web analytics

35

Văd binele internetului. Consider că acesta poate să ne schimbe viaţa în bine şi că dependenţa de această lume e un fapt normal, mai puţin dăunător decât multe alte obiceiuri cu care ne îndeletnicim în viaţa din spatele desktopului. O lume fascinantă este la îndemâna fiecăruia, ale cărei majore păcate sunt falsul, ipocrizia, minciuna, impostura. Internetul e un fel de mall imens, unde întâlneşti oameni, comerţ, cultură, spaţii holografice precum camera aceea specială din Star Trek, distracţie, socializare, jocuri, viteză, aventură, erotism, dragoste – toate, la un click distanţă.

Se scrie mult pe şi pentru internet, cantitatea domină calitatea, dar se scrie! Cu atâtea păreri înşirate pe ecran îndoctrinarea devine tot mai puţin posibilă, suntem la curent cu ce spun mulţi, pe paliere multiple; avem alăturaţi fabricanţii de idei, cititorii de idei, comentatorii de idei, avem imboldul reacţiei, ne permitem suspiciuni, emanaţii , reflecţii şi lirisme publice, pe internet.

E pur şi simplu uimitor cum internetul vine în întâmpinarea nevoii de socializare a celor cu carenţe de comunicare, în general. Conştienţi de probabilitatea ca profilul real al celor cu care vorbesc pe internet să fie altul decât cel asumat virtual şi de pericolul depresiei rezultat dintr-o sumă de nepotriviri, amăgiri, eşecuri online, mulţi oamenii investesc interes, timp şi emoţii în proiecţia virtuală a vieţii înseşi. Dincolo de muchia ascuţită ce separă extremele, dincolo de motivele logice, consistente şi demonstrate ale lui „de ce nu” şi „de ce da”, ei, noi, eu ne simţim bine, uneori – mai bine, prin prisma prezenţei şi dialogurilor purtate exclusiv online.

Făcând abstracţie de cei ce-şi asumă profiluri de eroi imbatabili, uzând de atribute fictive ce tind spre perfecţiune, onlineul permite o mai lesne asumare a sinelui, dat fiind faptul că aici, pe internet, neajunsurile, defectele mici şi mari, complexele, statusul social sau relaţional pot fi cosmetizate sub cuvântul scris sau grăit dincolo de pelicula protectoare a desktopului. Lucru care, de altfel, ar trebui probat şi în viaţa reală, printr-o parţială ignorare, acolo unde aceleaşi complexe şi neajunsuri ne izolează voit de ceilalţi. Păi ori suntem ipocriţi, ori nu mai suntem?, se întreabă perversu’ de pe internet.

Ne descoperim cu mult mai dezinhibaţi pe net decât am putea fi, vreodată, în realitate, iar exerciţiul spontaneităţii fardate ne este de folos. Însuşi faptul că onlineul permite socializarea cu o sumă mai mare de indivizi decât în viaţa reală, facilitând totodată apropierea de oameni ale căror coordonate fizice îi făceau imposibil de alăturat, e un mare avantaj. Singurătatea, inutilitatea, renunţarea, derapajul, depresia, toate astea pot fi depăşite mai uşor uzând de avantajele onlineului, de proximitatea celorlalţi, de luxul de a ne permite să nu fim tocmai penibili sub impulsuri neşlefuite, trişând prin faptul că ne asumăm pe noi înşine mai buni, mai frumoşi, mai deştepţi sau mai grozavi.

În plus, pe net, discuţiile, dezbaterile, debate-urile sunt oarecum facilitate, suntem încurajaţi să ne dăm cu părerea, să ne exprimăm puncte de vedere, să luăm atitudine, să fim liber-cugetători, totul cu o uşurinţă aparte, fără prea multe dubii sau efort, cumva, într-o formă boemă, cu a sa candoare şi speculaţii facile, pardonabile. Lucrurile se întâmplă repede pe net, viralul epidemic încurajând tot felul de raţiuni şi voturi exprimate pe faţă, până şi dragostea grăbindu-se a evada prematur din coconul său intim, fluturii luându-şi zborul mai grabnic decât în viaţa reală.

Ne eliberăm pe noi înşine prin bla-blau-uri ieftine pe net, ne antrenăm gândirea, redescoperim bucuria dialogului, legăm şi desfacem iubiri, trăim mental, ne lamentăm, sperăm, visăm şi existăm online. Între porţiile sănătoase de cotidian ne aflăm internauţi, cumva, bine – uneori şi, alteori, fericiţi. Pur şi simplu.

2 Comments

 • Mircea 2013-03-04 Reply

  Foarte interesant articolul!
  Tind sa-ti dau dreptate, si eu sunt un internaut inrait! 🙂
  Succes!

  • Cudi 2013-03-08 Reply

   Asemenea! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *