web analytics

Departe de lumea dezlantuita – Thomas Hardy

Thomas Hardy aduce in prin plan, prin intermediul acestui roman, povestea tinerei Batsheba Everdene in jurul careia orbiteaza trei barbati care o iubesc, fiecare in felul sau. Primul, cu care autorul isi incepe povestea, este fermierul Gabriel Oak, un om aparte tocmai prin simplitatea sa, al doilea — vecinul d-rei Everdene — fermierul Boldwood -initial greu impresionabil, stapan pe sine, neinduplecabil, urmand ca mai tarziu sa-si piarda aceste caracteristici, devenind extrem de afectat de iubirea ce il macina, cade in extrema, isi pierde echilibrilul interior, nimic nemaicontand in ochii lui in afara Batshebei. Al treilea barbat din viata fetei este sergentul Troy — un barbat care traieste clipa, fara prea multe calitati morale, actioneaza dupa impulsul de moment, insa are o fire energica, o infatisare placuta, este bine educat si stie foarte bine cum sa maguleasca o femeie. Este perfid si mincinos — insa in povestea noastra are meritul de a fi primul sot al Batshebei. Finalul este unul neasteptat, spectaculos, Batsheba, dupa o suma de intamplari care o maturizeaza si o fac sa-si piarda veselia, isi va gasi pacea interioara alaturi de unul din cei trei pretendenti.
Dramele interioare, trairile intime, gandurile, pasiunile ce se isca in jurul fermecatoarei femei sunt impletite de catre autor cu descrieri pitoresti ale tinutului in care actiunea se desfasoara — Weatherbury, zugravit cu maiestrie drept un spatiu atemporal, in care obiceiurile si locurile se schimba anevoios pe parcursul secolelor.
Cartea s-a dovedit a fi o lectura ce m-a captivat tot mai mult, pe masura ce m-am apropiat de finalul fictiunii — aceasta este partea in care m-au uimit rasturnarile de situatii si intamplarile neprevazute. O carte buna — cu toate ca nu ma atrag povestile de dragoste sau cele despre “eternul femininµ, o carte care m-a indepartat putin de realitatea urbana si m-a purtat prin lanuri verzi cu trifoi sau aurii cu grau, deasupra fanetelor, in jurul conacului, in rasarit si la apus, “Departe de lumea dezlantuitaµ.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *