Ma intrebam daca SUA este o democratie si, cautand, am ajuns la concluzia ca este – cel putin pe hartie. Exista chiar si un Birou pentru Democratie, Drepturile Omului si Munca, in cadrul Ministerului de Externe.
Curiozitatea mea a mers mai departe si am cautat “democratie” pe site-ul guvernului american. Rezultatele sunt, in mare, de aceeasi natura: democratia este element central al politicii externe, SUA urmareste raspandirea democratiei etc.
De ce toate aceste intrebari?
Cercetatori de la Princeton University si Northwestern University au analizat un numar important (~1779) de decizii politice, analizand cine guverneaza, cine ia deciziile si, mai ales, daca marea masa a cetatenilor americani are sau nu un cuvant de spus in politica tarii.
Mai exact, cercetatorii au testat cele mai importante patru teorii despre guvernarea SUA:
- Democratia Electorala Majoritara – care postuleaza ca deciziile guvernului american sunt rezultatul vointei colective a poporului, exprimata prin mijloace democratice.
- Dominatia Elitei Economice – teorie conform careia deciziile politice sunt dominate de indivizii care poseda resurse economice substantiale, cum ar fi venit sau avere foarte mari, incluzand si posesia unor companii.
- Pluralismul Majoritar – teorie in care interesele tuturor cetatenilor sunt mai mult sau mai putin egal reprezentate.
- Pluralism Interesat – teorie care afirma ca deciziile politice sunt luate, predominant, conform intereselor corporatiilor, ale asociatiilor de afaceri si ale grupurilor profesionale.
Rezultatul?
Analizand cele 1779 decizii politice si al cui interes il promoveaza, cercetatorii au ajuns la concluzia ca deciziile politice se aliniaza cu interesele elitei economice si avantajeaza grupurile de interese (vezi studiul, paginile 26, 27, 33).
Mai exact, America nu este o democratie, ci o oligarhie, nu este condusa de popor, ci de catre cei mai bogati.
Dar se mira cineva?
(sursa: Slashdot)
No Comments