web analytics

cica nu-i asa

Ni se spune ca vorbitul la telefon in timp ce conducem ne distrage atentia. Mythbusters au aratat chiar ca un sofer care vorbeste la telefon are timpi de reactie mai mici decat un sofer beat.

Totusi, un studiu de la Carnegie Mellon University a gasit ca nu este asa. In ce a constat studiul? Au plecat de la faptul ca, datorita reducerilor de tarife si minutelor gratuite, noaptea se vorbeste mai mult la telefon. Mai mult cu un procent X. Daca ar fi, asa cum ni se spune, o corelatie intre vorbitul la telefon si accidente, atunci si rata accidentelelor ar fi trebuit sa creasca cu acelasi procent X.Dar, surprinzator, rata accidentelor nu a variat asa cum ne-am fi asteptat. De unde inteleg ca vorbitul la telefon nu influenteaza condusul pe cum ni se spune. De ce oare?

O explicatie ar fi aceea ca un om treaz (care n-a baut, n.r.) este constient ca este distras de telefon si este mai prudent in manevrele pe care le face. Un om beat nu realizeaza ca este beat si se crede mai bun sofer decat este de fapt.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *