web analytics

noscript

Javascript a transformat pagina web, dintr-un document static, intr-o platforma ce poate executa programe in mod interactiv. De exemplu, aici gasiti un emulator de PC scris in Javascript; emulatorul este functional si booteaza Linux.

Toate browserele moderne suporta Javascript. Si? Si o multime de companii/site-uri se folosesc de Javascript pentru a afisa reclame, pentru a urmari vizitatorii, pentru a colecta informatii despre vizitatori etc.

Eu recunosc deschis ca urasc marketingul. Urasc sa imi apara reclame in paginile pe care vizitez. Urasc sa inceapa browserul sa cante pe neasteptate. Urasc sa ascult sase minute de reclama pentru noua minute de muzica la un hit radio. Urasc sa astept sa treaca douazeci de minute de reclama intr-un episod TV de patruzeci de minute. Urasc sa astept ca pagina lui X sa incarce noua, doispe sau cinspe site-uri care se calca pe picioare sa-mi umple ecranul cu reclame in timp ce-mi colecteaza datele tehnice si imi si cotrobaie prin cookie-uri si istoricul navigarii.

Pentru radio, solutia e simpla: inchid radioul si imi ascult colectia de muzica. Pentru TV exista mai multe solutii: PVR, Netflix, Hulu, USTV. Pentru cine nu se afla in tarile cu acces la Netflix si Hulu, exista VPN.

Pentru reclamele online este si mai simplu: NoScript. NoScript este un add-on de Firefox care blocheaza toate scripturile din paginile web dupa domeniul de origine. Adica mergi la http://nume_vedeta.ro si se incarca numai textul static. Apoi poti permite ad20.net (daca vrei reclame), sau googleadservices.com, sau doubleclick.net. Sau poti sa le lasi blocate si ai o pagina mai curata, mai aerisita si mai putin enervanta.

– va urma –

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *