web analytics

Brain Games

Sunt cam selectivă cu filmele și serialele la care mă uit și, pentru că deștepții de la Netflix Canada au scos House M.D. din oferta lor – ideal pentru momentele când doream să văd ceva mișto și nu știam la ce să mă uit – am dat-o pe documentarele de pe BBC Earth și alte non-ficțiuni, ajungând, într-un final, la această serie ce poartă numele Brain Games.

Într-unul din episoadele recente, prezentatorul promitea că ne va estima vârsta pe baza percepției sunetelor. Încercați și voi, durează un minut și jumătate să realizați cât ați îmbătrânit:

https://www.youtube.com/watch?v=MMvFRZCWmDE

Interesant este și cum creierul nostru colorează realitatea înconjurătoare (clipul durează un minut, merită să-l urmăriți):

https://www.youtube.com/watch?v=QnQg2ij5wM8

La întrebarea: “culorile există în afara minții noastre?” am găsit un răspuns de-a dreptul poetic: “Color is a function of the human visual system, and is not an intrinsic property. Objects don’t “have” color, they give off light that “appears” to be a color. Spectral power distributions exist in the physical world, but color exists only in the mind of the beholder.” Sursa

Am putea spune că fiecare își construiește propria realitate cromatică. Și cred că nu doar atât.

În lumina acestei afirmații, stau și mă întreb în ce măsură se mai justifică armonia cromatică a unei picturi, în ce măsură mai putem admira modul în care pictorul a asociat culorile pe pânza sa, când știm că acestea sunt de fapt interpretări subiective, de la privitor la privitor, ale aceluiași perimetru numit artă.

Întotdeauna m-am întrebat dacă ceea ce numesc eu albastru, spre exemplu, este la fel perceput și de ceilalți. De multe ori mi-am spus că există un element comun care ne face să recunoaștem cu toții o anume culoare, dar că, în esență, fiecare o vede diferit. Și că ar fi șocant să putem privi prin ochii altora lumea, ar fi foarte diferită, poate că de nerecunoscut. Și, cel puțin pentru început, probabil că de neînțeles.

De unde și aia cu nu-i judeca pe alții.

22 Comments

 • Lotus 2017-04-07 Reply

  La primul clip, oricât de atent am ascultat, n-am auzit decât primele două tonuri: cel de 8000 Hz și cel de 12000 Hz. Așa că am descărcat clipul și l-am ascultat în Aimp:

  Cele trei săgeți indică spre cele trei tonuri pe care trebuie să le percepem. Numai că în dreptul tonului 3, de 19000 Hz, nu există nici un semnal sonor. Nada. Așa că fie spectroscopul din Aimp nu merge bine, fie testul e o păcăleală, fie -- cel mai probabil -- tonul respectiv a fost eliminat de algoritmii de compresie YouTube. Nu sunt expert, dar cred că YouTube procesează clipurile pe care le urci încercând să le comprime cât mai mult, adică să le facă să ocupe cât mai puțin spațiu pe server, fără a afecta în mod vizibil calitatea semnalului sursă. Așa că tonul respectiv o fi fost eliminat pentru că era la limita percepției umane. Ceea ce înseamnă că pentru a ne verifica cu adevărat sensibilitatea acustică, ar trebui să facem acest test cu episodul de la televizor.

  Al doilea clip e mișto.

  Evident că fiecare culoare reprezintă un spectru de frecvențe ale luminii. Grosso modo, lumina este albă, dar ea se poate descompune (de exemplu la trecerea printr-o prismă) și ne dă frumosul rogvaiv. Un obiect roșu absoarbe toate frecvențele luminoase, mai puțin fotonii cu frecvența pe care noi o percepem drept roșu. O haină albastră absoarbe toate frecvențele luminoase, mai puțin albastrul, pe care îl reflectă. Un obiect negru nu reflectă nimic, absoarbe tot, de aceea noi îl vedem negru. Apropo, negrul nu e o culoare, negrul e absența oricărei culori. Un obiect alb nu absoarbe nimic, reflectă tot (și noi deci vedem toate frecvențele luminoase, care, compuse, ne dau la loc albul). Motiv pentru care vara se recomandă să te îmbraci în haine albe și nu negre, pentru că cele negre se încălzesc mult mai repede (absorbind toate radiațiile).

  Dincolo de asta, culorile nu sunt atât de subiective cum pari să le consideri tu. Și nu este adevărat că ele există doar în capul nostru. Ele există în forma de culori doar în capul nostru, dar aceste culori corespund unor frecvențe luminoase cât se poate de obiective. Obiectul pe care tu îl percepi de culoare verde închis are proprietatea că respinge razele de lumină cu frecvența F, iar această proprietate a lui este fixă, nu depinde de cel care se uită la obiect, iar eu îl voi vedea tot verde închis, cu excepția cazului în care am o problemă optică.

  Practic, culorile reprezintă modalitatea noastră de a traduce o parte (de mijloc) a spectrului luminos. Ce depășește acest segment nu este perceput de noi în mod conștient. Astfel, noi în mod normal nu vedem lumina cu o frecvență mai mică decât roșul (infraroșiile) și cu o frecvență mai mare decât violetul (ultravioletele). Dar ca specie, presupun că decodificăm similar frecvențele egale, că nu există decalaje între indivizi. În schimb, există animale care percep un spectru de culori mai larg decât noi, și ar fi interesant să putem privi lumea, pentru câteva minute, prin ochii lor.

  Arta ține de intuirea anumitor armonii sau compatibilități între aceste frecvențe luminoase obiective, nu între cum le vede X sau Y.

  În mod similar cu culorile, duritatea sau densitatea unui obiect, de exemplu, este modul în care traducem noi forțele de atracție electromagnetică ce se manifestă între atomii din componența acelui obiect. Pentru că o bilă de fier este alcătuită, în proporție de peste 99%, din spațiu sau vid.

 • Cudi 2017-04-07 Reply Author

  Lotus, încearcă și testul ăsta: https://www.youtube.com/watch?v=VxcbppCX6Rk

  Pitica mea (8 ani) zice că le aude pe toate, inclusiv sunetul de la 19000 hz. Eu pe la 16000 abia mai auzeam ceva. Poți seta videoul pe calitate HD (1080P).

 • Lotus 2017-04-07 Reply

  Pe clipul de acum, cu căștile la maxim, aud până la 18000 Hz (inclusiv). Ultimul, de 19000 Hz, nu prea îl aud. Totuși, cel de 15000 Hz (galben) îl aud mai slab ca următorul (verde). Am descărcat clipul și în fișierul de pe calculator nu le mai aud la fel, deci probabil și la descărcare se face o conversie care șterge din semnal.

 • Renata Carageani 2017-04-08 Reply

  Voi ascultați culori?!
  LSD-ul face asta. Auzi culori și vezi zgomote. 🙂

  • Lotus 2017-04-08 Reply

   Cum adică să ascultăm culori?

  • Cudi 2017-04-09 Reply Author

   Renata, cred că frecvența e problema.
   Lotus, tu pari să auzi mai bine decât media celor de vârsta ta. Eu, nu.

   • Lotus 2017-04-10 Reply

    Dar, cum ziceam, cu sonorul de la căști dat la maximum.

    Mi-au fost înfundate urechile o lungă perioadă. Nimic special, niște dopuri de ceară. După ce mi le-am desfundat (recent), parcă și trasul apei la veceu scotea un zgomot ca de tunet. Poate și de asta. 🙂

  • Cudi 2017-04-09 Reply Author

   Renata, mi-a venit în minte un scenariu tras de păr: o mulțime de oameni, sute de mii de oameni, de toate vârstele. Prin difuzoare, li se transmit mesaje celor mai tineri, prin sunete de frecvență înaltă, pe care doar ei le pot auzi. Ceva psihologico-manipulator, ca să-i incite la violență.
   Atât.

 • Fire 2017-04-08 Reply

  Well, auzi culori si vezi zgomote … creierul sinestezic face treburi din astea. Pana la urma si la coada, culoarea e o vibratie matyerializata. Vorba lui Tesla, ” Nikola Tesla — ‘If you want to find the secrets of the universe, think in terms of energy, frequency and vibration.’

 • Elena 2017-04-08 Reply

  Referitor la culori îmi pare interesantă această teorie (dat fiindcă e utilizată și pt monitor, tv) http://www.photo-hq.com/teoria-culorilor/

  Fiecare culoare are o vibrație și o semnificație

  • Cudi 2017-04-09 Reply Author

   De la un punct încolo, articolul spre care faci trimitere, Elena, e prea tehnic pentru mine. De pe la definirea culorilor încolo.

 • Iosif 2017-04-08 Reply

  Iluzionism spectral.Totul e iluzie optica si acustica. Perceptia celor cinci simturi distorsioneaza Adevarul Absolut,Cât de labil si usor manipulabil este omul adamic,nascut din femeie,muritor,nemetamorfozat,neevoluat spiritual,neiluminat de Hristos,(lipsit de perceptia elevata a valorilor Autenticei Lumini,reala Absoluta alb-stralucitoare ) fara de care niciodata omul nu va fi în masura sa evolueze la noua era a Varsatorului (New Age),ramânând la forma erei Pestilor (iudeo-crestinismului primar). Doua milenii religia falsa iudeo-crestina si islamismul,în colaborare cu politicul si economicul statelor,au blocat evolutia cunostintelor autentice,conducând masele la cruciade si asuprindu-le,ascunzând si secretizând Adevarul ELIBERATOR de doctrine false,despre “Rai si Iad”,tinând miliarde de sclavi ai acestor legi omenesti în sclavia acestor “oameni ai faradelegii” Antichristi,slujitori ai dumnezeului umanism-materialismului “Mamona”.
  Azi prin intermediul comunicarii prin satelit,internet,televiziune,si proiecte secrete câtiva ‘mahari’ miliardari aroganti si insensibili,decid soarta planetei si a peste 7 miliarde de suflete (turmele sistemului înselator) fara ca cineva sa li se poata opune,iar în naivitatea lor,masele de suflete îi aleg si ovationeaza pe acesti “pasori bine platiti” pentru a le jefui cât mai mult si bine … 🙂
  SOLUTIA ELIBERARII,UNICA,ESTE…HRISTOS !

  • Elena 2017-04-08 Reply

   Iosif, cum se numește cartea din care tot scrii, că poate vrem să o citim noi cap-coadă decât să ne îndeși tu câte un paragraf din când în când, repetând aceleași sintagme.

  • Elena 2017-04-08 Reply

   Data aceasta ai băgat și “New age-ul” îl schemă.

  • Cudi 2017-04-09 Reply Author

   Iosif, trebuie să recunosc, e prima dată când întâlnesc sintagma asta: “iluzionism spectral”. M-ai pus pe gânduri cu asta.

 • Iosif 2017-04-08 Reply

  Este Cartea Cartilor,Biblia,tradusa în toate limbile pamântului,este ‘codul genetic’ al vietii,iar celor “alesi” (cei cu inima curata,pura) le este “revelat” trecutul,prezentul si viitorul Universului,în functie de intensitatea perceptiei IUBIRII lor,asemei revelatiei oferite de Hristos ucenicului sau iubi, Ioan prin “îngerul” Sau,când êxilat în insula Patmos,i-a revelat viziunile apocaliptice a perioadei contemporane,pe care noi le experimentam azi insa putini le înteleg,deoarece sunt scrise în cheia Spiritului Sfânt (metafore) descoperite doar …sfintilor ! 🙂
  În cuvântarea Sa de pe muntele Maslinilor Hristos zice printre altele: “Ferice de cei cu inima curata caci ei vor vedea pe Dumnezeu.” Oare poate omul creat din pamânt,imperfect,pacatos,înselat,lipsit de slava pierduta în “Eden”,(oricât de sincer si cu inima deschisa “curata”, citita ca o carte de catre toti),sa-L vada pe Cel Ce Este imperceptibil,imaterial,atemporal si care este SURSA UNICA spre care,exista o singura CALE de acces…HRISTOS.
  Oricare alte cai,vor duce la o ratacire prin labirintul necunoasterii,în care cei Iluminati au tot interesul EGO-ist sa tina masele indobitocite si înselate de milenii,rastignindu-L pe UNICUL FIU DE DUMNEZEU,care a adus în lume ADEVARATA LUMINA,însa iudeii,poporul “ales” de Dumnezeu prin Legamântul cu Avraam,prin fruntasii religiosi au instigat masele spunând ca Hrisos le strica Legea traditionala mostenita de generatii,preferând si cerânt guvernatorului Pilat pe Barabas iar pe Isus L-au rastignit.
  Azi avem ce am ales la conducerea religiilor lumii,pe acest vinovat numit “Barabas”,însa împaratia acestuia este pe sfârsite iar în f. scurta vreme Hristos, Cel rastignit,îsi va face aparitia “calare pe un cal alb”,va prelua puterea mondiala si toate natiunile pamântului I se vor supune ,va face dreptate “alesilor Sai” si nu va mai fi nici un rau pe pamânt,însa înainte de instaurarea Imparatiei Lui,sfintii vor fi dati în mâinile pacatosilor,vor fi persecutai,batjocoriti si ucisi,iar oamenii vor fi din cale afara de rai,se vor vinde unii pe altii,frate pe frate se va da la moarte,nationalismul si egoismul vor face multa varsare de sânge,iar daca nu ar interveni Dumnezeu în acest razboi fratricid,”Seppuku”,nimeni n-ar scapa… ciine citeste sa înteleaga !
  https://biblia.resursecrestine.ro/matei/24

 • klaus 2017-04-09 Reply

  Cudi, am avut și eu dilema asta a percepției culorilor. La liceu, după un trimestru de Logică cu o profesoară excepțională.

  • Cudi 2017-04-09 Reply Author

   Klaus, vorbești la trecut, de unde trag concluzia cu dilema din liceu nu mai e dilemă azi. Dacă-i așa, detaliezi ca să ne lămurim și alții?

 • Fire 2017-04-09 Reply

  Partea 1
  https://www.youtube.com/watch?v=_JP0fFB2VK0

  Asta este geniul neurologiei si psihologiei, care a descoperit lucruri despre care stiinta oficiala nici nu viseaza. Practice si foarte eficiente pentru cine l-a citit pe T.D.Lingo si l-a inteles ( multi vad, putini pricep ).
  Warning : NU luati in seama ceea ce spune fostul sau alev favorit Neil Slade ( a macelarit intreaga descoperire a lui T.D.Lingo si a redus-o la un soi de bla-bla de tip New Age ). Nu are nici o legatura cu ce preda Lingo.

  Partea a 2 a :
  https://www.youtube.com/watch?v=b0NwlwcHpUI

  • Cudi 2017-04-09 Reply Author

   Fire, e prima dată când aud de T.D. Lingo.

 • Fire 2017-04-10 Reply

  Lingo a descoperit the secret of the secrets si nici macar nu si-a dat seama decat intr-o mica proportie despre ce are in mana. Omul este complet ignorat de toata lumea, insa daca reusesti sa ii intelegi cartea, sa intelegi ce spune si de ce spune ca trebuie facut asa … te-ai scos pe viata !

  Lingo este binecunoscut doar in zona oamenilor precocupati de functionarea creierului si psihologie. Dar astia nu accepta informatia mainstream ( stiinta oficiala ) si nici informatia din zona alternativa, conspirationista, pentru ca toate astea sunt niste fake-uri. The truth e in alta parte, pe la astia deschizatpori de drumuri rapid redusi la tacere si apoi camuflati cu cover-up pana uta lumea de ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *