web analytics

Curtea din spate

Știți că la un moment dat zicea Mihai de mărețele noastre planuri legate de perimetrul din spatele casei? Am mișcat ceva în sensul ăsta, dar nu chiar tot ce ne-am propus. Oricum, avem tot timpul (rămas) înainte. Cam așa arată acum:

Unde masa – da, acea masă, băncile și gardul  – în spatele căruia e locul de garaj/ parcat mașini – sunt făcute de Mihai.

În timp, punem și dale, punem gazebo, vedem noi ce-am mai face. Timp s-avem, cu timpul e mai greu. Pentru că, am constatat, a trebuit să discutăm ore și ore cumulate în zile, săptămâni și luni presărate cu planuri, cu idei, cu răzgândiri, pentru ca treaba efectivă s-o facem în câteva ore. Și alea – duminica. Într-o duminică cu musafiri de seară, care au pus și ei umărul la testul de anduranță al băncilor și al mesei.

Privirea aia e răspunsul la răspunsul meu: “nu, nu o să te pun pe facebook”.

25 Comments

 • Vladimir 2018-08-09 Reply

  E grozav! Si umbreluta aia pretuiti-o ca pe aur curat 😀 Am cautat de mi-a iesit pe nas si am gasit doar neagra si antracit (pe bune…) si fara suport :)). Acum, vorba verisoarei mele, or fi de ploaie, ca altfel zau nu pricep cine ar face umbrela neagra de soare. Oricum, v-a iesit traznet!
  Eu sa fi patit poza aia aveam deja o artilerie de razbunari pe teava, as avea grija in locul tau 😀

  • Cudi 2018-08-09 Reply Author

   Umbrela asta am găsit-o prin basement, zăcea acolo uitată, am zis că e timpul să-și primească gloria cuvenită. Cred că am luat-o de pe la Lowes în prima mea vară aici, cu vreo 10 dolari. E drept, n-am mai văzut umbrelă din asta de multă vreme, toți au umbrele șmechere, cu pălării mari în unghiuri drepte și, da, în culori închise (?!). O să ne luăm și noi una de genul, cred c-ar merge mai bine decât gazebo. N-are suport, dar știu c-ai glumit. Hei, mulțumim!
   M-am gândit și eu că e periculos cu poza. Deocamdată sunt safe, are ședințe pe cap, ne vedem târziu azi. Apoi, dacă e cazul, mă pot răpune subit amintirile cu my mother in law, câștig de cauză garantat.

 • Iosif 2018-08-09 Reply

  Fain cuibusorul iar privirile nu au nevoie de cuvinte pentru …(clar)vazatori, Cuvintele sunt pentru orbi, iar pozele pentru surzii care au mult mai dezvoltate celelalte simturi
  O zi buna cu sanatate în superba si magnifica experienta (calatorie) spatio-temporala relativa, imprevizibila 3D, în care spatiul si timpul sa va fie supuse vointei si credintei voastre, extinzându-le dupa dorinta de la zeo spre plus si minus infinit. 🙂

  • Cudi 2018-08-09 Reply Author

   健康,祝你好运!

   • Iosif 2018-08-10 Reply

    🙂 🙂 🙂 !

 • Marian 2018-08-10 Reply

  Cudi si Mihai frumoasa curte insa , tot lipseste ceva ! Aveti …GRATAR , aveti balansoar si doua hardaie cu petunii , aveti …si ceva iarba dar POMI , POMI Mihai si Cudi cum de n-aveti ? La ochi asa , aveti vreo 30 de metri patrati pai si-atunci… Acolo intra minim opt pomi plantati de-alungul gardului : patru p’ o parte si patru pe cealalata si va ramane suficient loc pe mijloc , fireste daca cumva nu va da prin cap ideea buna sa saditi si-acolo ceva . Pomii nici nu trebuiesc bagati in casa cand da frigul si zapada si nici n-aveti nevoie sa-i udati zilnic ca pe florile din hardau iar voi si pitica voastra va veti bucura cu adevarat de curtea din spatele casei . Si-acum pe cinstite : decat sa stai sa faci grill pentru toti mancaii din Canada , nu-i mai bine sa lenevesti la umbra pomilor tai atunci cand vremea o permite…cat o permite ??? Sa nu uit : LASATI-LE DRACULUI DE DALE CA ALEA NU PRODUC NIMIC !!!

  • Fire 2018-08-10 Reply

   Marian, in Canada nu esti proprietar pe terenul de sub casa, ca ala e al Coroanei, deci nu faci in curtea ta ce vor muschii tai. La fel de bine poate veni primaria sa iti spuna sa te muti ( cu despagubire ) pentru ca orasul, statul are nevoie sa faca ceva pe terenul de sub casa ta. Si nu ai ce face, decit bagajelul si cumperi alta casa. Daca iti ajung banii.

   La noi in Ontario nu ai voie sa plantezi pomi in curtea proprie, dar nu ai voie nici sa ii tai pe aia existenti, ca vine primaria si e bai mare. Nu stiu cum e legea in Alberta, insa aici la noi nu ai voie sa plantezi in curte decit plante ce nu strica aranjamantul curtii dat de primarie. Pui si tu o floare, un boschet, mai o rosie pe linga gard sa treaca neobservata. Ca nu ai voie sa faci straturi cu legume si alte nebunii.

   • Marian 2018-08-10 Reply

    Merci de expliatie atunci…mai bine stau aici iin Romania asta d e KKT caci…aici pot planta IN CURTEA SI PE PAMANTUL MEU ORICE { fireste mai putin…plante ” d’alea ” } FARA SA MA ASCUND DE NIMENI !!!!Un weekend de mare exceptie va doresc la toti trei !

   • Cudi 2018-08-10 Reply Author

    Fire, unde ne-am mutat noi e cartier nou, toată vegetația a fost rasă, s-a făcut infrastructura, s-au construit case. Pomi, nicăieiri. Așa ne-au obligat să ne plantăm fiecare câte un pom în fața casei. Noi am ales un tei pentru în fața casei, e încă tânăr, dacă e să stea la umbra lui, Mihai ar trebui să stea drept ca o lumânare. Nu știu cum e prin alte părți, n-au treabă cu câți pomi plantezi, cât respecți anumite reguli. (Știu ce spui, ăsta e unul dintre motivele pentru care Mihai n-a vrut townhouse, spre exemplu, că n-ai voie să schimbi nimic din estetica/simetria străzii.) Dar uite ce spune primăria Calgary despre plantarea pomilor:
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=raVL3npApfM
    Marian, vrem să plantăm în toamna asta un vișin între balansoar și masă. Și nouă ne plac pomii, dar în afara teiului din fața casei n-am apucat să punem alții. Așteptăm toamna, ca să fie timpul propice pentru treaba asta, altfel ne-am bucura să-l punem de pe acum. Și apropo de tei, e ceva “exotic” pe aici, n-am văzut la alții, deși găsești tei la pepinieră. Și nici gutui -- nu doar pomi, nici măcar fructe. Găsești fructe din toate părțile lumii, dar gutui nema.

   • ketherius 2018-08-10 Reply

    Aici e Alberta și specificul istoric al provinciei și-a spus cuvântul. Printre altele, am cumpărat pământul pe care se află casa și pot face cam tot ce vreau fără să încalc drepturile vecinilor, property limits și federal and provincial laws sau city by-laws.

    • Fire 2018-08-10 Reply

     Si la noi se “vinde” pamint, prin asta intelegindu-se ca isi cumpara dreptul de folosinta al acelui pamint, pe o perioada de nu stiu citi ani, pentru ca realitatea arata ca , Coroana este proprietarul paminturiloir din Canada. Deci ori e Coroana , ori sunt eu .

 • klaus 2018-08-10 Reply

  Aia-i curte?
  Habar n-am ce vă poate plăcea acolo. Pas!

  • Cudi 2018-08-10 Reply Author

   Ne place să bem câte ceva afară, să mâncăm afară, să ne jucăm cu pisu afară fără ca alții să se uite la noi. E un mic colțișor de rai pentru noi.
   Oricum, mulțumim pentru sinceritate. Nu e mare lucru, știu, dar e al nostru și ne e drag.

   • Marian 2018-08-11 Reply

    Mai , eu chiar nu reusesc sa pricep si , chiar nu-s vreun tampit !!! Care Coroana , despre ce ma-sa de Coroana vorbiti dumneata si Fire ? Canada a ajuns regat intre timp iar eu n-am aflat asta ??? Cum se numeste : Regatul Unit al Canadei si-al Teritoriilor din Nord ??? Eu asa mi-aduc aminte ca , nu APARTINE nici de UK si nici macar de Franta iar indienii ramasi pe-acolo…nu tin minte sa-l fi incoronat pe Iron Horse sau pe Big Bear iar acestia s a pretinda ca pamantul vostru , cumparat d e voi , apartine d e fapt Coroanei lor lua-i-ar dracu pe toti cu coroanele lor cu tot !!!!!

    • Fire 2018-08-11 Reply

     Regina angliei, Marian. Canada face parte din Commonwealth ( regatul nit de care ziceai, Marian ), iar seful statului ( Head of State ) este Regina. Vezi in link ce super puteri are regina in Canada ( se pisa cu jet daca vrea si interesele o cer, pe toata democratia canadienilor ) https://www.thoughtco.com/head-of-state-510594

     Trudeau este doar Prim Ministru, nu seful statului. Regina angliei desemneaza ( nu este ales de pulime ! ) reprezentantul sau, asa numitul Guvernator, care taie si spinzura dupa cum primeste ordinele de la regina. https://www.thoughtco.com/role-of-the-governor-general-of-canada-508238

     Mai pe romaneste, Canada este colonia Angliei si proprietatea reginei ( paminturile sunt ale ei, iar o foarte mica parte apartine nativilor ). Pulimea nu e proprietar de paminturi aici, ci doar are drept de folosinta limitata pe un numar de ani.

     • ketherius 2018-08-11 Reply

      Fire, ăsta este certificatul meu de proprietate asupra terenului casei. Tipul de proprietate este “in fee simple”.

      Except by the Crown, ownership of land is never absolute. The nearest thing to absolute ownership of land by individuals -- the greatest interest they can have -- is called an estate in fee simple. Having that means that the individual’s rights to the land are subject only to restrictions which may be applied by government for the greater good of the municipality, province or country (for example, expropriation of private property for highway building purposes).

      (http://www.servicealberta.gov.ab.ca/pdf/lt/Land_Titles_Introduction.pdf -- pagina 11)

      La pagina 10 spune ce deții odată cu suprafața de pământ:

      Surface Rights and Mineral Rights The word “land”, is usually used to refer to the surface of the earth. In a legal sense, however, it refers to that which extends from the centre of the earth to the outer edge of the atmosphere. This is commonly referred to as the “heaven to hell” concept. Someone who owns surface rights to land owns not only the surface but also the space above it (subject to the rights of others, such as airlines) and any sand, gravel, peat, clay or marl, which can be excavated by surface operations. However, surface rights do not include ownership of minerals. Someone who owns mineral rights to land may own one specific mineral, several specified minerals or all of the minerals (except gold and silver which, with few exceptions, are the property of the Crown). If the land described on a certificate of title is surface only, the legal description will be followed by a “mineral reservation,” a phrase such as “excepting thereout all mines and minerals”. If the title includes both surface and minerals, it will not have a mineral reservation. If the title is for minerals only, they will be named in a phrase like “all coal, petroleum and natural gas” or “all mines and minerals”.

      Sursa citată de mine este guvernul provinciei, sunt convins că ei cunosc subiectul îndeajuns de bine.

      Despre proprietatea limitată pe un număr de ani, aia este închiriere, nu proprietate și n-am găsit referire la ea. Uite aici legea despre proprietăți (Law of Property Act): http://www.qp.alberta.ca/documents/acts/l07.pdf . Găsești vreo referire la limitarea în timp a dreptului de proprietate? Proprietatea de tip in fee simple și tenancy-in-common se moștenește.

      Pe scurt, poți cultiva câți pomi vrei, dacă nu încalci planul de urbanism, dacă nu încalci drepturile sau proprietatea vecinilor sau vreo altă lege. Poți construi pe terenul tău ce vrei, atâta timp cât construcția e safe d.p.d.v. structural (adică autorizată de arhitecții primăriei), nu strică aspectul cartierului sau nu ai vecini care să fie deranjați de ce construiești tu. La fel ca și în România, de altfel.

      • Fire 2018-08-11 Reply

       — Asta spuneam si eu, ca nu poti planta, taia pomii din curte fara sa iti dea voie primaria. Nu poti planta straturi de legume, sa-ti faci gradina in curte. Nu strica nici un polan de urbanism, dar nu e voie de la primarie. Vorba aia, sunt proprietar, insa nu pot sa imi folosesc curtea cum doresc eu, ci cum vor altii.

       — Asta ziceam si eu, fix ce am citit pe certificatul tau ” Except by the Crown, ownership of land is never absolute. Having that means that the individual’s rights to the land are subject only to restrictions which may be applied by government for the greater good of the municipality, province or country (for example, expropriation of private property for highway building purposes).”

       Aia 11 % proprietate privata din pamintul canadian ( adica al nativilor ). https://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/crown-land/

       • Cudi 2018-08-11 Reply Author

        Fire, o sucești să-ți dai singură dreptate. Nu trebuie nici un căcat de aprobare să-ți plantezi pomi/straturi/rahaturi. Anul trecut am plantat în spate straturi de florea soarelui, se făcuseră de trei metri, le vedeai din satelit. Îți trebuie autorizații pentru construcții, dacă asta vrei, dar astfel de autorizații se cer și în România, spre exemplu. Vecinii albanezi și-au făcut grădină ca în Europa, cu straturi și toate alea, au zis că ce le trebuie lor garaj. Indianul vegetarian își crește vinete, roșii și ce mai vrea mușchii lui. Mai încolo e unul care în loc de gard și-a plantat șase plopi în spate.

       • ketherius 2018-08-11 Reply

        Fire, ce NU poți face, ÎN ORAȘ, cu o proprietate în zonă REZIDENȚIALĂ este BUSINESS.

        Adică nu poți să-ți faci toată curtea solar de legume, nu poți dărâma casa ca să faci seră sau lan de porumb, staul de vite sau cocini de porci.

        Agricultură comercială și creșterea animalelor de consum nu sunt permise in zone REZIDENȚIALE. Atât.

        În rest, ai voie să faci cam ce vrei, atâta timp cât ce faci e sigur, legal și nu încalcă drepturile altcuiva sau legile locale/provinciale/federale.

        Uite ce zice City of Calgary:

        The Responsible Pet Ownership Bylaw 23M2006​ prohibits citizens from keeping livestock in any area of the city except where keeping of livestock is allowed under the Land Use Bylaw 1P2007.​​

        Farm animals kept in residential backyards or commercial spaces are generally inappropriate for a dense urban environment. Keeping such a​​nimals introduces problems into the neighbourhood such as noise, odors and pests attracted to the animal’s food and hay. And an urban environment doesn’t provide an ideal living space for farm animals.

        In some circumstances, under the Land Use Bylaw 1P2007, livestock may be permitted if the area is zoned industrial, urban reserve, or agricultural. If you have specific concerns as to whether livestock is permitted on a particular property, contact Planning & Development​.​​​​

        http://www.calgary.ca/CSPS/ABS/Pages/Animal-Services/Responsible-pet-ownership-bylaw-livestock.aspx

     • Marian 2018-08-11 Reply

      @Fire si…cine-o mai fi !!! Sa ma bata Dumnezeu daca nu , eram absolut convins ca dupa WWII , atunci cand Coroana Britanica a renuntzat la multe dintre colonii , inclusiv Canada credeam ca face parte dintre acele tari . Un adevar valabil oricand : la orice varsta ai cate ceva de invatat sau cel putin de revizuit in ceea ce priveste cultura generala . Merci Fire pentru profesionalismul informatiei !

   • klaus 2018-08-12 Reply

    Mulțumesc și eu. Pentru normalitate. Cel puțin azi, îi duc dorul.

 • renata 2018-08-10 Reply

  Cudi, pe mine mă depășesc disputele/discuțiile despre legislația țării voastre de adopție.
  Curtea voastră din spate e la fel de mișto ca filmul ăsta: https://www.cinemagia.ro/filme/secret-window-fereastra-secreta-8709/reviews/?pagina=1&order_direction=DESC

  • Cudi 2018-08-10 Reply Author

   Dacă e cu Johnny Depp filmul, apoi ăsta e compliment de compliment. Mulțumim, Renata!

 • renata 2018-08-11 Reply

  Nu cred că e un compliment. E vorba de o similitudine pe care o fac, în calitate de „vizitator ocular”: un spațiu intim,intens și misterios.
  Filmul e foarte bun. Atât de bun, că am uitat povestea, mi-a rămas doar senzația de neobosit mister. 🙂

 • Vladimir 2018-08-11 Reply

  Da, Secret Window e grozav. E printre putinele creatii ale lui Stephen King unde nu a, pardon, futut finalul. In fapt cred ca este o autoironie fiindca este despre un scriitor care o dadea cu oistea-n gard cu finalurile :). Mie mi-a placut grozav (sunt cititor avid de King de cand eram mic, dar ca adult au inceput sa ma irite cliseele, lipsa de imaginatie (toate “groazele” sunt groaze primare din alea la limita minimei rezistente) si finalurile proaste). Povestea asta a fost ca pentru mine, sa-mi demonstreze ca nu numai scrie fantastic, dar are din cand in cand si o sclipire se imaginatie :D. Il recomand si eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *