web analytics

Eu am destul, ajută pe altul

În România, autoritățile încă își mai votează cu nesimțire mărirea propriilor salarii – că sunt primari, consilieri, parlamentari etc., nu? În Canada, sute de doctori au semnat o petiție împotriva creșterii propriilor salarii, argumentând că decât să li se mărească lor veniturile, mai bine statul ar folosi banii respectivi în alte scopuri care să îmbunătățească sistemul medical.

“Contrairement aux déclarations du premier ministre, nous croyons qu’il y a un moyen de redistribuer les ressources du système de santé québécois pour promouvoir la santé de la population et répondre aux besoins des patientEs sans pousser les travailleuses et travailleurs au bout du rouleau¹.

Nous, médecins québécois, demandons que les hausses salariales octroyées aux médecins soient annulées et que les ressources du système soient mieux distribuées pour le bien des travailleuses et travailleurs de la santé et pour assurer des services en santé dignes à la population du Québec.”

Sursa

Mai pe larg, în The Guardian.

Abia aștept să citesc astfel de știri și pe la noi.

25 Comments

  • Aldus 2018-03-09 Reply

    Nu știu dacă primarii își votează salariile. Dar da, și eu abia aștept ziua în care salariile din România nu vor mai fi la limita subzistenței, astfel încât angajații nu doar să nu mai ia mită, ci chiar să fie dispuși să mai lase de la ei, pentru investiții care să le facă munca mai plăcută și mai ușoară pe termen lung. Deocamdată însă, dinamica în România este că angajații cer mai mult, ca să nu mai ducă grija zilei de mâine, în timp ce patronii și statul folosesc tot felul de tertipuri astfel încât să-i plătească cât mai puțin. La tine pare să fie pe dos.

    Deci, avem două Românii: aceea a omului simplu, care trebuie să lucreze o viață pe plantație pentru a-și lua o casă, și aceea a politicianului, care, într-adevăr, este de condamnat. Dar nu și angajatul de rând. Că de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere.

    • Cudi 2018-03-10 Reply Author

      Aldus, doar ca sursă de amuzament, citește și tu Harfele de pe Recorder.ro. Îți redau una aici, la subiect:
      “La Botoșani au apărut deja primele probleme cu salariile din administrația locală! După ce și-au mărit lefurile care mai de care, primarii din județ au început acum să se vaite că nu au de unde să le plătească. Desigur, nimeni nu e dispus să admită că s-a sărit calul cu indexarea salariilor și cu toții așteaptă o soluție de la centru. Ce zicem noi soluție? Se așteaptă, de fapt, o binemeritată pomană. Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani, a luat deja problema în mână și a anunțat că va solicita Guvernului o rectificare bugetară care să ajute primăriile rămase fără resurse. Macaleți (așa îl cheamă pe om) argumentează explicând că sunt multe primării din țară aflate într-o situație similară, iar Guvernul trebuie să le sară în ajutor. Păi, sigur că trebuie! Dacă și-au mărit oamenii salariile de către două-trei ori nu putem să-i lăsăm să moară de foame.”
      https://recorder.ro/harfele-saptamanii-dupa-ce-si-au-marit-salariile-primarii-din-botosani-se-vaita-ca-n-au-bani-sa-le-plateasca-ei-solicita-ajutorul-guvernului/

      • Aldus 2018-03-10 Reply

        Sunt pe la jumătatea articolului -- e mișto! 🙂 -- dar nu m-am prins cu ce neagă el faptul că, totuși, trebuie să ai ca să dai. Veniturile românilor sunt la limita subzistenței. Dacă am câștiga și noi mii de dolari, am putea discuta ce propui tu mai sus.

        Eventual, ce zici tu s-ar putea aplica politicienilor, dar pe mine nu mă interesează nici măcar cât și cum câștigă ei, pentru că veniturile mele depind numai și numai de mine. A considera că ele sunt decise de guvernanți este aceeași greșeală cu a-l face responsabil pe partener de eșecurile mele în dragoste:

        https://opozitie.eu/2018/cine-e-de-vina-in-cazul-unei-infidelitati/

        Așa că, în loc să le zici celor care au (și la noi sunt puțini) să dea altora, mai bine zi-le celor care n-au să aibă! Prin propriile lor forțe, nu așteptând de la guvernanți sau colegii lor mai bogați. 😉

        • Cudi 2018-03-13 Reply Author

          Ți-am arătat articolul de pe recorder ca răspuns la afirmația ta de mai sus, “nu știu dacă primarii își votează salariile”.
          Aș mai adăuga că veniturile tale depind, într-o oarecare măsură, și de politicieni, de activitatea, hotărârile, legile ce le votează, de cum inspiră ei încredere și stabilitate investitorilor, de cum crează un context prielnic dezvoltării economiei sau dimpotrivă. Venturile nu depind deloc de ei, probabil, când lucrezi la negru sau obții bani prin mijloace ilicite.

  • Iosif 2018-03-10 Reply

    Vei citi astfel de stiri în curând, dupa încheierea razboiul intern, politico-economic, religios si financiar acest cancer national care s-a extins la toate nivelele si în toate dimensiunile lui destructive, ucigatoare de suflete inocente. Romania, a fost este si va fi batjocorita de toate natiile pamântului atâta vreme cât de la cel mai înalt nivel, politicii si religiei, toti sunt corupti, ipocriti, lacomi si nesatui, vânzatori de frati, îngâmfati, egoisti pâna la narcisism, lipsiti de valorile autentice, de sentimentele nobile ale IUBIRII si empatiei unii fata de ceilalti si a unitatii în dragostea absoluta, neconditionata, sacrificatoare, fara prejudecati.
    Dumnezeu este dragoste iar acest sentiment necunoscut de religii si politica în general este o manifestare a Energiei Libere, atotputernica, revelatie personala, individuala, iar cine nu o cunoaste, si se joaca cu acest Foc Mistuitor, constient sau inconstient, va arde continuu si va fi mistuit de Ea…
    Fiti binecuvântati !

  • Fire 2018-03-10 Reply

    Da-ti-mi voie sa ramin sceptica, chiar si cu dovezile in mina. Pentru ca ceva pute, intuitia imi zice ca nu e in regula despre cum milioane sau mii de oameni cu diferite nivele de constiinta, ca la un semn isi refuza binele personal in favoarea … sistemului. Ca o fi vreun ametit indoctrinat cu basme ” sa facem o lume mai buna”, asta cred. Da’ ca milioane sau mii de oameni… no way ! Eu nu contest ca semnaturile sunt acolo, sunt reale, da’ ce se afla in spatele semnaturilor … ceva pute.

    • Cudi 2018-03-10 Reply Author

      Fire, îți înțeleg scepticismul, pare prea frumos pentru a fi adevărat. Însă tare e mișto ideea în sine, e așa, dătătoare de speranță… N-am mai întâlnit genul ăsta de altruism social la nivel de fapte, doar de vorbe.

      • Fire 2018-03-10 Reply

        Cudi, eu nu cred in chestiile astea la gramada. Par aranjate, la fel ca orice “moda” pornita in masa ( aia cu sa ne turnam galeti de apa in cap, aia cu me too, rezistentii romani, etc ). Miscarile astea sincron de maase sunt foarte similare cu defilarile de pe stadioanele comuniste, stiti voi, Daciada and shit, ca ne puneau sa ne maimutam sincron sa desenam figuri din corpurile noastre.
        Cind am citit cum au semnat canadienii ca refuz asa le mareasca salariile, iti spun, s-a sculat paru’ pe mine, e sinistru, e made in North Koreea !

  • Anemona 2018-03-12 Reply

    Și ideea de normalitate ajunge să provoace frisoane.

    • Cudi 2018-03-13 Reply Author

      Anemona, nimeni, nicăieri nu e perfect.

  • renata 2018-03-13 Reply

    Sunt de aceeași parte a baricadei cu Fire. Când instinctul de autoconservare e dat la cur, ceva pute. Nu doar în Danemarca,

  • Fire 2018-03-13 Reply

    Renata, un doctor rezident iese din facultate cu 150.000 $ datorie + dobinda, ca atit l-au costat studiile si intretinerea in facultate. Fix atit are de platit o cunostinta de-ale noastre, doctor rezident, iar rezidentii sunt cam prost platiti in comparatie cu doctorii.
    Sa-i zica lu’ mutu ca rezidentii aia prefera sa ramana cu datoriile atirnate de coada zeci de ani, in loc sa accepte o marire de salariu ca sa isi poata plati mai repede datoriile. Ca au si ei o virsta si vor sa-si intemeieze o familie, sa cumpere o casa ( aprope milionu’ de dolari ), sa toarne boraci care costa cit nu face ( cresa- bona-studii , etc. ).

    Doctorii sunt mult mai bine platiti, insa tine seama ca sumele alea de sute de mii de dolari sunt salariu brut, iar impozitele sunt enorme pentru sume care depasesc suta de mii/ an ( chiar si putin sub suta deja umfla impozitele ). Si doctorii abia au scapat de platit datoriile scolare, plus ca au de platit casa, intretinut plozii pe la scoli, etc. Dar ei nu vor sa fie platiti mai mult pentru munca lor ( ca inflatia creste incontinuu ), ca nu pot dormi de grija poporului.

    Si apoi, mai e o chestiune : de ce sa-mi bage statul mina in buzunar ca sa rezolve problemele sistemului pe spatele meu, cind ar putea foarte bine sa rezolve cu un management mai bun, o clasa politica mai buna, sa permita clinicilor particulare sa existe, etc ? Pe aici pe la noi presa scrie de ani de zile despre cum mare parte din problemele sistemului sanitar se datoreaza managerierii defectuoase a fondurilor. Da’ sa platesc suplimentar si de buna voie pentru greselile sistemului, asa ceva e demn de bancurile cu Bula.
    Este treaba statului sa rezolve problemele sistemului si nu treaba cetateanului sa plateasca suplimentar pentru ca statul nu isi face treaba, ori ca si-o face defectuos.

    • renata 2018-03-17 Reply

      Fire, nu știam că situația e atât de…albastră pentru tinerii medici canadieni. Credeam că numai la noi rezidenții au toate motivele să- și taie venele ori să se angajeze reprezentanți medicali la o companie farmaceutică, punând, firește, medicina în cui.

      • Fire 2018-03-17 Reply

        Renata, e o problema si sa-si gaseasca un jos de rezident, sar si sa-si gaseasca job dupa rezidenta. Ziarele scriu de ani in sir despre problema doctorilor, insa nu se face nimic pentru a imbunatati situatia din sistem.
        aceeasi problema in 2017 ( si inainte de asta )
        https://www.thestar.com/news/canada/2017/06/17/no-easy-cure-for-left-out-medical-school-grads.html

        Aceeasi problema si in 2018 https://www.thestar.com/news/canada/2018/02/13/residency-backlog-could-triple-for-medical-school-grads-report-warns.html

        aceasi problema in a gasi full time job de doctor
        http://nationalpost.com/health/untrained-and-unemployed-medical-schools-churning-out-doctors-who-cant-find-residencies-and-full-time-positions
        —-
        http://www.readersdigest.ca/health/healthy-living/why-canada-shutting-out-doctors/

  • Cudi 2018-03-13 Reply Author

    Am găsit zilele astea un site tare mișto -- piatadespaga.ro, că tot am vorbit de doctori, de sistem, de corupție în urmă cu trei articole (http://ketherius.ro/2018/02/21/la-urgenta-altora/) și au mai scris și alții pe marginea subiectului -- Aldus (https://opozitie.eu/2018/cum-apreciati-sistemul-medical-romanesc/) și Renata (https://garapentrunoi.wordpress.com/2018/03/01/spaga/).
    Site-ul e bine structurat, are o secțiune cu articole pe tema șpăgii, oamenii trimit informații, statisticile se schimbă, e interesant. Are chiar și o secțiune unde oamenii trimit informații despre unde nu se primește șpagă -- https://www.piatadespaga.ro/faraspaga.html.
    Aici e secțiunea despre șpaga din sănătate -- https://www.piatadespaga.ro/spaga/sanatate-medicamente/
    Locul unde omul poate vedea cam care sunt tarifele pe județ sau, dimpotrivă, unde nu e corupție.
    Aici oamenii pot adăuga informațiile despre ultima șpagă dată sau că nu au fost nevoiți, nu li s-a permis să dea șpagă.
    https://www.piatadespaga.ro/adauga.html
    E superb.

    • Aldus 2018-03-13 Reply

      Du-te la statistici și selectează în dreapta „media șpăgilor pe județe”. O să-ți apară o hartă cu această medie. Dar în calculul ei nu intră și șpaga zero. De exemplu, dacă în județul A există 5 raportări pentru 2012, prima denunțând o șpagă de 100 de lei iar celelalte patru la categoria „fără șpagă”, media pe 2012 pentru acel județ nu va fi de 20 de lei, ci de 100. Mai departe, dacă în perioada 2013-2018 nu există nicio altă raportare, sau toate raportările sunt cu șpagă zero, media acelui județ rămâne 100 pe hartă. Deși pe graficul cu evoluția șpăgii se vede zero. Un lucru de avut în vedere, modul în care interpretează ei șpaga medie, dacă vrei să citești statisticile lor.

      Totuși, site-ul pare mort pentru cea mai mare parte a țării.

      Cel mai mult mi-a plăcut postarea asta:
      Valoarea șpăgii: 2 RON.
      Forma șpăgii: cash
      Șpagă dată în: 08.10.2012, Sector 5, jud. Bucuresti
      Domeniul: Sanatate / Medicamente
      Instituția: Spitalul Municipal Terapie intensiva
      Funcția: Paznic
      Șpagă pentru: Acces la bolnav in afara orelor de vizitare
      Grad de satisfacție: așa și așa.

  • Anemona 2018-03-14 Reply

    Io mă fut în site-urile de tip șpagă.ro. Ăia de le-au făcut aveau nesesito niște dinero. Pă real activitatea tinde către zero. Adică ăia, pula bani! Să-i lăsăm pe antreprenorii fără nișă…

    Sunt îngrijorată de fenomenul muierilor nesatisfăcute. Pula mea, mă gândeam să cumpăr niște rable, alea necuprinse-n program și să fac o baricadă în centrul vechi. După baricadă, io plus alte proaste, credule si ele, gata să nu se mai fută dacă nu poate respira ideea unor dilii doctori canadieni care nu vor să aibă un biscuite în loc de doi.
    Băi, sunt nebună?

    • LadNACS 2018-03-15 Reply

      Pula mea, băi Anemono, eşti!

      • Anemona 2018-03-15 Reply

        Întrebarea era retorică. Dar putem anagrama puțin? 🙂

    • Cudi 2018-03-15 Reply Author

      Anemona, într-adevăr, site-ul a fost finanțat cu niște bani:
      “Piatadespaga.ro este un proiect al Asociaţiei EPAS, scopul său fiind de a trasa harta celor mai mici şpăgi din România şi de a-i scoate în afara pieţei pe cei care cer cei mai mulţi bani sau de a-i determină să-şi reducă pretenţiile. Orice român poate intra şi raporta pe piatadespaga.ro unde a dat, dar şi unde nu a fost nevoit să dea mită, contribuind la transparentizarea pieţei şpăgilor din România.

      Piatadespaga.ro a fost finanţat cu 5.000 de dolari americani de către Asociaţia TechSoup, în cadrul primei ediţii a competiţiei ReStart România, un proiect independent, apolitic, care doreşte să implice cetăţenii în rezolvarea online a unor probleme ale societăţii.” http://www.capital.ro/179886.html

      Înțeleg că nu e prea popular, că nu a strâns cine știe ce raportări, dar ideea lui mi se pare, în continuare, bună. O inițiativă lăudabilă, demnă de exemplu, ca și-n cazul doctorilor canadieni care-au semnat petiția aia pentru că chiar credeau în ea.

      • Aldus 2018-03-16 Reply

        Ba e foarte popular. Faptul că de exemplu pentru județul Sălaj există o singură înregistrare, și aceea fără șpagă, arată că, indubitabil, în Sălaj nu se dă mită! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *