web analytics

misterul zilei

Il stim cu totii pe Cabral. Este  vedeta, sportiv, actor, om de televiziune, om de afaceri, blogger si, pe langa toate astea, este si un om sensibil.

fericirea_1Sensibil, zic, pentru ca publica pe blogul sau articole ce iti ating sufletul; are si o categorie, pe blog, ce se numeste “de sufletel“. A publicat saptamana aceasta un articol numit “Mi-am cautat fericirea…. Text substantial, plin de sensibililtate si, ca tot restul blogului sau, fara diacritice. Nu, nu-i un pacat sa scrii fara diacritice. Chiar daca ar fi, nu ar fi acesta un subiect de blog. Atunci? Ce-mi pasa mie de diacriticile lui Cabral? Imi pasa, pentru ca, in marea de cuvinte fara diacritice, am gasit asta:

fericirea_2

sa-mi dai formã sufletului

Stim ca nu scrie cu diacritice, adica nu are obisnuinta de a-si configura tastatura pe limba romana, nu are obisnuinta de a cauta literele romanesti pe tastatura. Ce inteleg eu de aici? Inteleg ca acel ã a ajuns acolo din greseala. Cum anume? De exemplu, prin copy&paste.

Desigur, folosirea copy&paste nu inseamna ca nu este el autorul textului. Putea, foarte bine, sa lucreze cateva zile la text, apoi sa il publice pe blog. Curiozitatea m-a facut, totusi, sa il intreb pe Google daca stie ceva despre: “sa-mi dai formã sufletului” (nu omiteti ghilimelele, altfel veti obtine rezultate foarte diluate). Initial Google o sa omita unele rezultate foarte asemanatoare; cereti sa le vedeti si pe acelea, pentru ca, unde e vorba de texte publicate, asemanarea este de mare importanta.

Ce gasim? Il gasim pe Costin Tanasescu fericirea_3avand acelasi text, aceeasi melodie, dar alt titlu. Este chiar mai sus decat Cabral in lista rezultatelor, desi data publicarii articolului este cu o zi dupa data articolului lui Cabral. M-as intreba cat de greu e sa schimbi data unui articol, dar vad data comentariilor si mi-este clar ca nu a fost nici o manipulare acolo.

Mai gasesc si HYDE PARK & CC. Desi eu nu am gasit acolo textul in cauza, Google l-a gasit la un moment dat, ca, de n-ar fi, nu s-ar povesti. Nu?

fericirea_4

Lipseste o concluzie? Nts, altfel n-ar mai fi mister :>

6 Comments

 • cabral.ro 2013-12-10 Reply

  Hai ca mi-ai dat de treaba… mai bine nu spuneai nimic, nu aflam, nu ma mai apucam de trimis mailuri si instiintari.
  Totusi… mersi pentru atentionare.

  • ketherius 2013-12-10 Reply Author

   Io-s curios de ce apare HYDE PARK C&C in cautarea dupa acel text…

 • Cudi 2013-12-10 Reply

  Daca si la nivelul asta se ia cu copy paste… Naspa. Aveam o parere buna despre Cabral.

  • ketherius 2013-12-10 Reply Author

   Nu poti sa stii cine a scris textul, nu din atata lucru. E clar numai ca Tanasescu a publicat dupa Cabral. In rest, e speculatie.

   Si, pana la urma, nu toti au harul de a scrie din prima un text, cei mai multi dintre noi trebuie sa treaca prin mai multe ciorne pana ajung la forma publicabila.

   • Cudi 2013-12-10 Reply

    Pentru mine e clar ca Tanasescu a copiat dupa altcineva, fara sa mentioneze sursa. Articolul e in dezacord cu restul blogului pe parte de stil, constructie si abordare. Stiu, insa, ca e o diferenta intre “ă” si “ã”. Da, alt calculator, windows, mac etc. Exista explicatii. Insa apare astfel si atunci cand copiezi textul din alta parte. Sincer, ce conteaza? Cum ziceam, aveam o parere buna despre Cabral, pana cand a inceput emisiunea aia trista cu Casa Ibacka.

    • ketherius 2013-12-10 Reply Author

     Sa recapitulam: avem o litera care nu se potriveste cu restul articolului/blogului; rezulta ca litera aia a fost adusa din alta parte. De unde? Nu stiu, dar stiu ca cineva a publicat acelasi text -- la o zi dupa Cabral si fara diacritice. Stiu ca si o pagina de Facebook a avut acelasi text (conform Google), dar nu il mai are -- sau nu am avut eu rabdare sa merg destul de departe in timp (am mers numai pana in noiembrie).

     Ar mai trebui lamurit cine a publicat pe Facebook, cand si de ce nu mai e vizibil textul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *