În Canada, ca și în România, mai nou, copiii învață mai întâi să scrie cu litere de tipar – mari și mici – ca parte din tendința multor țări dezvoltate de a renunța complet la scrierea de mână, pentru că în afara semnăturilor și a completărilor anumitor formulare, totul se scrie pe calculator. După ce au învățat să scrie inclusiv compuneri cu litere de tipar (universal inteligibile), cei mici învață și scrisul de mână. În punctul ăsta a ajuns și pitica noastră și nu mică ne-a fost stupefacția când am văzut diferențele colosale între caligrafia noastră și cea a canadienilor.
Iată cum fac cei de aici literele mari de mână (poza e parte dintr-un document pdf de pe scholastic.ca, sugerat ca model de învățătoarea Alexandrei):
N-aș fi recunoscut defel “I”-ul lor mare de mână, la fel nici modelul lor de “Q” sau “Z”. Mor încet.
Recunosc, văzând diferențele caligrafice dintre ei și noi, brusc mi-a surâs ideea scrierii cu litere de tipar, poate dintr-un impuls de respingere a caligrafiei lor (a nu se confunda cu patriotismul) amestecat cu șocul realizării că scrierea cursivă nu are o reprezentare universală, la fel ca în cazul literelor de tipar. Lizibilitatea caligrafică nu mai ține, astfel, de cât de frumos sau nu scrie o anumită persoană, ci de diferențe culturale. Cum ar fi să vin în România cu o rețetă scrisă neinteligibil de un doctor canadian? Se predau, oare, în facultățile de farmacie și cursuri de grafologie, pentru preîntâmpinarea unor astfel de situații?
Și că tot am adus vorba de faptul că scriem de mână tot mai puțin, grație erei digitale în care cică ne aflăm, mai este caligrafia reprezentativă personalității, dat fiind faptul că o exersăm tot mai rar? Mai pot fi citite emoțiile unei persoane în cursivitatea scrierii sale, dacă aceasta și-a exersat caligrafia, în ultimul an, doar pentru a semna acte, documente? Iar dacă au fost completate puține documente, până și semnătura poate suferi diferențe ușoare sau pronunțate, în timp. În acest caz, nu credeți că își pierde relevanța și expertiza grafologică? Este grafologia un domeniu pe cale de dispariție?
66 Comments
Foarte interesante întrebările din final.
Aș fi putut să jur că prima literă pe rândul doi e Z, nu F
Z-ul lor e un anume z mic de mînă pe care-l folosesc foarte mulți în scris. Cu ăla n-am avut probleme să-l recunosc. Q e cifra 2, clar! I-ul și J-ul nu le-aș fi recunoscut nici bătută.
Nu, facultatea de farmacie nu prevede cursuri de descifrat rețete. Învățăm caligrafia medicilor în practica de vară, în farmacii. Învățăm e un fel de-a spune. Ne acomodaăm cu tot felul de stiluri năstrușnice. Dacă inițiala e ambiguă, cuvântul devine greu de descifrat, spre imposibil. Atunci te uiți la diagnostic și la modul de administrare și începi să elimini ce nu poate fi. Te mai consulți cu un coleg…
Uite, dacă pe rețeta unui medic canadian e prescris „IERIENSIF SR ”, mă uit la diagnostic -- nu știu cum prescurtează ei hipertensiune arterială, poate HBP sau HTA, ca noi -- și mă gândesc ce medicament de hipertensiune foarte prescris se termină în SIF SR ? TERTENSIF SR, nene! 🙂
Renata, bine ar fi ca toți farmaciștii să aibă priceperea, intuiția și cunoștințele tale! Am asistat și eu, cu răbdare, la unele situații de genul, când se citea pe fața farmacistei efortul de a înțelege rețeta. De regulă, misterul era elucidat undeva în spate, departe de ochii și urechile noastre, ale cumpărătorilor. Important e că de fiecare dată a fost elucidat, chiar dacă cu mici întârzieri.
Legat de imaginea cu literele mari de mână ale canadienilor, mi-a fost teamă că “a”-ul mare de la început vă a face să credeți că e “a” mic de mână. La fel și în cazul literelor “m” și “n”. Sunt litere mari de mână și tot nu-mi vine a crede.
Pe mine nu m-a interesat dacă majuscula e o copie mai înaltă a literei mici, ci dacă e lizibilă, corect traductibilă. Există oameni care scriu, practic, numai cu minuscule, dar la Începutul propoziției litera crește. Poate că P și R fac excepție. Poate încă câteva…
Ca să rămân de partea adevărului, trebuie să recunosc că există pacienți care fac turul Bucureștiului cu rețeta, nu fiindcă nu găsesc medicamentul, ci fiindcă în nicio farmacie nu poate fi decodat scrisul medicului. Atunci nu-ți rămâne decât să-i afli numărul de telefon, de la Casa de Sănătate, de la pacient, de cine știe unde, îl suni și-l întrebi: Ați dat azi, pacientului Cutare, o rețetă; vreți să verificați în registrul de consultații și să-mi citiți ce i-ați prescris?
Și așa se rezolvă misterul! 🙂
Acel z mic de mână seamănă leit cu z-ul chirilic/rusesc.
E Z mare, get used to it.
Acel z mare este aproape identic cu z mic, că am văzut amândoi planșa model. Dacă mă înșel, nu se pune, că am febră.
De ce mori încet? 🙂 Pentru că ei scriu altfel? Cu ce te încurcă?
N-are cum să devină irelevantă grafologia, decât în măsura în care persoana studiată n-o să mai aibă nici un text scris de mână, care să-i poate fi analizat. Altfel, dacă băiatul tău te vizitează mai rar, pentru că de exemplu s-a mutat în alt oraș, devine mai puțin al tău, mai puțin legat de numele de familie sau mai puțin relevant pentru arborele genealogic al familei?
Scrisul de mână nu trebuie exersact ca să continue să-ți reflecte personalitatea. Chiar și omul care n-a scris decât la calculator, când va lua pentru prima dată un stilou în mână, va scrie într-un fel și nu în altul tocmai pentru că acel mod de a scrie rezonează cel mai bine cu trăsăturile personalității lui. Sigur, în anumite limite; nu-i ca și cum gata, ai scris aplecat spre dreapta, la închisoare cu tine! 🙂
Eu prefer să scriu cu litere de tipar, și mai ales la calculator, deoarece de mână mă mai grăbesc, scriu urât, tai, corectez și apoi arunc foaia.
După cum spuneam în articol, acum învățăm scrierea de mână după sistemul de aici, exersând cu pitica. De aceea mor încet, pentru că mâna mea îndrumă mâna ei în exersarea literelor de mână. Și da, a fost un șoc să realizez că ceea ce credeam că știu să o învăț, nu se aplică aici.
Continui să cred că întrebările din final sunt pertinente. În condițiile în care scrisul de mână este foarte rar exersat și stilul personal nu mai reflectă un automatism, care să mai fie rolul grafologiei? În cazul oamenilor care nu au mai scris de mână mai mult de o pagină (cumulat) în ultimii cinci ani, spre exemplu, în ce măsură o mostră de text caligrafic mai poate demonstra ceva?
Păi sunt pertinente aceste întrebări din final, dar și eu consider că răspunsul meu este foarte pertinent! 😀
Eu nu cred că un automatism îți reflectă fidel personalitatea. Dimpotrivă, ți-o mai ascunde. De exemplu, poate că tu, confruntat prima dată cu penița și hârtia, vei scrie liber, într-un deplin acord cu personalitatea și aspirațiile tale. Dar dacă scrii des, atunci vei începe să folosești prescurtări, să scrii mai repede pentru că n-ai timp, poate și mai adunat -- pentru că n-ai spațiu, așadar scrisul tău liber (care îți reflecta fidel personalitatea) devine, sub acțiunea diverselor constrângeri exterioare, ușor alterat.
Bănuiesc că caligrafia unui om care scrie o dată pe an îl reflectă mult mai bine decât caligrafia unui scriitor de meserie, care scrie de mână tot timpul. Pentru că ultimul alege acea caligrafie ce realizează un compromis între cum ar vrea el să scrie și tipul de scriere care este cea mai practică d.p.d.v. al timpului, spațiului, lizibilității, standardelor din domeniu etc.
Cu cât acționezi mai liber, cu atât acțiunile tale îți reflectă mai fidel natura lăuntrică. Cu cât acționezi mai constrâns de ceva, sau mai rutinat, cu atât acțiunile tale devin mai robotice și deci te reflectă mai puțin.
Când ești atent la fiecare mișcare, subconștientul nu prea are unde să insereze detaliile semnificative care să îți reflecte anume trăsături psihice.
Când scrierea este în stadiul de automatism și transpunerea sunetului în literă pe hârtie nu se mai face cu un efort conștient, atunci subconștientul are oportunitatea de a proiecta în scriere trăsături ce te caracterizează.
Crezi tu că nu are unde să insereze! 🙂 Uite, occidentalii au vrut să transmită, în mod conștient, faptul că ei cred în Dumnezeu și în existența spiritului, când au inventat expresia: „Și-a dat duhul.”! Dar inconștient și-au ales o formulare care trădează că de fapt nu cred în așa ceva. Adică, chiar și atunci când ei au vrut să exprime în mod clar și explicit că cred, subconștientul a găsit metode de a fraza care să arate că de fapt ei nu cred. 🙂
Iar îți prezinți presupunerile drept realitate incontestabilă?
Iarăși mă citești anapoda? Evident că îmi exprim opiniile. Vrei să prefixez fiecare comentariu de „în opinia mea”? Că dacă vrei, pentru tine o s-o fac.
Daca n-ar fi de plans as râde,de limitele inteligentei umane,miliarde de oameni ce au fost si sunt dirijate de oameni-dumnezei,începând cu Nimrod si inteligenta lui dictatoriala prin care a încercat sa împiedice evolutia,sa tina omenirea într-un sistem unit împotriva Tatalui Creator,încercând sa construiasca acel Turn Babel (Pi-Ra-Mi-Da) sistem al raului mondial în care toti vorbeau si se exprimau într-o singura limba.Ce limbaj si/sau scriere aveau cei din vremea lui Nimrod?
Avraam,prietenul lui Dumnezeu a fost ales special,pentru ca prin el Dumnezeu sa salveze omenirea,iar în “samânta” lui Dumnezeu a binecuvântat pamântul ,Isaac,si Iacov si triburile ce respectau Legea data mai târziu de Dumnezeu lui Moise si care nici un om nu a reusit sa o respecte 100% cu exceptia unui singur evreu numit Isus Hristos,
Azi este UNICUL REPER prin care DUMNEZEU vrea sa împace omenirea cu EL ÎNSUSI iar acest ISUS a fost tradat,dat la moarte de Marii preoti,de fratii lui, pentru ca ADEVARUL E DUREROS mai ales pentru cei aflati la puterea conducerii mondiale politico-militara-filozofico-religioasa-economico-financiara.
P.S. Eu cred ca în curând nu va mai fi necesar sa scriem deoarece tehnologia moderna a informaticii ne va permite sa comunicam prin frecvente telepatice,energia libera nelimitata,atemporala…DUHUL SFÂNT ! 🙂
Tare-mi sunteti dragi cu totii ! Un Weekend de vis va doresc,tuturor ! 🙂
Nu ne vor lăsa ăștia să comunicăm telepatic, Iosif, cel puțin câtă vreme nu vor găsi un mod de a ne taxa și intercepta… Glumesc. Un weekend FABULOS și ție!
Eu propun să îi cerem o taxă fiecărui înger care asistă din astral la un film sau la un spectacol artistic ce se desfășoară la noi pe Pământ. Pentru că practic ei piratează și fură conținut.
Pai “ei” stiu ca “Samânta femeii” (Hristos) este raspândita pe întreaga planeta iar (sîngele jertfei sfinte al ADN-nului Lui) Biserica Vie,nu religii,si dogme,organizatii si legi omenesti,ci Templul Duhului Sfânt,trupul hristic al celor se se alimenteaza zilnic cu “mana cereasca”(hrana îngerilor) Pâinea care -Sa coborât din cer,si a fost frânta pentru întreaga omenire,care este distribuita cu generozitate tuturor nationalitatilor de pe Terra,Cuvântul Lui Dumnezeu,sabia care va învinge tot raul de pe pamânt prin cei ce sunt parte din aceasta Biserica Vie,Mireasa lui Hristos,nascuta din jertfa si coasta strapunsa a Lui în urma cu doua milenii.
Daca urmariti cu atentie evenimentele ce se succed pe plan mondial,si veti filtra totul prin Cuvântul Lui Dumnezeu,veti observa ca totul este programat de o forta imperceptibila ce actioneaza cu precizia laserului la împlinirea profetiilor scrise în Cartea cartilor,BIBLIA,pe care în curând “ei” vor încerca sa o interzica pretutindeni,deoarece EA este “Sabia” taietoare ce transforma (modifica genetic) gândirea si simturile primare mostenite neevoluate din cauza respingerii ADEVARULUI ABSOLUT !
Este mare seceta si foamete de cunoasterea Adevarului Absolut,iar în scurta vreme oamenii vor simti aceasta goliciune sufleteasca si vor cauta Cuvântul Lui Dumnezeu, însa va fi restrictionat si chiar interzis înafara bisericilor autorizate de guvernele mondiale ale “omului faradelegii”, “Antichrist” si puterea dumnezeului acestui veac “Mamona”!
“Caci Cuvântul lui Dumnezeu este viu si lucrator,mai taietor decât orice sabie cu doua taisuri;patrunde pâna acolo ca desparte sufletul si duhul,încheieturile si maduva,judeca simtirile si gândurile inimii.”
https://biblia.resursecrestine.ro/evrei/4
O duminica minunata va doresc din suflet ! 🙂
N-are treabă cu scrisul dar …
https://m.facebook.com/groups/536806429851786/permalink/626841190848309/
Ultimul video : https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=388309728196476&id=219653278395456
Elena…
Uite, chiar ieri, o prietenă româncă care lucrează într-un hipermarket ne spunea să nu mai cumpărăm salată decât de la organice, că aia verde, mare, frumoasă și neambalată vine, de fapt, de mărimea unui ou, apoi o tratează ăia cu nu știu ce chimicale și crește în două zile cât altele într-o lună. A spus că e ceva groaznic ce se întâmplă cu ea și nu, să nu mai cumpărăm așa ceva.
Da. Totul e fals, mare, umflat pentru că la oameni primează cantitatea și prețul. 🙂
Organizațiile mondiale gen EFSA și PAC mai închid ochii la rapoartele de cercetare din piața alimentară, mai fac rabat de la cantitățile care sunt nocive pentru că conservarea alimentelor primează, să asigure destul pentru a satisface cererea iar produsele bio sunt mai scumpe din diverse motive, se alterează mai ușor, cantitățile produse per ha sunt mai mici, etc.
Dar mai sunt încă și lucruri ok.
http://www.tv5mondeplus.com/toutes-les-videos/documentaire/paysans-du-monde-la-revolution-agriculturelle-canada-1re-partie
Doar păsula mea verde a rămas găurită (de gărgăriță) și neculeasă din cauză de preț mic.
Și n-ai cules gărgărițele? Aici se vând gărgărițele la magazin, să le dai drumul în pomi să-i curețe de nu știu ce purici (afide).
Întrebarea e o glumă, desigur.
Nu e vorba de mămăruță sau buburuză, insecta simpatică. Mă refeream la gărgărița fasolei, un dăunător. N-o dau în latinisme, cred că e destul de clar. La momentul în care începusem culesul, deși sesizasem atacul, am ales să nu fac tratament cu insecticid. Pentru că nu era corect. Mi-am asumat pierderea deși clienților nu le-a prea păsat. În vremurile astea se preferă produse gata preparate. În scurt timp nici dracu’ n-o să mai pună conserve acasă. Și, sincer, nu prea mă trage inima să produc pentru industrializare.
Zici că se vând acolo mămăruțe? 🙂 nu-mi vine să cred! La mine e plin de ele. Larvele lor sunt foarte vorace. Sunt un insecticid natural pentru afide.
Klaus, e absolut normal ca cine produce biologic să-l atace dăunătorii pentru că și ăia au rostul lor în natură și nu avem noi nici un drept să-i exterminăm prin culturi intensive. Datorită agriculturii s-au înmulțit în natură anumite plante care au favorizat înmulțirea dăunătorilor, stropind culturile omorâm și polinizatorii naturali și alte insecte benefice, nu mai zic de infestarea solului și a pânzei freatice, plus a aerului fapt dovedit că în zona rurală cu culturi intensive datorită stropitului mulți oameni s-au îmbolnăvit de boli ale aparatului respirator (inclusiv cancer). Un francez e singurul care a câștigat un proces împotriva gigantului Mosanto dovedind că produsele sale sunt extrem de toxice fapt care a favorizat îmbolnăvirea lui gravă- inapt de muncă.
Contra dăunătorilor ți-aș recomanda ouă de Trichigramma- e un parazitoid care eclozează și în perioada lui de adult cu ajutorul ovopozitorului depune ouă în ouăle dăunătorilor și acestea devorează gazda. Astfel dăunătorii sunt combătuți pe cale naturală. Trichogramma elimină aproape toți dăunătorii cunoscuți. Te mai poți informa -- s-a folosit chiar și în centrele noastre de cercetare înregistrând rezultate spectaculoase. Ecologic și eficient. 🙂
Ouăle se cumpără dar nu de la noi- ultima datã când m-am interesat nu erau la noi, până și francezii le importă. În America le comanzi pe internet. În China se folosesc de generații. Rușii și americanii de bat pentru cine fu primul -- dintre care unul cu pomicultura. 🙂
Elena, îți mulțumesc pentru sfat. Chiar apreciez că îți pasă. Nu știam nimic despre viespile astea. Am citit acum puțin, eu sunt catâr de felul meu, foarte greu mă raliez la soluții de genul ăsta. Trichogramma sp nu sunt singurele specii de viespi care parazitează alte insecte. Fiind cazul ouălor depuse de alți dăunători, nu văd cum viespea asta ar parazita ouă care au fost depuse de dăunători în fruct, în interiorul lui. Nu înțeleg nici cum poate afecta eventuala populare cu Trichogramma sp. ecosistemul în care sunt introduse. N-am înțeles din ce am citit până acum care este arealul natural de răspândire a speciei. Pentru că introducerea unei specii noi poate bulversa un întreg ecosistem. Și n-o să fiu eu ăla care o face.
Să fii țăran în ziua de astăzi e o provocare de multe milioane de euro. Dacă ai alte alternative ești catalogat din start ca fiind prost. Datul cu sapa a ajuns să se confrunte cu marketingul agresiv. E destul de evident cine câștigă!
Klaus, despre viespea aceasta am studiat personal destul de mult (că nu păream destul de bizarã, ioti că suplimentez doza), chinezii o folosesc cu succes de foarte multă vreme, această viespe tricho gramma -- în traducere a treia parte dintr-un gram, e inofensivă pentru om sau pentru natură, cu excepția dăunătorilor. Ele se regăsesc și în natură dar în perioade diferite și nu multe. Această tehnică e știință- ouăle din care ies Trichogramma sunt negre -- semn că îs parazitate de această specie. Ele se depun în livezi, pe terenuri agricole, etc, în momentul când dăunătorii sunt la faza de ou. Te anunță Institutul de cercetare de la care le cumperi de momentul x pentru dăunătorul y pe care vrei să-l combați ECOLOGIC -- fără a polua cu insecticide, fără a consuma benzină pentru insecticidarea suprafețelor agricole mari, fãră a ucide și albinele cu insecticidul, etc. O viespe Trichohramma femelă care iese din ou în stadiul de adult, în timpul ei de viață de 9-11 zile, va căuta și distruge circa 50 de ouã de dăunatori, ele cu antenuțele măsoară oul si în funcție de cât e de mare cu ajutorul ovopozitorului din dotare pun 1-3 chiar 4-5 ouă înăuntru. Trichogramma papă doar în stadiul de vierme conținul oului gazdă care e pe fruct/legumă etc unde-l lasă măsa ca să aibă ce păpa când iese și să producă pagubă ție (nu în fruct că doar nu poate mă’sa perfora cu curu’ coaja mărului, nu? logic!). Numai că dăunătorul nu mai iese pentru că îl halește bebele viespiei când e vierme -- apoi devine pupă și ‘poi adult și iese iarăși la depus ouă în ouă de dăunători. Și se reduc dăunătorii dar viespea e ok că ea doar se înmulțește în faza de adult. Rezultatele îs bune cu viespiile -- calitate-cost. E cea mai bună metodă, e sigură și probată. Nu infestezi nimic. 🙂
Mai ai întrebări? 🙂
Elena, tu ai citit cu atenție ce am spus eu? Ovopozitorul e o sculă pe care o au și dăunătorii. Iar unii dintre ei o folosesc pentru a “însămânța” fructele ( uneori în faza de floare) . Deci spectrul de acțiune a viespii se poate referi doar la ouăle la care are acces, sunt vizibile. Impactul ei asupra populațiilor de insecte (dăunătoare sau nu, cred că suntem de acord că sintagma asta e subiectivă din punct de vedere uman) e foarte greu de evaluat. Într-un studiu pe care l-am citit s-a studiat eficiența a două varietăți de Trichogramma. În condiții de laborator, una a fost superioară celeilalte. În natură efectul a fost invers. Cu renata am mai discutat aspecte ce se referă la rigurozitatea unui studiu științific. În principiu, trebuie să evaluezi rezultatul ținând cont de toți factorii care participă activ la influențarea lui. Ceea ce, crede-mă, nu e tocmai simplu.
La faza cu “insecticidarea” ai fost chiar drăguță! 🙂
Insecticidarea -- îmi pare rău că nu ai simțit ghilimelele după bebele viespiei și alte cuvinte neuzuale.
Nu vând Trichogramma și nu încerc să te conving de nimic. 🙂
Dă-mi, te rog, un exemplu de un dăunător care “însămânțează fructele” cu ajutorul ovopozitorului cum zici. 🙂
Off, Elena! Viespea merelor, că tot vorbim de viespi! Hoplocampa testudinea.
Off, Klaus! Viespea merelor depune oua in caliciul florii -- nicidecum nu “însămânțează fructul”. Trichogramma cum ți-am zis- e f mică. Ce crezi? Intră și ea în caliciul florii și își depune ouăle în ouăle viespei mărului -Hoplocampa testudinea. 🙂
Dovezi? Books:https://books.google.ro/books?id=MmuBCwAAQBAJ&pg=PA516&lpg=PA516&dq=trichogramma+Hoplocampa+testudinea&source=bl&ots=ykkgwwUftG&sig=mlJtEekQ7QlSCyBzlEP8AQ8rAYY&hl=ro&sa=X&ved=0ahUKEwi06MHbm_rSAhWJoRQKHRHOCBYQ6AEISjAN
Mai ai și alte exemple de dăunători care “însămânțează fructul” că culmea mi-ai dat unul combătut chiar de Trichogramma pe cale naturală. 🙂
N-o să intru într-o polemică ce devine ușor, ușor, inutilă. Googălitul pe teme de genul ăsta este lăudabil, dar nu e suficient. Deci, zic pas.
Eh, te înțeleg. 😉
Nu puteam lipi de pe telefon nu știu ce alt studiu, dar să știi că entomologii care au scris despre asta au dreptate, nu ne mint. 🙂
Dar dacă tu îi contrazici cu dovezi -- nu mă bag, probabil că tu știi mai bine. 🙂
Oricum, apreciez logica ta de agricultor: viespea merelor poate intra în caliciul florii să depună ouă -- pe când Trichogramma ba. 🙂
Ketherius, Cudi, vă cer scuze că am deturnat topicul postării. Vocea pământului e de vină.
Eh, nu-i bai, ne plictiseam, oricum.
Dar de ce nu cumpărați produsele de acest tip din piață, de la țărani și agricultori? Dacă nu există la țărani, înseamnă că nu se fac în perioada asta a anului și deci că cele din market sunt artificiale.
Lotus, cum identifici tu în piață pe țărani sau pe agricultori? Deși eu nu prea sesizez diferența între ei. Eu sunt chiar curios, m-ar ajuta enorm la marketing.
Nu știu la tine, dar la mine în piață vin țărani (din satele învecinate) și comercianți. Dacă femeia din fața ta poartă năframă, e îmbrăcată și vorbește țărănește, are o traistă amărâtă cu mere și mici, și mari, în timp ce tipul care vinde în spatele ei și-a etalat merele numai unul și unul, mari și strălucitoare, ba chiar mai are și ulei, zahăr etc, produse pe care le aduce în dubă, eu zic că-i destul destul de clar care-i unul și care-i altul. Asta să fie problema, că nu-i identifici? Eu iau brânză de multe ori cam de la aceeași femeie, care deja mă cunoaște și mi-o dă mai ieftin. În plus, pe la noi pe la blocuri vin diverși țărani care îți aduc regulat lactate, de exemplu. Sau îi vezi vânzând și la colțuri de bloc.
:)) Lotus, păi de la mine n-ai fi cumpărat în veci! Nu port năframă, nu miros a animale domestice, vorbesc țărănește doar în arealul natural al graiului. Singura nelămurire ar fi bronzul exagerat, dacă-l am de la Mamaia? 😀
Sau poate vrei să-ți spun că țăranii erbicidau cultura de porumb cu doze ce depășeau uneori de zece ori doza maximă admisă de atrazin (substanța activă, denumirile comerciale ale erbicidului pot varia).
Lăsând gluma la o parte, în cazul prezentat mai sus, țăranii au fost vinovați doar de neștiință, ceea ce, sper să fim de acord, nu e scuză.
Păi posibil să nu fi cumpărat de la tine. Scopul metodei mele de selecție de mai sus nu era să nu care cumva să exclud vreun țăran, ci să mă asigur că cel de la care cumpăr este țăran. 🙂 Mă trăgeai și tu de mânecă, dacă mă vedeai mai des, îmi ziceai că ai produse naturale, cultivate de tine, îmi ziceai chestia cu erbicidul, luam o dată, vedeam dacă îmi plac etc.
Ca să-ți arăt că nu sunt ranchiunos că n-ai fi cumpărat de la mine, eu înțeleg, sunt pățit, îți mai dau un pont despre ouă :). Dacă riști să cumperi de la țărani ouă neștampilate, când ajungi acasă, pune-le în apă. Dacă majoritatea se ridică de la fund, aruncă-le pe toate! Dacă sunt doar câteva, renunță doar la ele. Nu înseamnă că e sigur că-ți vor face rău, doar elimini un risc destul de mare.
Dar care-i faza cu ouăle ăstea? E în discuțiile de mai sus? Eu nu prea cumpăr ouă de la țărani, că am eu când îmi trebuie.
Klaus, îți răspund și eu în calitate de țărancă care a vândut în piață una alta de prin propria recoltă. Producătorii persoane fizice nu așează pe tarabă o ofertă diversificată și semnificativă cantitativ. Aștia vor vinde legume din producția proprie, fără a-și îmbogăți oferta cu fructe sau legume exotice. E simplu. Nu îi dau dreptate lui Lotus când spune că legumele extrasezon sunt un indiciu că ar fi “artificiale”. Noi aveam două solare mari din care scoteam salată, ceapă verde, fire de ceapă de apă, ridichi, spanac, pătrunjel verde și diverse răsaduri încă din februarie. Sau, târziu în noiembrie, roșii, ardei (iuți, gogoșari, capia etc), vinete.
Apropo de ardei -- am cumpărat, într-un an, ardei grași din Kaufland, vreo două kg. Știi, din aceia frumoși, mari, de mărime standard. Am plantat semințele în solar fără să le mai usuc, am obținut răsaduri și le-am replantat. Și ne-am umplut de ardei de genul. Am păstrat mereu semințe din ei, chiar și acum ducem mai departe acest soi de ardei. Nu se mănează. Și am mai învățat o chestie: știi că și ceapa face fel și fel de boli -- ei, dacă o cultivi plecând de la semințe, apoi replantezi firele de ceapă tăindu-le frunzele de la jumătate, obții ceapă care nu va fi atacată de boli specifice.
Cudi, bănuiesc că ardeii ăia de la Kaufland sunt hibrizi. Dacă obții urmași de la un organism hibrid ajungi la un moment dat, prin succesiunea înmulțirilor să obții indivizi relativ deosebiți. Adică ai avea un solar cu ardei care ar trebui să ai aceleași caracteristici genetice dar care nu respectă regula. E genetică simplă, eu cred că ați plecat inainte de a avea ocazia de a evalua ce înseamnă homozigoția după cinci generații :).
Mai simplu, înseamnă că ai obține niște ardei care de fapt nu sunt ardei, sau ce?
Inseamnă că ai obține tot ardei dar cu caracteristici deosebite. N-ar mai exista uniformitatea inițială unde se manifesta efectul de heterozis, cred că așa se numește. Dacă Dobermanul ar fi doar un hibrid, nu o rasă stabilizată cum este acum, și am presupune că ai obținut individul din încrucișarea dintre un Pinscher și un Labrador, și ai înmulți hibrizii între ei, ai obține ceea ce Mendel (cred că se numeau legile segregării genetice)ne spunea, cred că prin clasa a doișpea.
Adică o recoltă ar fi verde, alta roșie, gen? Așa, simplificat și exagerat. Zi pe limba mea!
Păi scrie un articol că sunt trucuri utile. De exemplu, nu știam că poți scoate salata în februarie, chiar solar să ai.
Lotus, nu sunt prea multe sfaturi, cât să le-adun de-un articol. Dar solarul, să știi, e tare bun. Spre exemplu, dacă roșiile de afară se mănează, alea din solar nu, că nu plouă pe ele, nu stă ceața pe ele. Pe alea din solar le uzi la nivelul pământului, cu furtunul. Noi le bobilam cu pământ și cream șanțuri între rândurile de roșii, în care puneam furtunul (conectat la puțul din grădină) și lăsam să se adune apa până băltea.
ba merge de-un articol, plus că s-ar mai aduna comentarii relevante de la alții interesați de așa ceva
Tot off topic….. un filé afumat de somon din crescătoriile norvegiene, doriți?
Am căutat înainte pe net care-i faza cu somonul norvegian (intuiam eu, așa de departe, unde bați, dar am zis să mă conving) și e nasol rău. E timpul să ne reapucăm de pescuit.
Pentru Keth dacă mai avea el întrebări la faza cu transplantul organelor și donarea lor:
https://m.facebook.com/omuldelanord/posts/1856658981249522
Lotus, după ce cumperi, o vreme, de la cea mai ridată, cu broboadă și mîini muncite babă din piață, afli că ea vinde la tarabă ce cumpără fii-su, antreprenor, de la Angro-urile de legume-fructe de import din marginea Bucureștilor.
Pământul de sub unghiile babei și pielea tăbăcită de pe față se datorează muncii ei în mica lor grădină de zarzavaturi și legume ținută pentru consumul familiei lor.
Și eu fac aceeași greșeală. 🙂
Păi ăsta-i ghinionul tău dacă locuiești în capitală. Eu locuiesc într-un orășel de provincie, înconjurat de sate. Altfel, da, știu și eu o blogăriță care la un moment dat făcea piața în București și vopsea roșiile, pe care le vindea ca fiind de ceva soi, la preț ridicat. Cică i-a mers bine în perioada aia.
Cine n-are orășel de provincie, să-și cumpere. 🙂
Am citit și eu, Cudi, despre somonul norvegian. Cum am ajuns noi de la scrisul de mînă la somon?! Nu contează! Ambele teme sunt rezultatul unor făcături. Noroc că nu-mi place somonul! Poate el n-are nicio vină, bucătarii au fost, de fiecare dată, nepricepuți.
… Dar ce să-mi fac eu probleme cu somonul, pe care-l mănânc accidental, când tutunul pe care-l bag în mine, zilnic, e mult și tratat chimic?
Corect, renule, corect! :).
Îmi asum și eu aceeași greșeală.
klaus, bine că suntem mai mulți!
Renata, m-ai pus pe gânduri… mă duc să cuget la o țigară.
Parcă te lăsaseși! 🙁
M-a ținut câteva zile, ca de obicei.
Asta e! Sub un pachet, nu e grav.
https://en.wikipedia.org/wiki/Cephalopod_ink