web analytics

Legea fiscală introduce impozitarea advertorialelor

Cum era de aşteptat, noile modificări în legislaţia fiscală vizează şi veniturile obţinute din activităţiile/serviciile prestate în online. Mai exact, noile măsuri fiscale stipulează impozitarea “articolelor care promovează produse şi servicii, aduse la cunoştinţa publicului larg prin intermediul publicaţiilor, revistelor, ziarelor tipărite sau online, precum şi prin intermediul site-urilor oficiale/neoficiale, blogurilor sau altor suporturi virtuale cu potenţial de informare publică”.

images78Noile reglementări sunt stipulate în Ordonanţa Guvernului nr. 46 din 26 iunie 2014, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, adoptată în temeiul art. 1 pct. I.3 din Legea nr. 1/2013 privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Concret, la articolul 13, punctul 31, litera c) a articolului se modifică şi va avea următorul cuprins:

 1. c) venituri din servicii online prestate în România şi în afara României de natura serviciilor de marketing, de reclamă şi publicitate prin intermediul site-urilor, indiferent de forma în care sunt realizate, se impozitează potrivit legii în vigoare, cu o cotă unică de impozitare de 16%. Impozitarea se aplică retroactiv în cazul tuturor veniturilor de această natură realizate ulterior datei de 1 ianuarie 2014.

Mai multe despre Legea Fiscală şi noile reglementări introduse – aici.

Altfel spus, toţi cei care au obţinut venituri prin publicarea de advertoriale de-a lungul anului, indiferent cât de infime s-ar dovedi sumele, trebuie să facă un calcul precis cu venitul total încasat şi să-l declare Fiscului în cel mai scurt timp (până în 10 octombrie). Altfel, amenzile sunt usturătoare şi cred că nimeni nu şi-ar dori să plătească o amendă contravenţională de o valoare vădit mai mare (între 200 şi 2500 RON) decât plata per articol publicitar. Procedura sancţiunilor pentru neplata obligaţiilor fiscale cred că e cunoscută tuturor: mai întâi se aplică dobânzi de întârziere (începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă), apoi penalităţi de întârziere. Urmează amenzile şi, în cel mai rău şi ultim caz – închisoarea (de la unu la trei ani).

„Neîndeplinirea de către contribuabil a obligaţiilor fiscale constituie infracţiune (evaziune frauduloasă) şi este pedepsită potrivit legii în vigoare.”

New times are coming. Ce bazaconie!

Sursa foto

13 Comments

 • abisurile 2014-09-25 Reply

  Am luat-o de buna si m-am enervat, acum cand ma decisesem si eu sa iau toate premiile la SB …;-)

  • Cudi 2014-09-25 Reply Author

   Altii s-au suparat pe mine dupa ce au citit-o.

   • abisurile 2014-09-25 Reply

    E foarte serios scrisa. Poate le dai idei…

 • Yamasha 2014-09-25 Reply

  Si cum dovedesc ei ca am articol publicitar sau ca am scris de placere de bine pentru un anumit produs?!

  • Cudi 2014-09-25 Reply Author

   Probabil ca se dau declaratii pe proprie raspundere…

   • Yamasha 2014-09-26 Reply

    Nu stiu daca are aplicabilitate intre astia mici, marunti ca noi. Poate ca cei mari sa fie impozitati, cei aproape de presa nationala.
    Ramane de vazut ce va fi si daca va fi ceva de genul.

  • Ketherius 2014-09-25 Reply

   Unii chiar se laudă cât de bine câștigă din advertoriale -- vezi Alina Gheorghe și câștigurile ei fabuloase.

 • Cumparatoarea Profesionista 2014-09-25 Reply

  “articolul 13, punctul 31, litera c)” nu exista in Codul Fiscal. si oricum nicio lege nu se aplica retroactiv 🙂 Felicitari pentru farsa, Cudi, sper ca esti multumit de traficul pe ti l-a adus…

 • Mihai Ioan 2014-09-26 Reply

  E de căcat să aplici o lege ca asta retroactiv! Nu poți să vi peste noapte și să impozitezi tot ce vrei tu. In plus, marea majoritate a companiilor care oferă afiliere cu bloggeri deja plătesc impozit și taxe pe sumele care le încasăm noi, deci ar fi o dubla impozitare.

  • Lotus 2014-09-26 Reply

   E de căcat și totodată ilegal, nu?

  • ketherius 2014-09-26 Reply

   Banii pe care vi-i da voua, se scad din incasarile firmei, deci micsoreaza profitul, deci nu sunt impozitate, deci pica argumentul tau cu dubla impozitare.

   • Mihai Ioan 2014-09-26 Reply

    Banii pe care ii scot eu din profitshare si sistemele de afiliere sunt deja DECLARATI si apoi IMPOZITATI cu 16% de catre stat. Pe lang asta, firmele alea platesc chair si CAS/CASS-urile. Sa iti arat un contract?

    • ketherius 2014-09-26 Reply

     De ce sa imi arati mie? Eu nu lucrez la ANAF.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *