Cum așa? După ce a citit “1984“, Cudi a căutat mai multe informații despre romanul lui Orwell și a găsit o referință la “Noi” de Evgheni Ivanivici Zamiatin. Referința menționa că Orwell a început să scrie “1984” la câteva luni după ce a citit și recenzat romanul lui Zamiatin. Nu doar atât, ci a și menționat că va lua pe “Noi” ca model pentru noul său roman.
După ce a citit “Noi“, Cudi a insistat să-l citesc și eu. După ce am citit ambele romane, am rămas un pic dezamăgit de Orwell. Practic, “1984” este “Noi” în alt context. În foarte mare măsură, aceleași personaje și aceeași acțiune într-un decor diferit – o reluare a motivului “revoluție cu lider binevoitor alungat de la putere de un tiran” inspirată de soarta revoluției bolșevice și a liderilor săi – Lenin, Troțki, Stalin, motiv folosit anterior și în “Ferma Animalelor“.
E nedrept că Orwell este creditat cel mai adesea pentru distopia creată în romanul său, în condițiile în care el a refolosit ideile lui Zamiatin puse în alt decor. De fapt, Zamiatin a inspirat un număr de alți autori: Aldous Huxley, Kurt Vonnegut, Ayn Rand.
Acum mai e o singură problemă: Zamiatin l-a citit pe Jerome K. Jerome…
16 Comments
Felicitari Keth, pentru marea descoperire (demascare) ! Concluzia este simpla, iar sistemul închis “Matrix” în care omenirea este închisa de milenii, produce entitati rational-sentimentale numiti oameni însa sunt doar roboti (copii xeroxate) programati de sistemul stapânitorului acestui sistem 3D care manipuleaza aceasta masina “Matrita” a groazei care functioneaza de doua milenii, iar butoanele si pupitrul de comanda sunt în mâna unui “om” ales de aceste umbre virtuale înselatoare, el însusi fiind rezultat al sistemului “Matrix” mentionat în Scripturi ca “omul faradelegii” sau “Antichristul”
https://www.youtube.com/watch?v=NG2zyeVRcbs
https://www.youtube.com/watch?v=Q3ihNMf1paQ
Iosif, nu e vorba de o demascare, Orwell a spus chiar el că a avut ca model distopia lui Evgheni Zamiatin.
Majoritatea scriitorilor “de geniu” sunt un fel de plagiatori spatio-temporali. Foarte putini (poate nici unul ) nu a scris ceva 100% original, ci a- avut o sursa de inspiratie la care si-au raportat operele. Chiar si noi (nu crtea) 🙂 suntem o repetitie infinita de constiinte care au existat si se vor repeta la infinit în dimensiuni noi inimaginabile perceptiei 3D limitate de milenii de interesele egoului si individualismului morbid.
“Ce a fost va mai fi si ce s-a facut se va mai face; nu este nimic nou sub soare.” -- Eclesiastul --
Deci , l-a citit , s-a inspirat din el si pe deasupra a si precizat sursa inspiratiei si-atunci care-i problema ? Sti cati tipi au ajuns mari , de multe ori fara macar sa citeasca , darmite sa mai si precizeze sursa ??? ” Acum mai e o singură problemă: Zamiatin l-a citit pe Jerome K. Jerome…” Dar ” Calcaiul de fier ” al lui London , ala de cine crezi c-a fost inspirat ? Unii spun ca de la H.G. Wells si mai si precizeaza sursa The Time Machine … Un inceput de saptamana cat mai bun va doresc … la toti trei !
Nu e o vreo problemă, Marian. Însă având ambele lecturi proaspăt în minte, nu poate să nu te izbească similaritățile dintre ele. Până și evoluția personajului principal, în cazul ambelor distopii, are cam același curs. Mie mi-au plăcut foarte mult amândouă. Cum despre “1984” am scris câteva cuvinte, o să amintesc din “Noi” câteva idei cel puțin interesante: un diagnostic de genul “ai o zi proastă, cred că ți s-a format un suflet” (nu cred că am redat exact, cuvânt cu cuvânt. dar mențiunea e mișto), așa-zisa procedură medicală de extirpare a imaginației, ideea că nu există infinit, deci totul poate fi cunoscut, calculat, ordonat -- victoria filosofică supremă.
Legat de influențele distopiei lui Zamiatin, uite ce spune wiki:
“George Orwell a afirmat că Minunata lume nouă a lui Aldous Huxley (1932) trebuie să fi derivat parțial din Noi.[4] Totuși, într-o scrisoare trimisă lui Christopher Collins în 1962, Huxley spunea că a scris Minunata lume nouă ca reacție la utopiile lui H.G. Wells, cu multă vreme înainte de a fi auzit de Noi.[5] Conform spuselor traducătoarei cărții Noi, Natasha Randall, Orwell considera că Huxley minte.[6] Kurt Vonnegut a declarat că, la scrierea cărții Pianul mecanic (1952) a “folosit cu mult entuziasm acțiunea cărții Minunata lume nouă, a cărei acțiune a folosit cu mult entuziasm cartea lui Evgheni Zamiatin Noi.”[7]
Nuvela Anthem (1938) a lui Ayn Rand are câteva similitudini majore cu Noi, deși este diferită din punct de vedere stilistic și tematic.[8]
George Orwell a început 1984 (1949) la circa opt luni după ce a citit Noi în traducerea franțuzească și a scris o recenzie a cărții.[9] Orwell se pare că ar fi “zis că o va folosi ca model pentru următorul roman.”[10] Brown scrie că pentru Orwell și câțiva alții, Noi “pare să fi fost acea experiență literară crucială.”[11] Shane afirmă că “influența lui Zamiatin asupra lui Orwell este dincolo de orice îndoială”.[12] Într-o privire de ansamblu asupra criticii cărții Noi, Russell concluzionează că “1984 are atât de multe elemente comune cu Noi, încât nu încape niciun dubiu cât de mult îi datorează”. Totuși, există și o minoritate printre critici care consideră similitudinile dintre Noi și 1984 ca “în întregime superficiale”. Mai mult, Russell găsește “că romanul lui Orwell este și mai dezolant și mai de actualitate ca al lui Zamiatin, lipsindu-i în întregime umorul ironic care străbate opera rusului.”[5] ” -- https://ro.wikipedia.org/wiki/Noi
Marian, eu n-auzisem de “Noi” -- Evgheni Zamiatin până să nu termin “1984” a lui Orwell și să citesc pe wikipedia despre aceasta. N-auzisem nici măcar de autorul Evgheni Zamiatin. Însă am fost atât de impresionată de originalitatea și ideile lui Orwell, încât am mers mai departe și am citit ceea ce el a spus c-a luat drept model. Acum, după ce le-am citit pe amândouă, Orwell nu mai este într-atât de original, însă rămâne acolo sus și aș recomanda oricând “1984” drept o lectură cel puțin fascinantă.
Vorbind eu și Mihai despre cele două cărți, la mirarea mea cum că n-auzisem nici unul de Zamiatin până acum câteva zile, Mihai a răspuns: “Păi da, pe ăștia-i știu toți că sunt englezi, de Zamiatin nu știe lumea pentru că e rus”.
Ce ma mira de fapt pe mine , este faptul ca , voi doi Mihai si dumneata , ai cititi pe Orwell si Zamiatin cu al sau NOI … abia acum . Incepand cu anul 1990 i-am citit pe amandoi , inclusiv pe Adolf Hitler cu-a sa Mein Kampf ! Iar voi care aveti atatea oportunitati culturale…chiar si-n Alberta , abia acum ati reusit sa-i cititi pe astia doi ? Pai , daca in Romania ar fi iernile si zapezile de la voi , la ora asta , l-asi fi citat pe Mitterand in deplina cunostiinta a spuselor sale : ” MI-ESTE MAI USOR SA SPUN CE N-AM CITIT DECAT INVERS !” Evgheni Zamiatin si Ma’ { voi scrie Noi caci…chiar nu reusesc sa scriu ruseste } NOI , era citit si rascitit de catre studentii de la Filologie cu mult mai inainte de ’90 iar cartea sa a fost lansata pe tacute , la libraria Eminescu -- aia de pe SASE A TREIA 😉 -- inca din anul 1968 . Repet : sa fi fost in Romania iernile si zapezile din Alberta -Canada ….Oricum , felicitari pentru faptul ca macar acum le-ati citit , dar mai ales pentru ca , ati inteles in mod corect ESENTZA . Daca n-o intelegeati , sa fiti siguri ca Iosif nu l-ar mai fi felicitat pe Mihai !!!! Va doresc s-aveti parte de-o saptamana , cat mai linistita si profitabila , din toate punctele de vedere RESPECT !
Inainte sa uit stimata Cudi : spune-i rogu-te din partea mea lui Mihai sotul dumitale ca , rusii au niste scriitori ale caror nume si scrieri , au stat si stau la baza culturii universale iar daca nu i-ai citit p’ astia , se cheama ca dai la o parte minim un sfert din aceasta cultura . Sa-i citeasca cu incredere chiar daca nu-s…englezi !
Sunt foarte conștient de asta. Mai mult, rușii au cea mai bună școală de matematică și excelează în fizică și în alte domenii în care poți excela gândind și lucrând cu creionul pe hârtie.
De exemplu, Stephen Hawking a “descoperit” radiația Hawking după ce niște fizicieni ruși i-au zis că trebuie să existe:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hawking_radiation#Discovery
Marian, eu sunt cea care le-a citit pe amândouă abia acum, Mihai citise “1984” de foarte multă vreme. Însă de Zamiatin cu “Noi” nu știa nici el.
Mă bucur să aflu că le știai pe amândouă, Marian, tot respectul și din partea mea.
Dacă mai este careva interesat de “Noi” -- Evgheni Zamiatin, o poate citi/downloada de aici -- https://bibliotecapemobil.ro/content/scoala/pdf/Evgheni%20Zamiatin%20-%20Noi.pdf
Două, trei ore de lectură.
Paradoxal, eu ma simt mai interesat de …voi, decât de “Noi” ! 🙂
Sa fiti iubiti si fericiti si voi si noi si ei, dincolo de traditii, credinte, dogme si idei !
Asemenea și ție, Iosif!
Cudi, are Iosif curtea mai frumoasă? 🙂
Posibil, Klaus. Dar știi vorba aia cu frumusețea care stă în ochii privitorului. Evident, cea mai grozavă e a ta.