web analytics

12 Comments

  • Suzana 2023-02-01 Reply

    Multumesc pentru reamintire. Mai gasisem ideea asta.
    Si am constatat acelasi lucru. Insa se intampla la mai multe, cand miscarea mainii merge
    spre sensul invers acelor de ceas.
    Simpatic. Mai studiez.
    Seara frumoasa!

    • Cudi 2023-02-01 Reply Author

      Salut, Suzana! Eu nu știam de chestia asta și, de câteva zile, tot invit familia, prietenii, colegii de muncă să se așeze pe scaun și să-și rotească piciorul drept în sensul acelor de ceasornic. Apoi, când îi pun să deseneze 6-le, am așa o satisfacție să-i văd nedumeriți (“Wait.. What?!”), mă simt ca un magician și sunt mândră de parcă ar fi trucul meu. 🙂

  • Vero 2023-02-02 Reply

    Am încercat să-ncep simultan: piciorul rotit într-un sens, mâna în celălalt. Cu maximum de concentrare şi foarte lent, îmi reuşesc cu chiu, cu vai, două rotaţii. Pe urmă, brusc şi aproape fără să-mi dau seama, piciorul începe să se rotească în acelaşi sens ca mâna. E la fel şi pentru mâna şi piciorul stâng,
    Cred că, exersând îndelung, poţi ajunge să controlezi conştient mişcarea, numai că n-aş zice că merită să-şi piardă cineva timpul în acest scop. 🙂

    • Cudi 2023-02-02 Reply

      Dacă am fi ceva de sămânță IT, Vero, ne-ar face programatorul un update, ceva.
      Pe de altă parte, uneori ne bazăm pe reflexe, automatisme. Dacă într-o nu știu ce situație critică ar trebui să desenăm schema asta cu membrele, cât de neputincioși ne-am simți… sau idioți. “M-am blocat în secunda aia!”, am zice după.
      Dar cine desenează cercuri cu piciorul și mai învârt și din mâini? Primul exemplu care îmi vine: fotbaliștii.
      Alteori ne împiedicăm și nu știm de ce, zicem că suntem amețiți, avem fierul jos, trebuie să luăm vitamine. Oare câte “optimizări” ca asta om mai avea?

      • Vero 2023-02-03 Reply

        Cudy, poate că optimizările există, dar nu le putem accesa, ne lipseşte parola propriului cont/creier. 🙂
        Din câte ştiu, în mod conştient folosim o relativ mică parte a creierului din dotare -- ştiam procentul, dar sunt ameţită ( 😆 ) şi nu mi-l amintesc. Sunt şi prea leneşă ca să-l caut acum cu Google. 🙂

        • Cudi 2023-02-05 Reply

          Vești proaste:
          https://www.oecd.org/education/ceri/neuromyth4.htm#

          https://www.scientificamerican.com/article/do-people-only-use-10-percent-of-their-brains/

          • Vero 2023-02-05 Reply

            N-am timp să citesc cap-coadă articolele respective.
            Dar am spus că nu folosim ÎN MOD CONŞTIENT decât o mică parte a creierului. Normal că de folosit e folosit tot, dar nu-i comandăm noi, CONŞTIENT, ce să facă, ce să decidă.
            Există ceva care se numeşte SUBCONŞTIENT sau INCONŞTIENT. Ăsta îi comandă piciorului să-şi schimbe sensul de rotaţie, însuşindu-şi-l pe al mâinii.

            • Cudi 2023-02-05 Reply

              Păi ai zis că ai fost prea leneșă să cauți procentul pe Google și, eu fiind cu chef, am căutat mitul în cauză.

              Încă o chestie -- nu “există ceva care se numește subconștient sau inconștient”. Nu e cu “sau”, e cu “și”. Există subconștient și inconștient, cu atribuții separate.

              • Vero 2023-02-05 Reply

                Aici trebuia să pun “OK”-ul. Scuze, dincolo l-a pus probabil Inconştientul -- nu Subconştientul, pe care un mit (https://www.thepoc.ro/diferenta-dintre-constient-inconstient-si-subconstient/) îl mai numeşte şi “al doilea inconştient”. Da’ în mod sigur n-a fost Conştientul, despre care acelaşi mit zice că “reprezintă aproximativ 10% din funcţiile neuronale ale creierului” -- cam puţin nu doar ca să-mi ajute să-mi mişc piciorul în sens contrar mâinii ci şi ca să-mi zică unde să-mi pun comentariile când sunt încă prea chioară de somn.
                Cu asta mă retrag la miturile mele, inclusiv la poeziile lui nenea Mitu, pe care trebuie să le transcriu. 😀

  • Vero 2023-02-05 Reply

    OK.

  • vax albina 2023-02-12 Reply

    Salut.
    Haios test. Nici piciorul stâng nu e mai deștept. Am furat poza și le-am trimis-o copiilor.. Mulțumesc.
    Mi-am amintit de varianta cu rotit o palma pe burtă și una pe cap. Dacă încerci să schimbi sensul uneia, se schimba și la cealaltă.(nu mă pricep să explic mai bine 🙁 )
    Să fiți bine, voioși și sănătoși.

    • Cudi 2023-02-13 Reply

      Mulțumim, Vax Albina, pentru noul test. Evident, l-am picat și pe ăsta. Dar râd singură imaginându-mi un video cu cineva care reușește, cu titlul: “What if we could use 100% of our brain?”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *