum lucrez de sărbători” -- punem virgulă.
   Nu e o regulă absolută, depinde de situație dacă punem virgulă.

 • Contra 2019-01-30 Reply

  DOOM-ul e un rahat! Facut de niste sfertodocti!

 • Iosif 2019-02-01 Reply

  Cenzura virtuala ma lasa rece, dragii mei canadieni ! 🙂 )))

 • Tania 2019-06-22 Reply

  Te duci la Gară , sau stai acasă? Eu știu că se pune virgulă, un cârcotaș spune că nu se pune. Te duci la gara sau la aeroport, eu zic că nu se pune virgulă.

  • Aldus 2019-06-23 Reply

   De ce se pune în primul caz?

  • Q 2019-06-23 Reply

   Este aceeași situație -- în primul exemplu ai două propoziții de același rang legate prin conjuncție (deci fără virgulă), iar în al doilea exemplu ai două complemente circumstanțiale legate prin conjuncție (fără virgulă, de asemenea). Părerea mea.

 • Theo 2020-03-09 Reply

  Va dau un sfat tuturor celor de aici: Cercetati acest caz si in limba engleza. E destul de similara gramatical si infinit mai studiata decar limba noastra, oricat de patrioti am fi. Si ei au “si” si “or” asa ca, da, va sfatuiesc sa faceti ca ei.

  De-a lungul anilor am senzatia din ce in ce mai pregnanta ca limba romana este o adunatura de lucruri facute pe genunchi cu altele ceva mai studiate. Un melanj de tampenii amestecate cu ceva bun simt, intr-un procent nu foarte favorabil acestuia din urma.

  • Aldus 2020-03-16 Reply

   Limba română e mult mai puternică decât limba engleză. Și chiar dac-am admite prin absurd că-i invers, ideea de a vorbi în limba ta conform uzanțelor unei alte limbi e o prostie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *