Dacă aveţi timp de un serial bun şi cu o tematică actuală, dar prea puţin exploatată în filme, Black Mirror este recomandarea mea. Miniseria englezească are câte trei episoade pe sezon, de aproape o oră, cu poveşti independente. Temele comune în jurul cărora epicul episoadelor orbitează le reprezintă viitorul relativ apropiat al tehnologiei de azi şi nevoia de a urma voinţa turmei, a grupului. Serialul ne arată cum ar funcţiona relaţiile cu ceilalţi dacă le-am putea da, în viaţa reală, „ex”-ilor block, exact ca pe facebook. Sau cum, în calitate de consumatori media, premiaţi sau penalizaţi cu puncte în funcţie de anume vizualizări, ne-am consuma resursele pentru a face ceea ce dorim. Sunt ironizaţi atât fenomenul „America Got Talent” sau „X-Factor”, cât şi consumatorul însuşi – impresionabil, influenţabil şi coruptibil, asemenea voinţei mulţimii. Cum ar fi să putem derula înainte şi înapoi prin propriile amintiri, dând zoom pe detalii înainte ignorate, cum ar fi interviul de ieri pentru un anume job? Apoi să te amuzi pe seama interviului la party cu prietenii, studiind în grup şi în detaliu mimica interviatorilor, fiecare gest? Sau să fii prim-ministru al Angliei şi, sub ameninţarea că o prinţesă va fi ucisă, să fii obligat să faci sex cu un porc în direct, la oră de audienţă maximă şi transmis pe toate canalele tv, doar ca victima să fie eliberată? Vă spun eu, e un serial foarte bun.
https://www.youtube.com/watch?v=jROLrhQkK78
8 Comments
Și ziceai că tu nu faci recenzii de filme. Uite ce frumos ai scris!
O recenzie ar presupune şi ceva aprecieri critice. Asta este pur şi simplu o recomandare a unui serial bun, printre puţinele care m-au cam lăsat fără cuvinte.
De ce aprecieri critice? Aprecieri și atât, pot fi pozitive sau negative, în funcție de calitățile sau defectele percepute de tine. Dacă filmul e bun, scrii că e bun și de ce e bun. Ar fi culmea să nu fie o recenzie pentru că tonul e pozitiv. Într-adevăr, se poate spune că nu ai scris despre actori, despre personaje, despre prezența sau absența unor clișee, ca să dau câteva exemple, dar cred că nici nu-i nevoie să fii exhaustivă. Dacă ți-a plăcut (sau displăcut) o chestie la un film, îl poți recomanda (blama) pentru chestia aia, te poți limita la ea, dacă o consideri mai importantă sau dacă aia e ce te-a impresionat pe tine, ce ai remarcat, cu ce ai rămas tu din film. Uite, din textul tău răzbate o idee, o esență, se încheagă ceva, iar din punctul ăsta de vedere articolul e mai valoros decât un talmeș-balmeș de prețiozități literare ce folosesc o tonă de neologisme dar nu reușesc să transmită nici o idee principală. I-ai zis tu recomandare dar tot o recenzie rămâne.
Iar de criticat, ai putea critica foarte ușor.
Recenzia e cum vrei tu să o faci, nu există rețetă.
Critic nu înseamnă negativ. Critic înseamnă să apreciezi calităţile şi defectele, să faci o analiză. Cudi a făcut o recomandare, nu o analiză a filmului.
Care film/serial e subiectul discuţiei, pentru că e foarte bun. :p
Păi și tu, Cudi, ești subiectul discuției. 🙂
Ketherius, în sensul ăsta sunt de acord. Totuși, recomandând filmul, ea a făcut niște aprecieri acolo, pe marginea lui. 😉 Cum ziceam, nu trebuie să fie o analiză completă. Dar în fine, nu țin morțiș să am dreptate, mi-am zis un punct de vedere.
Și voi nu mai aveți emoticoane.
Serialul se numește Black Mirror (simplu, fără The la început). Primele două sezoane au câte trei episoade, dar apoi urmează un episod special, iar sezoanele 3 și 4 au câte 6 episoade. E pe lista mea cu filme și seriale de văzut.
De Stranger Things știți ceva?
Am corectat, mulțumesc pentru observație.
Stranger Things cred că e cel mai mișto serial pe care l-am văzut în ultimii ani. Am urmărit și Dark -- varianta germană a serialului, grozavă și ea.