web analytics

Bani pentru elevii cu 10 pe linie la BAC

Elevii de zece de la BAC vor primi din partea statului câte 3000 de lei, potrivit unei hotărâri de Guvern aprobate recent. În judeţul Hunedoara cinci eleve vor fi răsplătite financiar pentru performanţele marcate cu ocazia examenului de bacalaureat 2013, iar la nivel naţional peste 120. O iniţiativă lăudabilă a Guvernului Ponta, care va costa statul mai mult de 360.000 lei.

E mult? E puţin? Anul trecut, elevii premiaţi la olimpiadele internaţionale erau răsplătiţi în bani astfel: 12.180 de lei pentru punctaj maxim şi premiul special pentru medalia de aur, premiul I – 9.430 de lei, premiul II – 8.080 de lei, premiul III – 5.770 de lei, iar menţiune – 3.940 de lei. Acum: cât de semnificativă este diferenţa între performanţele ce le poate marca un elev sârguincios la BAC şi cele ale tânărului premiat la Balcaniadă, spre exemplu?

Pe de o parte avem aşa zisul „examen de maturitate”, Bacalaureatul, menit să evalueze cunoştinţele din anii de liceu ale elevilor, un examen la care participă toţi cei care au promovat chiar şi cu cinci materiile, întrunind astfel condiţiile de participare. Pe de altă parte, în cadrul olimpiadelor internaţionale se califică tinerii excepţionali, performeri merituoşi pe un domeniu sau altul, şi care intră în competiţie cu alte creiere strălucite de peste hotare. Chiar şi o menţiune obţinută la o astfel de olimpiadă înseamnă  enorm pentru elev, profesor, şcoală şi ţară. Însă potrivit unui calcul simplu, diferenţa dintre media 10 la BAC şi o menţiune la o olimpiadă internaţională se reduce la simpla valoare de 940 de lei.

3000 de lei este o sumă frumoasă pentru un tânăr model care a luat 10 pe linie la BAC. Nu insinuez că nu merită a fi premiat astfel, nu sugerez că suma ar fi trebuit să fie mai mică, însă cred că  elevul care a obţinut o menţiune la o olimpiadă internaţională se impunea a fi premiat cu o sumă considerabil mai mare decât cea a tânărului cu 10 la BAC. Nu are sens să aduc în discuţie gradul de dificultate ce face diferenţa între probele la care unul şi altul au participat, de aici şi ideea că meritele tânărului olimpic cu menţiune puteau fi remunerate de stat într-un cuantum semnificativ mai mare.

În altă ordine de idei, decizia Guvernului de a premia cu câte 3000 de lei elevii care au luat 10 la BAC anul acesta naşte frustrări tinerilor care au bifat aceleaşi performanţe în anii precedenţi. Elevul care anul trecut a luat 10 la BAC se întreabă acum: „mie de ce nu mi-au dat?”. O întrebare firească, o constatare de bun simţ, astfel de hotărâri, cred, implică atributele constaţei, echităţii, egalităţii. Să nu uităm, printre altele, căt tamtam s-a făcut pe seama dificultăţii probelor la BAC de anul trecut, dar şi de acum doi ani. Motiv pentru care în 2012 doar 67 de elevi au luat 10 pe linie, iar în 2011-  65.

Şi mai este o problemă. Anume că anunţul Guvernului cu recompensarea celor peste 120 de elevi care au obţinut media 10 la Bacalaureatul din acest an reactivează nemulţumirile olimpicilor internaţionali care au obţinut medalii în 2010-2011 şi nici în zi de astăzi nu au fost recompensaţi financiar de către stat. Încă un detaliu, până şi cei care vor obţine aceleaşi permormanţe în sesiunea din toamnă a BAC-ului vor fi recompensaţi cu câte 3000 de lei din bugetul Ministerului Educaţiei.

Din punctul meu de vedere, nu e corect să amâni cu anii recompensa (de altfel, mult prea mică) ce o datorezi olimpicilor internaţionali, care s-au remarcat într-un concurs al performanţei, şi să răsplăteşti mai întâi pe cei care au avut lucrări impecabile într-un examen naţional. E vorba de o scară a valorilor, a priorităţilor, e vorba de performanţă, întâietate a ceea ce contează, ordine răsturnată prin iniţiative populiste.

16 Comments

 • Anamaria 2013-07-18 Reply

  Mi se pare o prostie să dai bani ăluia care a luat 10 la bac. Premiază-l pe ăla de la olimpiade, dar nu pe cel care a făcut exact ceea ce trebuia să facă. Să învețe. În puii mei… elevii noștri, în marea lor majoritate, nu trebuie decât să meargă la școală și să învețe. Atât. Asta e menirea lor, nu să umble brambura.
  Eu, la vârsta lor, îmi creșteam surorile, dintre care una handicapată și mă trezeam la 4 dimineața să mătur scările, că-mi cerea taică-meu chirie. Asta am făcut de la 13 la 19 ani. Și bac-ul l-am luat cu 8.50. Pe bune, fără șpagă, fără alte măgării. Probabil că, dacă aș fi avut altă viață, aș fi luat și 10, dar na, n-a fost să fie. M-a premiat viața altfel în cele din urmă.
  Eu nu înțeleg prostiile astea din mintea guvernanților. Zău. E cel mai prost guvern din ultimii 30 de ani. Cei mai mari tâmpiți ai României acolo sunt, în parlament.
  Gata, nu mai zic nimic, că trebuie să mă răcoresc!:)

  • Cri 2013-07-18 Reply

   deja ai o gandire de batran infect, care incepe orice propozitie cu “eu cand eram tanar nu aveam….”… si care nu suporta ca altii sa aiba conditiile pe care el nu le-a avut niciodata. crezi ca e simplu sa iei 10 la bac? si daca muncesti pe branci poti sa iei 9,50 la una dintre materii. a lua 10 la bac este o performanta rara, eu am terminat la un liceu de exceptie dintr-un oras universitar si eram clasa sub observatie (pentru ca eram atat de destepti) dar nu a luat nimeni 10 pe linie la bac. am fost multi peste 9,50, dar 10… intr-o tara in care se dau zilnic tunuri si se delapideaza bani, in care tinerii nu mai au nici o motivatie sa invete, in loc sa aplaude toti initiativa prin care copiii sunt incurajati cumva sa puna osul, sar toti bizonii si ciudosii ca vezi doamne unde or merge cei aproximativ 75.000 euro destinati acestor merituosi (suma totala pe toata tara), de parca aceasta suma e pilonul care va destabiliza economia acestei tari. sunt convinsa ca toti cei care comenteaza impotriva acestei decizii sunt niste nulitati frustrate cu gandire ingusta si educatie subreda. mai scoateti si voi nasul din tara si din strachina cu mamaliga si mai lasati sportul national -- flegmatul si omorarea caprei vecinului. experientele tale personale nu intereseaza pe nimeni si nu stiu cine te-a ridicat la rang de reper istoric.

   • Cudi 2013-07-18 Reply Author

    Cri, daca anul trecut ai fi dat bacul, ai fi luat 10 si nu ai fi fost rasplatit cu 3000 de lei de catre stat, nu i-ai fi invidiat pe elevii de 10 de acum? Pe de alta parte, nu merita cu mult mai mult olimpicul international, sau cel putin sa primeasca banii ce i se cuveneau?

   • Alex 2013-07-18 Reply

    Frumooooos! Estetic desavarsit, cu flegme, mamaligi, infecti, ah, remarcabil, de produs al clasei sub observatie. Supercalifragilistic chiar!

   • Anamaria 2013-07-20 Reply

    Dragă Cri, într-adevăr, așa mă roade o pizmă pentru condițiile pe care nu le-am avut niciodată și voi le-aveți… =)) Eu am pretenția că sunt OM, care-și asumă declarațiile (având în vedere că în comentariul meu există link și spre blogul meu, unde ai ocazia să vezi cine sunt). Tu, în schimb, ești doar ”Cri”. Iar cu o asemenea gândire, indiferent ce funcții îți vei cumpăra pe viitoar, doar un simplu ”Cri” vei rămâne.:)

 • Alex 2013-07-18 Reply

  Mie nu mi se pare din start corect sa premiezi elevii care au luat 10 la bac. Pur si simplu bacul este un examen care certifică parcurgerea cu succes a unei etape obligatorii din pregătire, deci, chit că sună a clișeu, “e pentru tine”. În aceeași logică, am putea da câte 100 de lei celor care au 0 absențe, 1000 de lei celor care iau mereu 10 la teza la matematică, română sau mai știu eu ce, 2000 de lei celor care intră cu 10 la vreo facultate și tot așa. Rolul demonstrativ al notei devine irelevant, contează banul, vor apărea, cine știe, infracțiuni de genul împart banii cu elevul…
  La olimpiadă e altceva, și cred că se înțelege nivelul diferit.
  În plus, nu există diferențe notabile (ci doar statistice) între cineva care a luat nota 10 la bac și cineva cu 9.90, de exemplu. În plus, a lua 10 la bac poate fi și șansă pentru cineva care nu a fost de 10 de-a lungul anilor. O evoluție excelentă de-a lungul anilor și o ușoară neșansă la bac ar produce frustrări notabile. Și cred că mai pot fi introduse nuanțe.
  Părerea mea…

 • Cudi 2013-07-18 Reply Author

  @Ana, @Alex De acord.
  Later edit: exclusiv in privinta banilor. La faza cu umblatul brambura, sa dam citire unui adevar simplu: „Daca-i copil, sa se joace; daca-i cal, sa traga; si daca-i popa, sa ceteasca…”

 • ketherius 2013-07-18 Reply

  Pe de o parte, elevii trebuie incurajati sa aiba rezultate cat mai bune. Pe de alta, sa ii motivezi cu bani este la fel de gresit ca si a dresa un caine recompensandu-l cu mancare de cate ori executa o comanda. Rezultatele sunt de suprafata si dispar imediat ce dispare recompensa.

  O mult mai buna recompensa ar fi oportunitatea de a fi admis la o facultate mult mai usor, urmata de oportunitatea (bazata pe -- sau intarita de -- rezultatele din facultate) de a incepe o cariera de invidiat, fie in cercetare (institut de stat si bine finantat), fie intr-o companie care are ceva de oferit angajatilor valorosi.

  • Cudi 2013-07-18 Reply Author

   Nota de la Bac are de mult timp ponderea ei in media finala de admitere la facultate. Cat despre banii ca motivatie si comparatia cu cainele dresat -- nu cred ca se aplica, scopul majoritar rezumandu-se la simpla promovare a BAC-ului.

   • ketherius 2013-07-18 Reply

    Nu ti se pare ca e o contradictie intre “simpla promovare” si “media 10”? Sau diferenta, daca esti carcotas(a).

    • Cudi 2013-07-18 Reply Author

     Nu e o contradictie. Daca e sa mergem pe rationamentul tau, putini sunt cei motivati de bani, care au tintit la o medie maxima. Cei mai multi si-au luat o piatra de pe inima ca au luat o medie de peste 6.

     • ketherius 2013-07-18 Reply

      Rationamentul meu era ca cei motivati azi cu bani, maine renunta daca nu mai vin banii.

      Educatia este ceva ce faci pentru tine si pentru viitorul tau, ceva pentru care nu esti platit, ci pentru care -- in unele parti ale lumii -- platesti.

      Cei care pot mai mult trebuie motivati pe termen lung, lor trebuie sa li se ofere posibilitatea de a duce o viata mult mai buna, pentru ca, pana la urma, munca lor va fi in folosul societatii. Suna a cliseu comunist, dar e la mare moda pe toate continentele, mai ales pe alea de vorbesc engleza.

      • Cudi 2013-07-18 Reply Author

       Sunt de acord cu tine. Insa trebuie sa subliniez ca hotararea Guvernului cu cei 3000 de lei pentru elevii de 10 la BAC a fost luata abia ieri, deci nu a motivat pe nimeni treaba asta.

       • ketherius 2013-07-18 Reply

        De ce nu incepi asa?

        • Cudi 2013-07-18 Author

         “Elevii de zece de la BAC vor primi din partea statului câte 3000 de lei, potrivit unei hotărâri de Guvern aprobate recent.”

         RECÉNT, -Ă, recenți, -te, adj. Care s-a petrecut, s-a întâmplat, a apărut de curând; care datează de puțină vreme; nou, proaspăt. – Din fr. récent, lat. recens, -ntis.

         Acum da-mi in cap.

        • ketherius 2013-07-18

         Nts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *