web analytics

1984 (îmi tot vine să zic 1884)

Cred că “1984” – George Orwell ar trebui să fie lectură obligatorie pe tot globul. Poate că ar trebui studiată în școală, poate că ar trebui să intre în programa de BAC. E istorie, politică, psihologie, sociologie, literatură și câte n-o mai fi laolată. Și parcă cel mai puțin îmi vine s-o numesc ficțiune. O să vă vorbesc puțin despre lectura asta, străduindu-mă să nu stric plăcerea vreunui viitor cititor divulgând cursul acțiunii, evoluția personajelor. De fapt, mai bine las deoparte personajele și hai să vorbim despre sistem. Unde sistemul ar putea fi numit personajul principal al cărții.

De ce personajul și nu subiectul cărții? Pentru că sistemul are un nume, ba chiar are și un chip, un afiș cu un bărbat cu mustață și ochi hipnotici, Big Brother is watching you! Un fel de… guru. Deja numele Big Brother – Fratele cel Mare ne sugerează cu ce fel de sistem avem de-a face, unul totalitar, cu clase sociale bine definite și al cărui scop este împiedicarea mobilității sociale, păstrarea unei anumite ierarhii, prevenirea unei eventuale revoluții. Cu Ministerul Păcii care se ocupă de războaie, cu Ministerul Adevărului care falsifică documente și, implicit, trecutul, cu Ministerul Iubirii care se ocupă de supraveghere/trădători/torturi, cu Ministerul Abundeței care se ocupă de raționalizarea mâncării, produselor de larg consum. Romanul a fost scris în 1948 și proiectează în anul 1984 un viitor sumbru, pe modelul stalinismului dus la extrem. Elemente din decorul perioadei sunt de o neliniștitoare actualitate: rețeaua de informatori și agenți provocatori ne amintesc de perioada comunistă, caracteristică securității ceaușiște; supravegherea continuă a individului, 24/24, foarte de actualitate, după cum ne arată dezvăluirile lui Snowden.

În mare, avem trei categorii de oameni – cei de sus, al căror scop este să rămână sus și privilegiați, cu frâiele puterii în mână. Cei de la mijloc, al căror scop este ajungă ei sus, devenind ei noua elită; și cei de jos, al căror țel este egalitatea, drepatea între oameni, asta în condițiile în care își permit a privi și dincolo de masa de mâine și greutățile de azi. Oamenii de mijloc se vor folosi de cei de jos în atingerea propriului scop, de a deveni ei elita. Le vor promite celor de jos dreptate și egalitate între oameni, însă odată ajunși elită, se vor descotorosi de ei. Cei de jos vor rămâne cei de jos mereu. Premisa cărții e că elita a constatat această ciclicitate socială, așa că după ultima Revoluție a ales să oprească acest curs, să elimine riscul unei următoare Revoluții, să rămână continuu la putere. Prin ce mijloace?

Prostirea populației – una din metode fiind reducerea vocabularului, inventarea de noi cuvinte, cât se poate de simplificate. Impunerea noii limbi, sărăcită de termeni precum “libertate”, de cuvinte care exprimă idei periculoase pentru elită,  astfel încât, în timp, omul să piardă acele concepte și să nu poată gândi decât docil. Devine ilegal orice impuls de cunoaștere, nu mai există cărți din trecut, Shakespeare este modificat, rescris, e semn de trădare să ai un caiet și o peniță ca pe vremuri în casă. Ba există chiar și o mașinărie – versificator, pe lângă care Iosif este un Alecsandri. Până și sexul a fost etichetat ca nociv, motiv pentru care o simplă tăvăleală-n fân ajunge să capete valențele unui gest politic.

Supravegherea continuă, prin tele-ecrane, un fel de smart TV-uri care ascultă și văd în timp real ce se petrece cu fiecare. Monitorizare continuă prin niște aparate care te filmează și transmit live supraveghetorilor. Monitorizarea merge până la detalii absurde (sau nu chiar), sunt atent interpretate până și expresiile faciale, unde a fi trist este o crimă, înseamnă că ești nemulțumit de Partid și ești un potential trădător. Original și notabil este și momentul zilnic al celor două minute de ură, când pe un ecran mare este proiectată imaginea dușmanului Partidului, ocazie cu care spectatorii trebuie să-și arate ura cu destul de multă vehemență ca să nu pară neinteresați de dușman și nu exagerat de multă pentru a nu arăta că simulează, că se prefac a-l urî.

Războiul permanent – starea pretinsă de război justifică și înnobilează penuria de resurse pentru oamenii de rând (printre care și raționalizarea mâncării), justifică eliminarea unor elemente mai puțin dorite – proletari, agitatori, permite eliminarea oricăror libertăți individuale, menține clasa de jos într-o sărăcie continuă, împiedicând-o să adune resurse pentru o nouă Revoluție în complicitate cu clasa de mijloc.

Modificarea istoriei – în funcție de interesele elitei, istoria este rescrisă continuu. Orice ar fi spus Big Brother în trecut, istoria este modificată ca să se potrivească cu ce se întâmplă sau se spune acum. Există un departament întreg în Ministerul Adevărului care se ocupă de falsificarea documentelor din trecut, de verificarea publicațiilor anterioare și modificarea lor după voia Partidului. Dacă Partidul spune că 2+2=5, atunci așa este. Dacă ieri eram în război cu X și azi X ne este aliat împotriva lui Y, ziarul de ieri este modificat, X a fost prieten cu noi dintotdeauna și ești trădător dacă îți amintești altceva.

Ar mai fi de adăugat că trădătorii Partidului nu sunt eliminați direct, sunt “reeducați”, distruși fizic și psihic prin tortură până când sunt complet dezumanizați și ajung să creadă sincer că ei sunt trădători nemernici care au uneltit împotriva Partidului sau a lui Big Brother. După ce ajung să creadă vina ce și-au recunoscut-o, sunt eliberați, reabilitați în ochii publicului. Și, când ajung să fie sincer recunoscători Partidului pentru binele făcut, dispar.

Dacă ne gândim bine, asta cu prostirea populației se întâmplă deja. Există o tendință general de simplificare a programelor școlare, pe de altă parte, facultatea e tot mai scumpă, astfel încât cei care, în ciuda opreliștilor, sunt destul de deștepți pentru facultate, ajung în situația de a nu-și putea permite financiar să urmeze cursurile vreuneia. La televizor se dă foarte mult circ ieftin, se promovează ignoranța, nonvalorile. Cu supravegherea continuă – tehnologia există, probabil că, în cazul unora, deja e în folosință. Războiul permanent se întâmplă și el, oare de când n-a mai fost America în stare de pace? Falsificarea istoriei – probabil se întâmplă și ea, de vreme ce mijloacele de informare în masă sunt sub controlul elitei.

“1984” este un avertisment pentru umanitate, pentru noi toți. Dacă ne lăsăm duși de val și prostiți, dacă renunțăm la drepturile și libertățile noastre pentru ceva strălucitor, pentru niște mărgele colorate sau temeri nedefinite, ne vom merita soarta: Orwell ne-a spus, nu mai avem nici o scuză.

58 Comments

 • cris 2018-08-05 Reply

  N-am citit cartea dar am vazut filmul “1984” din 1984. M-a impresionat. Cudi, ma tem pentru copiii nostri.

  • Cudi 2018-08-06 Reply Author

   Sincer, și eu. Nu știu cum ar putea merge înspre bine lumea asta. Putem doar să-i ajutăm să gândească, să înțeleagă și să se păzească.

   • cris 2018-08-07 Reply

    In rau, cum altfel? Viitoarea elita vrea puterea, urmeaza sa avem un deja vu.

 • iosif 2018-08-05 Reply

  Illuminati si sistemul PI-RA-MI-DA ! 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=tS0S_1E8Mvo

  • Cudi 2018-08-06 Reply Author

   Cineva sigur trage sforile. Că le spunem illuminati, elita, 1%…

 • Iosif 2018-08-05 Reply

  Demo(N)cratia pro-vine de la greci si zeii legendari ai Olimpului ! 🙂

  • Marian 2018-08-06 Reply

   @Iosif Omule , nici macar grecii nu mai cred ca , aceasta monstruozitate provine din limba lor si-n plus de asta : unde-ai auzit dumneata ca-n Olimp in acea comunitate restransa a …”zeilor legendari ” exista….DEMOCRATIE ??? Poti exemplifica rogu-te ?

 • Mugur 2018-08-06 Reply

  Lucrurile se întâmplă nu de acum sau de ieri, ci chiar de pe vremea când a fost scris romanul. Orwell a văzut ce se întâmplă în jurul său și doar a transpus pentru vremurile viitoare. Modificarea istoriei? Gândește-te numai la documentele (despre propriul nostru popor, spre exemplu) indisponibile sau foarte greu de găsit azi, poate prin bibliotecile Vaticanului sau mai știu eu pe unde. În istorie totul pare într-o continuă mișcare, un fel de carusel informațional.
  Ar fi foarte multe de spus, mai ales în ce privește “prostirea” populației, care, cred eu, are tendința de a ne transforma din popoare în simple populații, fără rădăcini care să ne dea putere, fără “amintiri” care să ne ajute să nu mai greșim în același mod.

  • Cudi 2018-08-06 Reply Author

   Mugur, în America există inițiativa “no kid left behind”, unde, pe scurt, nivelul clasei este foarte aproape de nivelul celui mai slab copil, să nu-i rănească sentimentele. În Canada e ceva asemănător, cea mai bună școală din Calgary, unde toți copiii au medii peste 9 (echivalentul românesc), copiii obțin notele astea mari în felul următor: dacă lucrarea/tema/proiectul nu este de cel puțin nota 9, copilului i se mai dă încă o zi și încă o zi, de câte ori e nevoie până o aduce de nivelul notei 9.
   Aș mai adăuga că elevii învață de mici să scrie cu litere de tipar, pe motiv că n-ar avea dezvoltată coordonarea ochi-mână, iar mai târziu, în clasa a patra, învață să scrie de mână ca al doilea-opțional fel de a scrie. Evident, majoritatea va rămâne cu scrisul de tipar pentru totdeauna.
   Legat de librării, sunt doldora de povești simpliste, romane de doi lei, cărți de self-help. Însă literatură clasică, un Dostoievski să găsești aici prin librărie, nici vorbă. Legendele Olimpului: le găsești în format supersimplu, cu font mare, repovestite și supersimplificate. Frații Grimm? Dacă ai noroc, la un garage sale, la vreun bătrân.

   • Cristina 2018-08-08 Reply

    Asa e, Cudi. Am un coleg mutat din SUA in Canada cu parintii, si cica acolo sistemul de educatie e mult mai low decat in Canada. Eu vad la copiii mei ca sunt ajutati mult la scoala. Daca toata clasa ia nota proasta la un test, le mai da un altul mai usor, sau le mareste la toti nota. Fapt concret, fiu-miu in clasa a 7-a nu a venit o data cu homework de la scoala. Din pacate, sistemul de educatie se degradeaza in continuu, si constat asta pe pielea mea, caci observ diferenta intre cei doi (si sunt numai 2 ani intre ei). Trist, trist…Daca as fi putut, as fi facut homeschooling

    • Cudi 2018-08-08 Reply Author

     Cristina, tu ai doi copii, tu observi mai bine diferențele astea. Nu știu dacă am povestit pe aici, dacă am făcut-o asta e, mă repet, în fine: am citit cu pitica mea Micul Prinț -- Antoine de Saint Exupery, în engleză. La școală, i-a spus profesorului c-a citit cartea, el s-a uitat mirat, a pus-o să-i povestească în mare acțiunea, pentru că el n-auzise de cartea asta. Pe bune, chiar nu știa de Micul Prinț. Asta s-a întâmplat prin mai. O lună mai târziu, la sfârșit de an, când am primit report card-ul, am citit comentariile profesorului. Printre care și sfatul de a citi cu precădere literatură engleză…

   • Fire 2018-08-08 Reply

    Mie imi pare a fi teapa ieftina aia cu nota de 9 la toti copiii din clasa, pentru a-si picta o imagine rupta de realitate, dar care da bine in ochii parintilor.
    N-ai cum sa scoti rezultate egale de la toti elevii, oricite teste le-ai da, simplu, pentru ca elevii aia sunt diferiti, au aptitudini diferite, creierul le functioneaza diferit. Si atunci singura varianta este sa minti ( le dai teste din ce in ce mai usoare, ca sa scoata toti nota mare ), insa in cazul asta scade foarte mult calitatea. Nu conteaza, important e sa aiba toti note mari, ca sa fie cotata drept ” scoala buna”.

    Cit despre educatia canadiana … e de tot risul. Vorbeam cu un student de aici despre situatia din USA dintre nativi si americani, ca nu se tolereaza decit cu scrisnete de dinti si ii dadeam mai multe exemple. Studentul se strimba si imi zice ca vezi, de asta nu imi place mie USA, ca nu-s toleranti cum e in Canada, ca la noi nu exista asa ceva, nici nu putem concepe ca indienii nostri sa fie tinuti in rezervatie ca in USA.. .
    Ce vorbesti nene, stii cum m-au intrebat indienii in rezervatia din Ontario cind m-am trezit si eu ca musca in lapte pe terenul lor ? Cu pusca in mina au iesit sa ma intrebe cine sunt si ce caut acolo ! Eu aveam doar 2 saptamini de Canada, nici nu mi se uscase bine viza in pasaport. Si il intreb, hey, dar stii ca indienii din Canada sunt tinuti in rezervatii ?
    Discutind din vorba in vorba despre USA in care nu fusese el niciodata ( ca americanii au arme si face buba ), constatam ca habar nu are ca in USA exista desert. Ii spun ca-s vreo 4 state minim situate in desert si nu ma crede, pentru ca nu se poate sa locuiesti in desert. Desertul incepe din locul in care se termina civilizatia. Deci no way, no way, nu au cum sa fie orase in desert, nu se poate !
    Da’ de Vegas ai auzit ? Sigur ca da. Dar stii ca Vegasul e situat fin in mijlocul desertului ? No way ! Google it ! Eu am zis la misto, el nu putea sa creda ca desertul e locuit si ca … USA are deserturi, asa ca a dat o cautare pe telefon de fata cu noi si s-a lamurit unde e Vegasul. Dupa care se uita in ochii mei si ma intreaba senin daca exista desert si in Canada ? Primul lucru ce iti vine in minte la o faza d’asta e sa il intrebi daca nu cumva a absolvit vreo scoala d’aia in care toti elevii aveau nota 9 pe linie.

    • Ketherius 2018-08-08 Reply

     Eu am auzit o tipă spunând că a fost în vacanță în Europa. Nu știe sigur dacă a fost în Swiss sau Sweden, nu-și amintește, știe doar că a fost în vizită la rude….

     • Fire 2018-08-09 Reply

      Pai se stie ca Europa e pe Marte si e complicat sa tii minte tarile de acolo si nici nu ai de ce, din moment ce deja locuiesti in ” the best country of the world” ( exact cu lozinca asta ii spala pe creieri pe elevi in scoli ). Vai, vai ! Vai steaua lor de scoli canadiene !

      Nu-mi pot imagina cum suna reclama la scolile alea doi la un leu, toti 9 pe linie … ” Aveti un copil tantalau de mai ca ii curge scuipatul din gura ? Nu va ingrijorati ! Il inscrieti la noi, iar profesionistii nostri vor scoate din el un mic geniu de 9 pe linie, ca nu ne doare pixu’ sa scriem 9 la toti ! ”
      Serios, exista adulti care chiar pun botu’ la vrajeala asta ieftina ?

      • Cudi 2018-08-09 Reply Author

       Fire, știu români care și-au botezat copilul la biserica catolică doar pentru ca ăla mic să intre, mai târziu, la școala catolică. E mare fală cu școlile catolice pe aici, școala publică e pentru săraci, e mai rău văzută. În fine, cum pitica se joacă cu copii care merg la școala catolică, ăștia din urmă ne-au întrebat care e diferența dintre școala lor și școala publică. Le-am răspuns că în școala publică nu se face religie, atâta tot.
       Oricum, am remarcat cât de mult vorbesc copiii ăștia de la școala catolică despre dumnezeu și ce vehemenți sunt în ale lor, de pe acum, de la vârsta asta.

       • Fire 2018-08-09 Reply

        Cudi, si pe la noi e mare chestie sa ai copilul la scoala catolica, pentru ca au reputatia ca sunt foarte bune ( ce-o mai fi insemnind si asta in opinia canadienilor… )
        Si mai stiu un roman cu barba pe aici, care dadea tuturor romanilor in nevoie, “adeverinta” ca el a fost popa catolic in Romania si copilul ala chiar e de religie catolica. Fara rahatul ala de adeverinta, scoala catolica nu ii primea pe astia ca elevi, iar ei erau ortodocsi de felul lor. Canadienii niciodata nu s-au gindit sa verifice daca barbosul e popa pe bune, ori daca intr-adevar copiii aia sunt catolici.
        Si da, e adevarat ca ii indoctrineaza big time cu religia, ca nah, au nevoie de credinciosi pe care sa ii mulga de bani intreaga lor viata. Ce s-ar alege de popi si religie daca oamenilor le-ar veni brusc ideea sa se faca atei si agnostici ?

       • ketherius 2018-08-09 Reply

        Fresh de la BBC:

        Two leading Roman Catholic schools “prioritised monks and their own reputations over the protection of children”, a report says.

        “Appalling” abuse was inflicted on pupils at Ampleforth in North Yorkshire and Downside in Somerset over 40 years, the Independent Inquiry into Child Sexual Abuse (IICSA) said.

        https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-45127284

     • Aldus 2018-08-09 Reply

      Era cumva prim-ministru?

      https://www.youtube.com/watch?v=avRHb4w-wnc

 • Marian 2018-08-06 Reply

  “Cred că “1984” – George Orwell ar trebui să fie lectură obligatorie pe tot globul.” De ce ? Argumenteaza-ti afirmatia dar n-o face din perspectiva omului care-a trait in comunism iar acum …se considera libera de asuprirea porcilor desii vede si fara binoclu ca-s cainii { servii acelorasi porci dar…capitalisti } cu ochii pe orice miscare face . Incearca s-o faci , asa cum ar face-o tipa { fireste daca poti asta } care , toata viata ei a trait doar in ceea ce , noi astia care-am gustat din plin comunismul o credeam ” lumea libera ” . Respect !

  • Cudi 2018-08-06 Reply Author

   Pentru că s-a întâmplat pe juma de glob și, pe de altă parte, lucrul de care nu ești conștient nu-l poți evita. Altfel spus, poți învăța din greșelile altora dacă le afli. De aceea trebuie să știe cât mai multă lume. Salutare, Marian!

   • Marian 2018-08-06 Reply

    Bine stimata Cudi dar …”porci “, exista si la voi si peste tot in lume…de cand este lumea creeata . Acu’ pe cine trebuie sa dam vina pentru asta : pe Dumnezeu sau…pe ” aia ” care-au creat rasa umana iar apoi si-au pus palma in fund si-au plecat , fie inapoi in lumea lor , fie spre alte Universuri ? In plus de asta , cu rare exceptii , cam pe nicaieri in lume nimeni nu mai citeste texte politice{ mai putin anarhistii si profesorii alora din ISIS } ci , isi indreapta atentia catre tipii ca Osho sau jegul ala numit Gregorian Bivolaru { astia-mi vin acum in minte } nedorindu-si altceva decat sa-i devina ” ucenici ” unuia dintre ei . Mai important decat 1984 al lui Orwell imi pare la acest moment ceea cea scris Mihai in postarea sa care-a starnit atatea controverse . De ce imi pare importanta ? SImplu deorece ajuta pe cine doreste asta , sa-si deschida ochii si mintea asupra acestor asazisi sau autonumiti…guru . De asta mi-a parut important si tot din acest motiv am si citit fiecare dintre comentariile respective pentru a fi sigur ca , ceea ce voi comenta la randu-mi va fi macar…omeneste corect . Inca o data felicitari sotului dumitale pentru curajul de-a deschide acea cutie a Pandorei asa cum s -a dovedit !

    • Cudi 2018-08-06 Reply

     Marian, postarea cu Osho e din 2017. S-au reactivat comentariile după ce alți adepți Osho, aduși de google, probabil, au vrut să-și exprime, mai mult sau mai puțin forțat, dezaprobarea față de textul lui Mihai. Ca și concluzie generală, cei sceptici au rămas sceptici și fanii Osho au rămas fani Osho, poate puțin mai porniți în susținerea ideologiei lor. Practic, nimeni n-a învățat nimic din relatarea unor fapte reale, nimic nu s-a schimbat. Scriind astea, acum tind să-i dau dreptate lui Vladimir care se îndoiește c-ar învăța umanitatea ceva din distopia lui Orwell.

 • Vladimir 2018-08-06 Reply

  Umanitatea nu invata din greseli si nu prea tine seama de exemple. Ma indoiesc ca ar creste gradul de intelepciune al populatiei daca ar citi cartea asta sau alte distopii similare.

  • Cudi 2018-08-06 Reply

   E drept că cu o carte nu se face primăvară, dar eu tot cred că sămânța de idei cu care rămâi în minte după “1984” e mult mai benefică (în direcția înțelepciunii) decât cu ce-ai rămâne după toate cărțile lui Osho, că tot vorbirăm de el.

  • Marian 2018-08-06 Reply

   @Vladimir Pai n-ati invatat voi din greseli si vrei sa invetze …umanitatea ?

 • Iosif 2018-08-06 Reply

  Strategia manipularii e “tainica” (TOP) de top secret, ascunsa în simbolurile constructiilor planetare,si în Cuvântul Scripturilor cele mai vechi cunoscute de omenire, culese si concentrate si închise în …Tora si transmise pe linie genealogica doar câtorva familii “alese” de Cel Ce Este…
  Fiti întelepti ca serpii…

  • Vladimir 2018-08-07 Reply

   Si reptilienii? Si nephilimii?! Eu in locul tau as avea grija, ca daca afla aia “alesii” ca luminezi pe altii si le arati calea?! Sunt convins ca tremura inima in ei ca li se duc misterele pe calea sambetei, acum ca au fost dezvaluiti! Ca sa nu mai zic ca sigur axa lui Uranus e la 90* ca sa fie far calauzitor intru manipularea primatelor superioare :D. Da’ zau nu se face sa dezvalui astea in public asa…

 • Iosif 2018-08-07 Reply

  Vladimirovici, care-i ‘sopârla’, celor scrise de tine, si care-i scopul ironiilor tale, si a celorlalti bloggeri ce se simt frustrati de comentariile mele abstracte si/sau “absurde”, adeseori off topic ? 🙂 Oare chiar atât de tare sa doara ADEVARUL si IUBIREA ABSOLUTA, ATEMPORALE ?! 🙂 )))
  https://www.youtube.com/watch?v=IOyyb6O9nBg

  • Vladimir 2018-08-07 Reply

   Nu-s frustrat de ele, ma amuza! Scopul credeam ca e evident, voiam sa te provoc sa continui.

 • Iosif 2018-08-07 Reply

  PS. Nu ma îndoiesc de nivelul tau elevat intelectual iar daca vei urmari toate aceste episoade, poate orizonturile cunostintelor ti se vor largi, sau viceversa, reflexul oglinzii… 🙂
  Fiti luminati, iubiti si fericiti…TOTI, ABSOLUT, ATEMPORAL !

  • Cudi 2018-08-07 Reply Author

   Iosif, uite, e un tip care ți-a dedicat un articol:
   https://mihaihaihui.com/2018/08/06/who-the-fuck-is-iosif/

 • Iosif 2018-08-07 Reply

  Merci, Cudi draga ! i-am raspuns ! 🙂 Pai cam multi ‘scriitori’ îmi poarta sâmbetele, noroc ca nu sunt “sâmbatar”, ci un neânsemnat picur de apa de ploaie, (H2O) pierdut în imensitatea oceanului planetar. 🙂

  • Vladimir 2018-08-07 Reply

   Pai, mai, nu te poti astepta sa faci pe nubunul si pe mascariciul de blog si sa n-ai parte de reactii de toate felurile 😀 . Ca sa nu mai vorbim ca-ti place atentia de mori, ca daca n-ai mai avea, ai inceta. Ca doar asta e menirea unui troll de blog sa starneasca reactii si sa irite. Ori n-ai de ce sa te plangi, iaca, esti un troll eficient 😀

   • Cudi 2018-08-07 Reply Author

    Vladimir, oare ai râs și tu la faza cu H2O în paranteză?

    • Vladimir 2018-08-08 Reply

     Mai, rad cam la tot :D. Azi ultimul comment tine stindardul, ala cu nu exista moarte :)).

  • Marian 2018-08-07 Reply

   @Iosif Asi da bucuros placerea de-a asista la un proces al lui Ion Iliescu , proces urmat de o condamnare la minim 300 de ani de puscarie pentru javra asta bolsevica , doar pentru a urmarii timp de cateva zile sa te vad : la ala pe blog , tot asa vei face cum te-ai obisnuit pe blogurile altora ??? Chiar voi face asta caci , pana saptamana viitoare sunt liber de orice obligatie asa incat … vezi ce-i zici aluia la urmatoarea postare !

 • Iosif 2018-08-07 Reply

  Stai linistita Cudi, ca nu s-a prins. Probabil nu-i place… laptisorul ! 🙂

  • Cudi 2018-08-07 Reply Author

   Iosif, am râs pur și simplu pentru cum te-ai exprimat, cu inserarea acelei paranteze explicative. Nu știu ce ar trebui să însemne “lăptișorul”. Apoi am vrut să fac o glumă cu monoxidul de dihidrogen, din cauza căruia mii de oameni mor în fiecare an, fructele, legumele sunt contaminate cu substanța asta, se deversează în râuri, oceane, e nebunie.
   Na, că am făcut-o. 🙂

 • iosif 2018-08-07 Reply

  Nu exista “moarte”, decât la nivelul perceptiei învechita, primara, iar ceea ce omul firesc o numeste moarte,este doar o trecere de la VR3D la alta, prin oglinda Absolutului atemporal, de la visul falsei realitati a relativitatii materiale limitate, imprevizibile,infernale, la realitatea atemporala absoluta a odihnei si relaxarii spiritului înselat de perceptia materialista, a îngrijorarilor si fricii de necunoasterea viitorului incert si imprevizibil pentru cei “morti” spiritual.
  Cei Vii (metamorfozati) stiu ca “moartea” este eliberarea de aceasta “cruce” (corp material) si trecerea la VR4D, 5D, 6D,7D…

  • Vladimir 2018-08-08 Reply

   Pai stai asa, adicatelea “absolutul atemporal” si realitatea aia “atemporala” contine a patra dimensiune timpul, da’ lumea temporala e doar 3D? :))))))))) Erai ciuca mistoului la scoala, asa-i? 😀

   • Aldus 2018-08-08 Reply

    Acum, dacă vrei să-l citești pe Iosif într-o altă cheie, plecând de la premiza că există viață după moarte ajungi la concluzia că există spirit (că religiile au dreptate) și devine absolut firesc ca acesta să se miște într-o lume mai subtilă și mai eterată decât universul nostru material. O lume cu mai multe dimensiuni, dacă vrei. Lucru coroborat de relatările din cartea aia pe care zici c-ai citit-o, unde cică X a fost ridicat până la al șaptelea cer (dimensiune) sau până la al nouălea cer etc. 🙂

    Voi râdeți de Iosif, dar dacă cineva s-ar osteni să extragă mesajul lui de dincolo de cuvinte, să-l curețe puțin și să-l structureze, cred că ar ieși o perspectivă foarte interesantă. Vezi ce pățești, Vladimire, dacă aderi orbește la ceea ce-ți spune școala despre cum ar trebui să gândești? Devii aproape opac la alte forme de exprimare, mai intuitive, care îți apar, invariabile, drept simple prostii. 🙂

    • Aldus 2018-08-08 Reply

     Sau drept simple aiureli incoerente.

    • Vladimir 2018-08-08 Reply

     Ihi devin total opac la gogorite semidocte emanate de prostanacii pentru care fizica si matematica a fost si ramas o enigma :D. Acum daca pe tine te incanta si-ti da speranta sa crezi prostioare din astea, n-ai decat, orice te face sa te simti bine e bun pentru tine. Iar daca te simti si superior intelectual facand-o, cu atat mai bine. Nu ma intereseaza sa incerc sa te conving de altceva, fereasca sfantul. Poti sa crezi si in celesta balena albastra nascatoare de dumnezei, nu-i treaba mea. Tot asa lasa-ma si ti pe mine in bezna mea stiintifica sa sufar ca un caine :D. Am zero interes sa caut vreun inteles ascuns in delirul lui Iosif, am chestii mai misto de facut. Si ca sa vezi ca-s o cauza pierduta si sa nu mai insisti pe subiect: nu cred in suflete. Cred ca viata asta e singura pe care o avem si cand e gata, e gata. Adica da sunt obscurantist si manipulat de marea conspiratie stiintifica ca tot vrea scientista de nevasta-mea sa-mi camufleze adevarul crunt al faptului ca nu mai avem vin… si vinmonopolet e inchis…

     • Aldus 2018-08-08 Reply

      Stai puțin, că nu e vorba despre a crede sau nu în ce zice Iosif. Treaba fiecăruia în ce crede. Eu am punctat doar că în spatele unor exprimări ce par aberante, aiuritoare, hazlii și lipsite de sens (și pentru care uneori îl luați peste picior) se ascund totuși mesaje coerente (cu condiția să îl citești în cheia corectă). Acuma, dacă ești sau nu de acord cu ele e altceva.

      • Vladimir 2018-08-09 Reply

       Pai mai depinde si cine emite judecata aia :). Iosif si altii ca el nu merita efortul, e pierdere de timp din punctul meu de vedere. Am atat de multe chestii misto de facut intr-o zi ca trebuie sa fiu foarte motivat sa caut intelesuri ascunse in vorbele cuiva. Iar un mistic semidoct si probabil repetent la orice stiinta exacta ca iosif nu se incadreaza la categoria umana la care m-ar interesa ce spune. Nici beat nu l-as lua in serios. E bun doar de distractie ca nebunul regal din trecut :D. Cu aia imi pierd timpul 🙂

       • Iosif 2018-08-09 Reply

        Vladimirovici ai juisat corect ! Sunt un “repetent la stiintele (ex)acte” însa m-am facut copil de Dumnezeu cu “acte”. Am devenit om LIBER fata de minciuna, falsitate, ipocrizie, nedreptate, calatoresc spre viitorul luminos, IUBIND neconditionat, raportându-ma la Cel Ce Este fara-nceput si/sau finalitate ! 🙂
        Sa fii iubit si fericit !

   • ketherius 2018-08-08 Reply

    Păi, dacă iei continuum-ul quadri-dimensional spațiu-timp și-l faci atemporal scoțând dimensiunea a patra, timpul, ce mai rămâne? Rămâne fix lumea/spațiul 3D, nu?

    • Vladimir 2018-08-08 Reply

     stai asa ca directia aluia era ca pleci de la 3D, asta a noastra (care e temporala dar ii lipseste un D) si ajungi la aia a temporala care e 4D ca n-ah s-a gasit timpul pierdut :)). E sublim. E unic.

     • Aldus 2018-08-08 Reply

      Te bate Iosif la coerență, Vladene! 🙂

      În lumea noastră nu putem controla timpul. Așa că de fapt nu avem decât 3D. Ai văzut Interstellar? 🙂 Deci nu ne putem mișca decât în 3 dimensiuni. A 4-a e diferită, nu o putem controla, suntem sclavii ei, îmbătrânim și murim. Nu putem da înapoi timpul, nu-l putem opri. În timp ce spiritul (în cazul în care există) e nemuritor și atunci foarte posibil să trăiască într-o lume în care timpul îi este prieten și nu dușman. Și deci iată că da, după moarte ne regăsim dimensiunea pierdută a timpului, fix cum o zis el. 🙂

      Ți-am zis că ce zice Iosif are sens.

      • Vladimir 2018-08-09 Reply

       Mai tu te pricepi la macanit, stiinta nu e chiar punctul tau forte :)). Ramai la ce simte o mama cand sta la hotel 😀

       • Aldus 2018-08-09 Reply

        Păi da, când nu mai ai argumente, îi zici celuilalt că nu se pricepe și gata. 😀

 • Cudi 2018-08-08 Reply Author

  Poate ar fi o idee să nu mai scriu articole, că oricum nu se prea ține cont de ele în comentarii. Aș putea pune o poză și atât. Hmmm.

  • Vladimir 2018-08-09 Reply

   Ar fi un experiment social superb! 😀

 • ketherius 2018-08-08 Reply

  Orwell a intuit foarte bine metodele de păstrare a puterii la nivel de clasă socială. Unele dintre ele se aplică deja -- războiul perpetuu. SUA au fost în stare de război circa 94% din timpul de când au obținut independența și ultimii 60 de ani au avut doar câțiva ani fără conflicte majore; dacă ne mai gândim că au mereu soldați în acțiune prin câte o țară nefericită (că recunosc sau nu este altă treabă), vedem că ei sunt într-un război perpetuu. Și războiul ăsta perpetuu este promovat prin toate mijloacele de informare. În cele câteva zile petrecute în Houston m-am convins că propaganda terorii și promovarea fricii și a nesiguranței sunt politică de stat. Dacă nu mă credeți, urmăriți și comparați un buletin de știri de la o stație TV din Texas sau din New York și unul de la o stație TV canadiană.

  În ceea ce privește prolii, elita zilelor noastre are soluții mai bune decât represiunea prin forță pe care a imaginat-o Orwell. În loc să îi antagonizeze cu bastoane pe spinare, îi aburește cu reality show-uri și social media. Majoritatea oamenilor își suspendă rațiunea ca să vadă cine cu cine la Big Brother (pun not intended), The Bachelor, So You Think You Can Dance, Jersey Shore etc.

 • Iosif 2018-08-08 Reply

  Înca din copilarie mi-am propus sa-mi construesc aceasta paradoxala “nava spatio-temporala” la care am lucrat zeci de ani cu sacrificii enorme, iar în nenumaratele “teste” în care ma prabusam, Tatal meu si Mama mea ma ridicau si-mi continuam cercetarile si activitatea de îmbunatatire a parametrilor “navei” pe care cu ajutorul si sprijinul Lor am reusit sa-i îmbunatatesc performantele, reusind chiar sa o fac “invizibila” de ochii lumii, ascunsa în secret într-un loc de pe pamânt în care doar Tatal meu are acces la ea, deoarece El m-a ajutat în proiectul acesta înca înainte de a exista aceasta superba si fascinanta planeta “albastra” unica, numita TERRA, pe care dusmanul nostru a transformat-o în infern, ignorând Legea Absoluta Sfânta a IUBIRII NECONDITIONATE, oferite de Tatal prin Fiul, tuturor descendentilor din “Adam si Eva”.
  P.S. Zilnic calatoresc cu “nava” invizibila în spatiu-timp prin cele 7D la care am ajuns cu greu, iar azi sunt pe punctul de a trece în 8D care înca-mi este necunoscuta din ecuatia IUBIRII ABSOLUTE ! 🙂

  • Cudi 2018-08-08 Reply Author

   Joacă dur Iosif, ce trei dimensiuni, ce patru dimensiuni: opt dimensiuni! Care dă mai mult? Are cineva nouă?

   • Iosif 2018-08-09 Reply

    Absolutul n-are limite, iar “Pi ra mi da”, are treptele mult prea înalte, construite de sclavi pentru “giganti”cu multe mii de ani în urma !
    Oricât s-ar stradui cei 7 Mld. de sclavi, existenti azi pe Terra,sa ajunga în vârf, nu vor reusi decât uniti toti ca unul în IUBIREA NECONDITIONATA,sacrificatoare, fara prejudecati, împotriva minciunilor, imitatiilor, aparentelor înselatoare, ipocriziei si trufiei competitiilor virtuale, caci UNITATEA celor multi creaza forta, asemeni unui tzunami, în fata caruia nici o putere a raului universal nu poate sta.
    Cerceteaza trecutul, pentru a cunoaste viitorul !
    Cunoaste-te pe tine însuti, înainte de a cunoaste universul !
    Judeca-te pe tine însuti, înainte sa-ti judeci semenul !
    IUBESTE cu daruire si pasiune, exact cum tu însuti ai vrea sa fii iubit !
    Ofera “pâinea cea mai buna semenului tau, chiar daca tu nu ramâi decât cu firimiturile !
    “Arunca-ti pâinea pe ape si, dupa multa vreme, o vei gasi iarasi ! Împarte-o în sapte si chiar în opt, caci nu stii ce nenorocire poate da peste pamânt.” -- Eclesiastul --
    Sa fiti iubiti, uniti si fericiti !

 • Iosif 2018-08-09 Reply

  Timpurile si vremurile sunt imprevizibile, relative si schimbatoare ! 🙂 Sa aveti o viata binecuvântata de caldura si lumina naturala de la Soare !
  https://actu.orange.fr/monde/fin-du-changement-d-heure-le-moment-est-venu-de-trancher-magic-CNT0000015tuW8.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *