web analytics

Bani fără de lege

Media este în fierbere zilele astea – pregătiri de olimpiadă, calificări, demisii cauzate de dezvăluiri ale unor abuzuri sexuale sau nu, certuri între provincii, revolte ale infirmierelor etc. Printre toate astea, capătă amploare o non-problemă: programul de finanțare a joburilor de vară pentru elevi și studenți.

De unde a pornit totul?

Guvernul, pentru a da tinerilor o șansă de a lucra în vacanță și de a dobândi experiență în câmpul muncii, cum se spune, a creat un program numit “Canada Summer Jobs”. Programul finanțează companii mici ce vor să angajeze elevi sau studenți, ajutându-le să plătească salariile. Companiile profită, studenții profită, societatea profită. Și, de anul acesta, guvernul a spus că aplicanții (organizațiile care cer bani de la guvern) vor trebui să “attest that both the job and the organization’s core mandate respect individual human rights in Canada“.

Și care ar fi problema?

Păi este problemă fundamentală pentru grupurile religioase: ele vor bani de la guvern pentru a angaja tineri care să facă propagandă religioasă. Această propagandă religioasă obligă la încălcarea dreptului de a nu fi discriminat pe criterii de orientare sexuală, obligă la încălcarea dreptului de a nu fi discriminat pe motiv de credință religioasă, obligă la încălcarea drepturilor reproductive (accesul la contracepție și la avort) etc.

Prin urmare, diversele biserici, credințe, grupuri și organizații religioase s-au unit într-un cor al văicărelilor, acuzând guvernul de toate relele de pe lume, făcând-l de toate – de la naziști până la comuniști – și plângându-se că li se încalcă libertatea religioasă. Ca să primească banii guvernului, trebuie să-și încalce dogma, prin urmare ei sunt victime.

Nu contează că nu au dreptul la banii guvernului (ai oamenilor, inclusiv ai celor ce nu le susțin religia și propaganda), nu contează că nu sunt obligați să facă tabere de studiu biblic sau campanii de bătut la ușă și propovăduit religii, nu contează că nu li s-a cerut decât să promită că respectă legea. Nu, dom’le, ei sunt victime.

Până la urmă, e simplu: guvernul dă banii, guvernul pune o condiție. Nu-ți place condiția, nu ceri banii.

Iar condiția este “promiți că respecți legea în vigoare“. Adică se simt lezați că trebuie să respecte legea?

29 Comments

  • Aldus 2018-02-02 Reply

    Fără să cunosc situația și judecând strict pe baza articolului tău, s-ar putea ca problema să fie mai profundă. Adică, să existe o anumită contradicție mai profundă, nerezolvată, care acum iese la suprafață.

    În ce constă contradicția? Pe de o parte, statul spune că trebuie să respecți: libertatea de conștiință, orientare sexuală, vedere cu privire la avort etc a celorlalți. Pe de altă parte, îți dă dreptul să aderi și să practici orice religie. Iar unele religii au învățături care condamnă, spre exemplu, sexualitatea. Asta e o contradicție care exista și înainte, doar că nu exista ceva care s-o facă foarte vizibilă, cum e cazul acestui program de sponsorizări.

    Nu știu cum s-ar putea rezolva.

    • Aldus 2018-02-02 Reply

      erată: care condamnă, spre exemplu, homosexualitatea*

    • ketherius 2018-02-02 Reply Author

      Aldus, e simplu și nu este nici o contradicție: ești credincios pe banii tăi. Propovăduiești pe banii tăi. Nu are nimeni obligația să-ți finanțeze ție religia.

      • Aldus 2018-02-02 Reply

        Well, adevărul e că pare cam forțată pretenția de a cere bani pentru a-ți răspândi mesajul religios. Una peste alta, cred că ai dreptate.

  • Arlech 2018-02-02 Reply

    Cred că Aldus are dreptate, contradicţia e veche şi e mai profundă.

    În altă ordine de idei, propovăduitori plătiţi? Altfel spus, mercenari? Oameni care, contra cost, fac propagandă unei credinţe pe care poate nici n-o împărtăşesc? Mi se pare aberant.

    • ketherius 2018-02-02 Reply Author

      Arlech, da, propovăduitori plătiți. Ce, n-ai mai auzit? Cei care împart pliante contra-cost pentru diverse partide sunt, cu toții, convinși de ideologia acelui partid? Companiile de publicitate sunt convinse de supremația produsului promovat, sau promovează ceea ce sunt plătiți să promoveze?

      Realitatea bate filmul.

      • Arlech 2018-02-02 Reply

        Să nu amestecăm politica şi comerţul cu religia. Biserica ar trebuie să fie mai presus de astfel de practici, prin care îşi încalcă propriile principii.

        Realitatea bate într-adevăr filmul, sau, mai cuprinzător spus, bate imaginaţia. Fapt care n-o împiedică să fie dezgustătoare.

        • Cudi 2018-02-02 Reply

          Știți vorba aia, nu e prost cel care cere, e prost ăla care dă?
          Firmele care aplică pentru programul ăsta, să angajeze studenți în perioada vacanței de vară, depun o cerere, cerere care implică niște căsuțe de bifat, obligatorii. Despre căsuța problemă -- “check a box affirming they respect the values set out in the Canadian Charter of Rights and Freedoms, including women’s reproductive rights and LGBT rights”. http://www.cbc.ca/news/politics/religious-leaders-summer-jobs-1.4512179
          Ăștia care fac gălăgie vor să aplice, să plătească guvernul un anume procent din salariile studenților, dar să nu bifeze căsuța aia obligatorie.

          • Marian 2018-02-03 Reply

            Cudi la voi este bine dar , in Romania sa incerci fie si in gluma , sa declari in cazul unui interviu , in cazul in care aplici pentru un job oarecare ca esti , lesbiana { asta … chiar n-ar fi atat de blamabil 😉 } sau gay pur si simplu , mai bine nu te mai duci la interviu !

            • ketherius 2018-02-03 Reply Author

              Marian, nici aici nu se grăbesc oamenii să se declare homosexuali la angajare, decât dacă sunt activiști și vor să se folosească de homosexualitate ca de o metodă de a obține avantaje (“nu îmi aprobă concediul pentru că e homofob”, “nu sunt promovat pentru că sunt gay”).

              În rest -- și asta e partea bună aici -- angajatorul nu are voie să te întrebe de orientarea sexuală, de intențiile relativ la viața de familie (ai în plan să te căsătorești, ai în plan să faci un copil etc.) sau despre orice ar putea fi motiv de discriminare, cum ar fi starea generală de sănătate (în afară de cazurile speciale, în care starea de sănătate are impact asupra siguranței la locul de muncă sau asupra eficienței tale).

              • Marian 2018-02-04 Reply

                Ketherius omule…sa nu ma intelegi gresit dar , CHIAR N-AM NIMIC CU SAU IMPOTRIVA HOMOSEXUALILOR SI-A HOMOSEXUALITATII : ESTE TREABA LOR SI-A ALUIA DE I-A CREEAT NU A MEA !!! Respect !

                • Cudi 2018-02-04

                  Marian, n-avem nimic cu homosexualii, cum zici și tu, sunt fix treaba lor preferințele de genul.

          • Arlech 2018-02-03 Reply

            Dar, Cudi, guvernul canadian nu e prost. Cei care au conceput formularul au ştiut cu siguranţă că grupările religioase nu vor bifa căsuţa cu bucluc, că astfel le pot exclude de pe lista celor care beneficiază de finanţare. Şi bine le-au făcut, după părerea mea. Dacă nu sunt în stare să găsească oameni care să le propovăduiască din convingere crezurile religioase şi nici membrii congregaţiei lor nu vor să cotizeze pentru răspândirea respectivei credinţe, buba e la ei, nu la guvern.

            • ketherius 2018-02-03 Reply Author

              Ai dreptate, buba e la ei, de-aia am și scris.

  • Marian 2018-02-03 Reply

    Ketherius asta inteleg eu prin simplitate : ” Nu-ți place condiția, nu ceri banii.” !!! Bisericile { caci grupurile religioase tot biserici sant indiferent ce spun ei } cer bani statului de parca enoriasii lor , n-ar contribui din greu dar … ele vor mereu mai multi bani . Am pus aceasta intrebare unui preot din Romania in urma cu cativa ani : Isus Hristos si cei doisprezece ce formau biserica sa la inceput de drum cereau bani cuiva si , daca totusi o faceau cui adresau aceasta cerere caci statului parca nu-mi vine a crede . Iar preotul mi-a raspuns prin acea atat de veche ” intrebare ” : Carui imparat nu-i trebuiesc bani ? Parerea mea , a unui liber cugetator a unui ateu declarat este ca , daca vrei sa-ti propovaduiesti credinta ta , foarte bine fa-o , dar …. PE BANII TAI ! @Arlech “Să nu amestecăm politica şi comerţul cu religia.” Dar ce te faci ca , acestea au fost indisolubil legate inca de la inceputurile lumii ? ” Biserica ar trebuie să fie mai presus de astfel de practici, prin care îşi încalcă propriile principii.” Dac-ar fi fost asa , azi n-ar mai exista nici crestini , nici musulmani ci…doar oameni care-si duc viata pur si simplu asa cum le-a fost data .

  • Iosif 2018-02-03 Reply

    Doar ADEVARUL elibereaza, religiile îndoctrineaza !
    “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decât prin mine.” -- Isus Hristos-
    “Eu sunt Lumina lumii; cine Ma urmeaza pe mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vietii.” -- Isus Hristos --
    “Daca ramâneti în cuvântul Meu, sunteti cu adevarat ucenicii Mei; veti cunoaste ADEVARUL si ADEVARUL va va face slobozi .” -- Isus Hristos --
    “Adevarat, adevarat va spun ca, daca pazeste cineva cuvântul Meu, în veac nu va vedea moartea.” -- Isus Hristos --
    Un weekend de vis tuturor !

    • ketherius 2018-02-03 Reply Author

      Amin!

      Mă bucur să te revăd, Iosif!

      • Iosif 2018-02-03 Reply

        E reciproc sentimentul, draga Keth. Când spectrul luminii cjrcubeului revine la Lumina Absoluta, autentica, originala, alb-stralucitoare… 🙂

        • Iosif 2018-02-03 Reply

          *curcubeului

  • delfinasu 2018-02-03 Reply

    câtă demagogie !!! pentru d-alde ăștia să fie subvenții??

    de la minutul 49:30, mi s-a făcut greață, pentru că între ăștia si isteriile cu tele-shoping nu e nicio diferență.
    niciuna!
    https://www.youtube.com/watch?v=3ynUlZwZlKk

    https://www.youtube.com/watch?v=nhxBTKiOTAg

    • ketherius 2018-02-03 Reply Author

      Mother of all saints!!! N-am mai văzut-o pe nebuna asta până acum 🙂

      Nea predicatorul este impresionant prin energia pe care o depune în fața unei săli apatice. Dacă ar fi vorbit așa în engleză, ar fi mobilizat tot Sudul american 😀

      • delfinasu 2018-02-03 Reply

        Keth, eu îi percep pe ambii ca fiind la fel: agresiuni asupra liniștii mele (apeluri telefonice, inele de pseudo-aur italienești, tigăi-minune sau pocăința cu ”frații” sau orice altă credință băgată pe gât).
        tot ce-mi rămâne e să închid tv-ul sau să le trântesc ușa-n nas, dar pentru copiii/naivii ce le cad în plasă ce te faci?

        total de acord cu ce face guvernul vostru acolo.

        cât despre nea predicatorul e fals, uită-te la bodylanguage, la privirea șireată.
        n-are nici în clin nici în mânecă, defel, cu cele debitate pe gură.

      • delfinasu 2018-02-03 Reply

        p.s. am același dezgust și față de popii care nu îți îngroapă neamul dacă nu ai cotizat corespunzător la biserică.

      • Aldus 2018-02-03 Reply

        Oare muzica aia din Matrix Reloaded e de la cel care a urcat clipul pe YouTube sau din emisiune? 🙂

    • Aldus 2018-02-03 Reply

      Abia acum am văzut primul link. Păi predicatorul ăla pare calmul de pe Pământ. Cel puțin în primele minute. Tu te-ai uitat până la minutul 49?!?

      • ketherius 2018-02-03 Reply Author

        La minutul 49 este alt predicator.

      • delfinasu 2018-02-04 Reply

        da, m-am uitat.
        m-am uitat ca să văd ce naiba apreciază cineva la adunătura aceea.
        să văd ce e de apreciat acolo unde se spală creierii.

        în loc de asta, banii ar putea fi dați pentru educarea unor copii defavorizați sau pentru îngrijirea unor oameni bolnavi de cancer sau adăposturi pentru animăluțe sau orice altceva din care nu iese profit!

        cum se laudă acela ca a strâns lângă el toate neamurile, toti partenerii, toti asociatii si dat politicianului ”365.000 de semnaturi” ale fraților.
        el, afaceristul pastor, folosindu-si ”frații” ca turmă de manevră, in numele Domnului!

        avea dreptate Marian mai sus, în felul acesta nu se pot diferenția bisericile de politică și comerț.

  • delfinasu 2018-02-04 Reply

    iaca si pastorul -- politician, de mai sus
    e clară demagogia, habar nu aveam ca a existat ca om politic
    uite cum crede in partid:))
    la fel ca in domnu’!

    https://www.youtube.com/watch?v=mQIWYx4qXbA

  • Iosif 2018-02-04 Reply

    “Unii din farisei din norod au zis lui Isus: “Învatatorule, cearta-Ti ucenicii !” Si El a raspuns: “Va spun ca, daca vor tacea ei, pietrele vor striga.”
    Se pare ca azi striga …pietrele ! 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=p4j9iTIDBUs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *