web analytics

Când intelectualii dezamăgesc

“Un intelectual este cineva al cărui spirit se autocontemplă.” Albert Camus

Cred că ştiţi povestea cu autodenunţul public  adresat Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), menit să-l susţină pe artistul Sorin Dumitrescu, acuzat pentru  gândurile exprimate în articolul “Cine ne vrea etrusci”, publicat în Jurnalul Naţional.  Pe scurt, pe la sfârşitul lui februarie, în incinta Muzeului  Ţăranului Român a fost împiedicată proiecţia unui film dedicat comunităţii lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transsexualilor, printr-un protest  al unui număr de ordinul zecilor de ortocşi îndoctrinaţi. Ulterior, Sorin Dumitrescu a publicat în Jurnalul Naţional articolul spre care fac trimitere mai sus şi din care redau următoarele răbufniri:??????????Pe suprafaţa, interioară sau exterioară, a zidurilor M.Ţ.R n-au existat şi nici nu vor exista vreodată ziceri ancestrale ale Ţăranului Român care, în numele Tradiţiei, să fi înfierat această desfrânare / orientare iar instituţia M.Ţ.R. n-a avut niciodată printre preocupări  să opună public persoana duhovnicească a Ţăranului Român, persoanelor a căror ,,trup s-a abătut de la calea sa pe pământ”. (Facerea / 6,12)  Şi atunci, de ce a ţinut morţiş acest grup de băştinaşi şi băştinaşe gay să vină tocmai aici, într-un loc incompatibil cu orientarea lor, să violeze arhetipul ancestral al unui întreg popor, propagând mediatic o derivă ontologică care ne-a costat Potopul! […]Creştini, treziţi-vă şi apăraţi definiţia României în ochii lui Dumnezeu! Popor român, lasă Piaţa Universităţii unde e şi apără-ţi grabnic dăinuirea şi Modelul umanităţii tale specifice! Ia seama, acum sublima Piaţă s-a mutat la M.Ţ.R. În numele Cuvântului lui Dumnezeu, români, veniţi toţi la Piaţa Universităţii de la Muzeul Ţăranului Român! Apăraţi-vă Tradiţia! Nişte smintiţi au hotărât să fim etruscii lor! Cerem statului român anchetarea rapidă a autorilor profanării, începând cu a directorului  general al M.Ţ.R, cu a ministrului M.A.I.  şi a trupelor poliţiei şi jandarmeriei care, în seara de 20/02/2013,  au garantat succesul profanării….

Buuun. Apoi a urmat bigoticul „autodenunţ” , semnat de multe figuri publice, mă rog, intelectuali, artişti, spuma creierelor româneşti emancipate, printre care şi Cedry2k (:)), şi,  era să uit, Tudor Gheorghe… Să dăm citire unui paragraf de referinţă dintr-acest audenunţ: „De asemenea ne exprimăm convingerea că homosexualitatea nu este o stare de normalitate, ci o boală spirituală, unul dintre păcatele care vatămă cel mai mult structura interioară a omului. O facem pentru solidarizare cu dl. senator Puiu Hașotti care a fost de curând în atenția Consiliului. Minoritatea homosexualilor din România este tolerată, însă va trebui, la rândul său, să învețe să prețuiască acest respect precum și valorile tradiționale ale românilor. Încercările de înlocuire prin forţă a valorilor tradiţionale româneşti cu valorile minorităţii homosexuale sunt o formă gravă de intoleranţă – care trebuie să înceteze. Un Paște plin de Lumina lui Hristos tuturor creștinilor!

Cuvintele autodenţului redate mai sus mă trimit cu gândul la rasiştii extremişti şi la crucile în flăcări ale Ku Klux Klanului. Şi parcă tot nu-mi vine-a crede că am citit ce am citit. În altă ordine de idei, aşa cum Virgil Niţescu, directorul Muzeului Ţăranului Român a fost desemnat ţap ispăşitor şi invitat să-şi dea demisia, citez „înainte ca greutatea poverii atitudinii sale anticreștine și antiromânești să îl discrediteze definitiv în fața contemporanilor și a istoriei”, să revenim la amintitul Tudor Gheorghe, numindu-l aleator ţap ispăşitor într-aceste rânduri.

În urmă cu ceva timp, urmăream cu stupefacţie cum artistul îşi aloca timp din concert, ba chiar şi o piesă pentru a ironiza maneliştii. Luaţi şi vă minunaţi:

[youtube=

Deşteaptă chestie să faci pe alţii să râdă de prostie, în timp ce tu o imiţi, nu? Mă întreb, pentru asta au venit oamenii la concert?! Amare aplauze, nasol moment. Şi acum iată-l cu intoleranţă la activismul gay, în linia I a baricadei de stânga,  semnând inepţia de mai sus. Parcă mi-e ruşine mie de ruşinea lui. (Am înţeles, ideea era alta vor zice unii, “maestrul” ridiculiza manelismul contemporan, pe vremea lui Anton Pann acesta era mai… cult). Concret, pentru mine, filmuleţul de mai sus corelat cu susţinerea autodenunţului “creştinesc” însumează un declic zgomotos de la valoare.

Chestia e că marea majoritate dintre cei a căror părere contează se alătură aprigilor conservatorişti. Şi simt o anume violenţă dincolo de cuvintele autodenunţului lor, ca să nu mai zic de cele ale autodeclaratului etrusc Acad. Dr. Prof. Univ. Sorin Dumitrescu: “Creştini, treziţi-vă şi apăraţi definiţia României în ochii lui Dumnezeu! Popor român, lasă Piaţa Universităţii unde e şi apără-ţi grabnic dăinuirea şi Modelul umanităţii tale specifice! Ia seama, acum sublima Piaţă s-a mutat la M.Ţ.R.”

Şi peste toată uimirea şi dezamăgirea, nu pot să nu remarc că ofensiva îmbrăcată în stofă scumpă nu s-a născut la ţară. Şi mi se pare că autodenunţaţii ăştia, laolaltă, suferă de crunte excese de paradă, că tot nu-mi vine crede că nu-s mai mult decât nişte habotnici scrupuloşi cu ochelari de cal şi stricţi în limitări, ce jonglează cu concepte creştine în timp ce se-nghesuie a arunca piatra dintâi, spovediţi şi spălaţi de păcat…

Mă opresc aici, prea mult am vorbit de dobitoci.

18 Comments

 • ketherius 2013-05-14 Reply

  Este ironic, nu? Cu cat se declara mai crestini, cu atat sunt mai intoleranti si mai violenti si mai departe de cuvantul Domnului.

  • Cudi 2013-05-15 Reply

   Sau pur si simplu unii il folosesc pe Dumnezeu ca pretext “forte” pentru intoleranta si violenta.

   • ketherius 2013-05-15 Reply

    Mai degraba folosesc religia ca pretext pentru a controla vietile altora. Nu vezi cum religia e plina de “sa nu faci X”?

 • ketherius 2013-05-15 Reply

  Si e interesant cum nimeni nu se inghesuie sa comenteze. I-ai pus in dificultate: sa fie de partea “intelectualilor” si sa isi asume ridicolul, falsul si ipocirizia pozitiei acestora, sau sa fie anti-crestini si anti-stravechiul-popor-roman si sa fie aratati cu degetul (vorba vine) de cunostinte?

  • irina 2013-05-15 Reply

   astazi, daca ai bani, poti sa publici cate carti vrei si sa te numesti “scriitor”, tragi trei pensule si esti “pictor” etc, iar functiile pompoase stiti si voi cum se obtin… cu astia sa ne pierdem noi timpul? cat despre aratat cu degetul, niciodata nu mi-a pasat de gura lumii… sloboda.

   • ketherius 2013-05-17 Reply

    Esti sigura ca nu iti pasa? Stii ca pot sa iti demonstrez ca iti pasa, nu? 😀

    • irina 2013-05-17 Reply

     in contextul dat (si ma refer la articol), nu ai cum/ce sa-mi demonstrezi 😀

     • ketherius 2013-05-17 Reply

      Nu ai spus ca indiferenta ta fata de gura lumii se refera strict la tema articolului.
      Nu crezi ca a scrie ignorand regulile ortografiei dauneaza imaginii tale de persoana online? Sau, cum e posh sa spui acum, brandului tau?

      • Cudi 2013-05-17 Reply

       Am zis io ceva de majuscule… cat despre obsesiile ortografiei, ramane-vor in seama mai sus incriminatilor intelectuali, sta-le-ar virgulele-n s-alte semne-n gat. Na!

       • ketherius 2013-05-17 Reply

        Iar te bagi tu, repede. nu poa’ sa zica omu’ ceva de ortografie, ca il bagi in oala cu ipocritii de care vorbeai. Iar de virgule nu mai zic nimic, pentru unii sunt arta greu de stapanit 😀

      • irina 2013-05-17 Reply

       cu exceptia majusculelor (din comentarii) si a diacriticelor (articole si comentarii) pe care nu le folosesc, scriu corect romaneste. nu-mi pasa de majuscule si diacritice, iar brandul online, in general, nu se cramponeaza de asemenea nimicuri. inteleg sa ne cramponam de greseli gramaticale grave, constante, lipsa coerentei logice, exprimarea suburbana si alte elemente definitorii. nu exista omul perfect, iar eu, cu atat mai mult, nu caut perfectiunea. deci… nu-mi pasa! 😀
       si… hai sa fim seriosi, vorbind mai sus de “intelectuali” academicieni, esti sigur ca normele gramaticale publicate de ei sunt corecte 100%? 😀
       pe de alta parte, autori incontestabili – Caragiale de ex. – au folosit greseli de gramatica si logica in scrierile lor, fiecare cu scopuri bine definite… dar, cum ziceam mai sus, mie nu-mi pasa.

       • ketherius 2013-05-17 Reply

        Ia sa vedem…

        “cu exceptia majusculelor (din comentarii) si a diacriticelor (articole si comentarii) […] brandul online, in general, nu se cramponeaza de asemenea nimicuri”

        Adica limba romana este un nimic pentru tine, nu?

        ” inteleg sa ne cramponam de greseli gramaticale grave, constante, lipsa coerentei logice”

        Pe-aia cu lipsa coerentei logice ai comis-o cand l-ai citat pe CTP, mai tii minte?.

        “esti sigur ca normele gramaticale publicate de ei sunt corecte 100%?”

        Normele publicate de academie definesc corectitudinea. Nu respecta normele, nu e corect.

        “autori incontestabili – Caragiale de ex. – au folosit greseli de gramatica si logica in scrierile lor”

        Te crezi vreun Caragiale?

        • irina 2013-05-17

         ca de obicei, pierzi esentialul!

        • ketherius 2013-05-17

         Normal, ce altceva puteai sa spui?

         Indicatie: incearca sa aduci argumente.

        • irina 2013-05-17

         a aduce alte argumente decat cele spuse anterior ar insemna ca-mi pasa. nu, nu-mi pasa. gaseste altceva cu ce sa ma taxezi. ceva pe bune. totusi, a despica firu-n 16 pierzand esentialul… dovedeste…? ce dovedeste? 😀
         ps. comentariile de pe bloguri nu sunt indexate de google, asa ca imaginea mea online nu are de suferit.

        • ketherius 2013-05-17

         Deja ai argumentat, deci ai dovedit ca iti pasa.

         Iar despre “comentariile de pe bloguri nu sunt indexate de google” am de spus doar atat: esti sigura? (Indicatie: eu am verificat si sunt indexate.)

  • irina 2013-05-17 Reply

   de data asta ai dreptate, cam multa liniste pe aici 😀

   • ketherius 2013-05-17 Reply

    Gata, nu mai e 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *