În timp ce noi cu oile noastre, o tânără din America le tot dă clasă misoginilor invidioși pe femeile de succes. Emily Temple-Wood, născută în 1994, este editor pe Wikipedia de la vârsta de 12 ani, iar acum ocupă și poziția de vicepreședinte Wikimedia DC (the District of Columbia). Începând cu 2012, Emily a demarat un proiect frumos și util, prin care a creat pagini Wikipedia despre femeile de știință din istorie. Toate bune și frumoase, munca sa a luat amploare, s-a bucurat de apreciere, a devenit tot mai cunoscută, tipa a ajuns vicepreședinte Wikipedia în regiunea ei. Dar, de la un moment dat, Emily a început să primească mesaje și emailuri nu tocmai decente, cu remarci misogine, comentarii de natură sexuală, insinuări cum că ar fi ajuns unde a ajuns dând din fund și alte dintr-astea. Cum a răspuns Emily acestor jigniri?
Ajutată de câteva zeci de editori, Emily a creat – pentru fiecare mail misogin pe care l-a primit – o nouă biografie wikipedia, dedicată câte unei femei de știință. Treaba asta a fost generic numită proiectul „fuck you” și continuă.
Zilele trecute am citit și eu despre Emily și mi se pare foarte tare modul în care fata asta a ales să răspundă răutăților sexiste.
Toată treaba asta m-a dus cu gândul la condiția femeii. Slavă cerului, trăim în vremuri bune, în care ideile noastre zboară liber și, iată, putem vorbi, putem dezbate aproape orice. Cât avem, un secol de când i s-a acordat femeii dreptul de vot? Un secol de când societatea a invitat femeia doi pași mai în față?
Femeia este încă mult în urma bărbatului. În foarte multe religii, femeia nu poate deveni preot, nu poate oficia slujbe religioase. În foarte multe religii, femeia e mai departe de dumnezeu decât bărbatul. Femeile nu prea au avut mare lucru de spus în politică până în secolul XX, de unde putem trage concluzia că lumea este cum este datorită bărbaților, pentru că bărbații au dat legi în toată istoria asta, voința masculină aducându-se unde suntem azi.
Bine, e un lucru de bun simț să recunoaștem nedreptățile făcute femeilor de-a lungul istoriei, faptul că au fost mereu dezavantajate. De aici încolo, însă, ce credeți că va urma? Creștinismul catolic deja a acceptat ideea evoluționismului, ca parte din creație, nu mai contestă nici existența extratereștrilor. Ce spuneți, vor ajunge și în punctul în care vor accepta femeia ca egală bărbatului în fața lui dumnezeu, chiar și în spatele altarului? Voi ce spuneți, va ajunge femeia preot, papă?
158 Comments
Societatea este compusă din mai multe femei decât bărbați. Prin urmare, dacă ele sunt egale cu bărbații, de ce au nevoie de „recunoaștere” din partea societății, care este -- numeric vorbind -- a lor?
După logica asta, numeric vorbind, suntem niște intruși rătăciți într-o societate a insectelor.
Nu contează supremația numerică când controlul îl au bărbații.
Dar, din câte știu eu, tot bărbații sunt majoritari, sunt 101 băieți la 100 de fete -- https://en.wikipedia.org/wiki/Human_sex_ratio .
La o privire sumară, rația la care-mi dai link e calculată la momentul nașterii. Eu știam că femeile sunt mai multe, și anume pentru că ele trăiesc mai mult.
Oricum, ai pus punctul pe i: bărbații au controlul. Așadar, într-o societate în care femeile îi depășesc numeric pe bărbați și le sunt perfect egale, de ce bărbații au controlul?
La un meci de fotbal în care echipa A joacă cu 12 jucători în timp ce echipa B joacă numai cu 11, iar jucătorii din echipa A sunt la fel de buni ca cei din echipa B, cum se face că echipa B conduce pe tabela de marcaj? Și chiar dacă ambele echipe sunt egale numeric, cum se face că scorul a rămas de milenii în favoarea aceleiași echipe?
Poate pentru că jucătorii din echipa A nu sunt, totuși, la fel de buni ca cei din echipa B.
Se nasc mai mulţi bărbaţi decât femei. Dar femeile trăiesc, în medie, mai mult decât bărbaţii. Deci surplusul de femei din societate e alcătuit din babe. Iar babele au trecut de menopauză, li s-a schimbat secreţia hormonală, din punctul ăsta de vedere sunt mai degrabă bărbaţi decât femei (de-aia sunt soacrele agresive şi autoritare 😛 ). Prin urmare, în societate, dpdv hormonal, predomină totuşi bărbaţii. 😛
Cudi, femeile sunt admise la facultatea de teologie. Ăsta e un început. Nu-i exclus ca într-o bună zi să ajungă popese și papese, dacă chiar își doresc și e important pentru ele. În ordinele masonice tradiționale nu sunt acceptate femei și nici nu vor fi vreodată, însă. Poate fiindcă nici în Ordinul Templierilor din care descinde Masoneria nu existau femei. Se păstrează o cutumă. Poate fiindcă femeile nu pot păstra un secret? 🙂 (Știu, există niște surogate de loji masonice feminine, pe care Masoneria regulară nu le recunoaște, evident.)
Serios vorbind, mie, feminismul mi se pare un scărpinat cu mâna dreapta în urechea stângă.
Fizic și fiziologic femeia nu este identică cu bărbatul. Dacă economic, politic și social există egalitate (cred că nu mai există discriminări salariale în lumea civilizată, femeile pot ocupa absolut toate pozițiile, profesiile și funcțiile pe care le ocupă un bărbat), de ce ar avea nevoie de mai mult? Când o să văd un meci de box mixt, o competiție de halterofili mixtă, atunci o să mă îngrijorez că, deocamdată, nu i se dă unei femei o parohie și-un dascăl care să-i țină trena.
Faza cu neintratul în altar ține de înapoiere și obscurantism. Femeia e cea care a inițiat păcatul originar, ea are menstruație, adică e „spurcată” câteva zile pe lună, până elimină ovulul nefecundat. Atâta pot mințile bărbaților în rochii negre și patrafir să înțeleagă despre aparatul reproducător feminin.
Renata, chestia cu femeia necurată de la ciclu vine din alte considerente, de natură spirituală, nu din obtuzitatea unor preoți.
Cât de bine cunoști lojile masonice? De exemplu, ai citit Protocoalele ințeleptilor Sionului? De-un alt exemplu, știi că Antonie Iorgovan a declarat, cu puțin înainte de a muri, că medicul i-a spus că probabil a fost iradiat?
Multe dintre așa-zisele feministe, femei de carieră, femei politician etc sunt femei cu probleme de feminitate, care nereușind să fie împlinite, își canalizează energia în alte direcții, căutând fericirea în politică, carieră sau militând pentru drepturi egale.
Renata, hai să îți spun ceva ce te va uimi. România este o țară mai civilizată decât cele mai multe, incluzându-le pe cele cu tradiție ca SUA, Canada, Europa de Vest. În România, diferența de salariu între bărbați și femei este de numai 4.5%.
În Canada, în schimb, joburile part-time plătesc 66 de cenți femeilor la fiecare dolar plătit bărbaților. Joburile full-time plătesc femeilor 72 de cenți la dolar plătit bărbaților, iar în medie, în toată societatea, femeile primesc 87 de cenți la fiecare dolar primit de bărbați.
Dar această medie generală, să nu uităm, include toate femeile, inclusiv cele din posturi inalte, miliardarele (ca proprietara lanțuilui Chapters Indigo), moștenitoarele ș.a.m.d. Pentru femeile care chiar depind de salariu, plata este între două treimi și trei sferturi din ce primesc bărbații.
Renata, eu cred în feminism. Și nu-l confund cu dorința unor femei de a domina bărbații, eu vorbesc de egalitate în drepturi. Faptul că o femeie ar putea deveni papa, sau măcar să fie nominalizată acolo, ar însemna enorm pentru toate femeile.
Pentru că fix în clipa asta, undeva, în lume, o femeie a decis să facă avort tocmai pentru că a aflat, în urma ecografiei, că va avea o fetiță. Altundeva în lume, posibil ca în clipa asta unei bebelușe să i se taie clitorisul, ca să nu aibă plăceri sexuale mai târziu, dar să le poată oferi bărbatului. În clipa asta, undeva, o femeie este violată de un bărbat care crede că pentru asta există femei, ca să le fuți, să le bați, să le domini ca pe niște animale. La locul de muncă, o femeie este hărțuită sexual acum.
Pe de altă parte, bărbații sunt solidari între ei, pe când femeilor le-a fost inculată ideea că sunt într-o continua competiție. Motiv pentru care multe vor alege să fie solidare cu bărbații chiar și când e vorba de feminism. Nu știu dacă chiar pe Ketherius nu l-am auzit zicând că femeile își pierd “feminitatea” atunci când susțin feminismul. Asta dacă numești feminitate nevoia de protecție, de răsfăț și capricii.
Eu nu văd cum ar putea amenința curentul feminist feminitatea adeptei lui, feminismul fiind un răspuns la misoginismul și sexismul societății patriarhale. Și toate răspunsurile feministe date misoginismului au dus, istoric vorbind, la ceea ce avem azi noi, femeile. Și avem mult mai multe decât acum două secole.
Feminism înseamnă să îți dorești să fie peste tot în lume motiv egal de fericire faptul că ți-a zis doctorul că vei naște o fetiță sau un băiat. Feminism înseamnă să vrei să împiedici boii ăia care taie clitorisul fetițelor doar ca să devină neveste fidele. Feminism înseamnă să vrei ca femeile să nu mai fie victimele violurilor și hărțuirii sexuale la lucru. Feminismul înseamnă solidaritate între femei. Femei care spun nu mai faceți rău femeilor, femei care aspiră spre acest gen de egalitate, sau poate mai bine spus – libertate.
Cudi, ca și când mi-ai fi răspuns doar mie…
Nu, nu cred în feminism. Până să rezolvăm problema amputării clitorisului în nu știu ce țară, ar trebui să rezolvăm problema clitorisului în țări care nu-l amputează, dar nici nu țin cont de el. 🙂
Promotoarele feminismului sunt niște amazoance, gen George Sand. Umpic lesbiene. Deci umpic bărbați.
Dacă e să aleg între feminism și salvați balenele sau să trecem delfinii la ființe egale cu noi, delfinii sunt pe locul unu, balenele sunt pe locul doi, o grămadă de alte probleme majore ale planetei fac succesiunea și, dacă mai rămâne loc, mă aplec și asupra feminismului, dar ca boală, nu ca medicament. 🙂
Big like, Renato! Aș completa că feminismul este expresia în oglindă a efemenizării masculine, dacă există termenul ăsta. Mă refer la bărbații care încep să meargă pe la saloanele de îngrijire corporală, să-și facă manichiura și pedichiura, să se dea cu fond de ten etc. Așa că unde ne sunt femeile, corect, dar unde ne sunt și bărbații? Cel puțin femeile stau mai bine la capitolul ăsta, în pofida curentelor feministe de azi, pentru că bărbații, chiar și cei care nu merg la salon, și-au pierdut în mare parte virilitatea (în timp ce femeile continuă să fie, în marea lor majoritate, destul de feminine).
Ok, deci practicile inumane la care sunt supuse femeile în diverse locuri ale lumii sunt de minimă prioritate, mai întâi salvăm peștii și pădurea tropicală, apoi alte și alte, și abia la sfârșit ne gândim la femei, dar nu ca să le facem viața mai ușoară, ci pentru că ele sunt cele bolnave. Nu mă miră treaba asta -- cele mai aspre voci împotriva feminismului au fost tot de-ale femeilor. De asta bărbații au fraternitate și femeile n-au suroritate.
Din experiența mea nu de asta. În plus, nu poți critica diversitatea de opinii pe motiv că ar dăuna cauzei voastre comune. Ca să susții o cauză, trebuie mai întâi să crezi în ea, altfel va fi o susținere falsă. Renata îți spune ce crede, e brutal de francă.
Lotus, știu că Renata îmi spune ce crede ea, la fel fac și eu, ne descurcăm și fără lămuririle tale. Că nu avem păreri aliniate tot timpul e foarte bine, ar fi fost mai mult decât dubios să fie altfel.
Din ce fel de experiență? Experiența ta de feministă? Experiența ta cu practicile inumane? Experiența ta de explicător al Renatei?
Îmi pare rău că te-am supărat, Cudi, dar așa cred eu: că fenismul e o scamă pe rever. Legăturile dintre oameni, adevăratele legături, transgresează sexul și tabu-urile. Până la urmă, dacă știi să faci respirație gură la gură, o faci, ăluia căzut în stradă, fără să te gândești că poate e tebecist și fără să te gândești că, dacă e de sex opus, manevra poate fi interpretată sexual.
Eu am un cel mai bun prieten femeie și încă unul, bărbat, un misogin pătimaș în misoginismul lui, care care face abstracție că sunt femeie. Ba, chiar a acceptat să stea pe locul din dreapte, cu mine la volan. 🙂
Renata, abia acum am citit comentariul tău, pur și simplu nu l-am văzut până acum. Adaug la exemplele tale de misogini și pe al tatălui meu, milițian, printre altele. Multă bătaie preventivă am căpătat eu și soră-mea de la el, fie pentru că stricam penițele stilourilor, fie pentru că crescusem și arătau altfel rochițele pe noi. Îmi amintesc de regula lui: “câtă vreme ești pe banii mei în facultate, n-ai voie să ai iubit” -- asta e o mostră de bună-creștere conservatoare combinată cu misoginism tipic patriarhal. Dar a fost bun așa cum a fost, nu mă plâng. Știu însă că sunt fete ca noi pe lume care suportă forme cu adevărat dure ale misoginismului. Și nu mă refer la alea care urlă că sunt hărțuite sexual de șefu’, dar de fapt ele folosesc emanciparea asta feminină doar cât să stârnească compasiunea altora și să-și atingă scopurile egoiste. Și sunt multe dintr-astea.
În ciuda faptului că spui că te lasă rece teoriile feminismului, eu sunt convinsă că, dacă mergi pe stradă și vezi cum o fată este pălmuită, agresată și apostrofată în public de un băiat, vei fi printre puținii care vor lua atitudine și-i vor spune vreo două de bine tânărului mascul posesor de mușchi.
Pe de altă parte, Renata, îți fac o mărturisire pe care, cred, tu o să o înțelegi mai bine decât alții de pe aici. Am vreo 30 de ore de când nu am mai fumat. Am un pachet de rezervă, dar nu vreau să le fumez, vreau să renunț la ele și probabil știi cât de greu îmi e acum. De dimineață am preferat să beau ceai, abia după prânz mi-am făcut o cafea. Mi-e și groază să conduc mașina, că sunt într-o amețeală continuă, care știu că va trece la un moment dat. La fel, mă încearcă tot felul de îndoieli și când comentez aici, am impresia că nu reușesc să mă fac înțeleasă, că sunt incoerentă.
și
Păi e bine sau e rău, hotărăște-te!
Lotus, ce să îți explic? Asociezi două afirmații ale mele sugerând că se bat cap în cap. Dar nu e așa.
În prima spun că nu e ceva nou sau neobișnuit ca o femeie să fie împotriva curentului feminist, dimpotrivă. În a doua afirmație spun că, părerea mea poate fi diferită de a Renatei, că e absolut normal să fie așa. Apoi tu mă întrebi dacă e bine sau e rău, să mă hotărăsc. În foarte multe privințe, nici cu soțul meu nu sunt pe aceeași lungime de undă. Iau treaba asta ca atare, nu pun etichete că aici tu ești bun și dincolo ești rău. Dezbatem idei, gândim, suntem sinceri. Dacă n-am fi fost sinceri , atunci am fi putut să ne tragem opiniile la indigo.
Bun, dar când ai făcut prima afirmație, că de asta femeile n-au sororitate, nu ai făcut-o cumva pe un ton supărat? Nu ai dojenit-o în gând pe Renata că uite, nefiind de acord cu tine, deci pe aceeași lungime de undă, nu puteți face o treabă ca lumea, în timp ce noi, bărbații, ne unim mult mai ușor?
Apropos, știi de ce nu puteți forma o sororitate? Pentru că multe dintre voi sunteți invidioase și superficiale. Vă simțiți permanent în competiție una cu alta și din cauza asta nu puteți lega prietenii la fel de profunde și durabile ca bărbații între ei. Părerea mea.
Uite, ăsta ar fi un mic dezavantaj al vostru, al femeilor, că tot suntem la subiectul femei vs bărbați.
Eu n-o dojenesc pe Renata, omule.
Treaba asta cu competiția între femei, invidie și lipsa solidarității feminine sunt efectul unei societăți de tip patriarhal. E un dezavantaj cauzat și dobândit, nu înnăscut.
Păi dacă n-o dojenești foarte bine, dar mie mi-a sunat a reproș, așa că de aia te-am întrebat.
Mai degrabă efectul unei lipse de încredere în ele însele, decât ale unei societăți patriarhale și blabla.
Cudi, referitor la țigări: amețeală, somnolență, depresie. Asta e lipsa de nicotină la creier. Gândește-te că încă nu ești în sevraj. După o lună o să te simți groaznic. O să te gândești așa: dacă în a 30-a zi mi-e la fel de greu, înseamnă că nu pot să mă las. Acolo am greșit eu. M-am luat după ăia care ziceau că, după 5 zile, parcă nu fumaseră niciodată. Ai nevoie de voință. Poate și câteva hapuri antidepresive foarte ușoare. Poate chiar din plante. Sevrajul psihic durează mult. Poate chiar un an. Gândește=te că ceea ce-ți șoptește creierul tău e o minciună. Du-te în trecut, atunci când nu fumai. Amintește-ți ce făceai atunci, oră de oră, zi de zi.
Sunt aici, îți țin pumnii!
Poate mă mai apuc și eu o dată de lăsat, dacă reușești tu.
Referitor la exemplul tău cu fata pe care o bate iubitul ei pe stradă… Am senzația că noi două rostim feminism, dar ne gândim la lucruri diferite. Normal că l-aș da pe ăla cu capul de pereți!
Eu disprețuiesc feminismul de paradă, militantismul feminist. Gornistele feminismului. Firește că sunt empatică cu femeile, cu toate vulnerabilitățile lor. În felul meu, și eu sunt, în interiorul meu puțin feministă, că nu mă dau pe 10 bărbați! 🙂 Dar nu mă reped la ei să-i castrez cu părerile mele.
Renata, înțeleg ce spui și da, suntem în acord chiar dacă atunci când rostim feminism ne gândim la lucruri diferite. Ai înțeles perspectiva mea și subscriu disprețului la adresa gornistelor feminismului. Uite o analogie cred eu inspirată: așa cum nu punem semn de egalitate între protestele ultimelor săptămâni din România și democrație, la fel nu putem egala feminismul cu parada și militantismul stradal al unor agitate. Nu tipele astea cu pancarte definesc feminismul, ba dimpotrivă, activismul lor gălăgios face mult rău unui concept pozitiv.
Uite mostră de adevărat feminism: pe la mijlocul anilor 1800, pe când în America era scandal cu drepturile negrilor, s-au organizat și primele feministe cu pretenții de genul: dreptul femeilor de a avea proprietăți și venituri proprii și dreptul femeilor de a divorța din proprie inițiativă și dreptul femeilor de a putea primi custodia copiilor în cazul unui divorț, dreptul femeilor la vot și accesul neîngrădit la educație. Știu, treburile astea sunt normalitate pentru noi, acum, dar la vremea aia, feministele și-au luat-o la greu peste bot. Ăsta este adevăratul feminism. Nu urlătoarele alea care protestează în sânii goi.
O să te țin la curent cu coborâșurile și suișurile încercării mele de a mă lăsa de fumat. Și voi fi sinceră. În dimineața asta i-am spus lui Mihai să ia pachetul de țigări cu el, să nu-l mai văd. Dar, totuși, să-mi lase o țigară. Am fumat-o la cafea, în timp ce o fumam am realizat că puteam supraviețui și fără ea, dar acum, asta e, am resetat ceasul renunțării mele. Și în loc să am vreo două zile de la ultima țigară, am doar 45 de minute.
Experiența mea de om, Ketherius.
Bisericile,moscheile,si sinagogile credinciosilor monoteisti din întreaga lume,constructii arhitectonice din materiale de constructie ‘moarte’, sunt cea mai mare înselatorie a tainei “omului faradelegii”,este cuibul de unde va începe “Antichrist” actiune ce are ca scop, distrugerea valorilor autentice ale Creatorului Universului…IUBIREA ABSOLUTA ,care S-a manifestat si se manifesta în BISERICA VIE,construita de HRISTOS,din “pietre vii” cioplite de doua milenii de Proiectantul si Arhitectul Universului atemporal si al vietii superbe,eterne înglobate în EL !
Probabil că “papeasă” dacă preotul are preoteasă. :)))
Deși preoteasă are sensul de soția preotului. Unele secte au și femei care predică, sunt echivalentul unui preot și sunt preotese în adevăratul sens al cuvântului.
Bãrbații s-au impus prin forță, ei au vânat, s-au luptat, s-au dezvoltat fizic și nefiind preocupați cu nașterea și grija pentru copii au avut timp pentru organizarea tribului, mă gândesc eu. Bărbații au dat legi și evident că “cine împarte, parte-și face”. Au tratat femeile ca pe un bun al lor și nu ca o ființă umană cu drepturi egale.
Chiar și religios au mai schimbat pe ici pe colo în cadrul Conciilor (sinoadelor) ecumenice, (chiar și reîncarnarea “au șters-o” într-un astfel de sinod) și prin taina căsătoriei au impus ca “femeia să se teamă de bărbat”, să nu carecumva să-l supere, “sã se înmulțească precum Rahela (parcă)” adică se știa demult cum se fac copiii și asta însemna practic să nu-l refuze pe bărbat deși în 9 luni avea să-i iasă ochii din cap ca la melc în chinurile facerii de prunci (că pe atunci nu erau metode contraceptive agreate de bărbați), “să-i fie supusă bărbatului”, ceea ce înseamnă evident să-l asculte și să nu iasă din cuvântul/sclavia lui. Că femeile sunt mai credincioase și dacă așa e bine și așa vrea Dumnezeu…
Așa că vorbind ieri de manipulare, cred că bărbatul a inventat-o. Evident ca și reclama. 😛
Nu mai zic că în unele țări femeia și astăzi este subestimată, neîndreptățită, nu are dreptul la educație și dreptul de a alege, etc.
Totuși să le dăm cuvântul și bărbaților și să-i rugăm să ne explice de ce sunt unii bărbați misogini? Sã își prezinte propriul lor punct de vedere. Că așa e frumos și legal să nu-i condamnăm direct. 🙂
De ce totul trebuie să fie mereu după cum vor și consideră ei? Uite unde am ajuns: corupție, manipulare, poluare, criză, încălzire globală, specii pe cale de dispariție, risipă de resurse, etc 😛
Cred că Hitler ar fi puțin invidios pe discursul meu. 🙂
Într-o societate primitivă, în care supravieţuieşte cel mai puternic, e normal să conducă bărbaţi fiindcă, fără ei, viaţa femeilor n-ar fi nici prea uşoară, nici prea lungă. Chiar dacă e mai voinică decât media, femeia nu e bună nici de luptă, nici de muncă grea, în zilele ciclului menstrual, în lunile de sarcină, în cele în care are un bebeluş de îngrijit şi de alăptat.
Şi e sfătuită să i se supună bărbatului fiindcă, în marea majooritate a cazurilor, bărbatul o poate trânti cu un dos de palmă. Însă femeile inteligente au ştiut întotdeauna să se descurce şi să facă brutele cu penis să le mânânce din palmă.
În zilele noastre, datorită progresului tehnic, nu mai e neapărată nevoie de forţă şi femeia e tot mai puţin dependentă de bărbat, de aceea facă, ajutată fiiind de diverse mecanisme, meserii de bărbat. Dar asta numai până când se întâmplă ceva care anulează beneficiile progesului tehnic. De exemplu, stai într-o casă de ţară, ninge foarte tare şi e nevoie să facă cineva pârtie ca să ieşi din casă, dar tu eşti gravidă în luna a noua. Sau eşti la ciclu şi ai dureri. Sau pur şi simplu nu eşti prea voinică şi ai nevoie de o cinci ore ca să cureţi de zăpadă spaţiul pe care-l curăţă un bărbat într-o juma’ de oră. Sau ţi se defectează ceva la automobil şi trebuie să-l împingi din drum, şi tu eşti, cum se zice, o mână de femeie.Ţ
Iar Renata are dreptate când spune: “feminismul mi se pare un scărpinat cu mâna dreapta în urechea stângă”. Şi sunt de acord şi cu ceea ce a spus în continuare.
Iar în relaţia femeie-bărbat, tot hazul e că “îmblânzeşti” un individ mai puternic decât tine, care ar putea să te bată măr dacă ar vrea. Ce haz ar avea să-l ţii sub papuc pe unul mai firav decât tine? 😛 😀
Mie personal îmi place viaţa în lumea bărbaţilor (aşa cum e ea aici şi acum) şi nu mi-am dorit niciodată să fiu bărbat.
Şi cu asta basta, vă mai vizitez după ce apare articolul următor.
Erată:
1. …de aceea poate să facă, ajutată fiind de diverse mecanisme…
2. … ai nevoie de cinci ore
Tocmai că având pretenția că trăim în civilizație și avem protecție din partea autorităților, nu mai avem nevoie de “brute cu penis” ci de bărbați cu creier care să ne înțeleagă și cu care să discutăm, să cădem la o înțelegere fără dosuri de palmă.
Da, e ok, avem nevoie de bărbați care să-și pună în valoare calitățile lor (forța fizică și priceperea) să ne ajute cu sacoșele, să dea zăpada, etc. La schimb și femeile se vor revanșa cu punându-și în valoarvaloare calitățile lor. 🙂
Epigonii,draga Elena,iar cu ultima fraza sunt întru totul de acord ! 🙂
OFF-TOPIC
Ăsta de-acum nu mai e blog, e forum! 🙂
Ca să fie uşor de urmărit şi de folosit, ar trebui să aibă şi forma unui forum on-line. Habar n-am cum se poate face asta. Ştiu doar că acum ameţesc derulând 200 şi ceva de comentarii ca să văd ce e nou (albăstrit) sau ca să găsesc acel “reply” pe care să dau clic ca să-mi pun şi eu câte o replică acolo unde vreau. Presupun că o să mă las cât de curând de “sportul” ăsta. Devine un “viciu” care-mi papă prea mult timp. O să mă mulţumesc să intru doar ca cititoare, după ce se încheie câte o discuţie, ca să citesc comentariile de la cap la coadă -- dacă o să am răbdarea necesară.
Nu pot zice că nu-ți dau dreptate.
[…] dar mi-a zis că el nu ştie decât femininul pentru parol, care e parolă, şi pe cel pentru Papă, care e păpiţă (cu p mic, că el misogin). Păpiţă cu cărniţă, pen’ că el nu e nici […]
Răspunsul care l-am postat mai sus, pentru Renata, ar fi trebuit să-l pun aici, jos, ca și un răspuns general.
Cudi, am zis că nu mai intervin, dar simt nevoia să zic că răspunsul tău general ar fi trebuit inclus în articol, unde ai subliniat cu totul alte aspecte.
Oricum, eu mi-am spus părerea despre AICI şi ACUM, adică despre România zilelor noastre, unde nu taie nimeni clitorisul fetiţelor, unde n-am auzit pe nimeni spunând că vrea să avorteze fiindcă a aflat că o să nască o fată şi unde n-am avut niciodată salariu mai mic decât bărbaţii care făceau/fac acelaşi lucru ca mine, nu mai bine decât mine.
Iar ca să se pună capăt practicilor menţionate în răspunsul tău, feminism ar însemna, printre altele, să pui mâna pe o armă şi să te duci să lupţi cu Statul Islamic, sau într-o nouă cruciadă, care să impună obiceiurile occidentului. Iar victoria n-ar fi definitivă decât după dispariţia generaţiilor care au învăţat de mici că se cuvine să fie aşa cum e în prezent.
Și ce ne facem cu mamele ce își învață copiii (de ambele sexe) că așa trebuie să fie lumea și la fel trebuie să facă și ei când vor fi mari?
Păi și dacă femeile, din postura de mame, își învață copiii lucruri greșite, tot bărbații sunt de vină? Vorbește cu mamele, dacă ai o problemă cu ele.
Păi cu mamele vorbeam, dar te-ai simțit tu mamă și te-ai băgat.
Pe de altă parte, am avut colegi de serviciu care ziceau că or să-și bată nevestele din când în când, așa, de control, ca să știe la ce să se aștepte dacă îi supără. Că așa le zicea tatăl lor.
Ba știu unul care zicea că femeile vor să ardă banii bărbaților, să îi facă să muncească degeaba și că femeile se bucură când soții lor intră în belele. Știa el sigur, că așa îi zisese taică-su.
A, păi dacă cu mamele vorbeai, atunci suntem de acord! Deci tot femeile sunt de vină pentru starea în care se găsesc ele. Ceea ce-i cât se poate de amuzant: femeile se complac într-o poziție inferioară, după care se întreabă de ce se află într-o poziție inferioară și cer drepturi egale! 😀
Am spus victoria ar fi definitivă după dispariţia generaţiilor care au învăţat de mici că se cuvine să fie aşa cum e în prezent. Asta include şi bărbaţi, şi femei. Chestiile astea -- tăiat clitoris etc, ţin de cultura şi civilizaţia lor. Feministele din occident nu-şi pot impune acolo părerile decât cu forţa. Ca misionare nu cred că sunt primite cu flori. 😛 Nici de bărbaţi, nici de femei.
Însă modificarea obiceiurilor din alte ţări prin forţa armelor se cheamă amestec în treburile interne.
Clono, dacă vor femeile să fie egalele bărbaților, eu unul n-am nimic împotrivă. În cazul ăsta, să umble și ele după bărbatul visat, nu să aștepte să fie curtate, să îl invite în oraș, să plătească consumația, să îi ducă cu delicatețe geanta când are un bagaj greu etc. Bărbatul să mai spele vase, să mai facă și de mâncare, să mi aibă grijă de copii, în timp ce femeia să mai spargă un lemn, să mai bată un cui, să mai mute un dulap, să mai repare o chiuvetă, chestii din ăstea, de prin casă! 😀
Lotus, nu-mi spune mie asta. Spune-i lui Cudi. Eu am zis că mi-e bine aşa cum e acum la noi, în România.
Şi am spus cum cred eu că s-ar putea pune capăt practicilor încriminate de Cudi în răspunsul ei general. Ceea ce nu înseamnă şi că recomand metoda respectivă.
În România zilelor noastre, în comunitățile de rromi, încă sunt măritate fetele de pe la 10-11-12 ani, respectiv de la prima menstruație. Se știe, părinții hotărăsc cu cine se mărită fetița. De ce de la o vârstă atât de fragedă? Ca să fie siguri că-s miresele virgine.
În România zilelor noastre, comunităţile de rromi sunt enclave, un soi de stat în stat. Nu se bagă nimeni peste ei. Nu cred că sunt receptivi dacă te duci să le vorbeşti despre egalitatea femeilor cu bărbaţii.
Şi, din punct de vedere moral, e mai bine să fie fetiţa măritată de părinţi la 12 ani, decât să practice de la aceeaşi vârstă poliamorul înfierat de Elena, nu? 😛 Fiindcă după prima menstruaţie scoate nasu’ şi instinctul sexual.
‘ai de capu’ meu!
Dacă trântea asta Elena, sau Iosif, sau Fire, n-ar fi fost “‘ai de capu'” nimănui. Ar fi fost o binevenită diversitate de păreri. 😛
Eu am am pus-o ca ironie (grosolană, recunosc) la adresa sfinţilor din peisaj.
Ca tată de fetiță, când au asemenea chestii, nu pot decât să-mi încarc shotgun-ul și să ascut cazmaua.
Iar am greşit “reply-ul”, aici trebuia să pun comentariul anterior. 🙂
“Nu ești tată de fată dacă…
– nu mergi la pâine, cel puțin o dată-n viață, cu o clămiță roz în păr
– nu simți o nevoie, aproape patologică, de a te asorta cu fiica ta
– nu cauți stilist pentru prima tunsoare a fetiței tale
– nu îi interzici soției să se-atingă de bretonul prințesei
– nu renunți la piese auto în favoarea unei rochițe drăguțe
– nu cauți haină de pescuit camuflaj roz/undiță roz
– nu distingi mov de lila
– nu cunoști toate prințesele Disney
– nu vrei să-ți înscrii fetița la karate
– nu-ți dorești permis de port-armă
– nu lăcrimezi când îți spune „tata”
– nu te visezi dansând la nunta ei… în deschiderea serii
– nu ți-ai făcut portretul robot al ginerelui ideal etc.”
Tocmai am dat peste asta (aici: https://racoltapetru6.wordpress.com/2017/02/12/iar-e-duminica/), şi n-am putut să mă abţin. 😀
Am bifat aproape tot, mai am hăinuța de pescuit roz. Și fundița roz se pune dacă a fost pe FB?
Aş zice că da, având în vedere că FB-ul joacă un rol din ce în ce mai important în vieţile din ce în ce mai multora dintre noi. 🙂
Eu nu înțeleg de ce și-ar dori cineva să schimbe modul în care gândește religia despre femei. Faptul că femeia are un statut oarecum inferior bărbatului d.p.d.v. religios este apanajul gândirii și dogmei creștine, fundamentat încă din primele pagini ale Bibliei. Înțeleg să fii sau nu de acord cu religia, dar ca ce chestie să vrei să te bagi în „viața ei” și să-i schimbi regulile interne? Ca ce chestie să modifici tu dogmele fundamentale după care se conduc credincioșii, mai ales că te consideri în afara lor? Îți plac, urmează-le, nu-ți plac, nu le urma, dar nu încerca să le schimbi. Cel mult ai putea încerca să creezi o religie alternativă, unde femeile ar fi egalele bărbaților, sau chiar superioare lor. Dar nu să mergi la altul în ogradă și să-i spui cum să-și conducă el credințele, cu atât mai mult cu cât tu nu te declari mare credincioasă.
Uite, dacă s-ar inventa o religie în care femeile ar ocupa locul central, n-aș avea nimic contra. Cine vrea poate să adere, cine vrea poate să dea examen pentru funcția supremă în cadrul religiei respective, treaba lor, nu m-ar interesa. Dar ca ce chestie să mă bag peste ei să le spun în ce și cum să creadă, mai ales dacă nu le împărtășesc viziunea și credința?
Multe nu înțelegi tu, Lotus, când nu vrei.
Uite niște motive: e greșit, e nedrept, e discriminare, elimină de la conducerea religiei partea de populație cea mai în măsură să ducă mai departe religia etc.
E greșit din punctul tău de vedere. Pentru un ateu, însăși credința în Dumnezeu e greșită. Și e discriminatorie, pentru că pe el nu-l primește în rai. Și elimină de la conducerea bisericii exact ateii și oamenii de știință, care, în opinia ateului, sunt cei mai în măsură să conducă orice.
Religia e religie, nu trebuie să creadă în ce ți se pare ție că e corect. Ține de libertatea de conștiință a omului. Dacă religia s-ar băga peste politică și ar dicta ca femeile să nu mai fie primite în Parlament, atunci ar fi discriminare. Dacă religia s-ar băga peste mediul de afaceri și ar dicta ca femeile să nu mai primească posturi de conducere, atunci ar fi discriminare. Dar ce te interesează pe tine ce face în ogradă la ea?
Păi religia se bagă și dictează, doar că banul are mai multă putere ca preoții.
Plus că, atât timp cât religia mă cheamă la ea și-mi cere bani și timp, atunci mă interesează foarte mult ce se întâmplă în ograda ei.
Vezi tu, religia este condusă de oameni mici și josnici, a căror singură maximă plăcere este să strice bucuriile celor fericiți prin reguli absurde.
Cum adică se bagă și dictează? Te forțează cineva să deschizi ușa când vine popa cu crucea? Eu de exemplu nu l-am primit. Te oprește cineva să treci la hinduism, sau la tantrism? Uite, există forme de tantra care îi acordă femeii un loc mai important decât bărbatului. Te obligă cineva să cotizezi, să chemi preotul la înmormântare sau la nuntă etc? O faci din proprie inițiativă, fie pentru că ești religios (și atunci asta e, ai aderat la această religie și o accepți), fie în virtutea unor conveniențe sociale (și atunci ești slab, în sensul că nu vrei să ieși din turmă, nu vrei să te privească lumea câș etc). Dar religia nu-i obligatorie. Și nu-i una singură.
Referitor la ce a zis Cudi, am o ploaie de gânduri care picură-mi din amintiri și anume:
-într-un documentar, am văzut cum în zilele noastre, în Maroc (zona Marrakech) fetele violate sunt forțate prin tradiție și chiar când ajung în fața judecătorului li se propune acest “târg” sde spălare onoarei ei de dezvirginată să se mărite cu violatorul. Astfel că mulți refuzați ajung mai întâi sã recurgă la viol, iar ele uneori se sinucid
-- În Johannesburg (Africa de Sud) se produc cele mai multe violuri din lume, astfel că un medic ginecolog a inventat un dispozitiv pe care femeile îl introduc în vagin iar când sunt violate acesta se prinde de pielea penisului și nu poate fi extras decât de medic care îl poate da pe mâna autorităților
-- În Yemen multe fete sunt căsătorite sub 18 ani, o fețită a fost căsătorită la 12 ani și a murit la 3 zile după nuntă din cauza hemoragiei cauzate de actul sexual cu soțul ei care avea vreo 30 de anișori, multe din ele nu sunt prima soție căci la ei se practică poligamia
-- În Africa în diverse triburi există diverse tradiții, de exemplu mireasa să fie dezvirginată de seful de trib sau de tatăl viitorului soț, se vând contra unor sume de bani sau vite/animale și pot fi trimise înapoi dacă nu sunt gospodine sau fertile. Femeile infertile sunt stigmatizate. Se acceptă poligamia iar bărbatul are drept de viață și de moarte asupra femeii, nu mai zic că mănâncă ultima, rămășitele. În unele triburi fetițele sunt dezvirginate de mici de seful de trib cu un instrument din lemn ca să nu se mai muncească bărbații
-- În China de când s-a dat legea copilului unic în 1995 femeile avortează fetițele și 80% din nașteri sunt băieței, astfel că statul a interzis prin lege medicilor să mai zică sexul copilului înainte de naștere
-- În India (într-o zonă cu R, un nume lung și întortocheat, greu de memorat) fetițele sunt omorâte după naștere pentru că conform tradiției ca să le mărite le trebuie zestre.
-- Avortul din cauza sexului (cã e fată) în lume e foarte mare
-- În China sunt mai mulți bărbați care prin intermediul unei “agenții matrimoniale” își cumpără femei din vietnam, pe care le maltratează de multe ori
-- Să nu mai pomenim de răpiri, trafic de carne vie și prostituție
-Sau de Coranul care acceptă violența conjugală ( cred că mlte texte istorice și religioase au avut de suferit prin proasta interpretare și ciunțirea mesajului inițial prin re-exprimare, telefonul fără fir, mai ales că ele nu au fost scrise de cei care au emis acele cuvinte, idei)
-- Și mai sunt atâtea alte exemple
Elena, apreciez completările tale, foarte bine ai punctat.
Partea proasta e ca-mi trece repede. 😆 Elena, Cudi, n+/-1 va apreciez sincer suportul, dar sa stiti ca v-as fi apreciat si fara el. 😉
Intrebarea a fost: poate femeia sa devina Papa? Nu atita timp cit va exista religie si dupa ce va disparea religia, desi e improbabil, la ce i-ar mai folosi? 😆
Femeia e turnesolul oricarei societati. Gradul de emancipare sociala al femeilor indica gradul de civilizatie al societatii respective. Iar tarile supuse obscurantismului relicios sunt cele mai putin civilizate sau total necivilizate. Tarile cu o religie moderata si cu un procent ridicat de ateism, sunt tarile cele mai dezvoltate si mai civilizate. Religia, in general, este antonimul civilizatiei. Spun asta pentru ca atita timp cit societatea civilizata evolueaza, transformindu-se de-a lungul istoriei, religia a batut pasul pe loc, in rigiditatea unor concepte si cutume aberante, care au fost gindite acum mii de ani, cind cunoasterea multor fenomene era destul de precara sau inexistenta. Cind barbatii erau cei care-si puteau impune punctul de vedere cu parul, pumnul sau piatra, ca-n zilele noastre. Asta e si motivul pentru care femeia continua sa fie considerata si tratata, in societatile respective, ca aparat de reprodus si nimic mai mult. In jargon stradal, ceva inutil in jurul pizdei. De fapt religia este si a fost din toate timpurile cea mai misogina … aaaa….era cit pe ce sa spun stiinta, dar stiinta nu se bazeaza pe speculatii si fabulatii… afacere, ca asta este pina la urma. Recunosc, insa, faptul ca este cel mai profitabil business, alaturi de preacurvie, pe care l-a putut inventa omul in cele 4.5 milioane de ani, de la aparitia Australopitecului. Va rog sa faceti diferenta intre religie si credinta si sa nu ma acuzati pe nedrept ca as avea ceva impotriva credinciosilor.
Am spus ca religia frineaza dezvoltarea societatii in care nu crede, pentru ca daca ar credea s-ar dezvolta la rindul ei. Ei bine, e eronat. N-o frineaza, o distruge prin fanatismul pe care-l genereaza. Exemple sunt la tot pasul 😉 Va aduceti aminte cum se spunea despre comunism ca in teorie e bun, dar naste monstrii? E, cam asta-i treaba si cu religia, ale carei invataturi nu se bat cap in cap cu cele comuniste, ba din contra, sunt parca gindite de aceeasi minte. Luati-le rind pe rind si va veti convinge. Diferentierea consta numai in natura fiecareia dintre ele. Una-si zice materialista, iar cealalta, idealista.
Știam eu că ai să te întorci. 🙂
Deja ești dependent, ca și noi. Eu dacă nu intru câteva ore pe blogul lui C&K intru în sevraj. 🙂
Bine ai revenit în clubul anonimilor dependenți de acest blog. 🙂
Cum as fi putut rezista tipetelor unei doamne? 😉
Vrei să insinuezi că sunt irezistibilă? 🙂
Chiar și atunci când țip?
Mă faci să roșesc. 🙂
Nu, nu insinuez, o afirm 😉
M-ai uns la inimă, Papa. Da, sunt de acord cu tine.
E, si tu m-ai uns pe mine la inima, asa ca, e chestie de reciprocitate 😉
[…] e weekend și pentru că cel mai frumos mod în care poți compara un bărbat cu o femeie este nu așezându-i pe o scară verticală a superiorității, să vezi care e mai tare, ci opunându-i unul altuia pe ringul de dans, într-un joc al […]
Lotus, faptul că bărbatul, cu puterea lui fizică, sparge lemne și ce-o mai dovedi el este egal cu faptul că femeia, cu dragoste și grijă, știe mai bine decât bărbatul să îngrijească un bebeluș. Fiecare are plusurile și minusurile lui, dar, în final, cei doi sunt egali. Despre egalitatea de șanse vorbește și feminismul pe care tu îl condamni și îl atribui unor neîmplinite cu pancarte și portavoci. Caută și tu pe net o listă cu feministe declarate și spune-mi că nu ai văzut printre ele numeroase femei cunoscute, frumoase foc și inteligente.
Pe de altă parte, religiile au făcut enorm de mult rău femeii, discredintând-o, marginalizând-o, umilind-o. Și îmi spui mie, Lotus, că de ce să se schimbe religia, când pot foarte bine să îmi aleg o altă religie, mai ok cu femeile, sau chiar să inventez eu una. Ești de acord că spui tâmpenii?
De ce aș mai inventa o nouă minciună, respectiv o religie? Prostiile astea trebuie să și le scoată din cap tocmai ăia îndoctrinați, Lotus.
Cu prima parte sunt de acord. Dar dacă femeile sunt de pe Venus iar bărbații de pe Marte, cum ar putea ei să fie egali? Tocmai pentru că sunt diferiți, nu poți spune despre ei că sunt egali. Nu sunt egali, dar nu pentru că unul ar fi de nota 10 și celălalt de nota 7, ci pentru că unul este plus și celălalt minus. Sunt complementari. Sunt diferiți. Nu îi poți suprapune pe o axă verticală, a superiorității. Așa că însăși ideea de bază a feministelor, care este egalitatea, aducerea bărbaților și femeilor la un numitor comum, vădește o neînțelegere a realității. Nu există egalitate. Și e foarte bine că nu există egalitate, nimeni nu are nevoie de egalitate. Realitatea e asimetrică, inegală. Arată-mi două pietre egale, perfect egale. Nu există. Dar asta nu înseamnă că o piatră este superioară alteia. Ele sunt diferite și atâta tot.
Dacă religia este o minciună, dă-i pace. Ieși de sub influența ei. Ce contează cui a făcut rău sau ce a făcut rău? Ce rău poate să-ți facă, dacă nu i te supui? Ce contează ce zice religia, sau ce crede X sau Y sau Z despre tine?
Omul este ființă socială, Lotus. Poți cuprinde tâlcul acestei afirmații ca răspuns complet la întrebările tale?
Și e greșit să vii cu analogii precum “măsoară două pietre să vezi dacă sunt egale”, că nu despre egalitatea asta vorbește feminismul, ci despre egalitate de șanse. E altceva.
Păi vezi, de asta tu nu ai înțeles comentariul meu, și nu invers: egalitatea de șanse este o utopie. Și mai este un termen foarte vag, pe care poate ar trebui să-l detaliezi, ca să discutăm pe cazuri concrete. Dar până atunci, aș zice că ce propui tu este un fel de comunism așa, toată lumea să fie egală. Cum să aibă șanse egale, de vreme ce sunt diferiți? Nici măcar doi indivizi de același sex nu vor avea vreodată șanse egale la indiferent ce.
Cudi, ma vad nevoit sa te contrazic. Cind avea fiu-meu vreo doi ani, aveam gija de el, ca de ochii din cap. De exemplu, o data am vrut sa-i arat lacul si l-am bagat cu capu-n craci. Altadata am vrut sa-l invat sa zboare si l-am dat cu capul de candelabru. Iar ultima data am adormit si l-am scapat din pat direct in cap. In fine, cert e ca grija mea n-a fost apreciata la justa ei valoare si am fost exilat la bucatarie, primind interdictia de-a ma mai atinge de copil, nesupravegheat 😆
Crezi ca as fi bun de babysitter? 😆
Dincolo de regretul profund pentru neîmplinirea carierei tale de babysitter, cred că a prins foarte bine întregii familii exilul tău în bucătărie. Cum ar veni, reorientarea impusă de nevastă în câmpul domestic al muncii s-a dovedit, în timp, o excelentă decizie. Dacă ar putea dragul meu soț compune farfurii ca ale tale, zău că l-aș elibera de toate misiunile bărbătești ale casei.
Poate, în timp, ai fi devenit un babysitter mai puțin scăpător de prunci în cap și-n candelabre. Însă soția ta a ochit perpectivele tale promițătoare și te-a trimis acolo unde puteai excela (și unde nu puteai răni pe nimeni).
Intr-o nota ceva mai ampla decit bucatareala mea, n-am sa inteleg niciodata care e diferenta, din punct de vedere social, intre barbati si femei, intre negrii si albi, intre homosexuali si hetero. Daca tuturoror ne place sa ne numim oameni, in ce poate consta acea diferenta?
Inteleg ca o competitie feminina atrage mai putini spectatori decit una masculina si de aceea premiile au o valoare diferita, dar de ce o sudorita e platita mai putin decit un sudor, imi este pur si simplu imposibil sa pricep.
Ca nu avem aceleasi capacitati, inteleg, dar cei care le au, de ce sunt diferentiati in baza sexului, a culorii pielii sau a preferintelor sexuale? Asta ca sa nu mai amintesc si faptul ca pina si preferintele politice au devenit un criteriu de selectie. E absolut ridicol si de tot risul sobrilor.
Like. 🙂
Papa, de ce nu își fac mai multe femei firme de construcții și sudură, astfel încât să le poată da angajatelor salarii egale cu ale angajaților, sau chiar mai mari?
Lotus, de ce nu îți faci tu firmă de construcții și sudură? Vezi, de-aia!
La DMHI erau (când lucram acolo) destul de multe sudorițe și erau plătite ca și bărbații, după grilă și vechime. Dar, deh, companie coreeană în țară (cu mentalitate) comunistă. În lumea “civilizată” există o diferență de salarii.
Lotus, nu asa se pune problema, pentru ca si femeile care detin companii in industria respectiva si cunosc personal una, procedeaza la fel. E vorba de salariul pe industrie la care trebuie sa se alinieze daca vrea sa supravietuiasca ca business.
Ideea era mult mai ampla.
Bun, dar și întrebarea mea poate fi extinsă. Toată lumea se plângă că bărbații dau tonul, per ansamblu. De ce nu-l dau femeile? Cine le oprește? Dacă sunt egale cu bărbații, la fel de puternice (interior, evident), la fel de descurcărețe, cu aceleași abilități de a ajunge în posturi de conducere etc etc etc, de ce nu trăim într-o lume în care salariul pe industrie să-i dezavantajeze pe bărbați? Știi cum zic? Că nu mai poți zice că suntem în Epoca de piatră, când femeile nu puteau să se lupte cu bărbații, că nu exista decât luptă la propriu.
Nu, nu e vorba de cine a dat tonul, sau de cine detine forta fizica, ci de faptul ca o mentalitate optuza, care probabil avea sens acum 5k de ani, s-a perpetuat inexplicabil in secolul in care este absolut lipsita de sens.
Am spus gresit “in mod inexplicabil”. S-a propagat si mentinut sub obladuirea atenta a religiei si a ego-ului masculin. 😉
Cred că e vorba de mentalitate, de modul în care interpretăm noi religia, politicul, legile, tot. Degeaba treci în ilegalitate ceva dacă oamenii nu înțeleg de ce și rostul. Violul e ilegal și totuși în fiecare minut o femeie în lume e violată (poate mai multe). Egoismul, răutatea oamenilor care iau de la alții ce vor fără a le respecta alegerile și fără a ține cont de suferința și răul pe care îl fac ține de evoluție, conștiință, rațiune, empatie, iubire față de aproapele. ” Faceți oamenilor ceea ce doriți ca oamenii să vă facă vouă” Mt.
Nu cred că din iubire își căsătoresc rromii copii de mici, ci din tradiție și limitarea gândirii și priceperii lor dincolo de ea. 🙂
Ideea era în felul următor: dacă femeile ar fi net superioare bărbaților, mai mult ca sigur am trăi într-o lume dominată de femei, în care bărbații ar milita pentru drepturi egale. Faptul că e fix invers arată că per ansamblu bărbații au o capacitate mai mare de-a da tonul sau de-a duce o societate înainte. Așa că degeaba se plâng femeile că sunt considerate de către unii inferioare. Nu e vorba de a fi considerate: chiar faptul că se plâng arată că bărbații dau tonul (altfel s-ar plânge bărbații, nu ele) iar faptul că bărbații dau tonul arată că femeile fie sunt, fie se complac într-o poziție oarecum de inferioritate.
E ca și cum la un meci de fotbal în care scorul ar fi de 3-0 pentru roșii, albaștrii s-ar plânge că cei din tribună îi consideră inferiori și ar cere „scor egal pe tabela de marcaj”, pentru că și ei pot teoretic alerga la fel de bine, pasează la fel de bine, sunt dribleri la fel de iscusiți, iar cei care gândesc altfel sunt misogini, așa că nu-i corect să fie 3-0!!!
Lotus, tu trăiești într-o lume a ta. Dacă ai trăi în lumea noastră, ai ști că cele mai prospere perioade ale Regatului Unit al Marii Britanii au fost când la conducere au fost femei: reginele Elizabeth I, Victoria, Elizabeth II.
Mai sunt exemple, dar le poți găsi și tu, dacă te interesează.
Cu ce contrazice asta ce-am zis eu?
După ce ne-a umflat capu’ cu Dumnezeu absolut și cu credința care e oarbă și nu trebuie să o gândești, ci să o simți și să i te abandonezi, Lotus vine acu’ și ne zice să ne băgăm picioarele în religie, dacă nu ne place, și să căutăm alta. Și mai e și mândru de cât de fain a dat-o la întors.
N-am dat nimic la întors.
Feminismul a prins o conotație diferită, în timp, și întrucât este un subiect des disputat s-a încărcat de exemple nepotrivite și s-a asimilat greșit în mintea unora, care îl asociază puțin și cu femeile independente care se dispensează de bărbați ușor, cu femeile mezantroape, cu cele abuzate și care au dezvoltat o ură/repulsie și cred că toți bărbații sunt răi, cu lezbienele, dar de fapt feminismul are o denotație care reflectă altceva:
-perfect de accord că femeii îi stă bine cu gingășia ei, cu delicatețea ei și frumusețea ei exterioară care e dată și de atenția ei cu care se îngrijește, cu tandrețea ei, cu specificul ei matern că e logic că dacă ea naște copilul, ea ar trebui să se ocupe MAI MULT (dar NU EXCLUSIV doar ea) de copil. Fiecare cu aptitudinile cu care este înzestrat. Dacă ea se pricepe mai bine ea ar trebui să le facă dacă urmărim calitatea și nu un joc de orgolii. Dar munca per total ar trebui repartizată în mod egal, astfel ca și ea să aibe timp liber, nu să se ocupe numai de treburile casnice. Nu îmi plac suedezele care nasc și își las copii tăticilor care sunt în concediu de paternitate. E oarecum ciudat, atipic. 🙂
-- bărbații dispun de forță și au alte calități pe care și le pot pune în evidență, fiecare după cum e înzestrat.
-- Feminismul nu înseamnă că femeile ar trebui să facă munci dedicate bărbaților și bărbații munci dedicate (care se potrivesc mai bine) femeilor. Părerea mea. Ci înseamnă să nu ai preconcepții greșite și să nu subestimezi o femeie ca să nu o lași să facă ce ea crede că poate să facă, că își dorește să facă și dacă o face la fel de bine ca un bărbat să primească aceleași șanse pentru a obține acel job fără a fi discreditată doar pentru că e femeie, și aceeași bani. Să nu existe diferențe/discriminare.
-- Feminismul înseamnă ca femeile să nu mai fie abuzate și să nu mai fie constrânse în nici un fel ca să renunțe la alegerile/deciziile lor. (gen să fie măritate împotriva voinței lor, să fie violate sau șantajate, răpite și puse să se prostitueze, etc)
-- Să nu mai fie exploatate și tratate ca ființe inferioare, ci ca ființe diferite de bărbat dar egale ca valoare umană. 🙂
-- Nimeni nu a zis că bărbații sunt ca femeile sau invers, ci că ambii au calități și merită să fie respectați și tratați bine/corect/just. Fiecare la justa lui valoare. Căci sunt și bărbați dar și femei care nu fac cinste categoriei lor, așa cum sunt femei și bărbați de valoare. Nu mai dau exemple căci sunt o mulțime de femei valoare pentru societate, care fac cât 1000 de alți bărbați, și bărbați care fac cât 1000 de alte femei. Bărbatul nu e mai valoros pentru societate doar pentru că e bărbat așa cum nici femeia nu e.
-- feminismul nu presupune ca femeia să se comporte ca un bărbat, nici ca bărbatul să fie ca o femeie.
Oops, cred că sunt un pic vorbăreață. 🙂
*mizantroapă
Ce este feminismul? A-ți dori ca mama ta să fi avut o viață mai bună.
Exact. Concis. 🙂
Adică a trăi în trecut.
Dragii mei,barbati si femei,,tineri si tinere !
Dpdv logic cele doua entitati rational- sentimentale (barbat-femeie) ,”Adam-Eva”,nu pot exista separat,iar rolul si scopul existentei acestei creatii superbe,paradoxale,(ecuatie atemporala) cu multe necunoscute,enigmatice si minunate,este de a stapâni,pazi,si lucra pamântul “Gradina Edenului”în ascultare de Arhitectul,Creatorul,Ziditorul Vietii ,”Tatal Nostru” “Cel ce “ESTE” conjugat la persoana întâia singular “EU SUNT”,fara de care nici eu fiul “LUI”, nu “as fi” ! 🙂
Cine-si descopera originea,si percepe radacinile genealogiei lui,stie cu precizie cine este,de unde vine si încotro se îndreapta,îsi cunoaste identitatea si mostenirea primita,o transmite generatiilor ce-l vor urma prin cuvinte vii,de nesters scrise în profunzimea tainica a ADN-ului fiecarei fiinte vii ! 🙂
V-am scris si dezvaluit o mare taina pentru care probabil voi fi tras la raspundere de cei ce conduc sistemul minciunii mondial,însa nu mi-e frica de nimeni si nimic,atâta timp cât voi marturisi ADEVARUL ELIBERATOR manifestat o singura data de la creatia universului,prin FIUL omului,ISUS HRISTOS ! (Cine citeste sa înteleaga) 🙂
O să încerc o sinteză:
1. Este greșit să ceri creștinismului să-și schimbe opinia despre femei. Pentru că teoria cu inferioritatea femeii nu provine, cum zice Renata, dintr-o obtuzitate preoțească, ci este parte componentă a nucleului dogmatic al acestei religii. Începând cu Geneza biblică, unde se afirmă că femeia trebuie să-l asculte pe bărbat. Așa că a le spune preoților să-și schimbe punctul de vedere cu privire la femei echivalează cu o imixtiune în chiar dogma lor de bază. Este ca și cum ai merge la cutare filosof și i-ai spune să-și modifice opinia lui cu privire la cutare principiu moral, pentru că tu consideri că nu e bine ce a scris el pe tema aia. Păi dacă nu e bun nu-i înghiți filosofia, dar el poate s-o formuleze cum dorește. Este ca și cum un ateu le-ar spune preoților să nu mai zică că lumea a fost creată de Dumnezeu, ci că este rezultatul unei întâmplări. Nu te obligă nimeni să îmbrățișezi creștinismul, dar cel puțin nu te amesteca peste dogma lui și nu-i spune cum și în ce să creadă. Asta indiferent de cum a influențat biserica, în bine sau rău, societatea.
2. Este greșit să măsori femeile și bărbații cu același instrument de măsură, să-i aliniezi pe aceeași riglă ca să vezi care din ei este mai „tare”, sau să spui că sunt egali. Mai adecvat realității este să-i privești ca două jumătăți diferite și complementare ale aceluiași întreg. Ca zi și noapte, Soare și Lună, rațiune și sentiment. Totuși, dacă ții cu tot dinadinsul să-i aduci la un numitor comun, per ansamblu femeia are anumite dezavantaje. Acestea nu sunt rezultate din constrângeri exterioare ale unei societăți patriarhale, ci derivă din însăși condiția feminină sau natura intimă a femeii. Așa că Biblia (ca și alte sisteme filosofice) are dreptate în această direcți.
3. Mișcările care trâmbițează feminismul sunt o prostie. Asta n-are nimic de-a face cu faptul că în diverse culturi femeile sunt maltratate; maltratarea oricui, bărbat sau femeie, este inumană și nu poate fi justificată prin nimic. Dar multe din femeile care luptă pentru „drepturi egale” sunt, dacă nu lesbience cum a zis Renata, lipsite de feminitate. O femeie poate fi împlinită și fericită ca femeie în alt mod, care-i este propriu ei. Iar când nu este, atunci deseori luptă pentru carieră, intră în politică sau militează pentru drepturile femeii. Renata are dreptate când zice că multe astfel de femei sunt cumva bărbați: ele sunt lipsite de feminitate.
4. Ideea șanselor egale poate fi, în funcție de cum o gândești și formulezi, o altă prostie. A fost și la noi o tipă care a candidat recent la funcția de primăriță a unui sector bucureștean, dacă bine rețin, feministă din asta, care propunea o lege care să asigure femeilor un număr de locuri egal cu al bărbaților în Parlament. N-a făcut mare brânză, dar poate că în SUA ar fi obținut postul. Pentru că societățile civilizate sunt, în multe direcții, duse rău pe arătură, comparativ cu țările mai „înapoiate”, deseori mult mai sănătoase.
Aș putea continua pe linia asta dar mi-e că am zis destul.
Da, Lotus, femeia și bărbatul sunt complementari, așa cum Yin și Yang umplu cercul. Esențial e ca fiecare să se limiteze la jumătatea lui (granița e sinuoasă) de cerc.
Dogma creștină sau musulmană e mizerabilă. Dacă feminismul ar lupta creativ, ar trebui să-i oblige pe dogmaticii religioși să argumenteze această inegalitate.
Există nenumărate situații în viață în care n-ai nevoie de forță fizică, de mușchi. Femeile le rezolvă cel puțin la fel de bine ca bărbații.
În cartea lui D. Farcaș, „De ce tac civilizațiile extraterestre?” există un mesaj nu lipsit de importanță: dacă descoperirea focului e criteriul după care s-a stabilit care e cea mai inteligentă specie de pe planetă, e total greșit. Delfinii trăiesc în apă și chiar n-aveau niciun motiv să descopere focul. În schimb, au descoperit un sistem de comunicare mai bun decât al oamenilor.
Noi fixăm, abuziv și scolastic, niște criterii de departajare. Apoi, la adăpostul acestor criterii, dăm sentințe.
Dacă m-aș face avocatul diavolului, ți-aș spune că starea de tulburare/decompensare/durere prin care trec femeile în timpul menstrei i-ar face pe bărbați să-și taie venele sau, în cel mai bun caz, să intre în concediu medical. Îndrăznesc să cred că, dacă bărbații ar trebui să suporte, lunar, această stare invalidantă, ar da o lege planetară -- pe timpul ciclului războaiele se opresc.
Dar nu sunt avocatul nimănui. Prin urmare, nu te face nici tu avocatul Bibliei, fiindcă, dacă Biblia ”cade” definitiv, în mintea oricărei femei religioase, e atunci când, apriori, ea e considerată păcătoasă, slabă, plină de intenții mizerabile.
Băi, eu, dacă n=aș fi atât de leneșă, după expozeul ăsta m-aș declara feministă. 🙂
Trage tu, Lotus, ce concluzii preferi.
Nu cunosc dogma musulmană. Iar cea creștină, din câte o cunosc, nu e mizerabilă. Eu nu cred că cineva o consideră pe femeie păcătoasă (mai păcătoasă decât bărbatul, că-n concepția bisericii toți suntem păcătoși) și plină de intenții mizerabile. Iar faptul că nu-i este permis accesul la unele funcții preoțești se poate argumenta, dar, vorba ta, lenea.
Doar nu crezi că eu susțin că femeia este mizerabilă?
Faptul că este supusă ciclului menstrual constituie unul din dezavantajele pe care-l implică condiția feminină. Ce contează cum ar fi fost bărbatul în locul ei? Ar fi fost așa cum natura l-ar fi înzestrat sau pregătit să gestioneze această situație neplăcută. Situație neplăcută care, deocamdată, este apanajul naturii feminine. Zic natură pentru că există și bărbați care sunt femei pe dinăuntru, și care, chiar dacă nu au menstruație, sunt supuși la o mulțime de influențe exterioare, care-i controlează. Natura feminină este receptivă, supusă unor ritmuri externe, improprii ei.
Eu când zic că femeia vine cu niște dezavantaje pe lumea asta, nu mă refer la faptul că ea gestionează menstruația mai bine decât ar gestiona-o un bărbat în locul ei. Mă refer la faptul că ea este nevoită să gestioneze menstruația, în timp ce bărbatul nu.
Copilasi, ca tot se vorbeste de femei, barbati, creatie, ejagulatie si si alte sexisme religioase. Va pun o intrebare pe care am mai pus-o si pe blogul meu, dar raspusurile au fost nemultumitoare, desi majoritatea erau credinciosi.
In toate picturile care-i reprezinta pe Adam si Eva, adicatelea, primii creati, ambii apar cu buric. Pai daca au fost creati, de unde draci provine buricul si rol ar fi avut? Ca, de ce ombilicul meu ar fi fost legati ei cind religia spune c-ar fi fost zamisliti ca oalele de Horezu? 😆
Astept raspuns la PO BOX 😆
A NULL pointer is still a pointer.
M-AI S.P.A.R.T cu pointer-ul tau si am inteles fix zgirci. Ce are un null pointer cu buricul lui Adam. adica desi-l avea nu era valid sau ce vrei sa spui? 😆
Păi buricul e pointerul la elementul anterior din listă. Fiind primul, valoarea pointerului lui Adam este NULL, dar pointerul tot există, este parte din definiție.
Pai daca e nul carevasazica n-are dimensiuni, nu exista. Ca e parte din definitie se poate, Toti avem celule cancerigene, doar ca nu-s activate. Numai ca alea exista. pointerul e o formula fara dimensiuni si probabil ca este suficienta pentru a crea buricul in cazul unei nasteri. Asa ca in continuare nu sunt lamurit de ce prima pereche avea ombilicul format, in urma creatiei.
Papa, eu nu sunt credincioasă și nu agreez prea mult biblia, dar un răspuns tot aș putea formula și ăla sub forma unei întrebări: unde zice în biblie că Adam și Eva ar fi avut buric? Dacă nu zice în biblie, înseamnă că buricul e detaliul pictorului și nu al creatorului.
Cudi, pai Biblia probabil ca nu pomeneste nici de organe, interne sau periferice, dar uite ca le avem si asta nu datorita pictorilor 😆
Gigli, probabil buricul tău, al nostru, e semn că nu suntem noi primul, primii oameni ci am fost născuți nu făcuți (just like Jesus).
La fel cum cicatricile sunt semne de bună purtare sau semne că te-a atins bisturiul vreunui chirurg.
🙂
Papa, în informatică (programare) există așa-numita listă înlănțuită, în care fiecare element conține o valoare și un pointer spre elementul precedent (sau următor). Pe baza acelui pointer poți parcurge toată lista, de la un capăt la altul. Evident că la unul dintre capete pointerul este nul, adică nu indică nicăieri, pentru că acela e primul sau ultimul element din listă, deci nu mai are un precedent sau un succesor. Dar tot există și acolo acel pointer, numai că el are valoarea nulă.
Ketherius are dreptate: Adam, fiind primul om din listă, nu are „pointer” spre tatăl lui. Dar, pentru că este un om complet, a fost creat asemenea altor oameni, adică cu tot ce-i trebuie, inclusiv cu buric.
Sigur că, dacă nu e o întrebare la caterincă, putem specula că cei care l-au desenat pe Adam n-aveau cum să știe dacă are sau nu buric, așa că l-au desenat ca pe un om obișnuit de azi, și deci nu poți spune strict pe baza desenelor din cărțile de religie cum arăta Adam. Că acele desene nu sunt fotografii ale Adamului real. Nu putem ști dacă era blond sau brunet, dacă avea exact chipul din cartea de religie sau nu etc.
Eu cred că Adam nu era un singur om. E posibil ca fiecare dintre noi să fim Adam. La fel cum e posibil ca Adam să facă referie la prima generație de oameni. Tot la fel de bine este posibil ca actul creator divin să nu excludă evoluționismul. De exemplu, de vreme ce nici un fir de iarbă nu se mișcă fără voia lui Dumnezeu, se poate spune că și atunci când tu creezi ceva, tot Dumnezeu creează prin tine. Creația divină nu exclude posibilitatea ca ea să se producă printr-un intermediar.
În sfârșit, să notăm că întrebarea pusă de tine nu este o problemă a religiei, ci o problemă a începutului. Este ca întrebarea cu ce-a fost prima dată, oul sau găina. Indiferent cum a apărut omul, pe cale naturală, creat de Dumnezeu sau întâmplător, ne putem întreba dacă și de ce prima generație avea deja buric.
Un mic detaliu: buricul e pointer la mamă, nu la tată.
Mea culpa. Aștept momentul când o să mă corectezi și pe sens, nu doar pe formă. 😀
Ești imun la corecturile pe fond 😀
😀
Mama, tata, tot un drac, ca buricul e buric, indiferent daca posezi o stalactita sau toata Pestera Muierii 😉
Bre, ți-o zis și Cudi: de unde știi că avea buric? Azi-mâine o să ne întrebi de ce era blond, că l-ai văzut tu desenat blond în Biblia pentru copii. 🙂
Bai Lotusica, pai eu credeam ca esti bine informat in materie de geneza si-mi poti lamuri dilema, dar daca nu sti, de ce te bagi? Doar asa ca sa-mi amarasti ziua de lucru? Poate pictorii au fost mai informati decit esti tu. 😛
Eu știu, motiv pentru care nici nu ai putut scrie „nu știi” corect. 😀 Dar gata, nu mă mai bag în discuțiile tale cu fetele. Credeam că te macină problema existențială a buricului lui Adam, atâta tot. 😀
Papagigli, conspectându-ți astãzi blogul, am dedus că Lotus îți e un fel de fan care preia de la tine idei și expresii care le reproduce pe blogul său, așa că fii blând cu el, rogu-te!
Lotusescule, tu nu stiai nici cu un i si nici cu doi, asa ca nu te lega de erorile mele pentru a-ti dosi lacunele religioase 😆
Elena, ca sa fiu sincer, ma surprinde ceea ce-mi spui. Nu-l credeam in stare de vreo reproducere. 😆
Ai dreptate. Trebuia să fiu mai atentă cum mă exprim ca să nu se interpreteze. 😛
Elena, expresii pe* care, nu care! 😀
Papa, lacunele pe acest subiect sunt o caracteristică a întrebării, nu a răspunsului! 😀
Papagigli, nu crezi că e mai bine să ne înscriem amândoi la un curs de gramatică predat de Lotus? 🙂
Elena, ai mare grija cu scosul limbii, ca pina la urma ti-o musc 😆
Cum ai spus-o, ai spus-o bine, doar ca eu trebuia sa glumesc. Altfel ar fi trebuit sa-l trag la raspundere penala, desi se pare totusi ca e in trend cu moda actuala 😉
Elena, eu zic ca ar fi mai bine sa se predea el, nu sa ne predea noua, ca n-are ce.
Lotus, nici eu n-am auzit de vreun betiv sa recunoasca ca-i beat 😉
Papagigli, până să apuci să-mi muști limba trebuie să dai dovadă de niște calități, să sugrumi niște flori ca să mi le aduci, să-mi faci și tu puțină curte și mă îndoiesc că nevastă-te o să-ți dea răgaz să faci toate astea. Dar vrutul a rămas liber și nerestricționat de nimeni încă. 😛
Elena, desi esti scumpa foc, eu n-am spus ca ti-o musc in mod senzual, ci ca sa te pedepsesc 😆
In legatura cu florile si curtea, ma descurc ca am gradinar angajat 😉
Ooo, ai grădinar? Am înțeles că fac copii frumoși 😛
https://youtube.com/watch?v=SFALQlvCqss
Ce tâmpenie de reclamă! 😀
Mă mir că nu îți place, Lotus, pentru că într-un fel promovează și poliamorul, nu numai Nuggets-ii. 🙂
Elena, gradinarul meu e filipinez si in general, gradinarii fac copii din flori, nu-ti recomand. 😆 Eu in schimb, fac baieti, asa ca, aviz amatoarelor (“fac” e scris corect, asta ca sa nu-mi aud vorbe pe la colturi) 😆
Referitor la reclama, pot spune ca si mie-mi place pieptul, dar nu de pui 😉
După reclama pe care v-o faceți, deduc că vreți să vă măriți familia sau vă e dor să schimbați scutece. 🙂
Tocmai ce discutam în acest articol că și fetițele au farmecul lor așa că dacă contribuiți cu un cromozom X în loc de Y, nu prea mai contează, sănătos să fie (copilul) și să moștenească gene bune și numai calități.
Și, s-au înscris ceva amatoare? 🙂
Dacă s-a aglomerat și nu mai aveți timp să ne răspundeți, vă înțelegem. Vă recomand să le faceți programare ca să nu intervină surmenajul. 🙂
Ninge si traficul e ca-n Bangladesh, dar cu zapada.
Elena, nu stiu le ce te referi. Comment-ul meu era un rest de la postul cu reclamele 😆
Papa, am înțeles că ai vrut să mă ‘pedepsești’ și să muști de limbă, mã bucur totuși că nu am comis-o prea rãu ca să te gândești la ‘pedepse’ mai dure. 🙂
Partea bună e că sunt la min 7000 de km distanță și nici măcar telepatic nu mă poți pedepsi, conexiunile se disipă în timp mulțumită distanței. 🙂
M-am luptat cu ispita de a-ți răspunde la tachinãri, dar ispita a fost mai puternică și nu am putut să mă abțin să nu pasez mingea în teren la tine. 🙂
Se vede și înțelege că ești un familist, destul de transparent și afișezi mândru poze cu superba ta soție, se simte dincolo de cuvintele și imaginile din articole faptul că o iubești și formați un cuplu armonios. Nu pot decât să vă felicit și să urez multe momente fericite împreună și să fiți în continuare un bun și frumos exemplu de cuplu până la 120 de ani cel puțin!
P.S. Ca sã virezi mai ușor la dreapta pe sens unic, lasă un drum deschis ca să nu o iei pe …trotuar. Poți spune și tu că ‘o tragi de limbă’ chiar dacă tu te gândești că o tragi cu dinții și nu-i specifici. 😛
Offf, trebuie sa ma urc pina sus, ca sa-ti raspund jos 😆
Elena, stii foarte bine, qui s’aime se taquine, asa ca nu-ti inteleg revolta. 😉
Pe de alta parte, pedeapsa era pe masura provocarii. Imi arati limba, ti-o musc. Ca daca-mi aratai altceva, probabil c-as fi renuntat la limba 😉
Ca sunt familist n-am ascuns-o niciodata si sper ca asta sa nu te dezamageasca. Ca din cauza de poze vad ca nu mi-ai mai comentat. Ba chiar m-ai ocolit. 😛 Doar am cazut de acord ca amindoura ne place flirtul degeaba. Remember? 😉
In rest, ce sa zic, imi pare rau ca te-ai suparat din cauza unei muscaturi, desi daca nu vrei s-o musc, de ce continui sa mi-o scoti? 😆 Oricum, promit ca n-am s-o musc cu ura, ci cu multa afectiune amicala 😉 A, si inca un amanunt, ti-o musc virtual, daca cumva nu s-a inteles. 😆
Papa, știu și eu cum să fac din taste două emoticoane și acum vrei să mă reduci la unul singur ca să nu mai știe lumea ce exprim. 🙂
Am depășit nr legal de commenturi pe blogul tău și am luat o pauză de reabilitare.
Elena, eu n-am spus sa nu-mi scoti limba, doar la ce ti-o expui. 😉 Asa ca sa stii, pe mine nu ma deranjaza absolut deloc, ba as spune ca-mi chiar face placere 😉
Referitor la comentarii, am glumit. Stiam ca m-ai vizitat iar de comentat, comentezi cind vrei, unde vrei si de cite ori vrei. Chiar nu mi-ar placea ca cineva sa-mi comenteze pentru ca “trebuie” sau ca da bine, ci pentru ca asta simte.
xoxo 😉
CUDI, AI GREȘIT!
O țigară la 30 sau la 50 de ore înseamnă un mic jurământ de fidelitate nicotinei. Un adio, dar rămân cu tine. Pe șest. Va trebui s-o iei de la început. Primul minut după țigara aia e Tzero. Numărătoarea începe iar.
Problema, Cudi, nu e să nu mai vezi pachetul de țigări, ci să te uiți la el ca la o papiotă de ață. Cât de des îți vine să coși? Mda. Niciodată.
Cudi, de ce vrei să te lași de fumat?
De ce vreau să mă las? Nu-mi mai “pică” bine țigările. Aici aerul e incredibil de uscat. Cam o jumătate de an de la venirea noastră în Alberta ni se usca pielea mâinilor până crăpa și efectiv dădea sângele, iar albul ochilor era roșu de ziceai că ne-a aruncat careva nisip în ochi. Ne-am adaptat între timp, dar senzația de uscăciune din gât persistă și acum. Toți avem senzația că avem ceva în gât. Iar eu, bonus, fumătoare fiind, o am ceva mai pronunțată. Pe de altă parte, nu fumez în casă pentru că aici casele sunt din lemn și dacă intră mirosul de fum în pereți, îl mai scoți doar cu toporul. Am vorbit și cu doctorul pe tema asta, s-a amuzat pe seama îngrijorării mele legate de ceva probleme ale gâtului și mi-a explicat că așa e aici, e nevoie de timp, mult timp să ne adaptăm. Aveam niște prieteni români care s-au mutat în Otawa de curând, unul dintre motive fiind uscăciunea aerului. Nu pot fuma nicăieri înăuntru, nici în oraș, nici la mall, nicăieri nu există spații interioare pentru fumat. Iar afară, media gradelor din ultimele două luni cred că bate pe -25. Deci, pentru a fuma o țigară, ies în ger uscat, cu gâtul meu de european, și trag dintr-o țigară rapid, cât să nu-mi înghețe oasele. Mai adaug și faptul că aici țigările sunt de toată jena, până și Winchesterul din chioșcurile românești e lux pe lângă țigările scumpe ale ăstora.
Aici nu mă pot bucura de o țigară. Și cu uscăciunea asta, nici nu o pot fuma toată, am ajuns să mă opresc dincolo de jumătatea ei. Și încă un lucru: aici oamenii nu prea fumează. Dacă te duci în parc, te așezi pe o bancă și îți aprinzi o țigară, ești complet rupt de decor: bătrânii aleargă în trening, alții trag cu bicicletele pe care le pedalează căruciorul cu nepoțelul bebe și doi câini pe lângă, toți fac sport, toți zâmbesc și arată bine, nu vezi o tanti aplecată de spate ca băbuțele noastre. Efectiv ți-e rușine să fumezi în public. Totul aici -- societatea, aerul, gerul aprig, casa din lemn, uscăciunea aerului -- toate concură în a te face să renunți la fumat. Dar cel mai puternic motiv de renunțare la țigări rămâne pentru mine dorința de a fi bine, cât de cât sănătoasă, pentru cât mai mult timp.
Eu m-am lasat de fumat acum multi ani. Mai intii am redus, pina m-am prins trisindu-ma. Si atunci am luat un cartus de tigari, l-am bagat intr-un sertar si din ziua aia n-am mai pus tigare in gura. Bine, n-am mai pus eu nici in alte parti, dar gura era problema 😆 Cartusul s-a uscat de-l puteai folosi ca iasca, in salbaticie.
Parerea mea de fost fumator e ca daca vrei cu adevarat sa te lasi, te lasi. Daca insa doar o spui,ca da bine la public, nu te vei lasa niciodata, indiferent cite obstacole si guri de canal iti vor iesi in fata.
Iar referitor la uscaciunea din Alberta, pentru care motiv nu migrati mai la Vancouver sau Toronto? De altele nu va intreb pentru ca e cam greu sa gasesti un job la est de Toronto si la vest de Vancouver (daca n-ai vapor) 😆
Locul de muncă al lui Ketherius, deocamdată nu apărut oferte mai bănoase dinspre coaste.
În Vancouver, la zero grade, mă dureau oasele de frig cum nu simt în Calgary la -20. De ce m-aș duce la dureri reumatice? Și, da, nici job fain nu am găsit și nici casă la preț comparabil nu poți să găsești.
Bai, pai voi vreti si cu sufletu-n rai? Cedati si voi, una-alta, ca vorba romanului, sanatatea inainte de toate. Si mai era si aia cu banii n-aduc fericirea 😆
Case lemn? Am auzit că sunt ‘prietenoase’ întrucât sunt din materiale naturale îți oferă un confort aparte. E adevărat? Îți place mai mult decât una convențională din beton și cărămidă? E mai intimă, călduroasă cică și mai fiabilă în caz de cutremure (nu și de foc dacă nu sunt tratate ignifug). 🙂
Elena, sunt extrem de prietenoase si ard intr-un mod foarte placut ochiului 😆
Plăcut pentru tine, piroman mic care ești! 😛
În Maramureș sunt case care au mai bine de 100 de ani, din lemn, încă funcționale, care se cumpără spre a fi renovate/reutilizate, că e în trend să te întorci la tradiție, la vechi, etc. 🙂
Aș mai adăuga, Elena, că aici oamenii sunt foarte forțoși, foarte puternici, ăștia când dau cu pumnu’ sparg peretele, fac gaură în el.
Elena, mai spune-mi ca-mi place! 😉
Nu, după te obișnuiești și își pierde din farmec. 🙂
Da, ai toate datele să te lași. N-ai nici unde, nici cu cine. Aici, la noi, de îndată ce-ți propui să te lași, ajungi într-un cerc de fumători. Poate acum mult mai puțin, că s-a interzis fumatul în spații închise. Credeam că n-o să văd niciodată oameni dârdâind în fața cârciumii, în viscol, să bage o țigară, dar am văzut și am participat la tortură. E drept, doar de două ori în 3 ore, nu ca pe vremuri, între felurile de mâncare, sudat.
Succes!
p.s.: dacă fumai sub 10 de țigări pe zi, sevrajul va trece repede.
Am bătut-o eu la cap, dar nu vrea să recunoască! 😀
Lotus, ia zi-ne, tu n-ai nici un viciu?
Comentez cam mult și nu suport autoritatea feminină. 😀 În rest sunt băiat gigel.
De unde deducem că pornografia nu e viciu. Lotus dixit!
Ia notițe. :p
E virtute. E iubire codificată. 🙂
Bre, dar eu nu practic pornografia! 😀 Mă mai uit câteodată, iar aia nu-i un viciu, ci o atenție la detaliile misterului feminin. 🙂