Dat fiind belşugul tomnatic din grădina alor mei, mi-am propus să încerc şi eu astăzi reţeta vinetelor evantai, cu care nu doar revistele de gospodine din biblioteca băii m-au ispitit, ci şi pozele Anei de pe facebook, rupte din raiul marginilor de Retezat. Reţeta în sine nu-i mare scofală, durează 10 minute până le băgaţi la cuptor, iar ceea ce am gătit eu e o struţocămilă a ceea ce am găsit pe internet (filmuleţe & text).
Ca să obţineţi ceea ce am pozat eu plină de avânt culinar aveţi nevoie de:
- Patru vinete mici;
- Două roşii mari;
- O rotiţă mică de caşcaval Rucăr;
- Opt felii de şuncă afumată;
- Câteva frunze de busuioc proaspăt;
- O căpăţână de usturoi;
- 50 ml ulei (preferabil de măsline).
Mai întâi am preparat uleiul aromat, adăugând peste acesta usturoiul şi busuiocul pisate în mojar. Vinetele spălate le-am tăiat în felii pe lungime, până aproape de capătul cu codiţa (pe care nu am înlăturat-o). Interiorul fiecărei felii l-am uns cu uleiul aromat şi în fiecare despărţitură am pus câte jumătate de felie de şuncă afumată (puteţi pune orice afumătură, carne doriţi), câte o felie de caşcaval (puteţi adăuga brânză telemea, mozzarella, ce doriţi) şi una de roşie (pe acestea le-am tăiat rondele). Dacă simţiţi nevoia să mai adăugaţi sare, presăraţi după pofta inimii, eu n-am mai pus pentru că afumătura şi brânza erau suficient de sărate şi unii dintre mesenii casei suferă de retenţie de apă. Am uns şi tava cu ulei aromat, la fel şi exteriorul vinetelor, să se rumenească frumos. La cuptor se ţin aproape o oră. Asta-i toată filosofia cu prepararea vinetelor în stil mediteranean.
Am văzut că alţii mai adaugă şi rondele de ceapă roşie, eu am renunţat la ele. Ana zicea să pun şi o cană de bere în tavă – n-am adăugat pentru că am mizat pe savoarea uleiului aromat cu usturoi şi busuioc, ce n-ar strica să-l prepar şi într-o cantitate mai mare, pentru că are un gust excelent şi-ar face casă bună cu salatele de sezon.
Mno, mai e o chestie. Aspectul lor spectaculos înainte de a fi băgate la cuptor să nu vă inducă în false speranţe estetice pe când le veţi scoate din cuptor. Cum păţesc unii miri algerieni când îşi contemplă în dimineaţa de după nuntă proaspăta consoartă. La final arată într-un fel mai dramatic, cam aşa:
Dar gustul e de “mai vreau”.
4 Comments
Mmmhm.. Nu prea ma dau in vant dupa felurile de mancare cu o prea mare aglomerare de ingrediente, dar ce ai facut tu chiar arata delicios 😀 mersi!
Mulţumesc de apreciere, chiar sunt delicioase.
Ce frumos se vede în sidebar de unde vine Cristi! 😆
Cudi, aş vrea să frunzăresc clipurile de pe blogul tău, şi nu-mi dau bine seama cum.
La ce clipuri de referi, Lotus, că nu înțeleg întrebarea?