Zilele astea, după îndelungi aşteptări (ce au durat vreo două decenii şi jumătate), am gătit şi mâncat pe îndestulate batonul copilăriei, ciocolata de casă ce-mi îndulceşte amintirea anilor de demult, pe când mama avea în cămară, la discreţie, lapte praf. Dintotdeauna am fost un fan devotat al batonului copilăriei, mă răsfaţă înzecit mai mult decât cel mai fin pătrăţel Lindt, ba şi mai mult decât triunghiul de Toblerone. Cumva, Africana anilor ’80-’90 ocupă un loc special în topul ciocolatelor vieţii mele, că o primeau părinţii în pachetele de Crăciun de la uzină, alături de portocale şi bomboane de pom. Într-un an, ţin minte, prin nu ştiu ce miracol, a adus mama o cutie întreagă de Africana, cu câteva zeci de tablete în ea. Două zile mai târziu, sora mea era năpădită de nu ştiu ce erupţii cutanate şi, neputând exista rău mai mare decât bubiţele roşii, mi-a permis să fac de-adevăratelea pe doctorul cu ea; în consecinţă, i-am tamponat faţa cu vată înmuiată de moare de varză. [Paranteză pătrată pentru un banc (legenda spune că întâmplarea e pe bune) ce mi l-am amintit acum vag, că tot am adus vorba de moare de varză, şi pe care îl adaptez din mers că nu i-am ţinut minte detaliile: Un om, aflat în spital, aude doctorii vorbind despre cazul lui: “Moare!”. După un an, acelaşi om se întoarce la doctorul său. Acesta, mirat să-l vadă viu, îl întreabă ce tratament miraculos a urmat. Răspunsul: “Cum aţi spus dumneavoastră, d-le doctor, moare, moare de varză, în fiecare zi.”] Mai departe, nu-mi amintesc ce s-a întâmplat cu faţa surorii mele, ce pot spune sigur e că tratamentul meu nu i-a pricinuit daune pe termen lung .
Revenind, am făcut zilele trecute ciocolată de casă şi a ieşit fix ca şi supremul baton al copilăriei.
Ingrediente:
- 400 g zahăr
- 300 grame unt
- 500 g lapte praf
- 4-5 linguri de cacao
- 150 ml apă
- Opţional – arome şi ingrediente după pofta fiecăruia – vanilie, rom, nuci, alune, cocos, stafide etc. Eu am adăugat nuci şi a ieşit foarte bună.
Zahărul se amestecă cu apa şi se dă în clocot vreo două minute. Se ia oala de pe foc şi se adaugă untul, se amestecă până când acesta se topeşte. În continuare, se alătură şi restul de ingrediente (lapte praf, cacao şi ce mai vreţi), se amestecă bine şi apoi se toarnă conţinutul într-o tavă acoperită cu folie de plastic. După câteva ore (4-5), este întărită şi numai bună de mâncat. E ceva de vis.
P.S. Cred că, din perspectiva simplităţii listei de ingrediente, ciocolata de casă e şi cu mult mai sănătoasă decât cea din comerţ.
13 Comments
Și io cred. Dacă te uiți pe lista ingredientelor unei ciocolate din comerț, deși se întinde pe vreo 4-5 rânduri, trebuie să cauți cu lupa ingredientele naturale. 🙂 Mai mănânc uneori, deși știu că nu-i prea indicată.
Am văzut ciocolată de casă și prin magazine, chiar cu numele „Batonul copilăriei”. Canadienii ce rețete sau specialități de genul ăsta au?
http://www.canadianliving.com/food/baking-and-desserts/recipe/maple-fudge-2
Cândva, o să-l încerc şi eu.
Deocamdată, planul e ca în următoarea ciocolată de casă să adaug mai multe nuci + sirop de arţar.
Poti sa ne spui,te rog, ce fel de lapte praf ai folosit ? Eu am incercat cu un brand si s-a topit instantaneu … ciocolata mea s-a facut muci.
Eu am folosit acest lapte praf (cel mai ieftin din magazin; eu locuiesc în Canada) -- https://www.realcanadiansuperstore.ca/Food/Pantry/Baking-Ingredients/Canned-%26-Powdered-Milk/Skim-Milk-Powder/p/20119655_EA
În România nu ştiu brandurile bune în ceea ce priveşte laptele praf. Însă ar fi două reguli principale după care să te ghidezi atunci când îl alegi:
1. Să nu fie lapte praf pentru bebeluşi.
2. Lista de ingrediente a laptelui praf să nu includă şi alte minuni în afară de lapte praf. Ăsta cumpărat de mine e “îmbunătăţit” cu două vitamine (A şi D3). Dar am citit pe net că Rarăul ar fi cel mai bun. N-am probat, dar îl lăudau alţii pe blogurile culinare.
Super!! Foarte bine arata si cu siguranta e si buna. Chiar mi-e pofta.
O sa incerc si eu…
Am cautat in magazine lapte praf dar nu am gasit, ce e drept din linkul de la tine nu apare si in zona mea acel magazin, dar mai caut ?
Simonaaaaa! Ai ajuns în Canada? Dacă da, felicitări! Unde eşti, cum eşti?
Salutare!!! ?
Intr-un final da! Am ajuns cu bine, suntem la Montreal. Agitatie pentru mine, si multe lucruri noi. Aproape toate, hihi. Usor usor incep sa ma adaptez si sunt optimista, sunt sigura ca lucrurile vor merge bine, si incerc sa am rabdare.
Nu va gasesc pe fb, si am incercat si sa postez din nou istoricul dar mi s-a parut ca nu mai am cont.
Cand am vazut post-ul, m-am bucurat din suflet ???
Ati fost sfatuitorii mei si va multumesc
Ştim cum este să ţină birocraţia despărţită o familie şi ce bine e când toate se termină cu bine. Dacă tu nu ne-ai găsit pe fb, am să te găsesc eu, promit.
Şi dacă nu te găseşte Cudi, îţi trimitem un e-mail pe adresa cu care ai comentat 😀
Ţi-am trimis mesaj pe fb, nefiind prietene acolo îl vei găsi la “altele”. Dacă nici la “altele” nu îl găseşti, înseamnă că, ups, l-am trimis altcuiva.
Cudi, locuiesc in Canada, de asta te intrebam ce brand ai folosit ( altfel nu facea sens ). Multumesc de informatia cu laptele praf de doua feluri ! Nu stiam ca exista lapte praf pentru bebelusi si lapte praf pentru ciocolata de casa ( pentru mine laptele praf era unul si acelasi lucru ).
Mai mult ca sigur ca am folosit lapte pentru bebelusi, de asta mi s-a fcaut muci ciocolata. Thanks inca o data !
N-am ştiut că eşti din Canada, Fire, iar pe aici intră o mână de români -- şi ăia din patria mamă. Succes cu bunătatea de desert, sper să găseşti laptele potrivit.
Fire, m-aş bucura să te găsesc şi pe tine pe fb. 😀