web analytics

Cât costă școala publică primară în Alberta, Canada

Şcoala publică (luând exemplul celei unde am înscris-o pe Alexandra – clasa a II-a), în cazul căreia părinții nu plătesc taxe de studii, implică următoarele cheltuieli:

 • 30 de dolari canadieni pe an pentru rechizite, incluzând materiale didactice, caiete, instrumente de scris, acuarele etc. Copilul este trimis la școală doar cu mâncare – nu tu penar, manuale ș.a.m.d.
 • Supervizare în timpul mesei de prânz – 230 de dolari canadieni pe an. Orele încep la 8:55 și durează până la 15:30, cu pauză de masă între 12:30 și 13:20. În pauza de masă copiii sunt supravegheați de angajați ai școlii, astfel că, de la începutul programului și până la sfârșit, dascălii sunt cu ochii pe ei.
 • Autobuzul școlar – 300 de dolari canadieni pe an. O alternativă pentru transportul cu autobuzul școlar o reprezintă programul Before and After School, ce permite părinților să-și predea copiii supraveghetorilor de la 7 dimineața și să-i ia acasă cel târziu la 6 seara. Chiar și dacă aduci copilul cu jumătate de oră înainte de începerea orelor și îl iei acasă cu o jumătate de oră mai târziu – plătești. Și anume – 425 de dolari canadieni pe lună (în cazul școlii noastre). Supraveghetorii întrețin copiii cu fel și fel de activități educative și jocuri, având în programul lunar și vizite la muzee, ore de înot etc.

Doar pentru învățământul public din Calgary (226 de școli de stat, 1,3 milioane de locuitori), guvernul a alocat circa 1,2 miliarde de dolari canadieni pentru anul școlar 2015-2016. Pare enorm, nu? Canada.

Dar nu-i ca în filme. Copiii nu au cantine gen împinge tava, petrec timp la școală cât părinții la lucru, mănâncă sandwichuri reci, un fruct, o brioșă, un biscuit și ajung acasă cel puțin la fel de obosiți ca adulții. Cea mai consistentă masă (şi caldă) rămâne cina, așa că nu ar trebui să ne mai mirăm de obezitatea caracteristică continentului american, eronat asociată confortului și lenei.

4 Comments

 • G.E. 2015-11-14 Reply

  Exista recipiente “Thermos” in care ii poti pune mancare calda 5-12 ore depinde de pretul platit. Gasesti la orice magazin general gen Walmart, London Drugs, Canadian Tire etc. Recipiente si mai capabile la orice magazin de camping

  http://www.londondrugs.com/thermos-frozen-food-jar—assorted—f3005fz6/L8894677.html?q=thermos&start=47

  Din clasa a 5 a au o sala cu multe cuptoare cu microunde in care copii isi pot incalzi mancarea.

  • Cudi 2015-11-15 Reply Author

   Mulţumim pentru pentru sfat! O să căutăm recipientul din link, mai ales că pitica e fană Frozen. Însă pe lângă chfteluţe, şniţele, sandwich-uri, fructe şi ceva dulce, ce altceva merge pus la pachet? Voi cu ce mâncare trimiteţi copiii la şcoală?

 • G.E. 2015-11-15 Reply

  Supa, paste/spaghete, fasole cu carnati, pilaf si orice alta mancare incalzita. Musai sa fie tocata marunt in recipient si de preferinta de mancat cu lingurita ca le ia mai putin timp. Pauzele sunt destul de scurte mai ales daca mai mult vorbeste decat mananca (in cazul nostru). Alte snack-uri: iaurt de baut, crackers, mini morcovi, mini-compoturi
  …cam orice fara “nuts”

  • Cudi 2015-11-15 Reply Author

   Pffuuu… o să fie greu să ne obişnuim. Mulţumesc pentru sfaturi, trebuie să le punem în aplicare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *