Deşi nu ar trebui să ne simţim „altfel”, dat fiind multiculturalismul şi varietatea imigranţilor de pe aici, e de ajuns să ieşim din casă pentru a face notă discordantă cu peisajul. Începând cu modul în care ne îmbrăcăm. Spre exemplu, la 2 grade Celsius afară, eu şi pitica am ieşit pe uşă în outfit-uri consistente, cu tricouri, bluze şi haine de iarnă în spate, cu blugi şi bocanci în picioare. M-am simţit cel puţin ciudată când am văzut că majoritatea oamenilor se fâţâie pe străzi şi prin magazine în tricouri, cămăşi cu mâneci scurte, unii bărbaţi cu pantaloni scurţi până la genunchi, iar femeile cu papuci de vară cu şnururi între degetele picioarelor. În iegări treisfert şi maieuri. La şcoală, pitica este scoasă cu restul colegilor în curtea şcolii la joacă. Până la zero grade copiii sunt scoşi afară în hainele de clasă, sub zero grade ies îmbrăcaţi cu hainele de exterior pe ei şi abia de la -21 grade în jos rămân în clase.
O altă chestie e că în Canada nu găseşti spirt medicinal defel. Nu găseşti o fomulă medicinală a alcoolului etilic de la noi, ei au alcool izopropilic şi ăsta-i pentru frecţii. Nu au rivanol, vata, pe care la noi o găseşti la preţ de nimic, aici costă în jur de 6 dolari pachetul mic, seringile şi acele de seringi se dau cu reţetă, iar farmaciştii nu au auzit în viaţa lor de fiole de cofeină.
La raionul de verdeţuri din supermarket nu găseşti fir de leuştean. Într-un magazin specializat cu vânzarea plantelor de interior abia am găsit nişte seminţe de leuştean pe care, evident, le-am şi plantat a doua zi. Se pare că am mână bună la plante, pentru că ingredientul suprem al viitoarelor mele ciorbiţe s-a ivit din ţărână.
Vestiţii burgeri ai Americii de Nord sunt frecţie la picior de lemn pe lângă mititeii româneşti. La capitolul rutier, au aici intersecţii nesemaforizate – 4 way stops – unde se aplică o regulă nouă de circulaţie – toată lumea opreşte în dreptul stopului şi se pleacă în ordinea sosirii. Nu cred că regula asta ar putea fi aplicată şi pe drumurile româneşti, pentru că implică corectitudine, bun-simţ şi respect în trafic, noţiuni de ordinul “Ha-ha-ha!” pe la noi.
No Comments