web analytics

Viză Canada – sponsorizarea familiei

De ce? Pentru că am căutat recent informații – în limba română – despre acest subiect și am găsit mai mult zgomot decât informație.

Pentru început, câteva lucruri importante, pe care nu le spune nimeni.

  • Procesul durează mai mult decât ați dori și nu poate fi grăbit de nimeni și de nimic. Cine vă promite o rezolvare mai rapidă, vă minte și încercă să vă ia banii.
  • Procesul nu este simplu, dar este perfect inteligibil și accesibil oricui știe să citească și a trecut prin clasa a opta. Nu este nevoie să angajați avocați pentru a vă reprezenta, nu vă ajută cu nimic să angajați un avocat și un avocat nu are mai mult acces la factorii de decizie decât voi – adică deloc. Ce aduce în plus un intermediar este o factură consistentă, de care majoritatea se pot lipsi cu ușurință.
  • Urmați întocmai instrucțiunile. Nu încercați să interpretați cerințele, nu presupuneți că ar fi normal altfel, NU “merge și așa“.
  • Tot ceea ce afirmați trebuie să fie adevărat. Orice neadevăr strecurat în dosarul de imigrare este motiv de a vi se anula statutul de rezident sau cetățenia canadiană. Mai mult, conform unei legi votate anul acesta de partidul de guvernământ, decizia de revocare a cetățeniei sau a statutului de rezident o ia un funcționar din minister, nu un judecător. Adică nu ai nici un recurs legal prin care poți să te aperi.

Cetățeanul sau rezidentul permanent ce dorește să își aducă familia în Canada este numit sponsor. Procesul prin care acesta își aduce familia ca rezidenți permanenți în Canada se numește sponsorizare. Pot fi sponsorizați soții/soțiile, concubinii/concubinele, copiii dependenți financiar, părinții, bunicii, frații, surorile, copiii adoptați sau alte rude sau persoane.

Nu, nu puteți sponsoriza pe oricine, oricum. Puteți alege o rudă mai îndepărtată numai dacă nu aveți rude mai apropiate eligibile pentru a fi sponsorizate. Regulile generale sunt aici.

Informațiile care urmează se referă exclusiv la sponsorizarea soțului/soției și a copiilor dependenți.

Varianta scurtă

  1. Verificați dacă sponsorul este eligibil pentru sponsorizare
  2. Adunați actele necesare
  3. Completați formularele
  4. Plătiți taxele
  5. Faceți examenul medical
  6. Trimiteți dosarul spre procesare
  7. Mergeți la interviu (dacă vi se cere)
  8. Trimiteți pașapoartele pentru a primi viza
  9. Aterizați în Canada și deveniți rezidenți permanenți

Varianta lungă urmează mai jos.

Eligibilitate

Primul pas este să verificați dacă sponsorul este eligibil pentru a sponsoriza. Pe lângă condițiile federale, sponsorii din Quebec trebuie să îndeplinească și condițiile provinciei Quebec.

Printre altele, venitul sponsorului trebuie să depășească un nivel minim, în funcție de numărul membrilor familiei. De exemplu, pentru o familie cu un copil minor, venitul sponsorului trebuie să fie de minim C$27,145. Detaliile sunt în tabelele de aici.

Documente

Pasul următor este să obțineți formularele de aplicație și, împreună cu ele, ghidurile de completare. Dosarul trebuie să conțină două aplicații: aplicația sponsorului de a-și sponsoriza familia și aplicația familiei de a deveni rezidenți permanenți în Canada. Cele două seturi de aplicații și ghidurile corespunzătoare se găsesc aici. Pentru aplicanții români se aplică ghidul pentru Europa de Est.

Cu ghidul în mână, începeți să adunați documentele. Nu amânați, unele documente pot fi greu de obținut.

Acte de identitate, acte de stare civilă, dovezi ale venitului sponsorului, dovezi că relația este sinceră și continuă, dovezi că sponsorul își susține material familia și tot ce mai cere ghidul de aplicare.

Pentru a își dovedi venitul, sponsorul trebuie să obțină de la CRA “option C printout” și orice alt document ce dovedește venit: letter of employment, letter of assessment, extrase bancare etc. Pentru option C printout, sunați la CRA (1-800-959-8281) și cereți. Documentul va fi trimis prin poștă, nu costă nimic și durează circa două săptămâni până ajunge.

Pentru a dovedi susținerea materială oferită familiei din România, pe lângă chitanțele de la fiecare trimitere Western Union, W-U vă poate trimite un rezumat al activității; atenție, poate dura și două luni până primiți raportul. Dacă v-ați schimbat adresa sau numărul de telefon, lucrurile se complică. Mai simplu, BRD permite depunerea trimiterilor Western Union direct în contul curent, la bancomat, 24×7. Avantajul este că extrasul de cont de la BRD arată toate trimiterile, cu sumă și cu numele expeditorului.

Formulare

Completați formularele cu grijă. Aveți grijă să nu lăsați perioade de timp neacoperite, nici în lista joburilor, nici la adrese, citiți de două sau trei ori cerințele înainte de a completa formularele. Validarea formularelor se face numai la sfârșit, după ce ați verificat a treia oară tot ce ați scris.

Taxe

Acum este momentul să plătiți taxele de procesare. Puteți plăti online și nu uitați să plătiți și Right of Permanent Resident Fee. Nu este necesară pentru a începe procesul de sponsorizare, dar vă scutește vreo două săptămâni mai târziu. Dacă nu o plătiți la început, în faza finală vi se va cere să o plătiți, să trimiteți confirmarea plații la CPC Mississauga şi să așteptați până când CPC confirmă primirea. Cum spuneam, cel putin două săptămâni câștigate.

Examen medical

Acum este momentul să vă programați pentru examenul medical și să îl obțineți. Instrucțiunile se găsesc aici. În România există două cabinete medicale autorizate și adresele se găsesc, ca de obicei, aici.

Când vă programați pentru examen, țineți cont că, în funcție de diverși factori, poate dura săptămâni până la examen. Oricum, în ultimul an așteptarea a fost foarte scurtă. Nu vi se vor comunica rezultatele examenului medical, dar veți fi contactați dacă ceva nu este în regulă. Pe scurt: no news is good news.

Examenul medical nu este obligatoriu să fie în dosarul inițial. Puteți aplica fără examenul medical, dar vi se va cere să îl faceți mai târziu. Dacă îl faceți la început, câștigați câteva săptămâni bune.

Odată ce aveți dovada că ați efectuat examenul medical, trebuie să vă grăbiți.

Aplicație

Verificați încă odată că aveți tot ce vi se cere: formulare, acte, documente, dovezi, chitanțe, examene medicale, fotografii. Verificați că toate formularele sunt validate și semnate. Verificați că fotografiile respectă specificațiile din instrucțiunile pentru aplicație.

În acest moment, documentele și formularele sunt împărțite între sponsor (Canada) şi familie (România). Pentru a aplica, întreg dosarul trebuie trimis la sponsor. Acesta va pune cele două aplicații în două dosare separate și va trimite cele două dosare – ÎMPREUNĂ – la CPC Mississauga. Este recomandat să folosiți o firmă de curierat, pentru siguranța trimiterii. Orice firmă ați folosi este ok, dar mie mi-au recomandat Purolator. Cine? Altă ramură a guvernului federal. Cică Purolator le calcă pragul zilnic cu asemenea trimiteri.

Din momentul acesta începe procesarea. Cele două aplicații se vor procesa pe rând. Prima va fi aplicația sponsorului. Timpul de procesare este de câteva săptămâni și o estimare este actualizată săptămânal online.

După ce aplicația sponsorului este aprobată, aplicația familiei este trimisă la biroul de vize al ambasadei din România și va fi procesată acolo. Durata estimată de procesare este actualizată pe site-ul CIC. În experiența mea, estimările publicate sunt exagerate; sau experiența mea a fost una excepțională.

Starea aplicației poate fi verificată online pe site-ul CIC.

Interviu

Dacă ofițerul de viză consideră că are nevoie de detalii suplimentare, vă va chema la un interviu. Dacă nu vă prezentați și nu anunțați din timp și nu aveți un motiv întemeiat, se consideră că renunțați la intenția de a emigra și aplicația vă va fi refuzată.

Interviul va avea loc la sediul ambasadei și durează circa o oră. Din acea oră, vreo 40 de minute veți aștepta – timp în care ofițerul de viză inspectează documentele aduse – și alte 15 minute veți fi în interviul propriu-zis. Dacă tot ce ați declarat este adevărat și aveți cum să demonstrați, nu trebuie să vă faceți griji.

Viză

După ce aplicația familiei a fost aprobată, biroul de vize vă va trimite o scrisoare sau un e-mail în care vă va cere să trimiteți pașapoartele pentru a primi viza, alături de două fotografii, înălțimea și culoarea ochilor. Vi se vor returna în circa 15 zile lucrătoare.

Fotografiile trebuie să respecte anumite cerințe: mărimea trebuie să fie de 35 pe 45 mm, din care capul trebuie să fie între 25 și 30 mm. Fondul trebuie să fie alb, iar pe spatele uneia dintre cele două fotografii trebuie trecut numele exact al studioului foto unde au fost realizate pozele, adresa acestuia, data efectuării lor, numele și prenumele aplicantului, precum și ziua sa de naștere. Rugați fotograful să scrie toate aceste informații pe versoul uneia dintre poze, cu caractere mici, lizibil și fără greșeli. Cât despre înălțimea și culoarea ochilor aplicanților, acestea pot fi scrise de mână pe o foaie pe care o puteți pune în pașaport.

Pașaportul, cele două fotografii și specificațiile cu înălțimea şi culoarea ochilor le veți trimite ambasadei printr-un curier ce trebuie neapărat să permită plata în avans a returului. La predare, verificați chitanța, asigurându-vă că aveți rezervate două numere de urmărire (AWB) – unul pentru dusul şi altul pentru returul documentelor. După ce ați trimis pașapoartele, înarmați-vă cu răbdare, ultima sută de metri a lungului proces de emigrare e mai stresantă decât v-ați putea închipui.

Canada

După ce primiți pașapoartele cu viza de imigrare, aveți la dispoziție câteva luni pentru a ateriza în Canada și a primi statutul de rezident permanent. Intervalul de timp pe care îl aveți pentru a ajunge în Canada este limitat, din câte știu, de expirarea examenului medical. În funcție de când ați făcut examenul medical, puteți avea 6 luni pentru a vă muta în Canada, sau puteți avea o lună. Dacă aterizați după data limită, veți fi întorși înapoi și va trebui să reluați procesul de la început – o nouă aplicație și un alt rând de taxe.

Concluzie

Acesta este procesul de sponsorizare a familiei. Nu este simplu, nu este prea complicat. Respectați întocmai toate indicațiile și, dacă toate condițiile sunt îndeplinite, rezultatul va fi cel sperat. Succes!

245 Comments

  • Lotus 2015-09-10 Reply

    Să îţi zic felicitări, deci?

  • Cudi 2015-09-10 Reply

    Să ne spui “felicitări”, sper că ai vrut să zici. :p
    Mulţumim.

  • molie 2015-09-11 Reply

    Felicitari!

    • Cudi 2015-09-11 Reply

      Mulţumim! (mai ales pentru semnul de viaţă dat)

  • NB 2015-11-17 Reply

    salutare!
    am gasita aici informatia care ma intereseaza foarte bine sistematizata, cu trimitere la site-ul oficial din Canada.
    spuneti-mi va rog, in cazul meu, cand am o sora cu statut de permanent rezident in Ca, casatorita acu o luna cu un cetatean canadian, ar putea sa ma sponsorizeze pe mine si familia mea(sunt casatorit si am 2 copii) pentru a obtine rezidenta permanenta in Canada?
    va multumesc

    • ketherius 2015-11-17 Reply Author

      După cum scrie la CIC (http://www.cic.gc.ca/english/immigrate/sponsor/relatives-apply-who.asp -- opţiunea 2), sora ta te poate sponsoriza numai dacă ea îndeplineşte ambele condiţii de mai jos:

      a) nu are soţ, copil, părinte, bunic, frate/soră, unchi/mătuşă, nepot/nepoată pe care să îi poată sponsoriza;
      b) nici una din rudele înşirate la punctul anterior nu este cetăţean, rezident permanent sau registered Indian (conform the Indian Act).

      Cum soţul ei este cetăţean canadian, nu indeplineşte condiţia b). Din păcate, răspunsul este NU.

      Pe de altă parte, asta este doar ce înţeleg eu de pe site-ul CIC. Pentru un răspuns oficial, trimite un e-mail la bucharest-immigration@international.gc.ca (http://www.cic.gc.ca/english/information/offices/missions/bucharest.asp).

      • Ina 2016-09-15 Reply

        Buna ziua,
        Am sponsorizat-o si eu pe mama si suntem in faza de dupa medicale, trimis cazier, platit taxa de rezidenta.
        Poate cineva sa i-mi spuna cam cat dureaza de la medicale pana primeste email sa trimita pasaportul? A facut examenul medical in Iunie 2016 si pe website au update ca au primit rezultatele medicale.
        Multumesc!

  • NB 2015-11-18 Reply

    multumesc pentru raspuns prompt,
    chiar nu ma asteptam sa primesc un raspuns atat de repede!
    ganduri bune!

  • Victoria 2015-11-24 Reply

    Buna! Ma ajuta cineva cu o informatie? In luna mai 2015 am depus documentele. In august mi-au trimis scrisoare sa sustin ex.medical, si indata si l-am sustinut in august. Din acel moment nu am mai primit nici o noutate. Stiu doar ca au primit rezultatele mele. Deci intrebarea mea e: cit timp aproximativ e nevoie pentru a trece la etapa urmatoare? Merci mult!

    • ketherius 2015-11-24 Reply Author

      Dacă e să ne luăm după CIC (http://www.cic.gc.ca/english/information/times/perm/fc-spouses.asp#europe), ar mai fi vreo 10 luni (17 luni minus 6 luni din mai până în noiembrie, minus ultima lună, cea cu viza). În alte cazuri a durat nouă luni cu totul, deci ar mai fi vreo două sau trei luni.

      Din păcate, trebuie să ţii cont că vin sărbătorile de iarnă şi angajaţii guvernului au concedii lungi, cu precădere în perioada asta. Colac peste pupăză, Canada se grăbeşte să aducă 25.000 de refugiaţi sirieni până la sfârşitul anului, aşa că este posibil ca celelalte dosare să aibă o prioritate mai mică.

      În concluzie, poţi să te aştepţi să primeşti ceva de la ambasadă începând cu a treia lună de acum (februarie 2016), dar să nu te panichezi dacă trece juma’ de an şi nu se întâmplă nimic.

  • Victoria 2015-11-25 Reply

    Merci mult!!!

  • Simona Adriana 2016-01-15 Reply

    Buna, ma puteti ajuta si pe mine cu ceva informatii? Ieri am facut analizele medicale, urmand ca sapt.viitoare sa depuna sotul si dosarul de sponsorare. Dupa ce depune dosarul, exista vreo sansa sa aplic si sa primesc viza turistica? As vrea sa merg 2 sapt. de Pasti la el.
    Multumesc

    • ketherius 2016-01-15 Reply Author

      Teoretic, da. Practic, nu.

      Ne-au spus-o mai mulţi avocaţi canadieni, ne-a spus-o şi biroul de vize de la ambasadă şi tot am încercat. Până la urmă, au fost bani risipiţi.

      Răspunsul oficial a fost “we could not establish dual intent”:

      “Having two intents – one for temporary residence and one for permanent residence – is legitimate. This section addresses how to apply subsection A22(2) of the IRPA to the decision-making process, and to clarify that the issue of dual intent affects all categories of immigration applications.

      A22(2) states “An intention by a foreign national to become a permanent resident does not preclude them from becoming a temporary resident if the officer is satisfied that they will leave Canada by the end of the period authorized for their stay.” Dual intent is present when a foreign national who has applied for permanent residence in Canada also applies to enter Canada for a temporary period as a visitor, worker or student. Dual intent on the part of the applicant is therefore not prima facie grounds for refusal of temporary resident status.”

      (Sursa: http://www.cic.gc.ca/english/resources/tools/temp/visa/dual.asp)

  • Bogdan 2016-01-16 Reply

    Am primit acceptul pentru viza turist dupa ce am depus on line, si mi se cere sa transmit pasaportul cu vtru intorsoucher pre-platit si pentru intors. Dar DHL nu mai are acest serviciu, si niciun alt curier. De 3 zile incerc sa aflu cum pot trimite pasaportul si nu gasesc nicio varianta. Stie cineva cum se transmite acum? Multumesc

  • Lina 2016-01-22 Reply

    Buna. As dori sa va intreb ce anume trebuie facut la examenul medical? Imi ia sange, etc? Ce anume? Mersi!

    • ketherius 2016-01-24 Reply Author

      Se recoltează probe de sânge, de urină, se face radiografie pulmonară şi, nu în ultimul rând, un examen medical amănunţit. Şi mai intreabă şi de istoricul medical al familiei.

  • Victoria 2016-01-28 Reply

    Salut! Sunt in proces de sponsorizare. Recent mi s-a cerut istoria repetata de la 18 ani sub pretextul ca s-a schimbat forma documentului. Am depus doc in mai 2015. Pe 20 februarie expira ex medical. La ce pot sa ma astept? Care poate fi urmatoarea etapa? Mi-au scris ca timp de 4 saptamani no sa imi ofere nici un raspuns.

    • Maria 2016-11-28 Reply

      În afară de ex medical ce alte acte din România mai sunt necesare..cazier și mai ce???cât durează dosarul ca timp pana ajungi în Canada..Va mulțumesc

      • ketherius 2016-11-29 Reply Author

        Actele pe care trebuie să le obții din România sunt cele specificate în ghidul aplicantului din Europa de Est.

        Aceste acte includ, dar nu se limitează la: acte de identitate (certificate de naștere, buletin sau carte de identitate), acte de călătorie (pașaport), cazier judiciar, acte de stare civilă (certificat de căsătorie, sentință definitivă de divorț, certificat de deces), permisiune scrisă de la părintele divorțat pentru a permite emigrarea copilului minor și orice fel de document care poate demonstra autenticitatea relației -- fotografii de vacanță, fotografii cu familia extinsă, documente ce demonstrează că sponsorul ajută material persoana sponsorizată (extrase bancare, rapoarte Western Union), bilete de avion etc.

        Durata până persoana sponsorizată ajunge în Canada poate varia semnificativ. Din ce am auzit până acum, dacă dosarul este bine întocmit și toate actele necesare sunt corecte și atașate de la început, durează mai puțin de un an.

  • ketherius 2016-01-28 Reply Author

    În primul rând, trimite cât poţi de repede documentul cerut (istoria personală) -- asta este cel mai important.

    În privinţa examenului medical, dacă expiră, te vor trimite să îl mai faci odată. Cert este că nu poţi intra in Canada prin sponsorizare dacă, în ziua aterizării, nu eşti în perioada de valabilitate a ultimului examen medical (un an). Probabil ar fi o idee bună să te programezi deja pentru examen, ca să trimiţi rezultatele înainte să ţi le ceară (scuteşti o săptămână sau două de aşteptare).

  • Victoria 2016-01-28 Reply

    Istoria deja am expediat-o pe data de 22 ianuarie

  • Victoria 2016-01-29 Reply

    Rezultatele medicale cit timp sunt valabile? Am inteles ca jumatate de an? Sau ma gresesc?

    • ketherius 2016-01-29 Reply Author

      Examenul medical este valabil un an (12 luni).

  • Victoria 2016-02-03 Reply

    Buna! In cit timp se elibereaza viza daca mi s-a cerut pasaportul?

    • ketherius 2016-02-03 Reply Author

      Felicitări!

      Noi am primit paşapoartele cu viza la nouă zile după ce le-am trimis. În general, poţi să te aştepţi la circa două săptămâni.

      Succes în Canada!

  • Victoria 2016-02-03 Reply

    Multumim mult!!!

  • Victoria 2016-02-29 Reply

    Buna! Am expediat prin DHL pasaportul. A trecut 24 de zile si nu primesc nici o scrisoare de la ambasada. DHL imi spune ca returul il fac cind eu am confirmare pe mail de la ambasada.
    Stiti ceva informatie la acest capitol?

    • ketherius 2016-02-29 Reply Author

      Bună,

      Am trecut şi noi prin aşa ceva. După 21 de zile, am început să sunăm şi la ambasada şi la TNT.

      Ambasada ne-a spus că ei au 15 zile lucrătoare ca să finalizeze procesul şi, până nu trec acele zile, nu avem de ce să ne agităm. De asemenea, ambasada nu trimite nici o notificare prealabilă; când viza e în paşaport, ei pun totul într-un plic, contactează curierul pentru ridicare şi îţi trimit un e-mail. Ce scrie în e-mail găseşti tipărit lângă paşapoarte.

      TNT ne-a spus că maşina lor trece zilnic pe la ambasadă şi ridică plicurile pregătite de ambasadă. Am insistat şi au spus că or să întrebe de noi după nume. Întâmplător, a doua zi ni s-a expediat plicul.

      Pe scurt, nu este cazul să te agiţi, totul este în parametri şi nu mai durează mult.

  • Victoria 2016-03-02 Reply

    Ketherius merci mult pt informatie!!!
    Azi am primit viza, sunt cea mai fericita.
    Informatiile care mi le-ai dat mi-au fost de folos!! Cel mai bun forum!!!

    • ketherius 2016-03-02 Reply Author

      Îmi pare bine că informaţiile ţi-au fost de folos. Mult succes în Canada! Apropo, în ce oraş mergeţi?

  • Victoria 2016-03-02 Reply

    Multumesc mult!!! In Vancouver

    • ketherius 2016-03-03 Reply Author

      Foarte frumos oraș, cu o climă foarte blândă pentru Canada. Prima călătorie în metroul fără conductor m-a neliniștit un pic 🙂

  • Valentin 2016-03-21 Reply

    Buna ziua la toata lumea.
    Ketherius & Cudi felicitari pentru site!
    Am o intrebare legata de parenajul parintilor mei … sunt intr-o situatie foarte neobisnuita (sau poate nu?).
    Am trimis actele de parenaj la inceputul lui 2014 si am primit confirmare in Iunie 2014 ca sunt intre cei 5000 acceptati si un “Numéro de demande”. Timpul a trecut si nici o veste … azi (21 Martie 2016) primesc un e-mail de la ei sa trimit Pasapoartele parintilor mei. Nu o copie … Pasapoartele. Are cineva idee de ce? In plus, ca sa se complice si mai mult situatia, parintii mei vor veni la mine in vizita in 2 saptamani.
    Va multumesc mult pentru orice raspuns!

    • ketherius 2016-03-22 Reply Author

      Mulţumim pentru apreciere.

      Nu prea ştiu ce să îţi spun…
      Pe de o parte, pe site-ul CIC, la “After you apply” scrie aşa: dacă cererea de sponsorizare este aprobată, va fi evaluată eligibilitatea părinţilor. Dacă părinţii sunt aprobaţi pentru imigrare, ţi se va cere să plăteşti Right of Permanent Residence Fee. Probabil (asta este speculaţie), dacă deja ai plătit RPRF, următorul pas este să pună viza în paşaport şi de-aia le cere paşapoartele.

      Pe de altă parte, la “Check application processing times” scrie că acum se lucrează la cererile primite pe 4 noiembrie 2011. În acest caz, paşapoartele sunt cerute pentru a verifica oarece detalii.

      De asemenea, în experienţa mea, dosarele bine întocmite sunt procesate mult mai repede decât timpii anunţaţi pe site-ul CIC. Experienţa mea nu este atât de bogată, dar a fost destul cât să îmi justifice optimismul (până acum).

      Oricum, un lucru este sigur: dacă guvernul/ambasada îţi solicită ceva şi tu nu trimiţi, e semn de dezinteres sau de renunţare. Eu aş amâna călătoria şi aş trimite paşapoartele imediat.

  • duta maria 2016-04-03 Reply

    dosarul de sponsorizare pentru parinti a fost aprobat iar al nostru de permanent rezident a fost trimis la bucuresti stie cineva cat dureaza pana te cheama?

    • ketherius 2016-04-03 Reply

      Dosarul vostru nu are legătură cu cel al părinţilor.

      Cât durează depinde cine este “noi” din “al nostru”. Acum încercaţi să emigraţi împreună sau sunteţi sponsorizaţi de un membru al familiei?

  • duta maria 2016-04-03 Reply

    te cheama sau iti trimite acasa noua ni sa expirat si viza medicala o facem iarasi?

    • ketherius 2016-04-03 Reply

      Depinde. Dacă trebuie să mergi la interviu, te cheamă. Dacă nu trebuie, îţi trimite acasă.

      Rezultatele examenului medical sunt valabile 12 luni. Nu poţi pune piciorul în Canada fără examen medical valabil. Aşadar, dacă au expirat, mai faci o dată vizita medicală.

  • duta maria 2016-04-03 Reply

    suntem sponsorizati de fata eu si sotu am primit ca sponsorizarea a fost aprobata si dosarul nostru a fost trimis la bucuresti pe data de 24 martie 2016
    cat dureaza pana te cheama?

    • ketherius 2016-04-04 Reply Author

      Nu ştiu cât poate să mai dureze, pentru că nu am mai cunoscut cazuri de sponsorizare a părinţilor.

      Ce pot să vă spun este că, dacă dosarul pentru sponsorizarea părinţilor are aceeaşi prioritate ca şi cel pentru sponsorizarea soţului/soţiei, atunci mai durează 9-12 luni.

    • Tamara 2017-04-09 Reply

      Buna ziua doamna Maria. Aveti ceva noutati? Eu am aplicat sa-mi sponsorizez mama in Ianuarie 2016. Am fost aprobati ca sponsori iar aplicatia mamei a fost trimisa la oficiul din Bucuresti la sfirsitul lunii Februarie 2017. Si acum stau si ma gindesc cit o sa mai dureze?
      Multumesc anticipat.

      • marina 2017-04-18 Reply

        Salut! procesul meu si procesul dmv sint 2 lucruri diferite! nu va pot da un raspuns! idee nu am! noi asteptam nu am primit nimica!

        • Iosif 2017-04-19 Reply

          Din câte stiu,s-au ridicat restrictiile de vize,iar între Romania si Canada va fi libera circulatie .

          • ketherius 2017-04-19 Reply Author

            Da, Iosif, va fi liberă circulație pentru turiști. Aici, în schimb, este vorba de imigrare, de călătorie one-way.

      • Maria 2017-05-10 Reply

        Buna ziua ! La noi dupa ce am făcut analizele , a mai așteptat 5 luni pana ne-au trimis actele sa le ducem la Bucuresti pentru viza permanenta ! Si trebuie sa plecam înainte de a se expira analizele . Așa ne-au pus viza pe pașaport ! Dar nu știu cam in cât timp ne da acolo permisul de rezident ! Succes !

        • ketherius 2017-05-10 Reply Author

          Statutul de rezident îl primești în aeroport, la imigrări, înainte de a pune piciorul în Canada. Cardul propriu-zis îl primești în câteva săptămâni (3-5), dacă nu ți-l trimite la altă adresă, din greșeală.

  • mioara 2016-05-09 Reply

    fata mea este cetatean canadian in 2010 a aplicat pentru sponsorizare parinti in martie 2016 a primit o scrisoare ca sponsorizarea a fost aprobata si dosarul nostru(al parintilor) a fost trimis la bucuresti pentru procesare Stie cineva ce urmeaza si cat dureaza? va multumesc

    • ketherius 2016-05-09 Reply Author

      Cum am răspuns şi comentariului anterior, dacă dosarul pentru sponsorizarea părinţilor are aceeaşi prioritate ca şi cel pentru sponsorizarea soţului/soţiei, atunci mai durează 9-12 luni.

  • catrine 2016-05-18 Reply

    eu am déjà totul facut pentru sot la ambasada din Bucuresti analize medicale dosar tot astept acum sa l cheme la interviu daca necesar si apoi viza.stiri cumva cit mai dureaza ? ei spun pe site 13 luni pt tot procesul dar stiu ca nu este termenu adevarat este exagerat. este cineva in cazul meu?

    • ketherius 2016-05-18 Reply Author

      Dacă aplicaţia ta de sponsorizare a fost aprobată şi aplicaţia soţului a fost trimisă la ambasada din Bucureşti, nu mai durează mult. În cazul nostru a durat circa 9 luni jumate întreg procesul, până au aterizat în Canada.

      Pentru Quebec, cu ministerul lor al imigraţiei, este posibil să mai fie vreun pas în plus, vreun formular de completat sau de primit etc., care să mai adauge o săptămână la timpul de aşteptare. Nu sunt sigur, e doar o posibilitate.

    • Simona Adriana 2016-05-23 Reply

      Buna, si noi suntem cam in aceeasi situatie. A primit sotul tau CSQ-ul?

  • Simona Adriana 2016-05-23 Reply

    Salutare tuturor,
    Ma poate ajuta si pe mine cineva cu cateva info?
    La inceputul lunii mai am primit CSQ-ul, iar 1 exemplar a fost trimis de catre autoritatile canadiene la Ambasada din Ro.
    Deocamdata nu am primit nici un semn de la Ambasada si nici pe profil nu s-a schimbat nimic.
    Stie cineva cam cat mai dureaza dupa primirea CSQ-ului de catre Ambasada?
    Pe formularul de CSQ la casut de imterviu e bifat “necerut” , e posibil sa ma cheme totusi cei din RO la interviu?
    Multumesc,
    Simona

    • ketherius 2016-05-24 Reply Author

      Nu am mai cunoscut nici un caz de sponsorizare prin Quebec, dar pot sa presupun că, dacă aveţi deja CSQ, mai trebuie doar viza federală. Pentru viză nu cred că ar trebui să dureze mai mult de 3 luni. Asta este doar părerea mea, nu un răspuns oficial, ok?

  • Simona Adriana 2016-05-27 Reply

    Ok, multumesc pt raspuns.
    O sa revin cu info cand se modifica ceva, in caz ca mai e cineva in situatia noastra.
    Cele bune

  • Dan H 2016-05-30 Reply

    Salut! Mulțumesc în primul rând de informații, deși am aplicat pentru regiunea Quebec, detaliile postului m-au ajutat foarte mult.
    Noi am depus dosarul pe 22 februarie iar pe 2 martie s-a confirmat primirea lui.Aplicația a început procesarea pe 30 martie iar pe 14 aprilie am primit acceptul inițial de la Canada. De acolo am trimis cererea de csq si in momentul de față așteptăm primirea lui și continuarea procesului până la viză. Din documentarea online și alte cazuri cunoscute, procesarea csq-ului durează în jur de 30 de zile lucrătoare 6-7 săptămâni. Cât despre partea ce tine de ambasadă nu știu exact dar sper că nu va dura mult. Revin cu posturi privind următorii pași ai procesului pentru a oferi un timp de așteptare estimativ pentru cei care au sau vor să depună un dosar pentru Quebec.

    • ketherius 2016-06-01 Reply Author

      Mulţumim pentru informaţii, sunt utile şi apreciem efortul de a le face publice.

  • Dan H 2016-05-31 Reply

    Salut! Un mic update pentru mesajul de mai sus. Am primit ieri 31 mai csq-ull, trimis prin poștă soției mele în Canada. Pe el scrie ca a fost eliberat cu data de 27 mai. Acum așteptăm verificările ambasadei din București, solicitarea banilor pentru cardul PR si solicitarea pașaportului pentru viză. Cei ce aplică pentru Quebec trebuie să știe că csq-ul este doar o formalitate și nu este refuzat iar câștigurile sponsorului nu sunt luate în considerare în cazul sponsorizării soților. Revin cu un update când terminăm și cu ultima parte.

    • Simona Adriana 2016-06-02 Reply

      Buna, Dan H, nu am inteles din postul tau la ce faci referire cand spui despre castigurile sponsorului.

    • Simona Adriana 2016-06-02 Reply

      Pe csq iti este solicitat interviul?

    • Simona Adriana 2016-07-19 Reply

      Buna Dan H,
      S-a mai intamplat ceva cu dosarul vostru? A mai aparut vreo modificare?
      La noi inca nu apare nimic nou pe ecas. Nici macar daca au primit sau nu csq.
      Ideea e ca nici macar nu s-a actualizat din data de 02.05.16
      Sper ca la voi e mai buna situatia si totusi nu va fi necesar sa repetam analizele

  • Iuliana 2016-06-02 Reply

    Salutare! Poate ma puteti ajuta cu o informatie. Am venit in Canada cu viza de turist la iubitul meu care este rezident. Ne gandim sa scoatem actele pentru ca mai apoi sa incepem procesul de sponsorizare, insa nu stim exact cum sa procedam mai bine: stim ca daca ne casatorim aici in Canada dureaza maxim 26 de luni si asta inseamna sa numai parasesc tara pana cand nu ies actele sau sa revenim in Romania, sa scoatem acolo actele si sa aplicam de acolo, dar asta la fel inseamna, sa se intoarca doar el inapoi si eu sa raman pana cand ies actele. Eu oricum nu am degand sa stau mai mult decat perioada sederii mele legale aici, dar ne gandeam daca putem scoate de la Ambasada certificatul de casatorie pentru a il scuti de un drum destul de costisitor in Romania si mai apoi sa aplicam de acolo pentru a dura mai putin.

    • ketherius 2016-06-02 Reply Author

      Bună, Iuliana. Puteţi să vă căsătoriţi oriunde, oricare certificat de căsătorie este acceptat. Ce pot să îţi spun este că:

      -- dacă vă căsătoriţi în Canada şi aplicaţi din Canada, poţi părăsi Canada şi poţi reveni, pentru că ai deja viza în paşaport;
      -- dacă aplicaţi din România, poţi veni în vizită în Canada, pentru că ai viza în paşaport;

      Ambele afirmaţii se bazează pe presupunerea că viza cu care ai venit tu acum este cu intrări multiple. Dacă viza actuală este cu o singură intrare, trebuie să ştii că, odată ce te căsătoreşti cu un rezident canadian, şansele de a primi viză turistică tind asimptotic către zero.

      Nu înţeleg la ce ambasadă te referi. Vă puteţi căsători în Canada fără să implicaţi ambasada României -- mergeţi la Registry şi vă luaţi marriage licence, cu care mergeţi la un marriage commissioner şi vă căsătoriţi. Guvernul provincial vă va trimite prin poştă certificat de căsătorie canadian.

  • Simona Adriana 2016-06-03 Reply

    Salutare Iuliana,
    Si noi am incercat sa procedam exact ca si voi, Intentionam sa ne casatorim acolo si sa depunem actele tot de acolo, chiar daca faptul ca dura aproape dublu ca si timp pana obtineam PR, ma cam speria.
    Din punctul meu de vedere sunteti un caz fericit, pt ca tu ai obtinut viza turistica si esti acolo deja.
    Inainte de casatorie am incercar de 2 ori pt viza turistica si am fost respinsa, iar dupa casatorie inca 2 respingeri pe motiv ca sfatul lor e sa aplic pt sponsorship nu pt viza turist.
    La inceputul anului am trimis dosarul iar lucrurile s-au miscat relativ repede. Mai asteptam doar sa proceseze dosarul cei din Ro, cu speranta sa nu fie mai mult de 3-4 luni.
    Daca tu ai viza cu intrari multiple, sfatul meu e sa depui dosarul dupa casatorie din Ro, ca sa primesti PR mai repede. Iar in Ca, poti merge oricand ca si turist.
    Mult succes !

    • Iuliana 2016-06-07 Reply

      Multumesc pentru informatii.
      Pot spune ca ne-am straduit mult pentru a obtine viza de turist, am obtinut-o cu mari emotii din a doua incercare.
      Dupa ce voi revenii in Romania vom trimite si noi dosarul pentru parenare.
      Dupa cum a relatat si Dan H. mai jos chiar daca am viza de turist si trimitem dosarul pentru sponsorizare numai pot intra in Canada pe baza vizei.

  • Dan H 2016-06-05 Reply

    Salut! Daca se aplica pentru Quebec ne se cere ca sponsorul sa aiba venit. Asta însemnând că cel care sponsorizează nu trebuie să fie angajat.

    Legat de viza de turist pe parcursul dosarului, răspunsul va fii nu. Nu ai dreptul prin lege parcă să optezi pentru rezidenta permanenta si temporara(viza turist) în același timp.

    Iar în legătură cu subiectul privind aplicarea din interiorul Canadei sau din exterior, recomand dosarul din exterior pentru rata rapida de procesare și intrarea cu drepturi depline.

    • Iuliana 2016-06-07 Reply

      Multumesc. Exact de acest lucru nu eram siguri: daca mai pot revenii cu viza de turist pe perioada derularii dosarului. Intr-adevar, din afara Canadei dureaza mai putin, stiu o persoana care a trimis in martie dosarul si acum in iunie a primit CSQ-ul.

    • ketherius 2016-06-08 Reply Author

      Eu cunosc personal cazul unei femei căsătorite cu un cetăţean canadian, care a ieşit şi a intrat şi a ieşit şi a intrat în Canada în timp ce procesul de sponsorizare era în derulare. Ba, mai mult, şi-a şi extins perioada de valabilitate a vizei de turist. E drept, asta s-a întâmplat în Alberta, unde toţi sunt mai laid back.

      Pe scurt, poţi încerca să reintri în Canada, nu ai de pierdut decât un bilet de avion…

  • Dan H 2016-06-05 Reply

    #Simona Adriana
    În regiunea Quebec nu e necesar interviul, doar în cazuri excepționale în care trebuiesc lămuriri adiționale

  • Simona Adriana 2016-06-05 Reply

    Multumesc Dan H.
    Se pare ca suntem intr-o situatie similara.
    Daca a ajuns Csq la ambasada, sa speram ca nu va mai dura mult pana la IV.
    App, voi ati cerut cumva o copie GCMS?

  • Simona Adriana 2016-06-08 Reply

    Salutare tuturor
    S-a modificat la careva statusul pe ecas?
    Ei spun ca se updateaza saptamanal, dar ultima modificare apare in 02.05.16.
    Curiozitatea mea e daca la toata lumea e la fel, sau doar la mine e ceva “defect”.

    • ketherius 2016-06-08 Reply Author

      Uneori sar câte o săptămână şi nu-l actualizează. O fi fost în vacanţă actualizatorul de site 😉

      • Simona Adriana 2016-06-09 Reply

        Asta da!! Institutia tuturor posibilitatilor ! ?? Sa zicem mersi ca nu e in medical si robotul care raspunde la telefon ?

  • Andreea 2016-06-28 Reply

    Buna tuturor,

    Intrebare.. daca nu am pe nimeni in Canada sa ne sponsorizeze cum aplic pt emigrare, suntem o familie formata din 3 membri, doi adulti si un minor, am tot citit despre Express Entry, am dat si examenul IELTS, astept rezultatele insa sunt putin confuza, am intrat pe site-ul Ambasadei Canadei si am fost redirectionata catre o alta companie de emigrare online care cere sau presupune o taxa de 5700$ si ceva pt o famile cu un minor, ma puteti ajuta cu un sfat, nu stiu incotro sa o iau…

    • Simona Adriana 2016-06-30 Reply

      Buna Andreea,
      Noi nu am apelat la intermediari nici acum, nici cand a plecat sotul, si am ajuns la concluzia ca bine am facut pt ca dadeam banii fara rost.
      Parerile sunt impartite. La unii ajuta “intermediarul” , la altii nu.
      Depinde doar de voi daca aveti timpul necesar sa va documentati si sa puneti hartiile cap-coada.
      In linii mari, intermediarii va solicita documentele (pt. care tot voi trebuie sa umblati), va intocmesc dosarul si il trimit acolo unde trebuie sa ajunga.
      Cunosc cazuri care au apelat la “avocati” (care de fapt sunt persoane ce ofera consultanta), au platit mii de $ si stau si ei la rand si asteapta.
      Cu intermediari sau fara, dosarul e procesat in acelasi ritm.
      Acum, voi faceti cum credeti ca e mai bine .
      P.S. poate iti raspunde cineva de pe forum care a avut experienta cu intermediari.

  • Andreea 2016-06-30 Reply

    Buna,
    Imi poate raspunde si mie cineva va rog frumos la intrebarea de mai sus, am nevoie de cateva detalii sa stiu de unde incep, multumesc!

    • Simona Adriana 2016-06-30 Reply

      Andreea, ai accesat http://www.cic.gc.ca ?
      Acolo e toata documentatia si toti pasii

  • Lucy 2016-07-10 Reply

    Bunaseara
    Stie cineva daca am primit viza cu intrari multiple si pasaportul expira anulati viitor in Februarie cum se procedeaza? Vreau sa plec in noiembrie din Nou in Toronto si nu stiu daca trebuie sa cer din Nou viza sau nu. Am inteles ca trebuie sa Imi fac alt pasaport pt a fi valabil macar 6 luni
    Multumesc

    • ketherius 2016-07-11 Reply Author

      Din câte ştiu, poţi intra in Canada cu paşaportul nou + paşaportul expirat (ce conţine viza încă valabilă).

  • mioara 2016-08-05 Reply

    un raspuns va rog am facut analizele medicale pe 1 iunie cat dureaza pana vom primi invitatia la viza?

    • ketherius 2016-08-05 Reply Author

      Cu certitudine, dacă nu sunteţi respinşi, veţi fi în Canada înainte de 1 iunie anul viitor.
      Cât durează până primiţi invitaţia la viză … asta depinde de încărcarea biroului de vize; aş zice că nu mai mult de 3-4 luni, probabil mai repede.

  • Ionela 2016-08-05 Reply

    Buna! In 28 iulie am primit raspuns de la centrul din Mississauga ca sotul meu a fost aprobat ca sponsor. Cam in cat timp as primi raspunsul ca sunt gata de plecare? Sau experienta voastra cum a fost? (durata de asteptare) multumesc!

  • Ionela 2016-08-05 Reply

    Si in aprilie am facut medicalele. Multumesc inca o data! Tot eu sunt, cea de sus:)

    • ketherius 2016-08-05 Reply Author

      La începutul lui noiembrie a ajuns dosarul la Mississauga şi la sfârşitul lui septembrie au venit în Canada.
      În cazul vostru, în 3-5 luni ar trebui să primiţi ori invitaţie la interviu, ori invitaţie să trimiteţi paşapoartele pentru viză.

    • Simona Adriana 2016-08-08 Reply

      Buna Ionela, voi cand ati trimis dosarul?
      Eu am analizele din ianuarie, si inca astept…

      • Ionela 2016-08-18 Reply

        Buna Simona! Noi am depus dosarul in 17 mai si medicalele le-am facut in aprilie; sotul meu a fost acceptat ca sponsor in 28 iulie iar pe site scrie ca in 2 august a inceput procesarea dosarului meu in Bucuresti. La tine cum a fost? Scuze de intarziere…

  • Olidan 2016-08-06 Reply

    Buna, un sfat va rog!
    Sotul meu este cetatean canadian, momental locuim in Bucuresti. Eu am aplicat pentru viza turistica in martie si am obtinut o dupa trei zile. (Valabilitatea vizei 10 ani) Acum vrem sa depunem actele pentru Canada prin sponsorizare. Intrebarea mea este urmatoarea: daca depunem actele din Canada o sa am dreptul la asigurare medicala pana imi vin actele de PR? am citit undeva ca se elibereaza dupa 4 luni si permis de munca… si in medie cam cat durreaza procesul? si a doua intrebare: daca depunem actele din Romania, pot sa ma duc in Canada intre timp avand viza de turist?
    Va multumesc,

    • ketherius 2016-08-06 Reply

      Din câte știu eu, asigurarea de sănătate, aia de la provincie, o primești numai dacă ești rezident legal. Ca turist care și-a depășit durata de ședere legală, nu primești asigurare medicală. Permis de muncă -- nici atât.

      Dacă începeți procesul de sponsorizare din România, o să poți intra și în Canada cu viza turistică, o să poți prelungi șederea peste cele șase luni permise inițial (dacă invoci argumentele potrivite și ești în fața unui agent de treabă).

      Pe scurt, eu aș aplica din România.

      • Olidan 2016-08-07 Reply

        Multumesc pentru raspuns, eu citesc situl lor si am gasit:
        www.cic.gc.ca/english/helpcentre/answer.asp?qnum=1163&top=17

        Ce parere aveti?

        • ketherius 2016-08-07 Reply Author

          În primul rând, trebuie să “Maintain legal status as a visitor, student or worker in Canada“. Asta este destul de greu pentru un turist, pentru că viza turistică îţi dă numai 6 luni de prezenţă legală în Canada, asta în cazul în care ofiţerul de la intrare nu îţi limitează şederea la mai puţine luni în momentul intrării în Canada -- nu are nevoie de motive, dacă i se năzare lui, gata!

          În al doilea rând, dacă aplicaţi din Canada, atunci considerentele de reîntregirea familiei nu se mai aplică şi, ca urmare, dosarele au prioritate foarte mică (pentru că eşti deja in Paradis, cum s-ar spune). Ca exemplu, eu cunosc personal pe cineva care a aplicat din Canada in iulie 2008 şi a primit statutul de rezident permanent in august 2011.

          Din cele două motive de mai sus, e posibil ca, la primirea dosarului, funcţionarul care îl evaluează să spună “ăştia n-au timp să aştepte legal în Canada toată durata procesării” şi să vă refuze dosarul, trimiţându-vă să aplicaţi din România. În cazul ăsta aţi irosi câteva luni degeaba.

          Şi este încă un lucru pe care trebuie să îl inveţi despre Canada: este o ţară foarte politically correct şi multe lucruri sunt puse în lege ca un caz teoretic (practic, de ochii lumii). Un exemplu de care m-am lovit personal este dual intent -- posibilitatea de a primi viză de turist după ce ai început procesul de sponsorizare. Legea spune că este posibil; practic, nu se întâmplă, pentru că biroul de viză te va refuza spunând “we could not establish dual intent” -- un mod politicos de a spune “cred că minţi şi nu vrei să te mai întorci”.

          Decizia, desigur, este a voastră.

  • Firez 2016-08-15 Reply

    Buna ! Saptamana viitoare voi aplica pentru viza de turist, nu am proprietate pe numele meu, dar am masina pe numele meu si un cont in banca . Sotul meu este rezident canadian si imi va face invitatia pe motiv ca vom petrece luna de miere in Canada. El are in Canada o casa pe numele lui . Care sunt sansele sa primesc viza? Credeti ca o voi primi datorita faptului ca sunt casatorita cu el, sau nu este un plus.

    • ketherius 2016-08-15 Reply Author

      Bună,

      Nu cred că vei primi viza, iar cauza refuzului va fi tocmai faptul că sunteţi căsătoriţi. Răspunsul va fi în genul următor:

      Please note that the proper procedure for your wife and child to join you in Canada is to sponsor them under the Family Reunification program. […]

      Once the sponsorship will be approved by the processing center in Canada and it will show in our system, we would then be ready to consider a new application for a visitor visa. However, until that time, it will be difficult for your wife to satisfy an officer that she would enter Canada on a temporary basis only.

      Dacă v-aţi căsătorit deja şi nu ai încă viza turistică, slabe speranţe să o mai primeşti. Acum cea mai rapidă cale de a ajunge în Canada este să începeţi procesul de sponsorizare.

    • Simona Adriana 2016-08-15 Reply

      Exact acceasi situatie ca si la mine. Refuz de fiecare data. Primul motiv a fost pt luna de miere, a urmat Craciunul, Pasti, concediu, etc. Bani in cont si proprietati, dar atata timp cat am aplicat dupa casatorie nu am avut nicio sansa. De fiecare data acelasi motiv de respingere, iar recomamdarea lor a fost sa aplicam pt sponsorship.
      Bafta oricum, poate voi aveti mai mult noroc! 😉

  • Simona Adriana 2016-08-24 Reply

    Yuhuuu…IV azi !
    Poate nu a fost chiar atata de mult timp din exterior, dar noua ni s-a parut o eternitate !
    Scurt istoric:
    Ian 2016-depunere dosar
    Ian 2016-AM
    Mar-acceptare sponsor
    Apr-dosarul ajunge la Bucuresti
    Mai-CSQ
    August-IV (semnat CC)

    Azi am raportat catre ambasa “technical issue” si se pare ca au luat in considerare, spre norocul nostru.
    Acum ne apucam sa cautam bilet de avion 🙂

    Multumesc admin si tuturor pentru sfaturi.

    • Cudi 2016-08-24 Reply

      Felicitări, Simona! Mă bucur pentru tine, ştiu ce calvar presupune tot procesul.

      • Simona Adriana 2016-08-24 Reply

        Multumesc pt tot!
        Dau o coffee cand ajung in Canada 😀

    • ketherius 2016-08-24 Reply Author

      Felicitări şi să fie într-un ceas bun. Mă bucur că aţi reuşit. Mult succes în Canada!

    • Maria 2017-03-31 Reply

      Actele din Quebec dupa toate etapele si analize , se duc la ambasada s-au vin acasă si apoi te prezinți la ambasada cu Pașapoartele si actele ??? Va rog sa ma informați si pe mine ! Va multumesc !

      • ketherius 2017-03-31 Reply Author

        Actele tale, din dosarul de imigrare, se trimit la centrul de procesare și nu le mai vezi înapoi. Analizele medicale se introduc în computerele OIM și ambasada primește o scrisoare cu numele, CNP-ul și codul rezultatelor examenului tău, ca să le poată căuta și găsi când au nevoie.

        Orice alte acte le prezinți în persoană sau le trimiți prin curier, după cum îți solicită ambasada. Nu este o idee bună să începi să le trimiți acte fără să îți fie solicitate.

  • Ionela 2016-08-31 Reply

    Imi spuneti va rog ce inseamna CSQ si IV? Eu voi merge in Toronto…

    • ketherius 2016-09-01 Reply Author

      Certificat de sélection du Québec (CSQ – Québec selection certificate). E dovada că provincia Québec te-a acceptat ca imigrant şi, în baza lui, ceri viza de imigrant in Canada.

      IV nu ştiu ce înseamnă… o fi “invitaţie viză”?

  • Simona Adriana 2016-09-02 Reply

    Da, asa e. CSQ se cere pt provincia Quebec, IV e invitatia la viza. 🙂 .
    #Intrebare: ati luat bilete de la OIM, sau ati ales altceva?
    Am cam multe bagaje… E mai ok sa platesc extra la bilet, sau sa le pun pe cargo?

    • ketherius 2016-09-02 Reply Author

      Biletele le-am luat de la CheapOair. Nu cred că este ok să plăteşti extra la bilet, ajunge la 75EUR pe valiză pentru depăşiri. Dacă e musai să iei mai mult de două valize din România, ar fi mai bine să cauţi o firmă de transport de marfă şi să trimiţi prin ei. Nu ştiu ce firme există, dar sigur îşi fac reclamă prin Ontario şi Quebec. Uite ce zice Google.

  • Ionela 2016-10-06 Reply

    Buna! As mai avea o intrebare…cand iti trimit invitatia pentru viza sau cand e gata procesat dosarul, te suna sau iti scriu email?noi am facut prin avocat,el primeste primul feedback? Multumesc!!!

    • ketherius 2016-10-06 Reply Author

      Bună! Ambasada nu te sună -- îţi trimite scrisoare sau e-mail. Dacă aţi folosit avocat, comunicările merg spre avocat, cred eu.

      Cred, dar nu sunt sigur, pentru că încă nu am întâlnit situaţia asta. Aţi primit vreo comunicare până acum? Toate comunicările vor fi în acelaşi fel ca şi prima.

      • Ionela 2016-10-06 Reply

        Niciun raspuns inca…dosarul e in Bucuresti din data de 2 august… sotul meu cand a fost acceptat ca sponsor, avocatul ne-a trimis email si pe urma am intrat noi la check my application status si scria “decission made” la el… la mine e “in process”

        • ketherius 2016-10-06 Reply Author

          Înseamnă că toate comunicările merg la reprezentant -- la avocat, adică. O să vă anunţe avocatul când e ceva nou.

  • Corina 2016-10-08 Reply

    Buna ziua, noi am trimis dosarul 2 si asteptam sa ne trimita mail pentru programarea la analize. Dosarul a fost trimis in iunie si nici pana acum n-am primit raspuns…

    • ketherius 2016-10-08 Reply Author

      Bună! Care este acel dosar 2? Este cumva cel cu aplicația de rezident permanent? Nu l-ați trimis împreună cu cel al sponsorului?

      • Corina 2016-10-09 Reply

        Da, noi am aplicat pentru rezidenta permanentă.

        • ketherius 2016-10-09 Reply Author

          Ca să lămurim, ați aplicat pentru statutul de rezident permanent toată familia, prin Express Entry, sau vă sponsorizează o rudă din Canada?

          În funcție de situație, procesul și duratele diferă.

          • Corina 2016-10-09 Reply

            ? Noi am început procesul emigrării acum 3 ani. Nu cred ca era pe atunci un program de genul Express Entry sau cel puțin nu-mi amintesc…De noi s-a ocupat un avocat, ne-a ajutat sa facem totul ca la carte fără probleme. Însă de atunci ne tot chinuim, ba se schimba o lege,ba mai apare o cerință, ba mai vor niște acte…și toate astea ne-au consumat bani si timp. Acum suntem cumva pe ultima suta de metri, adică așteptăm să primim un e-mail prin care sa ne trimită la analize. Însă acel e-mail nu mai vine și iar stagnam..? Acum citesc tot felul de opinii și mă nelinistesc..Mulți spun ca durează maxim 3 luni până trimit cei de la ambasadă un răspuns.. În cazul nostru au trecut 4 deja

          • ketherius 2016-10-11 Reply Author

            Din păcate, nu ştiu care e procesul în cazul vostru. Ce pot să vă spun este că, dacă aţi făcut totul corect, se va termina cu voi ajungând în Canada. No news is good news şi nu vă luaţi după zvonuri şi păreri -- datul cu părerea în lucruri în care nu ne pricepem este sportul nostru naţional.

            • Corina 2016-10-11 Reply

              Tare complicat procesul și greoi. Dacă as fi știut ce urmează as mai fi reflectat ?

  • Daniel H 2016-10-13 Reply

    Salut, revin cu un update.

    Din ce am citit mai sus, pot spune ca viza de turist e acceptata foarte usor odata ce dosarul e depus si a fost eliberat CSQ-ul (Certificatul de selectie Quebec). De la depunerea dosarului pana la raspuns 8 zile calendaristice in cazul meu.

    Din luna august sunt in Canada ca si turist, iar din luna septembrie am inceput cursurile de francizare oferite de CACI. Da, poti face francizarea fara a fi rezident permanent, dar doar prin CACI. E nevoie doar de scrisoarea de accept al sponsorului (cea cu UCI-ul) si CSQ-ul.
    Cursul dureaza 4 luni si este recunoscut de MIDI (se elibereaza diploma). Nu sunt vorbitor de limba franceza, asa ca am ocazia sa termin primul nivel de francizare inaine de a-mi fi eliberata rezidenta.

    In luna septembrie mi-au fost solicitate documente aditionale la dosar pe care le-am depus in doua saptamani, iar pana acum nici un semn.

    Timeline estimativ:

    Depus dosar + Medical -- Feruarie 20 2016
    Aplicatie primita de CIC -- Martie 2, 2016.
    Dosar sponsor in procesare -- Martie 20, 2016.
    Aprobare sponsor -- April 14, 2016.
    Certificat de selectie -- Mai 25, 2016
    Dosar trimis la VO Bucuresti -- August 20, 2016
    Documente aditionale solicitate/depuse -- Septembrie 2, 2016
    (Pentru cei ce au stat pe o perioada mai mare de 6 luni in alta tara decat Romania, va fi solicitat cazierul din acea tara)

    • ketherius 2016-10-13 Reply Author

      Mulţumim pentru informaţii, Daniel, oferă o imagine clară a procesului de sponsorizare pentru Quebec.

  • Elena 2016-10-21 Reply

    Buna! As avea o întrebare: in clipa in care Primești rAspuns de la centrul de viza ca sa îți trimiți pașaportul pentru viza, dupa ce Primești răspuns de la ei, iti impune ambasada in cat timp sa ieși din țara? Sau poți când vrei tu? Mersi de răspuns!

    • Elena 2016-10-21 Reply

      Menționez ca in Toronto voi pleca.

    • ketherius 2016-10-21 Reply Author

      Depinde de tipul de viză. Dacă este viză de turist, poţi pleca oricând, cu condiţia ca întoarcerea să fie înaintea expirării vizei. Dacă este viză de imigrare, trebuie să ajungi în Canada înainte de a se împlini un an de la exemenul medical.

      Condiţiile sunt aceleaşi pentru toată Canada, indiferent de destinaţie.

  • Tataru 2016-10-29 Reply

    Buna ziua , poate sa-mi spuna cineva, , unde sa gasesc drepturile si indatoririle unui emigrant parenat?

    • ketherius 2016-10-29 Reply Author

      Pe scurt, un imigrant sponsorizat are aceleași drepturi ca și un cetățean canadian, mai puțin dreptul de a vota și de a fi ales. Ca îndatoriri, are aceleași îndatoriri ca și un cetățean canadian, plus acelea de a locui cu sponsorul timp de 5 ani și de a sta în Canada 3 ani din 5.

      Pe larg, vezi la http://www.cic.gc.ca/english/newcomers/before-rights-all.asp.

  • Firez 2016-11-02 Reply

    Buna! Sotul meu e rezident . Locuieste in Calgary, Alberta . Ne vom apuca de acest program, dar as dori sa ma lamuriti cu niste chestii, deoarece avem cateva dubii. Avocata i.a spus sotului sa ii trimit niste acte , poze de la nunta deci ca avem o relatie stabila… si i.a spus sa merg la analize, sa ii trimit foaia de la analize o data cu dosarul. Am citit printre comentarii, ca pana acum se mergea la analize ca se cerea acest lucru printr.un e.mail primit. S.a modificat ceva legat de acest proces ? Si daca este asa imi puteti spune va rog unde se fac analizele in timisoara , deoarece timisoara este cel mai aproape centru de mine , eu fiind din oradea. Va multumesc si probabil voi reveni cu intrebari!!

    • ketherius 2016-11-03 Reply Author

      Bună,

      Cum spuneam în articol, trebuie să trimiți “acte de identitate, acte de stare civilă, dovezi ale venitului sponsorului, dovezi că relația este sinceră și continuă, dovezi că sponsorul își susține material familia și tot ce mai cere ghidul de aplicare”.

      Trimite orice poate dovedi că relația voastră este adevărată și nu doar un aranjament pentru imigrare: fotografii de vacanță cu voi doi, bilete de avion, fotografii împreună cu familia ta și a lui, extrase de cont care să arate că te susține financiar, loguri de instant messaging, e-mailuri etc.

      Despre analizele medicale, poți să le trimiți acum sau poți să le trimiți când ți se cer. Dacă trimiți de la început, câștigi câteva săptămâni, adică timpul cât îți trimite ambasada o scrisoare să ți le ceară, cât durează să te programezi, cât durează până vin rezultatele de la probele de sânge, cât durează până definitiveayă medicul raportul medical, cât durează să ajungă plicul tău la ambasadă și rezultatele de la biroul OIM la serverele unde verifică ofițerul de viză.

      Pentru adresa cabinetului medical, mergi la http://www.cic.gc.ca/pp-md/pp-list.aspx, alegi România din listă, dai click pe GO și îți apare adresa:

      City: Timisoara
      Name: IOM Timisoara
      Address: Adessa Med Clinic, Strada Aurel Cozma no.8, ap. 1,
      300077
      Telephone: (+40-256) 22-70-39
      Spoken Languages:

      • Firez 2016-11-03 Reply

        Va multumesc !!! Mi.am facut programare , m.au intrebat daca nu am ceva numar dar le.am spus ca nu am primit ca trebuie sa imi fac analizele inainte , si stiau despre ce este vorba. Voi reveni cu daca mai am nelamuriri.

        • Firez 2016-11-03 Reply

          Voi reveni cu intrebari *

  • Ionela 2016-11-17 Reply

    Buna ziua! Revin si eu cu detalii:
    17 mai -- dosar depus
    2 iulie -- sotul meu a fost acceptat ca sponsor
    2 august- dosarul de sponsorizare a ajuns in Bucuresti
    21 octombrie -- dosar aprobat
    27 octombrie -- viza in pasaport de imigrant

    Mai am niste intrebari… eu merg in Toronto, voi fi intrebata ceva de ofiterul de la vama din aeroport? Vom face escala prin Frankfurt si am auzit ca nemtii sunt tare ai dracului… ?
    Multumesc mult! Toate detaliile de pe site-ul asta mi-au fost de mare ajutor!

    • Cudi 2016-11-18 Reply

      Salut, Ionela. Eu am venit în Canada toamna trecută, cu escală în Frankfurt. Singura problemă în Frankfurt e mărimea aeroportului, foarte uşor te poţi rătăci. Eu am reuşit performanţa de a ieşi, din greşeală, din aeroport (te plimbă ăia cu autobuzul, apoi trebuie să iei trenuleţul suspendat, o adevărată aventură). Sfatul meu e să ai mereu la îndemână toate actele de călătorie, inclusiv documentul de la ambasadă, pentru că te vor îndruma angajaţii şi voluntarii aeroportului spre terminalul tău. Nu sunt afurisiţi nemţii, stai liniştită, o să fie bine. Când ajungi în Canada, la fel, trebuie să arăţi documentele de imigrare şi de călătorie. În cazul meu, ofiţerul canadian nu m-a întrebat nimic, am aşteptat să-şi completeze el pe computer ce avea de completat, apoi mi-a dat înapoi actele şi mi-a spus “Welcome to Canada”. Eventual, te vor întreba dacă ai avut un zbor plăcut.

  • Olidan 2016-11-26 Reply

    Buna,
    O intrebare legata de sponsorizare, am depus actele la sfarsitul lui octombrie, pe data de 25 noembrie am primit o scrisoare via mail de la Imigration, Refugees and Citizenship Canada in care ni se spune a cererea a fost acceptata si ca sotul meu (sponsorul) a indeplinit toate conditiile. (ni sa dat numarul cereri si IUC), si mai scrie ca tot dosarul este trimis in Viena unde se si proceseaza. (noi am depus actele din Romania, eu fiind cetatean din Serbia (dar rezident in Romania), din cauza asta sa trimis in Viena dosarul si nu in Bucuresti.

    Acum intreabarea este urmatoarea, scrie in scrisoarea ca daca sotul meu este rezident in Quebec trebuie sa mai completeze niste formulare in plus. Sotul meu este cetatean canadian, dar el locuieste in acest moment in Bucuresti imreuna cu mine. Noi cand am depus dosarul cu toate formularele am bifat la un momentdat ca sotul meu locuieste in afara Canadei si odata ce o sa primesc eu (sotia lui) RP, o sa plecam in Quebec.

    In formularele pentru Quebec trebuie declarate: locul de munca, adresa de domicilu…. etc. Dar noi de la inceputul dosarului pe care l-am trimis am declarat ca nu locuieste sotul meu in Canada.

    Si mai scrie in scrisoare lor, daca nu am facut analizele medicale sa le facem, dar eu am trimis totul imreuna cu dosarul si analizele si dovada platii pentru toate taxele. Si sa le anuntam daca schimbam adresa… etc.

    Si acum nu stiu ce trebuie sa facem. O sa sunam luni la Service des renseignements du Québec.

    Daca aveti un sfat, sau parere va rog sa imi scrieti!

    Va Multumesc,
    Olidan

    • ketherius 2016-11-26 Reply Author

      Bună,

      Situația voastră este una nouă pentru mine, dar o să îmi dau cu părerea.

      În privința analizelor nu trebuie să îți faci griji,scrisoarea a menționat “daca“. Dacă ați făcut analizele și ați plătit taxele, nu aveți de ce să vă faceți griji.

      Cu restul este puțin mai complicat. Soțul tău îndeplinește condițiile pentru a te sponsoriza, deci există o sursă stabilă de venit în Quebec. Acea sursă de venit trebuie trecută ca loc de muncă (angajat, self-employed, investitor etc).

      Singura neclaritate este adresa. Pentru asta eu văd două posibilități.

      Una este ca soțul să roage un prieten din Quebec să îi permită să folosească adresa acestuia ca adresă canadiană; ideea este că, oficial, veți locui acolo o scurtă perioadă, până vă găsiți o locuință. Și, în cazul ăsta, puneți adresa de Quebec la adresa canadiană și adresa de București la adresa de corespondență.

      Cealaltă posibilitate -- mai costisitoare -- este ca soțul tău să închirieze un apartament în Quebec și să folosească acea adresă drept adresa de Canada și adresa de București drept adresă de corespondență.

      Dacă poți, te-aș ruga să ne ții la curent, poate experiența voastră va ajuta pe alții în aceeași situație.

      Mult succes!

  • Olidan 2016-11-26 Reply

    Multumesc pentru raspuns!

    Am citit putin formularele pentru CSQ, trebuie declarate veniturile in ultimile 12 luni in Canada (sotul meu a stat in Bucuresti acest timp) si se mai cer pe langa adresa de domicilui, bill or statement of account from an electricity company or from a cable company… etc.

    Pe langa aceste formulare mai este “declaration of sponsor abroad”, adica este cazul nostru -- Sponsors who live abroad must also fill out. Si suna asa declaratia:
    “I, the undersigned (the sponsor) hereby declare that I will be living in Québec when (the sponsored person)
    will obtain his permanent resident status.

    Si acum intrebarea mea, fiindca scrie “must also fill out”, eu inteleg ca char daca sotul meu este in afara Canadei pe langa aceasta declaratie trebuie sa completeze si celalte formulare cu venituri, adresa, etc.

    Pentru adresa, chiar avem un prieten care o sa ne da casa lui la dispozitie pentru un timp de 1-2 ani. Am si inclus in dosarul pe care l-am trimis, o declaratie de luare in spatiu pe care a facuto prietenul lui cu adresa din Quebec si o factura pe numele lui.

    O sa va tin la curent, eu am incercat sa caut cazuri asemenatoare cu al nostru dar nu am gasit :(.
    Va multumesc,
    Olidan

    • ketherius 2016-11-26 Reply Author

      Da, trebuie să completeze și formularele standard și cele pentru sponsor locuind în afara Canadei.

      Ceea ce este important, în opinia mea, este faptul că a fost aprobat ca sponsor. Deci, la el, nu mai sunt neclarități în ochii ambasadei, este clar că veți locui în Quebec și el va putea să asigure traiul amândurora.

      Ceea ce se întâmplă acum la Viena este că serviciul consular încearcă să determine dacă relația voastră este autentică și nu doar un aranjament pentru ca tu să obții viza. Ăsta este unghiul din care să privești toate interacțiunile cu biroul de vize de la Viena.

      Asta este părerea mea, desigur.

  • marina 2016-12-07 Reply

    Am si eu o intrebare! Am rez perm in canada si vreau sa imi sponsorizez sotul fin moldova si vreau sa stiu actele lui si certificatu de casatorie unde trebuie traduse si legalizate??,

    • ketherius 2016-12-07 Reply Author

      Cazierul şi formularele de aplicaţie trebuie să fie în original. Restul actelor, dacă sunt în engleză sau franceză, trebuie să fie copie legalizată. Orice act ce nu este în engleză sau în franceză trebuie să fie în copie simplă (xerox) şi traducere legalizată.

      Pentru siguranţă absolută, vezi ce spune ghidul pentru Europa de Est.

  • marina 2016-12-07 Reply

    Buna am si eu nevoie de ajutor! Sotul traind in md trebuie acolo sau aici in canada sa traducem certif de casat si actele lui?(pasaport,buletin)?

    • Cudi 2016-12-07 Reply

      Se pot face şi în Moldova, dar să fie legalizate.

  • marina 2016-12-07 Reply

    Locuiesc in canada de de 2 ani si cineva mia zis ca sotul trebuie sa imi trimata toate dok lui adica pasaport,buletin,cazier..aici in canada pentru ca ei vor sa fie aici in canada?sunt f disperata????

    • Firez 2016-12-08 Reply

      Eu mi.am facut analizele inainte sa aplicam si acum 2 zile am trimis in Canada la sotul meu toate actele , dovada de analize medicale , certificat casatorie in original , si copie , plus traduceri in engleza dupa buletin pasaport cu copie , poze de la nunta , cazier cu traducere in engleza, si urmeaza ca el sa puna actele de acolo. Nu fi disperata ! Si noi am fost disperati si ne.am dat seama ca toate lucrurile vor decurge de la sine cum trebuie , dar trebuie rezolvate toate cu multa rabdare ! Iti doresc mult succes!!

  • marina 2016-12-08 Reply

    Multumesc mt de sustinere! Sotul tot a trecut comisia medicala deja si toate actele a lui si ale mele sunt completate dar nu stim unde sa rraducem certificatul de casatorie aici in canada sau la md si deasemenea trebuie intarit la notar! Voi cum ati procedat cu tradusul si notarizarea?

    • Cudi 2016-12-08 Reply

      Marina, eu am făcut traducerea legalizată în România (poate găsi soţul tău un birou notarial ce oferă şi servicii de traduceri autorizate, legalizate ulterior), apoi am trimis-o prin curierat soţului meu, în Canada. Mai toate oraşele medii şi mari din România au birouri notariale ce fac traduceri şi apoi le legalizează, practic, soţul tău trebuie să găsească un astfel de birou notarial, lasă certificatul de căsătorie acolo câteva ore sau o zi, apoi îl ridică alături de traducerea legalizată. Sau poate găsi un birou de traduceri autorizate, face traducerea actului, apoi alege el un notar care să îi legalizeze certificatul. Pe de altă parte, puteţi apela şi la servicii online de traduceri legalizate, doar că durează mai multe zile.

  • marina 2017-01-16 Reply

    Salut! Eu fiind in afara canadei in moldova in vizita la sot putem facem si trimite de acolo actele?cine ma poate ajuta!!!

    • ketherius 2017-01-16 Reply Author

      Da, puteți trimite actele din Moldova, dar trebuie să obțineți documentele necesare din Canada și dosarul trebuie trimis în Canada.

  • claudia 2017-01-23 Reply

    Buna seara,sunt cetatean roman care vrea sa se casatoreasca cu un cetatean canadian cu dubla cetatenie(canadian si roman) ,are domicilu in Canada si ma intereseaza ce acte ne sunt necesare pentru oficierea casatoriei in Romania dar ca cetatean canadian.Am viza turistica pentru inca 4 ani,iar dupa casatorie viitorul meu sot doreste sa intocmeasca dosar de sponsorizare .Am intelesca dosarul trebuie sa fie detul de stufos cu dovezi multe,pe care noi le avem,cam cat este timpul de asteptare si dca depun dosar de sponsorizare pot sa depasesc cele sase luni pe care mi le da viza turistica sau trebuie sa ies din Canada si sa intru din nou…Mul;tumesc..

    • ketherius 2017-01-25 Reply Author

      Dacă viitorul tău soț are încă cetățenie română, va trebui să aplice pentru căsătorie ca cetățean român. Asta implică făcut sau actualizat buletin românesc și procedura de căsătorie ca doi cetățeni români.

      Și eu am venit pregătit pentru procedura de căsătorie ca cetățean străin și doamna de la primărie a refuzat să ne primească actele pentru căsătorie. Motivul a fost că, dacă nu am renunțat la cetățenia română, aceea are prioritate în România. A trebuit să îmi fac musai buletin, apoi am putut să ne căsătorim.

  • Mihaela 2017-02-09 Reply

    Buna ziua ! Vreau sa va cer parerea intr-o problema. Sora mea este cetatean canadian si m-a invitat la vara in concediu in Canada. Nu detin proprietati , decat o masina, pe numele meu, nu am cont bancar dar pot face unul cu 4-5000 euro. Mentionez ca sunt angajata cu norma intreaga de peste 10 ani. Am aplicat o singura data si am fost refuzata la viza turistica (in 2006) motivul refuzului fiind ” nu prezentati garantia reintoarcerii in tara”. Mentionez ca sora mea va suporta toate cheltuielile (va include suportul material in scrisoarea de invitatie). Nu sunt casatorita si nu am copii. Credeti ca am sanse sa primesc viza turistica sau irosim timp si bani ? Multumesc anticipat pentru raspuns.

    • ketherius 2017-02-09 Reply Author

      Viza de turist este întotdeauna o loterie. Cu cât ai mai mult de pierdut în România și mai puțin ajutor în Canada, cu atât sunt mai mari șansele să primești viză. Șanse ai, dar nu știu cât de mari. Oricum, în curând se ridică obligativitatea vizelor și vei putea veni.

  • Andr33a 2017-02-09 Reply

    Buna.
    Multumesc pentru informatiile si experientele pe care le împartasiti -- utile si bine structurate.
    Eu locuiesc in UK de aproape 4 ani, am 2 copii mici.
    Stiu ca din 1 Dec 2017 se ridica vizele pt romani.
    Eu doresc sa emigrez in Canada. Doresc sa fac totul legal. Ce ma sfatuiti sa fac, cu ce sa incep?
    Multumesc frumos

    • ketherius 2017-02-09 Reply Author

      Imigrarea în Canada a devenit o loterie.

      Ca să imigrezi legal, trebuie să te înscrii la Express Entry și să aștepți să te invite să aplici pentru rezidență permanentă. Dacă trec 12 luni și nu ai primit invitație, poți să te înscrii din nou.

      Citește cu atenție detaliile -- un job îți mărește foarte mult șansele de a fi acceptată, există un job bank al guvernului la care poți să aplici etc. Fă tot ce spune acolo că trebuie sau poți să faci, orice detaliu îți poate mări șansele.

      Pe de altă parte, nu-ți pune mari speranțe în acel job bank al guvernului, pentru că joburile sunt cu dedicație (descrise în așa fel încât numai clienții unei agenții de import de mână de lucru se pot califica).

  • marina 2017-02-24 Reply

    salut din nou! Am si eu o intrebare am trimis actele sotului de aici din canada si acum vreau sa merg in vizita in R.M unde este sotul,as putea merge sau trebuie sa stau aici in canada pina se proceseaza toate actele de sponsorizare? Ca sunt atit de disperata si vreau sa merg in vizita la sot!

  • marina 2017-02-24 Reply

    salut din nou! Am si eu o intrebare am trimis actele sotului de aici din canada si acum vreau sa merg in vizita in R.M unde este sotul,as putea merge sau trebuie sa stau aici in canada pina se proceseaza toate actele de sponsorizare? Ca sunt atit de disperata si vreau sa merg in vizita la sot!

    • ketherius 2017-03-15 Reply Author

      Îmi cer scuze, comentariul tău a fost îngropat de alte comentarii înainte să apuc să îl văd.

      Tu poți vizita pe oricine, oricând. Problema apare dacă soțul tău ar vrea să viziteze Canada înainte de a avea viza de imigrant în pașaport -- cel mai probabil nu va primi viză de turist. Tu, în schimb, poți merge să-l vizitezi de câte ori vrei.

      • marina 2017-03-15 Reply

        multumesc mult ! in general cit timp pot sta in afara tarii? anul trecut am stat 2luni in md pentru vizita! este un termen ceva?mersi mult

        • ketherius 2017-03-15 Reply Author

          În general, poți sta în afara Canadei până la 3 ani din fiecare 5 ani. Dacă stai mai mult, îți pierzi statutul de rezident permanent (http://www.cic.gc.ca/english/newcomers/about-pr.asp).

          De asemenea, dacă ai de gând să devii cetățean canadian, trebuie să stai în Canada 1460 de zile din cei șase ani înainte de a semna aplicația de cetățenie. În plus, trebuie să fi stat în Canada 183 de zile în fiecare din cei patru ani calendaristici care sunt parțial sau integral în cei șase ani de dinainte de a semna aplicația de cetățenie (http://www.cic.gc.ca/english/citizenship/become-eligibility.asp#time).

          Exprimarea e de toată jena pentru un guvern și încep să cred că lucrurile au fost complicate în halul ăsta pentru a îngreuna accesul imigranților la cetățenie ca să nu poată vota contra lui Harper. Din fericire, tot l-au dat jos canadienii.

          Eu cred că, pentru a fi în siguranță, trebuie să nu stai în afara Canadei mai mult de 180 de zile din fiecare an calendaristic.

          Și, dacă mai trece neobservat vreun comentariu, poți să folosești formularul de contact ca să ne semnalezi scăparea.

          • marina 2017-03-15 Reply

            ok! multumes mult!

  • Tanea 2017-07-24 Reply

    Buna! In luna aprilie 2017 am primit CSQ, respectiv actele au fost trimise in Bucuresti pentru procesare,la scurt timp mi-au confirmat printr-un email ca au primit dosarul si se verifica(4 mai dosarul era deja in Bucuresti). Intrebarea: cit trebuie sa mai astept solicitarea de la ei pentru a trece examenul medical(specific ca examenul medical este expirat). Problema este ca timpul ma preseaza sunt insarcinata si vrem sa nastem acolo. E posibil oare sa ne incadram in timp cu examenul medical, viza si sa ajungem acolo pentru a naste (18 saptamiini de sarcina)? Multumesc anticipat!

    • ketherius 2017-07-25 Reply Author

      Bună! Examenul poți să-l faci oricând, nu ai nevoie de invitația ambasadei. Dacă îl faci imediat, când vor ajunge să bifeze examenul medical, îl vor găsi în computer și nu te vor trimite să-l faci. Astfel economisești vreo 2-3 săptămâni.

      Despre sarcină nu știu ce să-ți spun, s-ar putea ca, dacă le spui despre sarcină, să-ți urgenteze actele ca să ajungi să naști în Canada. Există, de asemenea, posibilitatea de a te amâna până naști și de a vă pune să faceți altă aplicație de sponsorizare ce să includă și noul-născut.

      Eu aș merge la examenul medical imediat (că fără el nu pui piciorul în Canada), dar despre restul nu sunt sigur.

      • Tanea 2017-08-05 Reply

        Buna ketherius! Multumesc de raspuns! Asa am si facut am mers la OIM pentru a trece examenul medical si nu mi-au permis din motiv ca trebuie neaparat sa astept sa-mi vina prin posta careva formulare din Bucuresti(zic ca e o noua lege aparuta din martie 2016). Desigur ca le-am comunicat prin posat despre sarcina insa ne spun sa astepatm. Avem deja 3 luni. Mai sunt oare careva metode pentru a urgenta?

        • ketherius 2017-08-05 Reply Author

          M-am uitat acum pe site-ul CIC (http://www.cic.gc.ca/english/information/applications/guides/5289ETOC.asp) și am văzut că:

          1. E bine să-ți faci cont la CIC și să-ți legi aplicația de cont -- primești mai repede notificările, cică.

          2. Nu ți se interzice să faci examenul dacă nu te-au trimis ei. Pur și simplu îți recomandă să aștepți trimiterea ca să nu expire examenul. Dacă a expirat o dată, e puțin probabil să mai expire și a doua oară.

          Metode de a urgenta cunosc doar una: le scrii un e-mail și le explici frumos natura excepției pe care o soliciți. Trebuie să îi convingi de ce meriți tu tratament preferențial și, dacă i-ai convins, ți-l acordă.

          • Tanea 2017-08-06 Reply

            Merci frumos Ketherius! Am si cont, verific mereu, nimic noutati. Sper mult cit mai curind sa-mi dea vreun raspuns, sa ma pot decide si eu unde nasc.

          • Tanea 2017-08-06 Reply

            Ketherius inca o mica intrebare te rog daca ma poti ajuta. Care sunt sansele in cazul meu(sotul fiind in Montreal, eu avind CSQ, sunt insarcinata 20 saptamiini, astept raspuns deja de 3 luni din Bucuresti si nimic) ca sa-mi faca sotul viza si sa plec la el?

            • ketherius 2017-08-06 Reply Author

              Șansele de a primi viză de turist în timp ce este în procesare o aplicație de sponsorizare sunt foarte mici. Mai adaugi și sarcina și cred că tind asimptotic către zero.

              Practic, n-am auzit pe nimeni care să fi primit viza de turist în timp ce li se procesa aplicația de imigrare.

              • Tanea 2017-08-06 Reply

                Merci mult de informatii! Nu ne ramiine sa avem rabdare de fier.

  • Marius 2017-08-23 Reply

    Salut..sotia mea a primit csq pe 22 feb și până acum niciun semn de viata și pe site zice ,,en cours,, numai ca sotia nu mai are domiciliu la adresa pe care am declarat în acte,dar cred ca te anunță și prin mail????ma ajută și pe mine cineva… Multumesc mult

    • ketherius 2017-08-23 Reply Author

      Bună, Marius. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să anunți noua adresă urmând procedura de aici: http://www.cic.gc.ca/english/information/change-address.asp.

      Al doilea lucru, ca urgență, este să contactezi ambasada, să le spui de schimbarea de adresă și să întrebi în ce stare este aplicația soției: bucharest-immigration@international.gc.ca (http://www.cic.gc.ca/english/information/offices/missions/bucharest.asp).

      • Marius 2017-08-24 Reply

        Multumesc …totuși am sunat la biroul de vize de la București și mi-a zis ca te anunta prin mail pentru a depune pașaportul și pozele pt viza SI ca trebuie sa vi SI cu o copie dupa mail pe care lai primit…???

        • ketherius 2017-08-25 Reply Author

          La telefon nu prinzi decât o recepționistă ce nu îți spune decât generalități citite de pe lista cu textul de spus celor ce sună pentru imigrare/sponsorizare/viză etc. La ofițerul de viză nu ajungi în mod direct decât prin e-mail.

          De aceea cred că este mai bine să trimiți un e-mail la adresa pe care am pus-o mai sus, pentru că îți va răspunde cel/cea care are dosarul pe masă și îți poate da un răspuns exact.

  • Marius 2017-09-19 Reply

    Salut din nou îți multumesc pt ajutor.. Dacă nu primește sotia viza de imigrare sa zicem până la 1dec când să dă drumul la vize poate sa ceară un ETA și să intre în Canada ca turist și dupaia sa anunt ambasada și să aștepte acolo rezidenta???????? Mersi

    • ketherius 2017-09-19 Reply Author

      Din ce înțeleg eu, dacă se scoate obligativitatea vizelor, nu mai este nevoie nici de ETA. Poate greșesc, totuși.

  • Marius 2017-09-19 Reply

    Starting 01 December 2017, all citizens of Bulgaria and Romania will no longer need a visa to visit Canada, you will however need an eTA.

  • Cristina 2017-10-05 Reply

    Buna ziua ! Va rog sa ma ajutați cu un raspuns: M- am căsătorit in luna Ianuarie in SUA cu cetățeanul Canadei in luna Iunie am trecut examenul medical . Spuneti- mi va rog cât timp aproximativ durează dupa ex medical primirea vizei?

    • ketherius 2017-10-11 Reply Author

      Cică durează vreo 12 luni cu tot cu evaluarea sponsorului, adică de când a fost primit de CIC dosarul trimis de soțul tău. Și mai spune că

      We’re working to finalize applications received before December 7, 2016 by the end of December 2017.

      • Cristina 2017-10-15 Reply

        Katherine Va multumesc pentru raspuns, nu-mi rămâne decât sa astept… dar as vrea sa depun actele pentru o viza temporara sa merg de Crăciun in timp ce se examinează dosarul meu pentru resedinta permanenta la soțul meu măcar pentru câteva saptamâni
        Care sunt șansele mele de a primi viza temporara? Menționez ca sunt cetățean al R. Moldova
        Mulțumesc

        • ketherius 2017-10-15 Reply Author

          Cum am spus mai devreme (vezi mai sus), șansele de viză turistică (în timp ce se procesează sponsorizarea) sunt doar teoretice. Practic, nu am auzit pe nimeni care să fi primit.

  • Cristina 2017-10-19 Reply

    Buna searaKetherius, am o întrebare in privința la examinarea dosarului meu care se examinează din 20 Iunie la ambasada Canadiei in Roma
    Știind ca italienii au vacante mai lungi imi fac griji ca va dura mai mult procesarea dosarului , poate ați auzit ceva despre asta sau poate săi contactezi ?

  • Cristina 2017-10-20 Reply

    Spune-ți da pentru primirea vizei pașaportul va trebui să-l trimit la ambasada canadieni in Italia , Roma acolo se examinează dosarul? Multumesc

    • ketherius 2017-10-20 Reply Author

      Da, pașaportul trebuie trimis la ambasada care procesează viza.

  • Bianca 2017-10-27 Reply

    Salut,acum am primit un email de la ambasada ca ar trebui sa ma prezint la interviu. Ce documente ar trebui sa am la mine? Si cat timp mai dureaza pana primesc viza?

    • ketherius 2017-10-31 Reply Author

      Bună,
      E-mail-ul de la ambasadă are o listă de documente pe care trebuie neapărat să le duci. Pe lângă acele documente, mai trebuie să duci orice ar putea demonstra că legătura dintre tine și soț este reală și nu un aranjament pentru imigrare rapidă (presupun că este vorba de sponsorizarea ta de către soț).

      Poți aduce corespondența dintre voi (mesaje tipărite), listinguri de Skype (de genul “conversation ended, duration 3hours”), listinguri de mesaje de pe orice sistem de instant messaging folosiți (Skype, Yahoo!, GTalk, ICQ, Telegram etc.), fotografii din vacanțele petrecute împreună, fotografii cu soțul și familia ta, fotografii cu tine și familia lui, dovezi că te susține financiar (un raport de la Western Union cu activitatea contului său sau a contului tău, un raport de la bancă ce poate arăta că ți-au intrat bani de la el). Practic, orice poate arăta că ați petrecut timp împreună și că el a investit timp și bani în relația voastră este de adus și arătat. Nu știu cât de mult cântărește, dar n-ar strica să vină și soțul cu tine la interviu. El nu va avea ocazia să vorbească, dar va fi în sala de așteptare și ofițerul de viză va ști că este și el acolo cu tine.

      Totul trebuie să fie tipărit, pe hârtie, pentru că nu vor pune în computerele lor discuri sau stick-uri de memorie ca să vadă pozele sau filmările aplicanților (basic IT security pentru un target atât de interesant). De asemenea, să fie prezentate într-un mod ușor de frunzărit (în biblioraft sau în ceva asemănător).

      • ketherius 2017-10-31 Reply Author

        După interviu, viza vine în circa o lună.

        • Bianca 2017-10-31 Reply

          Multumesc frumos pentru ajutor,in email imi scrie ca trebuie doar sa listez email-ul pe care l-am primit de la ambasada . O sa duc multe fotografii cu noi,conversatii listate. In cateva zile am interviul. Revin cu noutati.

  • Dora 2017-11-04 Reply

    Salutare!!! Și eu trebuie sa merg la interviul pentru selecție, săptămâna viitoare. In mail, nu zice ca trebuie sa am la mine” chestii “doveditoare. Pozele, conversațiile, le-a trimis soțul meu,
    împreună cu dosarul..
    Oare ce întrebări s-au mai pus la interviu? Mulțumesc anticipat..

    • ketherius 2017-11-05 Reply Author

      Noi am fost de părere că mai bine avem la noi chestii la care să nu se uite, decât să ceară și să nu avem. Până la urmă, ofițerul de viză a studiat ce am adus noi vreo 30-45 de minute.

      Întrebările (în cazul nostru) au fost despre detalii ale relației noastre -- când ne-am cunoscut, unde, cum, despre vacanțe petrecute împreună etc.

      • Dora 2017-11-05 Reply

        Mulțumesc pentru informații!!

        • Bianca 2017-11-09 Reply

          Cum a decurs interviul?

          • Dora 2017-11-09 Reply

            A fost ok, întrebări despre relație, cum ne-am cunoscut, dacă am rude acolo, dacă are el, dacă ii cunosc prietenii și rudele de acolo, planuri în Canada etc etc 😉 Succes!

            • Bianca 2017-11-09 Reply

              Multumesc frumos,eu saptamana viitoare trebuie sa merg la ambasada. In ce limba ai sustinut interviul?

              • Dora 2017-11-09 Reply

                Cu drag! Interviul l-am susținut în Engleză.

                • Bianca 2017-11-09

                  Multumesc frumos,drum bun in Canada! Cand o sa aflii raspunsul daca viza iti este acceptata?

            • Bianca 2017-11-09 Reply

              Ai mai dus poze,conversatii?

              • Dora 2017-11-09 Reply

                Da, am mai dus câteva poze dar fără conversații. Oricum la dosar au fost atașate poze, conversații, bilete de avion din vacanțe, etc.

                • Bianca 2017-11-09

                  Sper ca de sarbatori sa fim acolo si sa nu dureze mult pana primim viza!

                • Dora 2017-11-09

                  Da, în decembrie va fii viza pe pașaport. Deci durează cam 3,4 săptămâni, depinde.In ce oraș vei merge?

                • Bianca 2017-11-09

                  O sa merg in Montreal ,Quebec,tu? Acum astept sa trec de interviu,am ceva emotii,dar sunt constructive

                • Bianca 2017-11-09

                  Ai lasat pasaportul acolo?sau trebuie sa il trimiti tu?

                • Dora 2017-11-10

                  Tot în Montreal 😉 Pașaportul a rămas la ei.

                • Bianca 2017-11-10

                  Super,drum bun, sa ajungem cat de curand!

                • Dora 2017-11-10

                  Merci! Succes la interviu!!

  • Dora 2017-11-10 Reply

    Mersi!!Succes la interviu!!

    • Bianca 2017-11-10 Reply

      Multumesc frumos,apoi avem de cautat bilete :d

    • Bianca 2017-11-28 Reply

      Salut,Dora,ai primit viza???

      • Dora 2017-11-28 Reply

        Salutare Bianca!! Da, am pașaportul cu viza!!!:XX dar la tine, cum a fost la Interviu?

        • Bianca 2017-11-28 Reply

          Salut,a fost foarte bine la interviu,azi au ajuns cele 2poze,oare cat ar mai dura ??ti au mai cerut sa trimiti ceva?Felicitari!!!!

          • Dora 2017-11-28 Reply

            Felicitări!!! A durat f puțin, după ce am trimis pozele, în 7 zile mi_a venit mail sa trimit curierul după pașaport 😉

            • Bianca 2017-11-28 Reply

              Super,deci nu mai dureaza mult nici la mine😁,de abia astept,tot sper sa ajung inainte de sarbatori la sotul meu🙏 Drum bun si inca o data felicitari👌🏻

              • Dora 2017-11-28 Reply

                Ms mult Bianca!! O sa ajungi înainte de sărbători, ca nu durează mult pana îți vine pașaportul. Dacă vrei sa vb in privat, detalii despre bilete sau alte chestii, care ma gândesc ca nu ii interesează pe alții, rog admin. sa îmi trimită e-mailul tău, sa putem comunica mai ușor. Apropo, Felicitări pentru acest forum, cu informații utile și bine structurate!!!Succes tuturor!!

                • Bianca 2017-11-28

                  Da,as dori sa vorbesc cu tine in privat ! Mi au fost de folos informatiile de pe acest forum,recomand! Multumesc si tie ,Dora,cand primesti email ul meu in privat,te rog ,scrie mi🙂

  • Cristina 2018-01-13 Reply

    Buna ziua ! Dosarul meu se examinează din luna Mai 2017 la ambasada Canadiei din Italia , acum mi-au trimis pe email o scrisoare cu un conținut despre Pre -- arrival service
    Cine ma poate ajuta va rog ? Ce at insemna aceasta scrisoare

    • ketherius 2018-01-13 Reply Author

      Dacă îți spune despre pre-arrival service, înseană că urmează ca tu să arrive aici, deci cererea ta de imigrare a fost aprobată și urmează finalizarea procesului -- viză și plecare. Așa înțeleg eu.

  • Cristina 2018-01-13 Reply

    A mai primit cineva scrisoare de asa gen?

  • pod eugenia 2018-01-16 Reply

    Buna ziua.
    Imi poate spune si mie cineva daca ai obtinut deja cazierul judiciar,l-ai tradus si legalizat, mai trebuie sa-i pui si apostila?
    Multumesc.

    • ketherius 2018-01-16 Reply Author

      Legalizarea nu implică și aplicarea apostilei?

  • Alina Mihai 2018-01-16 Reply

    Buna ziua.

    A mai aplicat cineva pentru reabiliatare si sponsorizare in acelasi timp?? Si cat dureaza acest proces?
    Multumesc

    • ketherius 2018-01-16 Reply Author

      Eu nu cunosc nici un caz, poate știe vreunul din cititori.

      • Alina Mihai 2018-01-16 Reply

        Multumesc oricum

  • Alina Mihai 2018-01-16 Reply

    Am aplicat din Septembrie 2016 , procesarea a inceput in noiembrie 2016 si inca nici un raspuns.

    • ketherius 2018-01-16 Reply Author

      Probabil reabilitarea presupune o procedură mai complicată…

  • Cristina 2018-02-15 Reply

    Katherius buna seara! As fi foarte mulțumită daca îmi veți raspunde încă la o întrebare deci odată cu primirea vizei i pașaport ni se eliberează si permisul de reședința in același timp sau dupa ce ajunge-n in Canada trebuie sa așteptam ?
    Multumesc

    • Bianca 2018-02-15 Reply

      Cand ajungi in Canada o sa ti-l dea.

    • ketherius 2018-04-22 Reply Author

      Îmi cer scuze, cumva, nu știu cum, acest comentariu a fost îngropat de altele și nu l-am observat.

      După cum a răspuns Bianca (mulțumesc pentru răspunsurile date!), viza vine la circa două săptămâni după ce ambasada a aprobat viza, ți-a cerut pașaportul și -- foarte important -- are tot ce trebuie pentru a elibera viza și cardul de rezident permanent (adică poze etc.).

      Cardul de rezident permanent îți vine la domiciliul din Canada, după ce aterizezi și după ce ofițerul de imigrări îți validează formularul de landed immigrant (acum îmi scapă numele oficial al hârtiei).

      După cât a trecut de când ai întrebat, probabil ești deja în Canada, nu?

      • Bianca 2018-04-22 Reply

        Cardul de rezidenta permanenta o sa-ti soseasca la resedinta din Canada. Cand o sa primesti pasaportul cu viza de la Bucuresti o sa primesti de asemenea si o hartie doveditoare ca esti rezident permanent,dar nu cardul. In Canada cand ajungi trebuie sa depui actele pentru cartea de maladie si pentru NAS ,permis de conducere etc.Toate informatiile o sa le primesti la aeroport cand ajungi in Canada. Mie mi a ajuns cardul de rezidenta doar peste cateva luni dupa ce am ajuns in Canada .

  • Cristina 2018-02-15 Reply

    Bianca iti mulțumesc pentru raspuns

  • Cristina 2018-02-15 Reply

    Eu am trimis pașaportul pentru viza acum 19 zile lucrătoare si încă nimic …
    Cam cât ar putea dura procedura respectiva?

    • Bianca 2018-02-15 Reply

      Mie mi a venit in 7zile lucratoare,ca am venit in Canada inainte de serbatori. Dar,daca ti au cerut pasaportul o sa primesti curand un email in care o sa ti spuna sa trimit un curier dupa pasaport. Nu te stresa,asta e ultima suta de metri,stiu ca pare mult…dar,curand o sa ajungi in Canada. Procesul lung a trecut

  • Cristina 2018-02-15 Reply

    Bianca mie mi-au cerut doua poze pentru permisul de reședința acum doua zile si deaceea nu prea înțeleg ce se întîmplă , de ce astept atâta timp poate pentru ca vor mi se vor elibera ambele acte in același timp : viza si permisul de reședința?

    • Bianca 2018-02-15 Reply

      DA,dupa ce ai trimis pozele ,trebuie sa mai astepti 15zile lucratoare. Si o sa trimita impreuna cu pasaportul cu viza si o confirmare de rezidenta permanenta. Si cand o sa ajungi in Canada o sa primesti si cartea de rezidenta permanenta.

  • Cristina 2018-02-15 Reply

    Kathereus a subliniat mai sus ca viza o așteptam pana la 15 zile lucrătoare

  • Cristina 2018-02-15 Reply

    Ok, mulțumesc mult acum am înțeles 🙂🙂🙂

    • Bianca 2018-02-15 Reply

      Cu placere ,succes in continuare 🙂 .

  • Rodica 2018-08-03 Reply

    Bună, stie cineva detalii despre sponsorizare parinti,?fiul a depus in ianuarie cerere dar nu am iesit la extragere,,ce altceva putem face pt a obtine rezidenta permanenta?
    Multumesc

    • ketherius 2018-08-03 Reply Author

      Cererea de a deveni sponsor pentru părinți s-a putut trimite între 2018-01-02 și 2018-02-01. Pe 31 iulie (2018-07-31) guvernul a început să-i invite pe cei selecționați (la noroc) să trimită cereri complete. Fiul poate verifica dacă a fost aprobat pentru sponsorizare aici: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada/family-sponsorship/sponsor-parents-grandparents/selected.html.

      Dacă nu a fost aprobat, mai poate încerca și în 2019, tot la noroc. Să fie cu ochii pe site-ul guvernului, ca să vadă când se deschide procesul de primire a cererilor de a deveni sponsor pentru părinți -- cred că în prima zi lucrătoare din anul următor.

    • ketherius 2018-08-03 Reply Author

      În afară de a fi sponsorizați de fiu, mai puteți deveni rezidenți permanenți în câteva feluri:

      1. Express Entry -- Metoda standard de imigrare, implică loterie.
      2. Quebec-selected skilled workers -- lucrători calificați acceptați de provincia Quebec.
      3. Start-up visa -- Deschideți o companie în Canada și creați joburi în Canada.
      4. Self-employed -- Imigrați ca întreprinzători în domeniile cultural, sportiv sau agricol.
      5. Provincial nominees -- Imigrați ca invitați ai unei provincii, printr-un program provincial.
      6. Atlantic Immigration Pilot -- Imigrați (deveniți rezidenți permanenți) după ce absolviți o școală din sau după ce lucrați în New Brunswick, Prince Edward Island, Nova Scotia, or Newfoundland and Labrador.
      7. Refugees -- Trebuie să treceți frontiera cumva și să dovediți că vă este viața în pericol dacă vă întoarceți în România.
      8. Caregivers -- Imigrați ca să îngrijiți un copil, un bătrân sau un invalid sau să locuiți cu o familie căreia îi faceți menajul. Această viză impune niște restricții.
      9. Immigrant Investors -- Veniți și investiți mulți bani în economia canadiană; nu e necesar să creați o companie, ca la punctul 3, puteți investi în companii existente.

      Sursa: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada.html

  • Daiana 2018-09-05 Reply

    Buna!
    Stie cineva cat timp dureaza acum primirea vizei de rezident prin sponsorizare familie? Noi am depus dosarul in ianuarie 2018, in 21 mai ei spun ca au inceput procesarea dosarului la Bucuresti, analizele le-am facut in martie 2018, avem si confirmarea ca sunt ok si din luna mai de cand a ajuns dosarul la Bucuresti, nu mai avem nici o veste. Chiar dureaza 12 luni? Eu am sperat ca se rezolva mai repede. Mai e cineva in situatia mea?
    Multumesc!

  • Catalina 2018-10-16 Reply

    Buna ziua,as vrea sa va prezint situatia mea,in speranta ca voi putea fi consiliata de o persoana avizata sau de persoane care au trecut printr-o situatie similara cu a mea. Sotul meu este rezident canadian .Anterior casatoriei noastre,dupa 5 ani de sedere in Canada,el a depus actele pentru obtinerea rezidentei permanente.Dupa casatorie,au fost depuse si actele mele ,printr-un birou de avocatura din Canada.Actele mele au fost depuse in octombrie 2017.In decembrie 2017 am fost invitata la vizita medicala.De atunci ( din decembrie 2017) nu am mai primit nici o instiintare/comunicare.Nici refuz ,nici acceptare.Este o situatie normala? Este ceva ce pot sau trebuie sa fac ? Si o ultima intrebare : In timp ce astept aceasta viza de rezdenta permanenta ,pot intra in Canada cu o viza ETA pentru a-mi vizita sotul ? Multumesc pentru eventualele raspunsuri!

    • ketherius 2018-10-16 Reply Author

      Biroul de avocatură din Canada e o complicație inutilă și periculoasă. De ce periculoasă? Pentru că, pentru o firmă de avocatură, contează orele facturate. O operațiune ca asta nu le aduce prea multe ore de facturat, ba, de multe ori, chiar se percepe o taxă fixă pentru întregul dosar. Ori, la taxă fixă, orice chestie făcută pentru client este pierdere pentru avocat. Adică a luat banii la început, a făcut dosarul și orice comunicare ulterioară cu tine e timp pierdut pentru el, timp pe care nu ți-l facturează ție și nici altui client.

      Eu am vrut să folosesc un avocat pentru viză turistică. Am trimis un mail cu solicitarea, avocatul mi-a trimis un mail cu documente atașate, cerându-mi să completez formularele și să-i plătesc $1000. Eu am răspuns cu întrebarea “după ce îți trimit documentele și plata, care sunt pașii următori?”. Ei bine, nu am primit răspuns. Pentru acel birou de avocatură a fost mai ieftin să renunțe la $1000 decât să-mi răspundă la acea întrebare (și, probabil la altele ce ar fi urmat).

      Dacă guvernul canadian și ambasada te contactează direct (cine te-a chemat la vizita medicală, guvernul canadian sau avocatul?), atunci e de bine, probabil că sunt multe cereri și mai durează procesarea. Dacă ești contactată prin avocat, atunci e posibil ca avocatul să fi uitat/omis să-ți trimită comunicarea de la guvernul canadian.

      • Catalina 2018-10-16 Reply

        Comunicarile oficiale au fost facute de catre autoritatile canadiene catre avocatul care ne reprezinta,pe emailul acestuia.El mi-a trimis instructiuni pe email, unde si cu ce documente sa ma prezint pentru vizita medicala.Am sunat la clinica autorizata din Bucuresti,acestia au verificat numele,primisera via email de la autoritatile canadiene formularele mele,m-am prezentat,am recoltat analizele,dosarul a fost trimis la Londra,acolo unde se intruneste comisia medicala care avizeaza dosarele medicale .Daca ceva nu ar fi fost in regula , mi s-a spus ca as fi fost contactata si solicitata sa repet una sau mai multe analize.Nu a fost insa cazul, dosarul medical a fost OK numai ca de atunci ,de la demararea intregului proces a trecut 1 an si avocatul nu a mai primit nici o notificare.A trimis totusi un request la care raspunsul primit de la autoritati a fost “dosar in lucru “.A mai durat ka cineva atata timp ? In alta ordine de idei,revin cu intrebarea : imi pot vizita sotul cu viza ETA in timp ce astept procesarea dosarului pentru rezidenta permanenta ? Multumesc !

        • ketherius 2018-10-16 Reply Author

          Nu e nemaivăzut să dureze așa mult.
          Despre vizita cu ETA, nu știu ce să spun. Dacă ar fi trebuit să aplici pentru viză, șansa ar fi fost doar teoretică. Cu ETA, în schimb, nu știu, nu am mai auzit pe nimeni care să încerce. Succes!

    • Aura 2018-10-19 Reply

      Daca ai comunicarile de la avocat poti verifica starea dosarului pe site la ei.Am pus linkurile mai sus in comentarii.Eu verific zilnic😉.Poti verifica si cu nr de Permanent Resident Card al sotului.

  • Ioana 2019-06-27 Reply

    Buna seara! imi puteti spune cam cate poze ati pus voi in dosare? Cat e prea putin/prea mult? Multumesc anticipat!

    • Q 2019-06-27 Reply

      În dosare am pus câte scria în instrucțiuni. La interviu, pe de altă parte, am avut peste 100 -- câteva fotografii de la fiecare ieșire mai importantă de fiecare dată când am fost în România.

      Problema nu este cantitativă, ci calitativă. Soțul sponsor trebuie să arate că a petrecut timp cu familia sponsorizată și asta trebuie să se reflecte în fotografii. Nu cred că există un “prea mult” în cazul ăsta.

      • Ioana 2019-06-27 Reply

        Cineva ne-a spus ca trebuie 10 fotografii, noi nu stim cum sa alegem doar zece din miile de poze pe care le avem. Facusem o selectie “la sange”, ne-au iesit peste 200.
        Toate linkurile puse aici pentru cic.ca, vizavi de sponsorizare, nu mai sunt valabile, Eu una nu gasesc instructiunile astea, linkurile cu formularele nu merg descarcate …. poate am eu o problema la laptop.

        • Q 2019-06-27 Reply

          Nu, nu ai nicio problemă, link-urile sunt expirate, pentru că procesul de sponsorizare s-a schimbat de când am scris articolul.

          • Ioana 2019-06-28 Reply

            Multumesc pt raspuns 🙂

  • Daniel 2021-01-15 Reply

    Salut, super bine structurat, si inca valabil totul. Precum ai spus formulare le mai ajustează ei. Am și eu ceva nelămuriri și poate găsesc răspuns aici: 1. ce acte se supun legalizării și traducerii (cazier, certificat de naștere, diplome?) 2. întâi legalizate sau întâi traduse (sens ar face întâi legalizarea)? 3. spune-ai tu ca se fac doua dosare, unde scrie asta? sunt mai multe formulare împărțite între sponsor și aplicantul principal dar pare a fi un singur dosar, greșesc ? 4. In cazul Quebec ar fi un al doilea dosar, dar știam ca se depune separat, după primirea confirmării de Recepție cu numărul de dosar de IRCC, corect ? 5. Analizele medicale sunt solicitate de IRCC sau aplicantul principal le poate solicita înainte de depunere ? primește rezultatul pentru a fi depus la dosar sau este trimis direct la IRCC ? Mulțumesc anticipat, D

    • Q 2021-01-17 Reply

      1. Nu actele sunt legalizate, ele sunt deja legale. Orice act ce nu este scris în engleză sau în franceză (așa cum sunt acum noile certificate de naștere sau de căsătorie), trebuie tradus în engleză sau în franceză. Traducerea trebuie legalizată, adică notarul certifică că traducătorul este autorizat și știe ce face, adică traducerea actului legal este corectă.

      2. În lumina punctului anterior, traduci, apoi legalizezi. Mai exact, mergi la notar și ceri o traducere legalizată.

      3. Un dosar este făcut de sponsor (aplicația de sponsorizare) și unul este făcut de membrii de familie sponsorizați (aplicația de rezidență permanentă prin programul de sponsorizare a familiei).

      4. Nu pot să spun nimic despre sponsorizarea familiei pentru provincia Quebec.

      5. a) Nu există aplicant principal aici. Există aplicant care vrea să sponsorizeze și aplicant care vrea să fie sponsorizat. Pentru copii aplică adultul sponsorizat.

      b) Pentru cei ce aplică să imigreze sponsorizați de un membru al familiei, nu este nevoie de invitație/trimitere la examenul medical. Așa cum am zis, se pot programa și pot face examenul medical înainte de a trimite dosarele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *